Conecteaza-te cu noi

OPINII

Testul viclean de rezistenţă al USL

Publicat

in

Octavian ANDRONIC – o.andronic@ziarulprofit.ro

Ştiindu-l practic de o viaţă pe Sorin Roşca Stănescu, cu care am împărţit şi despărţit momente importante ale carierei de jurnalişti, mă bântuie o bănuială: nu cumva această criză, din relaţia celor două partide, care pare a fi şi cea mai serioasă de până acum, a fost pusă la cale cu sânge rece pentru a testa rezistenţa alianţei? N-ar fi prima dată când Sorin face o astfel de manevră. A exersat-o intens la “Ziua” unde a montat şi demontat nenumărate alte crize, din care a ştiut să tragă foloasele care astăzi au făcut din el un ales al naţiei.

De la formarea sa până acum USL a mai trecut prin momente dificile. Cel mai serios a fost acela al nominalizării candidaţilor la funcţiile de procurori, pe care interimarul Ponta le-a făcut fără a-l consulta pe Antonescu, căruia îi revenea prin algoritm responsabilitatea Justiţiei. Liberalii nu şi-au ascuns deloc supărarea, ba din contră, dar n-au ameninţat cu desfacerea logodnei. Au preferat să rămână cu o poliţă de plătit la o viitoare criză.

Ce s-a întâmplat acum? După ce a reuşit să forţeze, practic, crearea unei comisii parlamentare care să ancheteze abuzurile comise de DNA-ul lui Daniel Morar în cazul “Bârsan”, în special prin percheziţii neautorizate la domiciliul judecătorului european, Sorin Roşca Stănescu s-a aflat în faţa unor temporizări şi manevre exprimate suficient de clar de partea social-democrată a comisiei, condusă de socrul premierului, Ilie Sârbu. Când lucrurile au ajuns, practic, într-un punct mort, exprimând destul de limpede lipsa dorinţei de a se merge mai departe, Roşca şi ceilalţi membri liberali şi-au dat demisia, acuzând deloc voalat intenţiile muşamalizatoare ale oamenilor lui Ponta. Atacurile, declanşate în stil gazetăresc, au inflamat tabăra social-democrată, al cărei lider, altfel destul de împăciuitor în astfel de situaţii, a zis: Basta!

Dacă nu-l daţi afară din partid pe Roşca, desfacem Uniunea! În replică, Antonescu a recunoscut faptul că al său coleg a sărit peste cal, dar nici prin cap nu i-a trecut să-l dea afară. Nu i-a dat el pe Chiliman şi Moisescu, cum l-ar fi dat pe Roşca Stănescu, devenit un pion important în ţesătura de interese liberale? Ponta a dat şi un ultimatum: luni!

Week-end-ul poate fi un sfetnic bun pentru ambele părţi. Sincer, cred că Ponta a blufat niţel, încercând să determine o reacţie mai hotărâtă a lui Antonescu la adresa rebelului său coleg. Deasemenea, Antonescu ştie că o asemenea neînţelegere nu poate avea, în mod logic, consecinţele avansate. Iar cum Roşca şi-a cerut deja scuze public, povestea se va finaliza printr-o pupătură generală în Piaţa Endependenţii!

Doar dacă nu e vorba despre ce spuneam la început: un test viclean la adresa solidităţii pactului. Din care să se poată trage nişte concluziii folositoare pentru fiecare parte.

OPINII

Comasate 2024, filmul de groaza blockbuster în regia PSD+PNL

Publicat

in

Alegerile din 2024 se anunță a fi un eșec al democrației românești. Speriați de fantome imaginare, liderii politici au condus țara într-o zonă crepusculară a dezamăgirii și apatiei. Electoratul, dezorientat și lipsit de încredere, va vota probabil din frică, perpetuând un sistem politic disfuncțional. Cum am ajuns aici? Simplu: Ciucă și Ciolacu, marii corifei ai politicii românești, s-au comportat asemeni unor spectatori terifiați de un film de groază. Pelicula s-a numit „Ascensiunea AUR-SOS”, o poveste cu personaje grotești, interpretate de Simion și Sosoacă, care amenința să le ia tot ce au construit în ultimii 30 de ani. Panica i-a cuprins, aruncându-i în brațele unei soluții pripite. Comasarea alegerilor, văzută ca o soluție salvatoare împotriva AUR și SOS, s-a dovedit a fi, iată, odată cu aflarea candidaților gen Cârstoiu, Tudose ș.a.m.d dar și a vechilor dinozauri din noile partide, un veritabil bumerang, aruncând România în brațele neputinței și dezamăgirii. Vedem acum un electorat comun PSD+PNL prins în capcana fricii, a temerilor și astfel, buimăciți de spectrul populismului, oamenii se simt deja dezorientați și apatici pentru că dilema e cruntă: să voteze din nou pentru partidele care i-au dezamăgit constant sau să se lase purtați de valul populismului, cu riscul de a regreta ulterior. Spaima altora se traduce, mai nou, prin faptul că efectiv dând votul unui liberal vor vota de fapt un pesedist. Sau invers! Și-atunci, de ce să mai meargă la vot pe 9 iunie?

Cât despre AUR și SOS, hai să fim sinceri: de la sperietoarea PSD, cele două partide au ajuns acum să fie ele însele speriate de propriile scenarii, de proprii lideri care le propun acum jumătăți de măsură, cel puțin în ceea ce privește listele de candidați. Ascensiunea fulminantă a AUR și SOS de-acum căteva luni a creat, să o recunoaștem, panică în rândul partidelor tradiționale. Acum, confruntându-se cu realitatea unei precampanii electorale mult prea timpurie, liderii acestor partide populiste par a fi și ei copleșiți de propriile temeri și de incapacitatea generată de lenea și dezorganizarea pe care, vrând, nevrând, le etalează peste tot în țară unde anunță numele candidaților sau a listelor de candidați. Scenariile apocaliptice pe care le-au propagat s-au întors împotriva lor, aruncându-i într-o stare de confuzie. Acum, se luptă cu propria lor umbră, speriați de necunoscutul electoral.

Pe 9 iunie, românii vor merge la vot buimaci, confuzi, ca și cum ar fi ieșit, culmea, tot dintr-un film de groază. Vor vota din frică, nu din rațiune, alegând sperietoarea care li se pare mai puțin înspăimântătoare.

Citeste mai mult

ACTUAL

Abundența știrilor despre incendiul de la Ferma Dacilor: manipulare, omisiune și dezinteres pentru problemele reale ale românilor

Publicat

in

Incendiul devastator care a izbucnit la Ferma Dacilor din Tohani, Prahova, în noaptea de Crăciun, a provocat moartea a opt persoane și rănirea altor cinci. Tragedia a generat o avalanșă de știri în mass-media, atât în România, cât și în străinătate.

În primele zile după incendiu, știrile au fost preponderent despre modul în care s-a produs acesta, despre persoanele care au murit sau au fost rănite și despre ancheta care se desfășoară. Ulterior, accentul s-a mutat pe trecutul patronului pensiunii, Cornel Dinicu, care a fost acuzat de corupție și de afaceri ilegale.

Abundența știrilor despre incendiul de la Ferma Dacilor este ușor de explicat. În primul rând, tragedia a fost o reală tragedie, care a provocat moartea unor oameni nevinovați. În al doilea rând, incendiul a fost un eveniment spectaculos, care a atras atenția publicului. În al treilea rând, ancheta care se desfășoară în acest caz este încă în curs, ceea ce alimentează interesul publicului.

Cu toate acestea, se poate pune întrebarea dacă această abundență a știrilor nu este, de fapt, o formă de manipulare.

În primul rând, se poate observa că știrile despre incendiul de la Ferma Dacilor au fost prezentate în mod excesiv, în detrimentul altor știri importante, care ar putea interesa mai mult publicul. De exemplu, în perioada în care s-au difuzat cele mai multe știri despre incendiul de la Ferma Dacilor, în România se desfășura o criză socio-economică generată de masurile guvernamentale dar și orgoliile politice care au afectat și afectează milioane de români. Cu toate acestea, această criză a fost acoperită de mass-media într-un mod mult mai modest.

În al doilea rând, știrile despre incendiul de la Ferma Dacilor au fost prezentate în mod părtinitor. În special, s-a pus un accent excesiv pe trecutul patronului pensiunii, Cornel Dinicu. Au fost difuzate reportaje despre afacerile ilegale ale acestuia, despre condamnările penale pe care le-a primit și despre relațiile sale cu politicienii. Cu toate acestea, au fost omise aspecte importante ale cazului, cum ar fi incompetenta criminală a statului român prin instituțiile sale, în special DSU și Raed Arafat.

DSU a fost acuzat de mai multe persoane că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni incendiul. În primul rând, pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu. În al doilea rând, DSU a refuzat să trimită un echipaj de pompieri la pensiune, în ciuda numeroaselor apeluri la 112.

Raed Arafat, șeful DSU, a încercat să se disculpe, afirmând că pensiunea nu era inclusă în planul de intervenție al DSU. Cu toate acestea, această afirmație este falsă. Pensiunea Ferma Dacilor era situată într-o zonă turistică, iar DSU avea obligația să trimită un echipaj de pompieri la orice incendiu care se producea în această zonă.

Omisiunea acestor aspecte importante din cazul incendiului de la Ferma Dacilor nu este întâmplătoare. Ea este o formă de manipulare a publicului, care are scopul de a distrage atenția de la incompetenta criminală a statului român.

În loc să se concentreze pe cauzele reale ale tragediei, mass-media preferă să prezinte publicului un spectacol mediatic în care un om de afaceri controversat este prezentat ca fiind principalul vinovat.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend