Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

The New York Times dezvăluie ‘răscumpărarea’ independenţei plătită de către Haiti Franţei: Suma este de opt ori PIB-ul țării în 2020

Publicat

in

Cotidianul american The New York Times (NYT) dezvăluie, într-o serie de articole, istoria tragică a independenţei Haiti şi datoria astronomică pe care această ţară a plătit-o Franţei în secolul al XIX-lea, un subiect puţin exploatat de către clasa politică haitiană, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ziarul american dezvăluie – după ce a analizat luni de zile arhive – că aceste plăţi, efectuate începând din 1825, de către prima Republică de culoare din Istorie – în vederea indemnizării foştilor colonişti sclavagişti – ”au costat pierderi în dezvoltarea economică a Haiti timp de două secole în valoate de 21 până la 115 miliarde de dolari, adică de până la opt ori Produsul Intern Brut (PIB) al ţării în 2020”.

Aceste dezvăluiri sunt amplu partajate pe reţele de socializare, însă o tăcere completă domină atât în rândul autorităţilor de la Port-au-Prince, cât şi opoziţiei haitiene.

”Politicienii haitieni au supărătoarea tendinţă de a nu funcţiona decât în prezent”, declara luni AFP istoricul haitian Pierre Buteau.

”Politicienii şi politicienele sunt interesaţi doar de lupta pentru putere”, deplânge el.

Dezinteresul liderilor haitieni faţă de adoptarea acestei cauze se poate explica, de asemenea, prin intervenţionismul Occidentului în trecutul recent al acestei ţări din Caraibe.

TURNUL EIFFEL, FINANŢAT CU BANI HAITIENI

În 2003, preşedintele Jean-Bertrand Aristide făcea din problema acestei datorii a independenţei calul său de bătaie şi estima suma încasată de Franţa la peste 21 de miliarde de dolari.

Confruntat cu o insurecţie armată şi o revoltă populară, care denunţa încălcări ale drepturilor omului, el a fost îndepărtat de la putere în februarie 2004, sub o puternică presiune a Statelor Unite, Franţei şi Canadei.

Intervievat aproape două decenii mai târziu de către NYT, Thierry Burkard, ambasadorul Franţei la acea vreme, recunoaşte că a existat o ”mică” legătură între îndepărtarea lui Bertrand Aristide şi revendicările sale de restituire a acestei datorii.

Haiti, care şi-a declarat independenţa la 1 ianuarie 1804, îşi începea existenţa într-o lume dominată de puteri sclavagiste.

”Prin feleul în care Haiti a plătit Franţei, timp de un secol şi jumătate, pentru că a vrut să fie liber (…), întreaga integrare a Haiti a fost compromisă”, analiza economistul francez Thomas Piketty în 2018, la publicarea cărţii sale ”Capital et idéologie”, în care evocă problematica datoriei haitiene a independenţei.

Plăţile cerute de către Franţa au privat economia haitiană de resurse, vitale ascensiunii sale, care au permis fostei sale metropole să prospere.

NYT arată cum, la sfârşitul secolului al XIX-lea, banca CIC a trimis în Franţa – prin împrumutiri toxice, menite să ajute Port-au-Prince să achite datoria – veniturile tinerei Bănci naţionale haitiene.

Aceste capitaluri au permis, ulterior, establishmentului bancar parizian să finanţeze construcţia Turnului Eiffel.

Actuala casă-mamă a CIC a reacţionat luni faţă de aceste dezvăluiri NYT.

”Pentru că este important să clarificăm toate componentele istoriei colonialismului – inclusiv în anii 1870 -, Banca mutuală va finanţa lucrări universitare independente care să facă lumină asupra trecutului”, a anunţat într-un comunicat Crédit Mutuel.

Prin ancheta sa, The New York Times dezvăluie, de asemenea, jaful rezervelor haitiene de aur de către militari americani, la începutul secolului al XX-lea.

”17 decembrie 1914. Opt puşcaşi marini trec pragul Băncii naţionale a Haiti la începutul după-amiezii şi ies cu braţele încărcate de lăzi de lemn pline de aur. Valoarea încărcăturii: 500.000 de dolari”, scrie ziarul.

Aceste fapte au precedat invazia Haiti de către armata americană, care a ocupat această ţară din iulie 2015 şi până în augist 1934.

Statele Unite au păstrat controlul direct asupra finanţelor haitiene timp de peste zece ani după plecarea trupelor americane din Haiti.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

După industria auto, și cea a avioanelor e luată în colimator de lupta anti noxe: Comisia Europeană anunță o nouă alianță

Publicat

in

De

Comisia Europeană lansează oficial Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero, invitând membrii comunităţii aviatice să îşi unească forţele în vederea pregătirii pentru apariţia aeronavelor cu emisii zero, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero urmăreşte să pregătească ecosistemul aviatic pentru punerea în funcţiune a aeronavelor cu hidrogen şi a celor electrice, pentru a se asigura că transportul aerian contribuie la obiectivul de neutralitate climatică al Europei pentru 2050. Aceasta va reuni reprezentanţi ai producătorilor de aeronave, ai companiilor aeriene, ai aeroporturilor, companiilor energetice şi furnizorilor de combustibil, ai agenţiilor de standardizare şi certificare, ai grupurilor de interese şi ai autorităţilor de reglementare în materie de pasageri şi mediu.

Aceştia vor colabora pentru a identifica toate barierele din calea intrării în serviciul comercial a acestor aeronave, pentru a stabili recomandări şi o foaie de parcurs, pentru a promova proiectele de investiţii şi pentru a crea sinergii şi dinamică în rândul membrilor. În special, membrii vor analiza aspecte precum cerinţele în materie de combustibil şi infrastructură aeroportuară ale aeronavelor cu hidrogen şi electrice, standardizarea şi certificarea, precum şi implicaţiile pentru operatori (companiile aeriene) şi managementul traficului aerian.

În următoarele două decenii, se preconizează introducerea pe piaţă a mai mult de 44.000 de aeronave noi. Volumul de piaţă potenţial pentru aeronavele cu emisii zero a fost estimat la 26.000 până în 2050, cu o valoare totală de 5 mii de miliarde de euro.

Alianţa îşi va îndeplini în final angajamentul de a alinia sectorul la ambiţiile, obiectivele şi politicile conexe ale UE în materie de climă. Dimensiunea internaţională a sectorului este, de asemenea, un element major, deoarece combaterea schimbărilor climatice reprezintă un efort global.

„Odată cu apariţia aeronavelor cu emisii zero, Europa va scrie următorul capitol al aviaţiei. Neutralitatea climatică este paşaportul pentru creştere, iar Alianţa pentru aviaţia cu emisii zero va ajuta industria aeronautică europeană să pună bazele unei aviaţii competitive şi curate”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru era digitală.

Entităţile private şi publice din comunitatea aeronautică care s-au angajat să sprijine punerea în funcţiune a aeronavelor cu emisii zero sunt invitate să se alăture Alianţei pentru aviaţia cu emisii zero prin intermediul formularului online.

O primă reuniune a adunării generale va avea loc în toamna acestui an.

Industria aeronautică europeană şi alţi actori europeni din sectorul aviaţiei şi-au asumat angajamentul de a asigura că transportul aerian din Europa îndeplineşte obiectivele climatice ale Europei pentru 2050. Comisia sprijină acest obiectiv prin acţiuni concrete, cum ar fi programul pentru o aviaţie curată din cadrul programului Orizont Europa, mecanismele de stabilire a preţului carbonului (de exemplu, EU ETS) şi Fondul pentru inovare. Aceste iniţiative sprijină dezvoltarea de aeronave cu emisii zero, bazate pe tehnologii de propulsie noi (de exemplu, electrice sau pe bază de hidrogen). Astfel de aeronave durabile din punctul de vedere al mediului au un potenţial de piaţă imens şi pot contribui semnificativ la competitivitatea viitoare a industriei de profil în toate segmentele de piaţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Atacul armat de la Oslo a alertat autoritățile din Franța: Guvernul consolidează securitatea la evenimente Gay Pride

Publicat

in

De

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin le-a cerut sâmbătă prefecţilor să consolideze securitatea la Marşuri ale mândriei de a fi gay (Gay Pride) în întreaga Franţă, în urma unui atac armat la Oslo, în apropierea unui club gay, soldat cu doi morţi şi 21 de răniţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Evenimente dramatice la Oslo, ale căror motivaţii nu sunt încă stabilite în întregime, îndeamnă la o creştere a atenţiei generale”, a îndemnat ministrul într-o telegramă consultată de AFP.

El le cere prefecţilor şi directorilor generali de poliţie şi jandarmerie ”să mobilizeze toţi senzorii”, ”de îndată”, pentru a ”detecta eventuale ameninţări susceptibile să afecteze” diverse evenimente ale comunităţilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

La Oslo, un atac armat s-a soldat cu doi morţi şi 21 de răniţi, zece grav, un atac tratat de către serviciile norvegiene de informaii interne PST drept ”un act de terorism islamist”, iar un Gay Pride a fost anulat.

La Paris, unde autorităţile au prevăzut o mobilizare a 25.000 până la 35.000 de persoane, ”dimensiunea antiteroristă a dispozitivului, luată în calcul întotdeauna, din cauza unui context al unei ameninţări perene, a fost consolidat”, iar ”poziţionarea forţelor de ordine a fost strânsă în jurul manifestaţiei”, declară AFP Prefectura de Poliţie.

”Perimetrul stabilit în jurul cartierului Marais, la festivităţile de (sâmbătă) seara include această parte, de exemplu prin instalarea unor bariere de beton armat la punctele de intrare, în susţinerea forţelor de ordine”, precizează prefectura.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend