Conecteaza-te cu noi

Sanatate

Testul rapid Covid-19 de nouă generație, disponibil la începutul anului 2021?

Avatar

Publicat

in

Într-un orizont de timp nu prea îndepărtat se așteaptă ca să existe o serie întreagă de modalități de testare inovatoare, care intră deja în linie directă de producție în statele dezvoltate ale lumii. Și asta ne dă speranța că ne putem extinde cu adevărat capacitatea de testare inclusiv în România.

Testarea în masă pentru Sars-Cov-2, o realitate foarte probabilă în 2021

O nouă generație de teste coronavirus mai rapide și mai ieftine începe să intre pe piață. Și unii experți spun că aceste tehnologii ar putea oferi în cele din urmă medicilor capacitatea de a adopta o nouă strategie de testare mai eficientă a populației generale.

Până în prezent, testarea a fost utilizată în primul rând pentru diagnosticarea persoanelor care ar putea avea coronavirus pe baza unor suspiciuni rezonabile și a oricăruia dintre contactele lor apropiate care ar putea fi infectate.

Se observă acum o schimbare de paradigmă: se încearcă a se depista boala înainte ca aceasta să se răspândească pentru a identifica persoanele asimptomatice înainte de  a o răspândi în masă. Prevenție nu tratare, aceasta se pare că va fi principiul după care se va acționa focusat în 2021.

Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford din Marea Britanie au dezvoltat noi

testare pcr, dintre care unul capabil ca să identifice coronavirusul în mai puțin de cinci minute, după cum au declarat de curând cercetătorii amintiți. Aceștia au mai adăugat și faptul că noua tehnologie creată ar putea fi utilizată în testarea în masă la porțile de sosire și plecare ale aeroporturilor, supermarketurilor și marilor centre de afaceri.

Se speră să se înceapă analiza pe voluntari a produsului de testare respectiv la începutul anului 2021 și să fie comercializat în maxim șase luni după aceea.

Mai mult decât atât, testul rapid este capabil să detecteze nu doar coronavirusul ce a speriat toată planeta, ci și să-l distingă de alți viruși cu o precizie extrem de ridicată, așa cum au spus cercetătorii după ce au făcut un prim studiu preliminar.

Testele rapide de antigen sunt văzute ca fiind esențiale în desfășurarea testării în masă a populației statelor lumii și redeschiderii economiilor  atât de afectate de pandemia globală de Sars-Cov-2. Cele care sunt deja utilizate, deși sunt mai rapide și mai ieftine, sunt, orice s-ar spune și mai puțin precise decât testele de tip PCR. Evident, deși au o valoare orientativă, tot sunt mai bune decât nimic în perioada de incertitudini în care ne găsim acum.

Citește și: De câte tipuri sunt testele pentru COVID 19 şi care este diferenţa între ele?

Testele rapide actuale, dau o orientare bună medicilor, chiar dacă nu sunt fidele 100%

Deși testul Oxford de care am făcut vorbire mai sus va fi gata doar anul viitor, ar putea ajuta la gestionarea pandemiei la timp măcar pentru iarna viitoare. Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că lumea va trebui să trăiască cu noul coronavirus, chiar dacă este dezvoltat un vaccin, încă multă vreme de acum înainte, poate chiar doi sau trei ani.

O preocupare semnificativă pentru lunile de iarnă ce urmează sunt efectele încă nelămurite ale circulației Sars-Cov-2 concomitent cu alte virusuri respiratorii sezoniere.

Tocmai de aceea, un astfel de test specific, care poate distinge în mod fiabil între diferiți viruși în probele clinice, oferă un avantaj esențial în faza următoare a pandemiei (mai exact în valul doi al acesteia).

Românii sunt și ei foarte atenți la ceea ce se descoperă în materie de coronavirus pe plan mondial. Noile teste sunt potențial utile, dar încă nu sunt disponibile într-o cantitate suficientă și la un cost suficient de mic pentru a fi accesibile tuturor (sau pentru o subvenționare de către stat) și a fi utilizate în moduri pe care unii le-au sugerat.

Cu siguranță că un test este mai ușor de acceptat decât un vaccin, deși se pare că la noi primăvara lui 2021 va fi Anotimpul Marii Vaccinări, indiferent de protestele ce se aud ici și colo, mai puternic sau mai voalat.

Și asta chiar dacă există întrebări îngrijorătoare cu privire la cât de fiabile sunt noile teste antigenice atunci când sunt utilizate pentru a depista un număr mare de oameni. Dacă ele  tind să producă mai multe rezultate negative și fals pozitive decât testele moleculare existente vom vedea curând.

Până atunci, rămânem în continuare ca să ne testăm cu acele produse verificate și destul de bune, precum acelea de la OK Medical care, chiar dacă nu au o fidelitate de 100% tot ne pot da niște răspunsuri în primă etapă mai mult decât pertinente, înainte de a merge să facem faimoasele de-acum teste RT-PCR. Mai ales că nici nu sunt atât de scumpe precum alte teste rapide de depistare a coronavirusului!

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Înca 14 zile de restrictii in Argeș

Roxana BURCEA

Publicat

in

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât prelungirea valabilității restricțiilor aplicabile în tot județul Argeș, pentru încă 14 zile.

Măsurile dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin hotărârea nr.3/19.01.2021, valabile pe tot teritoriul județului, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 20.01.2021, sunt următoarele:

-Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00;

-Se permite activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, în intervalul orar 6,00 – 23,00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

-Se permite activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 6,00 – 23,00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

-Se permit activitățile în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în toate localităţile din județul Argeș.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

DOAR 30 DE CAZURI NOI DE COVID-19 IN ARGEȘ, ASTAZI

Roxana BURCEA

Publicat

in

Prefectura Argeș ne informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, astăzi la nivelul județului Arges s-au inregistrat 30 de cazuri noi de covid-19

-persoane aflate în carantină instituționalizată: 0;
-persoane ieșite din carantină instituționalizată: 1.500;
-persoane aflate în izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 1.523, dintre care 650 în carantină la domiciliu și 873 în izolare;
-persoane ieșite din izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 38.687;
-persoane internate în spital: 217 (ieri 239);
-persoane internate la ATI: 31 (ieri 26);
-persoane vindecate: 18.339 (ieri 18.213);
-persoane diagnosticate pozitiv: 19.804 (ieri 19.774);
-cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore: 30 (ieri 18);
-număr teste RT-PCR efectuate în spitalele publice: 81.121 (354 în ultimele 24 de ore)
-număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19: 5220 (891 în ultimele 24 de ore);
-persoane decedate de la începutul pandemiei: 592 (ieri 592).

Datele despre incidența pe localități, prezentate sub forma unei hărți interactive, sau prin grafice, precum și multe alte informații utile, despre situația epidemiologică și despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, sunt disponibile accesând site-ul: https://www.covidarges.ro/

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend