Conecteaza-te cu noi

Comunicate de Presa

Testari IQ la nivel international pentru selectia copiilor supradotati

Avatar

Publicat

in

Centrul Gifted Education lanseaza o noua sesiune a programului de testari IQ pentru selectia la nivel international a copiilor cu abilitati inalte. Cei selectati vor putea sa invete la Scoala de Excelenta (singurul program academic din Romania pentru copiii supradotati) sau la scoala Leonardo Gifted Education (scoala britanica internationala de nivel primar cu program normal, dedicata in exclusivitate copiilor supradotati).

Programul de testari IQ pentru copii de peste 6 ani face parte din cel mai amplu proiect realizat in Romania, dar si la nivel international, de sustinere a copiilor cu abilitati inalte, si a fost lansat in tara noastra in 2010. In acelasi an, 835 de copii din Romania au fost testati in cadrul Proiectului Pilot de Testare a Inteligentei copiilor la nivel international, iar 40% dintre acestia (338 de copii) au fost identificati cu intelect superior. Totodata, acelasi studiu a aratat ca 63% din participantii la testarea internationala au obtinut scoruri ce ii situeaza in primii 5-10% dintre copii de aceeasi varsta, ceea ce denota un intelect de nivel superior sau capacitati intelectuale peste medie.

Procentul este cu atat mai important cu cat acesta semnalizeaza nevoia educatiei diferentiate si a unor politici educationale care sa sustinta valorificarea potentialului inalt al acestor copii, conform Recomandarii 1248/1994 a Parlamentului European si a Legii 17/2007 care prevede educatia copiilor si tinerilor cu potential inalt.

Testarile vor avea loc in Bucuresti, pe str. Berzei nr. 22, in urmatoarele zile: 25.10.2015 (duminica) ÔÇô ora 14.00, 31.10.2015 (sambata) ÔÇô ora 9.00, 22.11.2015 (duminica) ÔÇô ora 14.00, 29.11.2015 (duminica) ÔÇô ora 14.00, 24.01.2016 (duminica) ÔÇô ora 14.00, 30.01.2016 (sambata) ÔÇô ora 9.00, 6.02.2016 (sambata) ÔÇô ora 9.00, 14.02.2016 (duminica) ÔÇô ora 14.00, 13.03.2016 (duminica) ÔÇô ora 14.00, 20.03.2016 (duminica) ÔÇô ora 14.00, 23.04.2016 (sambata) ÔÇô ora 9.00, 24.04.2016 (duminica) ÔÇô ora 14.00.

Inscrierile pentru testare se realizeaza online pe: http://giftededu.ro/calendar-testari-2016, unde se gasesc si informatii legate de nevoile copiilor supradotati si un prim punct de informare pentru parinti.

Identificarea supradotarii din timp este la fel de esentiala ca si cu orice alta directie de exceptionalitate. Parintii sunt, de obicei, primii observatori ai comportamentului de supradotare si tot ei sunt cei care pot lua decizia testarii de unde si importanta observarii si implicarii parintilor in acest process, sunt de parere specialistii. De asemenea, copiii supradotati au risc social inalt datorita nevoilor lor speciale care nu sunt asigurate in sistemul obisnuit de educatie, mai adauga expertii. Pentru ca un copil sa se dezvolte la intregul sau potential, este nevoie de parinti activi, bine informati si pregatiti, care recunosc abilitatile copiilor lor si ii sustin in invatare si le cunosc nevoile speciale.

ÔÇťStatistic vorbind, Romania are printre cei mai multi copii supradotati din Uniunea Europeana, iar acest program pe care l-am lansat are menirea de a-i descoperi, pentru a ii sustine cu o educatie diferentiata. Parlamentul European recomanda tarilor membre educatie diferentiata si politici educationale care sa sustinta valorificarea potentialului inalt al acestor copii. Centrul Gifted Education estimeaza ca exista peste 190.000 de copii supradotati academic cu varsta sub 15 ani in Romania ÔÇô aproximativ 6% din numarul total al elevilor (sursa estimarii: NAGC ÔÇô National Association for Gifted Children; procentul este aplicat la populatia de 3,211 milioane copii sub 15 ani cf. INS: Comunicat de presa nr 143 din 26.06.2012). Un numar impresionant. Care este incidenta copiilor supradotati in Romania? Estimam ca in fiecare clasa de 30 de copii se pot gasi minim 1-2 copii supradotati intelectualÔÇŁ, declara Monica Gheorghiu, presedintele Centrului Gifted Education.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Federa┼úia SANITAS atrage aten┼úia: Echipamentele vechi ┼či suprasolicitarea personalului fac posibil─â repetarea oriunde a tragediei de la Spitalul Jude┼úean Neam┼ú

Avatar

Publicat

in

Tragedia de la Spitalul Jude┼úean de Urgen┼ú─â Neam┼ú se poate repeta oric├ónd, ├«n oricare alt─â unitate sanitar─â din Rom├ónia, din cauza lipsei echipamentelor medicale adecvate, a infrastructurii tehnice vechi din spitale ┼či a suprasolicit─ârii personalului medical existent, se men┼úioneaz─â ├«ntr-un comunicat remis luni AGERPRES de Federa┼úia SANITAS.

Organiza┼úia sindical─â din domeniul sanitar “atrage aten┼úia c─â situa┼úii similare pot avea loc oric├ónd ├«n alte institu┼úii sanitare din Rom├ónia, cauzele principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnic─â veche, care nu func┼úioneaz─â ├«n parametri normali, ┼či suprasolicitarea personalului medical existent”, se precizeaz─â ├«n comunicat.

În context, reprezentanţii Federaţiei SANITAS s-au declarat solidari cu personalul din Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ.

“Federa┼úia SANITAS din Rom├ónia este solidar─â cu colegii no┼čtri de la Spitalul Jude┼úean de Urgen┼ú─â Neam┼ú care au trecut prin tragedia incendiului de la sec┼úia de ATI ┼či care, ├«ntr-un act firesc de responsabilitate profesional─â, au f─âcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacien┼úilor”, potrivit comunicatului.

Pe de alt─â parte, organiza┼úia sindical─â subliniaz─â c─â autorit─â┼úile nu implementeaz─â politici de rezolvare a problemelor grave ale sistemului sanitar ┼či solicit─â societ─â┼úii civile s─â pun─â presiune pe mediul politic, astfel ├«nc├ót acesta s─â reformeze sistemul de s─ân─âtate.

“SANITAS atrage aten┼úia colegilor din s─ân─âtate c─â este momentul ├«n care trebuie s─â ne unim vocile pentru a cere autorit─â┼úilor s─â se trezeasc─â la realitate ┼či s─â fac─â ceea ce este absolut necesar pentru func┼úionarea normal─â a acestui domeniu. Altfel, prin t─âcerea noastr─â, risc─âm s─â devenim ‘complicii’ guvernan┼úilor la distrugerea sistemului medical public din Rom├ónia! Iar vocea unic─â trebuie s─â dep─â┼čeasc─â limitele domeniului medical. Cerem societ─â┼úii civile s─â vin─â al─âturi de noi ├«n tot acest demers, pentru c─â S─ân─âtatea rom├óneasc─â trebuie, ea ├«ns─â┼či, s─â fie vindecat─â. Apel─âm la organiza┼úiile sindicale, cele profesionale, la asocia┼úiile de pacien┼úi ┼či alte organiza┼úii cu activitate ├«n domeniu. ├Än acest moment, sistemul public de s─ân─âtate este bolnav cronic, iar perspectivele de ├«ns─ân─âto┼čire sunt minime, dac─â nu ├«i vom obliga pe cei care r─âspund de managementul lui la toate nivelurile s─â adopte o politic─â coerent─â de ├«nnoire a acestuia”, se precizeaz─â ├«n comunicat.

Potrivit Federa┼úia SANITAS, principalele probleme care afecteaz─â sistemul medical sunt managementul defectuos ┼či lipsa de coordonare a autorit─â┼úilor care r─âspund de buna func┼úionare a sistemului de s─ân─âtate, uzura fizic─â ┼či moral─â avansat─â a infrastructurii tehnice, lipsa de resurs─â uman─â calificat─â din institu┼úiile sanitare, interesul sc─âzut pentru s─ân─âtatea ┼či securitatea angaja┼úilor la locul de munc─â, lipsa dot─ârilor medicale, formalismul ┼či superficialitatea cu care sunt tratate instructajele periodice, respectarea protocoalelor ┼či a procedurilor interne, insuficien┼úa materialelor ┼či echipamentelor medicale ┼či de protec┼úie. 

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ALERT─é COVID!!! ARGE┼×UL A TRECUT ├ÄN SCENARIUL GALBEN CU 190 CAZURI NOI DE INFECT─éRI

Avatar

Publicat

in

Institu╚Ťia Prefectului Arge╚Ö informeaz─â c─â, potrivit datelor furnizate de Direc╚Ťia de S─ân─âtate Public─â, situa╚Ťia epidemiologic─â din jude╚Ť se prezint─â astfel:

-persoane aflate ├«n carantin─â institu╚Ťionalizat─â: 1;

-persoane ie╚Öite din carantin─â institu╚Ťionalizat─â: 1493;

-persoane aflate în izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 1985, dintre care 659 în carantină la domiciliu și 1326 în izolare;

-persoane ieșite din izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 14106;

-persoane internate în spital: 445 (ieri 447);

-persoane internate la ATI: 39 (ieri 33);

-persoane vindecate: 6005 (ieri 5918);

-persoane diagnosticate pozitiv: 7606 (ieri 7416);

-cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore: 190 (ieri 179);

-număr teste efectuate în spitalele publice: 52659 (dintre care 517 în ultimele 24 de ore);

-persoane decedate de la începutul pandemiei: 276 (ieri 274).

Deces 275: B─ârbat, 55 de ani cu comorbidit─â╚Ťi: HTA, obezitate, bronhopneumonie obstructiv─â cronic─â;

Deces 276: B─ârbat, 77 de ani, cu comorbidit─â╚Ťi: HTA, AVC acut ischemic, insuficien╚Ť─â renal─â cronic─â, diabet zaharat tip II.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend