Într-un orizont de timp nu prea îndepărtat se așteaptă ca să existe o serie întreagă de modalități de testare inovatoare, care intră deja în linie directă de producție în statele dezvoltate ale lumii. Și asta ne dă speranța că ne putem extinde cu adevărat capacitatea de testare inclusiv în România.
Testarea în masă pentru Sars-Cov-2, o realitate foarte probabilă în 2021
O nouă generație de teste coronavirus mai rapide și mai ieftine începe să intre pe piață. Și unii experți spun că aceste tehnologii ar putea oferi în cele din urmă medicilor capacitatea de a adopta o nouă strategie de testare mai eficientă a populației generale.
Până în prezent, testarea a fost utilizată în primul rând pentru diagnosticarea persoanelor care ar putea avea coronavirus pe baza unor suspiciuni rezonabile și a oricăruia dintre contactele lor apropiate care ar putea fi infectate.
Se observă acum o schimbare de paradigmă: se încearcă a se depista boala înainte ca aceasta să se răspândească pentru a identifica persoanele asimptomatice înainte de a o răspândi în masă. Prevenție nu tratare, aceasta se pare că va fi principiul după care se va acționa focusat în 2021.
Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford din Marea Britanie au dezvoltat noi
testare pcr, dintre care unul capabil ca să identifice coronavirusul în mai puțin de cinci minute, după cum au declarat de curând cercetătorii amintiți. Aceștia au mai adăugat și faptul că noua tehnologie creată ar putea fi utilizată în testarea în masă la porțile de sosire și plecare ale aeroporturilor, supermarketurilor și marilor centre de afaceri.
Se speră să se înceapă analiza pe voluntari a produsului de testare respectiv la începutul anului 2021 și să fie comercializat în maxim șase luni după aceea.
Mai mult decât atât, testul rapid este capabil să detecteze nu doar coronavirusul ce a speriat toată planeta, ci și să-l distingă de alți viruși cu o precizie extrem de ridicată, așa cum au spus cercetătorii după ce au făcut un prim studiu preliminar.
Testele rapide de antigen sunt văzute ca fiind esențiale în desfășurarea testării în masă a populației statelor lumii și redeschiderii economiilor atât de afectate de pandemia globală de Sars-Cov-2. Cele care sunt deja utilizate, deși sunt mai rapide și mai ieftine, sunt, orice s-ar spune și mai puțin precise decât testele de tip PCR. Evident, deși au o valoare orientativă, tot sunt mai bune decât nimic în perioada de incertitudini în care ne găsim acum.
Citește și: De câte tipuri sunt testele pentru COVID 19 şi care este diferenţa între ele?
Testele rapide actuale, dau o orientare bună medicilor, chiar dacă nu sunt fidele 100%
Deși testul Oxford de care am făcut vorbire mai sus va fi gata doar anul viitor, ar putea ajuta la gestionarea pandemiei la timp măcar pentru iarna viitoare. Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că lumea va trebui să trăiască cu noul coronavirus, chiar dacă este dezvoltat un vaccin, încă multă vreme de acum înainte, poate chiar doi sau trei ani.
O preocupare semnificativă pentru lunile de iarnă ce urmează sunt efectele încă nelămurite ale circulației Sars-Cov-2 concomitent cu alte virusuri respiratorii sezoniere.
Tocmai de aceea, un astfel de test specific, care poate distinge în mod fiabil între diferiți viruși în probele clinice, oferă un avantaj esențial în faza următoare a pandemiei (mai exact în valul doi al acesteia).
Românii sunt și ei foarte atenți la ceea ce se descoperă în materie de coronavirus pe plan mondial. Noile teste sunt potențial utile, dar încă nu sunt disponibile într-o cantitate suficientă și la un cost suficient de mic pentru a fi accesibile tuturor (sau pentru o subvenționare de către stat) și a fi utilizate în moduri pe care unii le-au sugerat.
Cu siguranță că un test este mai ușor de acceptat decât un vaccin, deși se pare că la noi primăvara lui 2021 va fi Anotimpul Marii Vaccinări, indiferent de protestele ce se aud ici și colo, mai puternic sau mai voalat.
Și asta chiar dacă există întrebări îngrijorătoare cu privire la cât de fiabile sunt noile teste antigenice atunci când sunt utilizate pentru a depista un număr mare de oameni. Dacă ele tind să producă mai multe rezultate negative și fals pozitive decât testele moleculare existente vom vedea curând.
Până atunci, rămânem în continuare ca să ne testăm cu acele produse verificate și destul de bune, precum acelea de la OK Medical care, chiar dacă nu au o fidelitate de 100% tot ne pot da niște răspunsuri în primă etapă mai mult decât pertinente, înainte de a merge să facem faimoasele de-acum teste RT-PCR. Mai ales că nici nu sunt atât de scumpe precum alte teste rapide de depistare a coronavirusului!
Comenteaza cu profilul de FB