Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

The Guardian: Unii dintre americanii care au de-acum interdicţie în Rusia oricum nu pot ajunge acolo, pentru că nu mai sunt în viaţă

Publicat

in

Ziarul britanic The Guardian notează, sâmbătă, că unii dintre cei 963 de americani în privinţa cărora Moscova a decis să aibă interdicţie de acces în Rusia oricum nu ar putea face o astfel de deplasare, ei nefiind în viaţă, scrie News.ro.

John McCainFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Printre americanii de pe listă s-ar număra John McCain, care a încetat din viaţă în august 2018, Harry Reid, care a murit în decembrie 2021, şi Orrin Hatch, care a decedat la 23 aprilie.

În viaţă, dar acum cu interdicţie pentru Rusia sunt, pe lângă politicieni, şi actorul Morgan Freeman, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, jurnalistul Nick Paton Walsh şi directorul sturiourilor DreamWorks, Jeff Katzenberg.

____

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Reducerea cu 50 de bani la carburanți, de la 1 iulie: 25 de bani vor fi susținuți ca o cheltuială deductibilă de către operatori – anunță ministrul Energiei

Publicat

in

De

​Reducerea cu 50 de bani la carburanți de la 1 iulie va fi suportată în mod egal de stat și de operatori, fără a fi o obligație pentru toate benzinăriile. „25 de bani din cei 50 de bani vor fi susținuți de la bugetul de stat prin Ministerul de Finanțe, iar 25 de bani vor fi susținuți ca o cheltuială deductibilă de către operatori. Sunt convins că marii operatori și deținători de rețele de stații distribuție care sunt și producători vor aplica această ordonanță.”, a declarat marți ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Benzinarie OMV PetromFoto: OMV Petrom

Virgil Popescu: Fiind o reducere comercială va fi deductibilă. Operatorii nu vor trebui să primească bani ori să dea bani

Ministrul Energiei a explicat cum va funcționa mecanismul.

„Cei 25 de bani fiind reducere comercială este deductibilă. Prin codul fiscal orice reducere comercială este deductibilă, deci au un avantaj fiscal suplimentar pe lângă recuperarea celor 25 de bani care vin de la bugetul de stat. Recuperarea se va face de la bugetul de stat. În declarația fiscală este o rubrică separată, va fi modificată declarația fiscală și nu va trebui să primească bani sau să dea bani.”, a spus marți ministrul Virgil Popescu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat cu o zi în urmă că mecanismul de reducere cu 50 de bani la carburanți va fi adoptat cel mai probabil miercuri în ședința de Guvern.

Întrebat de HotNews.ro dacă toate benzinările vor face această reducere, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus doar că „toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism”, subliniind că mecanismul are o componentă privată.

Toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism vor avea o reducere de 50 de bani la pompă., a spus acesta.

Întrebat dacă va exista posibilitatea ca unele benzinării să nu aplice acest mecanism, Cărbunaru a spus:

„Este un mecanism care implică o componentă privată. Ca atare componenta privată care va fi angrenată în acest mecanism va putea oferi această reducere la pompă de 50 de bani.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO NASA a lansat către Lună micul satelit Capstone care pregătește calea pentru viitoarea stație spațială Gateway

Publicat

in

De

NASA a lansat din Noua Zeelandă, la ora României 12.55, o sondă de 25 kg numită CAPSTONE care va ajunge pe orbita lunară cu o misiune esențială: testarea orbitei viitoarei stații spațiale Gateway care va începe să fie construită după 2024. Primele date arată că totul s-a desfășurat cu bine.

Capstone si Luna – ilustratieFoto: NASA

Capstone este o sondă performantă, iar NASA profită de faptul că multe tehnologii s-au miniaturizat în industria sateliților și tot mai mulți senzori pot fi incluși într-o carcasă din ce în ce mai mică.

NASA a ales să trimită întâi Capstone pe o orbită neobișnuită în jurul lunii, o orbită care pe viitor ar putea fi folosită de stașia spațială lunară numită Gateway. Cu o sondă mică precum Gateway, NASA își poate asuma mult mai multe riscuri și poate testa multe tehnologii. Față de marile misiuni ale NASA, cu costuri de ordinul miliardelor de dolari, Capstone este o misiune de ordinul zecilor de milioane de dolari, iar NASA îl descrie ca fiind un „pathfinder”, adică un deschizător de drumuri, un explorator.

El este gîândit să le arate experților NASA cum s-ar putea comporta viitoarea stație spațială Gateway în drumul spre Lună. Marea diferență este că cei de la NASA nu își pot asuma toate riscurile cu Gateway, la care fiecare modul costă de ordinul miliardelor de dolari. Capstone este ideal pentru a testa validitatea orbitei.

CAPSTONE este un „cubesat”, un satelit mic, dar foarte performant, care ar fi trebuit lansat încă de pe 13 iunie, dar mai multe amânări au survenit și s-a ajuns pe 28 iunie.

Practic, acest satelit va testa dacă orbita gândită pentru viitoarea stație spațială Gateway este una viabilă. Capstone este menit să-i asigure pe cei de la NASA că au făcut calcule corecte pentru poziționarea viitoarei stații spațiale Gateway care va fi greu de construit, dar mai ales va fi esențială pentru planurile oamenilor de a stabili o bază lunară și de a pleca de acolo către Marte.

Mini-satelitul ar trebui să ajungă pe orbita lunară în 13 noiembrie, indiferent de data la care va fi lansat, însă o condiție esențială va trebui respectată: să fie lansat de pe Terra până pe 27 iulie.

Misiunea este dezvoltată de NASA în colaborare cu compania Advanced Space și costurile sunt de 30 milioane dolari.

Această nouă cale testată este o orbită foarte alungită în jurul Lunii și numele de specialitate pentru acestă orbită este „near rectilinear halo orbit”.

După ce va ajunge pe orbită, micul „cubesat” ar trebui să rămână acolo timp de șase luni, timp în care va testa sistemele de navigație și de comunicații. În tot acest timp se va apropia cel mai mult la 1.600 km de suprafața Lunii și se va depărta la maxim 70.000 km.

Misiunea CAPSTONE este neobișnuită pentru NASA din mai multe motive: lansarea nu este în Florida, ci în Noua Zeelandă, iar NASA nici măcar nu a proiectat cubul și nici nu îl deține, ci de totul s-a ocupat Advanced Space, o companie din Denver ce are 45 de angajați.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend