Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Tesla sugerează că ar putea relua în curând suportul pentru plăți cripto: Credem în potențialul pe termen lung al activelor digitale ca investiție

Publicat

in

Tesla, principalul producător de vehicule electrice condus de prozelitistul Dogecoin Elon Musk, a sugerat că ar putea căuta în curând să restabilească suportul pentru plățile cripto.

Într-o depunere trimestrială din septembrie la Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC) din SUA, firma a declarat că „poate reporni în viitor practica de tranzacționare în criptomonede”, sugerând că Tesla intenționează să reia achizițiile de asistență efectuate folosind active digitale, conform cointelegraph.com

Compania și-a exprimat, de asemenea, credința pe termen lung în criptoactivele ca depozit de valoare și mijloc de plată, declarând:

„Credem în potențialul pe termen lung al activelor digitale atât ca investiție, cât și ca alternativă lichidă la numerar.”

Tesla a acceptat anterior Bitcoin ca plată pentru achizițiile de vehicule electrice între ianuarie și martie a acestui an. Mișcarea a venit ca parte a unei îmbrățișări mai largi de Bitcoin din partea Tesla, firma investind, de asemenea, trezoreria sa în valoare de 1,5 miliarde de dolari în BTC în primul trimestru al anului 2021.

Cu toate acestea, sprijinul pentru Bitcoin a fost renunțat rapid după ce firma s-a confruntat cu critici pentru sprijinirea BTC, în ciuda percepțiilor conform cărora minerit cu dovezi de lucru are un impact negativ asupra mediului.

În iunie, CEO-ul Elon Musk a indicat că Tesla va lua în considerare reluarea suportului pentru plățile Bitcoin odată ce cel puțin jumătate din rata hash-ului rețelei Bitcoin este alimentată de energie regenerabilă.

Raportul vine pe fondul știrilor că capitalizarea pieței Tesla a depășit 1 trilion de dolari după ce a încheiat un acord de referință cu compania de închirieri auto Hertz. Prețul acțiunilor Tesla a crescut, de asemenea, cu aproximativ 1.000 USD pentru prima dată.

Spre consternarea deținătorilor de monede Shiba Inu, Elon Musk a scris pe Twitter în acest weekend că deține doar Bitcoin, Ethereum și Dogecoin.

Luni, utilizatorul de Twitter Shiba Inu Holder a scris pe Twitter lui Elon Musk, întrebând cât de mult SHIB deține, la care Musk a răspuns: „niciunul”.

„Din curiozitate, am achiziționat niște șiruri hash ascii numite „Bitcoin, Ethereum & Doge”. Asta este”, a adăugat el .

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

80% din români vor servi de Crăciun carne de porc din import

Publicat

in

De

Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în această perioadă va proveni din importuri.

“Piaţa cărnii de porc este tipică apropierii sărbătorilor, este ruptă în două. Este piaţa noastră, a fermelor comerciale care sunt autorizate sanitar-veterinar şi care ne vindem animalele în viu către abatoare şi cealaltă piaţă, cea a micului crescător, care are contact direct cu cumpărătorul. Exact din aceste motive noi nu reuşim să vindem către abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram în viu, iar pe piaţa cealaltă kilogramul este dublu sau aproape triplu. Preconizăm că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în comerţul modern în galantare va proveni din importuri”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.

Acesta susţine că pe platformele de vânzări, cu toate că este ilegal să se vândă porc şi carne de porc, sunt sute de anunţuri cu preţuri cuprinse între 12 şi 16 lei pe kilogramul de carne de porc în viu.

“ANSVSA promite de trei ani că o să adopte măsuri astfel încât să nu mai poată fi făcute vânzări de porci şi carne de porci pe aceste platforme, însă oamenii sunt destul de inventivi şi ingenioşi şi folosesc expresii foarte interesante pentru a înlocui cuvântul porc sau expresia carne de porc în tot felul de ghiduşii, dar care sunt străvezii şi evident că oricine înţelege despre ce e vorba, chiar dacă nu sunt pronunţate cuvintele respective. Realitatea este că fenomenul nu a fost nici pe departe ţinut sub control. Vorbim şi de riscul pe care şi-l asumă cei care achiziţionează, pentru că în mod normal nu ar trebui să se vândă animale sau carne fără avizul unui medic veterinar. Din acest punct de vedere avem o concurenţă neloială. Vindem carnea de porc în viu la 6 lei/kg, dar în acelaşi timp plătim şi taxe şi impozite pe vânzările respective”, avertizează Ladoşi.

Potrivit sursei citate, industria a pierdut numai în acest an peste 600.000 de animale din cauza peste porcine africane.

“Din păcate, acoperim destul de puţin din consumul intern din cauza pestei porcine africane, doar în lunile care s-au scurs în acest an au fost eutanasiate 600.000 de animale care ar fi trebuit să ajungă acum, în perioada Sărbătorilor, în galantare, iar acest lucru a condus la o reducere semnificativă a sacrificărilor lunare în abatoarele autorizate. Dacă anterior aveam undeva la 80.000 de porci sacrificaţi într-o săptămână în România, acum s-a ajuns la 65.000 de porci. Aceasta se vede mai ales în importuri”, a spus el.

Fermele comerciale au pierdut anul acesta circa 40% din femelele de reproducţie, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 milioane de porci, iar acest lucru va conduce la majorarea importurilor.

“În ceea ce priveşte repornirea producţiei anul viitor este greu de făcut asemenea predicţii şi mai ales extrem de riscant. Anul acesta s-au pierdut din fermele comerciale aproximativ 40% din femelele de reproducţie, ceea ce înseamnă un handicap şi o reducere a numărului de porci produşi pentru anul viitor de aproximativ 1,5 milioane. Este o treime din ce produceam într-un an, iar asta va conduce la o creştere şi mai mare a importurilor de carne de porc anul viitor. Datele oficiale arată că industria acoperă în prezent cam 30% din consumul intern. Noi, ca asociaţie, nu cuprindem absolut toţi crescătorii, dar s-ar putea să fie şi mai puţin, mai ales în contextul în care în perioada aceasta cererea o să crească şi ca atare şi cantitatea de carne de porc importată va creşte”, a adăugat reprezentantul asociaţiei.

În privinţa măsurilor care ar trebui luate de autorităţi astfel încât sectorul să îşi revină, Ioan Ladoşi a transmis un mesaj clar: stoparea pestei porcine africane.

“Ar fi multe de discutat, dar esenţa esenţelor este una simplă, să facă ceea ce trebuie şi tot ceea ce am cerut de 4 ani şi jumătate: să stopeze pesta. Fără acest prim pas esenţial, nu există niciun fel de viziune optimistă asupra revenirii sau refacerii sectorului, întrucât riscul de contaminare a fermelor şi de eutanasiere a animalelor din ferme continuă să rămână extrem de ridicat şi fermierii nu mai pot să îşi permită riscul să repopuleze fermele afectate şi să reia fluxul productiv. Din calculele noastre, pagubele directe şi indirecte au depăşit deja un miliard de euro din cauza pestei porcine africane”, a mai spus preşedintele APCPR.

Nu în ultimul rând, acesta a subliniat importanţa adoptării aşa zisei Legi a porcului, respectiv a unui act normativ care să reglementeze partea de biosecuritate, de individualizare şi de mişcare a animalelor în teritoriu şi totodată respectarea acestei legi.

“Este un proiect de lege la care am lucrat împreună cu parlamentarii din Senat, am înţeles că a plecat spre Camera Deputaţilor. Aşteptăm cu înfrigurare, am putea spune, ca această lege să intre în linie dreaptă, să fie adoptată în cel mai scurt timp posibil. Chiar dacă nu este cel mai perfect act normativ pe care ni l-am fi dorit, este ceva. Doar atât ne dorim, aşa cum este şi aşa cum am discutat cu parlamentarii să ajungă să fie promulgată această lege. Şi nu numai atât, pentru că ştiţi bine că noi avem multe legi în ţara asta pe hârtie şi nu le respectă nimeni, consider că este mult mai important nu doar să apară legea în Monitorul Oficial, ci autorităţile să implementeze legea astfel încât şi ea să fie şi respectată. În acest proiect este extrem de importantă partea de biosecuritate şi mai ales partea de individualizare a animalelor şi partea de mişcare a animalelor în teritoriu, pentru că această boală s-a răspândit din cauză că nu s-a respectat nicio prevedere legislativă că nu este voie să muţi animalele dintr-o zonă afectată de pestă în altă zonă care ar fi să zicem curată. Asta este situaţia din păcate. Nu s-au făcut controale, iar controalele respective, chiar dacă s-au făcut, au fost ineficiente din multiple cauze. Noi aşteptăm ca această lege să clarifice lucrurile, pe de o parte, dar cum vă spuneam este mult mai important ca legea să fie implementată şi respectată. Emoţia noastră este legată exact de ceea ce vă spuneam, de o reglementare pe care apoi să nu o bage nimeni în seamă”, a avertizat Ioan Ladoşi.

Potrivit acestuia, la ora actuală, conform datelor centralizate de Comisia Europeană, la DG Sante, în jur de 93% din toate cazurile de pestă porcină africană din Europa sunt în România.

La data de 26 noiembrie, România înregistra 500 de focare active de pestă porcină africană, din care 17 erau în exploataţii comerciale. Un număr total de 310.393 de porcine erau afectate în focarele active.

Potrivit datelor ANSVSA, din 2019 şi până în prezent, au fost stinse 3.858 de focare de pestă porcină africană, dintr-un total de 4.358 confirmate în perioada menţionată la nivel naţional.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Primul robot viu care se poate reproduce: sistemul nu este văzut la plante sau animale (STUDIU)

Publicat

in

De

Oamenii de știință americani care au creat primii roboți vii spun că formele de viață, cunoscute sub numele de xenoboți, se pot reproduce acum – și într-un mod care nu este văzut la plante și animale (studiul este disponibil aici). Formați din celulele stem ale broaștei africane cu gheare (Xenopus laevis) de la care își ia numele, xenoboții au o lățime mai mică de un milimetru (0,04 inchi). Ele au fost dezvăluite pentru prima dată în 2020, după ce experimentele au arătat că se pot mișca, lucra împreună în grupuri și se pot autovindeca.

Acum, oamenii de știință care le-au dezvoltat de la Universitatea din Vermont, Universitatea Tufts și Institutul Wyss pentru Inginerie Inspirată Biologic de la Universitatea Harvard au spus că au descoperit o formă complet nouă de reproducere biologică, diferită de orice animal sau plantă cunoscut științei.

„Am fost uimit de asta”, a spus Michael Levin, profesor de biologie și director al Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts, care a fost co-autor principal al noii cercetări. „Broaștele au un mod de reproducere pe care îl folosesc în mod normal, dar când… eliberezi (celulele) de restul embrionului și le dai șansa să-și dea seama cum să fie într-un mediu nou, nu numai că își dau seama, dar au descoperit o nouă modalitate de a se mișca, dar și-au dat seama, aparent, de o nouă modalitate de a se reproduce.”

Xenoboții părinți în formă de C colectează și comprimă celulele stem libere împreună în grămezi care se pot maturiza în urmași.

Robot sau organism?

Celulele stem sunt celule nespecializate care au capacitatea de a se dezvolta în diferite tipuri de celule. Pentru a face xenoboții, cercetătorii au răzuit celule stem vii din embrioni de broaște și le-au lăsat să se incubeze. Nu este implicată nicio manipulare a genelor. „Cei mai mulți oameni cred că roboții sunt făcuți din metale și ceramică, dar nu este atât din ce este făcut un robot, ci ceea ce face acesta, care acționează pe cont propriu în numele oamenilor”, a spus Josh Bongard, profesor de informatică și robotică, expert la Universitatea din Vermont și autorul principal al studiului. „În acest fel, este un robot, dar este, de asemenea, în mod clar un organism făcut din celule de broaște nemodificate genetic.”

Bongard a spus că au descoperit că xenoboții, care au fost inițial în formă de sferă și făcuți din aproximativ 3.000 de celule, s-ar putea replica. Dar s-a întâmplat rar și numai în circumstanțe specifice. Xenoboții au folosit „replicarea cinetică” – un proces despre care se știe că are loc la nivel molecular, dar care nu a fost niciodată observat până acum la scara celulelor sau a organismelor întregi, a spus Bongard.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, cercetătorii au testat apoi miliarde de forme ale corpului pentru a face xenoboții mai eficienți la acest tip de replicare. Supercomputerul a venit cu o formă de C care semăna cu Pac-Man, jocul video din anii 1980. Ei au descoperit că a reușit să găsească celule stem minuscule într-o cutie Petri, să adune sute de ele în interiorul gurii sale, iar câteva zile mai târziu, mănunchiul de celule a devenit noi xenoboți. „Inteligența Artificială nu a programat aceste mașini în modul în care ne gândim de obicei la scrierea codului. A modelat și sculptat și a creat această formă Pac-Man”, a spus Bongard. „Forma este, în esență, programul. Forma influențează modul în care xenoboții se comportă pentru a amplifica acest proces incredibil de surprinzător”, a mai spus acesta.

Xenoboții sunt o tehnologie foarte timpurie – gândiți-vă la un computer din anii 1940 – și nu au încă aplicații practice. Cu toate acestea, această combinație de biologie moleculară și inteligență artificială ar putea fi utilizată într-o serie de sarcini în organism și în mediu, potrivit cercetătorilor. Aceasta poate include lucruri precum colectarea microplasticelor din oceane, inspectarea sistemelor radiculare și medicina regenerativă.

În timp ce perspectiva biotehnologiei auto-replicabile ar putea stârni îngrijorare, cercetătorii au spus că mașinile vii au fost în întregime conținute într-un laborator și ușor de stins, deoarece sunt biodegradabile și reglementate de experți în etică.

Cercetarea a fost finanțată parțial de Defense Advanced Research Projects Agency, o agenție federală care supraveghează dezvoltarea tehnologiei pentru uz militar. „Există multe lucruri care sunt posibile dacă profităm de acest tip de plasticitate și capacitatea celulelor de a rezolva probleme”, a spus Bongard.

Studiul a fost publicat luni în jurnalul științific evaluat Proceedings of the National Academy of Science din Statele Unite ale Americii.

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend