Conecteaza-te cu noi

Comunicate de Presa

Testari IQ la nivel international pentru selectia copiilor supradotati

Avatar

Publicat

in

Centrul Gifted Education lanseaza o noua sesiune a programului de testari IQ pentru selectia la nivel international a copiilor cu abilitati inalte. Cei selectati vor putea sa invete la Scoala de Excelenta (singurul program academic din Romania pentru copiii supradotati) sau la scoala Leonardo Gifted Education (scoala britanica internationala de nivel primar cu program normal, dedicata in exclusivitate copiilor supradotati).

Programul de testari IQ pentru copii de peste 6 ani face parte din cel mai amplu proiect realizat in Romania, dar si la nivel international, de sustinere a copiilor cu abilitati inalte, si a fost lansat in tara noastra in 2010. In acelasi an, 835 de copii din Romania au fost testati in cadrul Proiectului Pilot de Testare a Inteligentei copiilor la nivel international, iar 40% dintre acestia (338 de copii) au fost identificati cu intelect superior. Totodata, acelasi studiu a aratat ca 63% din participantii la testarea internationala au obtinut scoruri ce ii situeaza in primii 5-10% dintre copii de aceeasi varsta, ceea ce denota un intelect de nivel superior sau capacitati intelectuale peste medie.

Procentul este cu atat mai important cu cat acesta semnalizeaza nevoia educatiei diferentiate si a unor politici educationale care sa sustinta valorificarea potentialului inalt al acestor copii, conform Recomandarii 1248/1994 a Parlamentului European si a Legii 17/2007 care prevede educatia copiilor si tinerilor cu potential inalt.

Testarile vor avea loc in Bucuresti, pe str. Berzei nr. 22, in urmatoarele zile: 25.10.2015 (duminica) – ora 14.00, 31.10.2015 (sambata) – ora 9.00, 22.11.2015 (duminica) – ora 14.00, 29.11.2015 (duminica) – ora 14.00, 24.01.2016 (duminica) – ora 14.00, 30.01.2016 (sambata) – ora 9.00, 6.02.2016 (sambata) – ora 9.00, 14.02.2016 (duminica) – ora 14.00, 13.03.2016 (duminica) – ora 14.00, 20.03.2016 (duminica) – ora 14.00, 23.04.2016 (sambata) – ora 9.00, 24.04.2016 (duminica) – ora 14.00.

Inscrierile pentru testare se realizeaza online pe: http://giftededu.ro/calendar-testari-2016, unde se gasesc si informatii legate de nevoile copiilor supradotati si un prim punct de informare pentru parinti.

Identificarea supradotarii din timp este la fel de esentiala ca si cu orice alta directie de exceptionalitate. Parintii sunt, de obicei, primii observatori ai comportamentului de supradotare si tot ei sunt cei care pot lua decizia testarii de unde si importanta observarii si implicarii parintilor in acest process, sunt de parere specialistii. De asemenea, copiii supradotati au risc social inalt datorita nevoilor lor speciale care nu sunt asigurate in sistemul obisnuit de educatie, mai adauga expertii. Pentru ca un copil sa se dezvolte la intregul sau potential, este nevoie de parinti activi, bine informati si pregatiti, care recunosc abilitatile copiilor lor si ii sustin in invatare si le cunosc nevoile speciale.

“Statistic vorbind, Romania are printre cei mai multi copii supradotati din Uniunea Europeana, iar acest program pe care l-am lansat are menirea de a-i descoperi, pentru a ii sustine cu o educatie diferentiata. Parlamentul European recomanda tarilor membre educatie diferentiata si politici educationale care sa sustinta valorificarea potentialului inalt al acestor copii. Centrul Gifted Education estimeaza ca exista peste 190.000 de copii supradotati academic cu varsta sub 15 ani in Romania – aproximativ 6% din numarul total al elevilor (sursa estimarii: NAGC – National Association for Gifted Children; procentul este aplicat la populatia de 3,211 milioane copii sub 15 ani cf. INS: Comunicat de presa nr 143 din 26.06.2012). Un numar impresionant. Care este incidenta copiilor supradotati in Romania? Estimam ca in fiecare clasa de 30 de copii se pot gasi minim 1-2 copii supradotati intelectual”, declara Monica Gheorghiu, presedintele Centrului Gifted Education.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Federaţia SANITAS atrage atenţia: Echipamentele vechi şi suprasolicitarea personalului fac posibilă repetarea oriunde a tragediei de la Spitalul Judeţean Neamţ

Avatar

Publicat

in

Tragedia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ se poate repeta oricând, în oricare altă unitate sanitară din România, din cauza lipsei echipamentelor medicale adecvate, a infrastructurii tehnice vechi din spitale şi a suprasolicitării personalului medical existent, se menţionează într-un comunicat remis luni AGERPRES de Federaţia SANITAS.

Organizaţia sindicală din domeniul sanitar “atrage atenţia că situaţii similare pot avea loc oricând în alte instituţii sanitare din România, cauzele principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcţionează în parametri normali, şi suprasolicitarea personalului medical existent”, se precizează în comunicat.

În context, reprezentanţii Federaţiei SANITAS s-au declarat solidari cu personalul din Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ.

“Federaţia SANITAS din România este solidară cu colegii noştri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ care au trecut prin tragedia incendiului de la secţia de ATI şi care, într-un act firesc de responsabilitate profesională, au făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacienţilor”, potrivit comunicatului.

Pe de altă parte, organizaţia sindicală subliniază că autorităţile nu implementează politici de rezolvare a problemelor grave ale sistemului sanitar şi solicită societăţii civile să pună presiune pe mediul politic, astfel încât acesta să reformeze sistemul de sănătate.

“SANITAS atrage atenţia colegilor din sănătate că este momentul în care trebuie să ne unim vocile pentru a cere autorităţilor să se trezească la realitate şi să facă ceea ce este absolut necesar pentru funcţionarea normală a acestui domeniu. Altfel, prin tăcerea noastră, riscăm să devenim ‘complicii’ guvernanţilor la distrugerea sistemului medical public din România! Iar vocea unică trebuie să depăşească limitele domeniului medical. Cerem societăţii civile să vină alături de noi în tot acest demers, pentru că Sănătatea românească trebuie, ea însăşi, să fie vindecată. Apelăm la organizaţiile sindicale, cele profesionale, la asociaţiile de pacienţi şi alte organizaţii cu activitate în domeniu. În acest moment, sistemul public de sănătate este bolnav cronic, iar perspectivele de însănătoşire sunt minime, dacă nu îi vom obliga pe cei care răspund de managementul lui la toate nivelurile să adopte o politică coerentă de înnoire a acestuia”, se precizează în comunicat.

Potrivit Federaţia SANITAS, principalele probleme care afectează sistemul medical sunt managementul defectuos şi lipsa de coordonare a autorităţilor care răspund de buna funcţionare a sistemului de sănătate, uzura fizică şi morală avansată a infrastructurii tehnice, lipsa de resursă umană calificată din instituţiile sanitare, interesul scăzut pentru sănătatea şi securitatea angajaţilor la locul de muncă, lipsa dotărilor medicale, formalismul şi superficialitatea cu care sunt tratate instructajele periodice, respectarea protocoalelor şi a procedurilor interne, insuficienţa materialelor şi echipamentelor medicale şi de protecţie. 

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ALERTĂ COVID!!! ARGEŞUL A TRECUT ÎN SCENARIUL GALBEN CU 190 CAZURI NOI DE INFECTĂRI

Avatar

Publicat

in

Instituția Prefectului Argeș informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică din județ se prezintă astfel:

-persoane aflate în carantină instituționalizată: 1;

-persoane ieșite din carantină instituționalizată: 1493;

-persoane aflate în izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 1985, dintre care 659 în carantină la domiciliu și 1326 în izolare;

-persoane ieșite din izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 14106;

-persoane internate în spital: 445 (ieri 447);

-persoane internate la ATI: 39 (ieri 33);

-persoane vindecate: 6005 (ieri 5918);

-persoane diagnosticate pozitiv: 7606 (ieri 7416);

-cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore: 190 (ieri 179);

-număr teste efectuate în spitalele publice: 52659 (dintre care 517 în ultimele 24 de ore);

-persoane decedate de la începutul pandemiei: 276 (ieri 274).

Deces 275: Bărbat, 55 de ani cu comorbidități: HTA, obezitate, bronhopneumonie obstructivă cronică;

Deces 276: Bărbat, 77 de ani, cu comorbidități: HTA, AVC acut ischemic, insuficiență renală cronică, diabet zaharat tip II.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend