Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Tensiuni puternice între UE și Australia. Criza submarinelor a aruncat în aer toate punțile de legătură

Publicat

in

Negocierile stabilite de mult timp asupra unui posibil acord de liber-schimb (ALS) între Australia şi Uniunea Europeană au fost amânate, a declarat vineri un responsabil european, după furia declanşată în urma deciziei Canberrei de a anula un important contract de submarine franceze, notează AFP preluat de agerpres.

“Ciclul comercial din ALS a fost amânat cu o lună până în noiembrie”, a declarat pentru AFP un oficial al UE la Canberra, punând la îndoială viitorul acestui pact de mare anvergură.
Ministrul australian al comerţului, Dan Tehan, care urma să se deplaseze în Europa pentru negocieri, a minimizat decizia într-o declaraţie pentru AFP.

“Înţelegem reacţia Franţei la decizia noastră cu privire la submarine, dar, în final, orice naţiune trebuie să acţioneze în interesul naţional – ceea ce a făcut Australia”, a spus el.

Dan Tehan a indicat că intenţionează să se întâlnească cu comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, săptămâna viitoare.

“Vom continua să ne pregătim pentru cea de-a 12-a rundă de negocieri şi să lucrăm la încheierea unui acord de liber-schimb care să fie în interesul Australiei şi UE”, a spus el.

Luna trecută, Australia a rupt fără avertisment contractul pentru achiziţionarea a douăsprezece submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 90 de miliarde de dolari (55 miliarde de euro), optând să cumpere în schimb nave americane cu propulsie nucleară.

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franţa, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian, acuzându-i oficialii că au minţit şi punând sub semnul întrebării continuarea acordului comercial.

UE este al treilea cel mai mare partener comercial al Australiei. În 2020, schimburile de bunuri între cele două economii au fost evaluate la 36 miliarde euro şi la 26 miliarde euro pentru servicii.

Următoarea rundă de negocieri urma să acopere domenii precum comerţul, serviciile, investiţiile şi drepturile de proprietate intelectuală.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Echipa lui Florin Andone a suferit un eşec dur pentru în LaLiga: Cadiz – Atletico Madrid, scor 1-4

Publicat

in

De

Formaţia Cadiz, la care este legitimat Florin Andone, a fost învinsă, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 4-1, de echipa Atletico Madrid, într-un meci din etapa a XV-a a campionatului Spaniei.

Învingătorii au marcat prin Lemar ’56, Griezmann ’70, Correa ’76 şi Cunha ’86. Pentru Cadiz a înscris Lozano ’86.

Florin Andone a fost rezervă la Cadiz.

Alte rezultate din LaLiga:

Betis – Levante 3-1 (Juanmi ’54, ’63, ’78 / Mustafi ‘7)

Espanol Barcelona – Real Sociedad 1-0 (Herrera ’77)

Partida Real Madrid – FC Sevilla are loc tot duminică, iar confruntarea Osasuna – Elche este programată luni.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Rafila îl contrează pe medicul care a descoperit varianta Omicron: ‘Nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric’

Publicat

in

De

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a comentat duminică, la Antena3, declarațiile medicului sud-african care a spus despre simptomele variantei Omicron că sunt „neobișnuite, dar ușoare”. „Peste două, trei săptămâni vom afla cât de periculoasă este noua variantă”, a spus medicul Rafila.

„Oboseala extremă nu este un simptom foarte ușor. Varianta a fost identificată pe 24 noiembrie, deci de foarte puțin timp. (…) Noi vorbim despre o variantă de preocupare, care este importantă din trei puncte de vedere: fie se transmite foarte repede, fie produce simptome diferite față de variantele anterioare, fie anticorpii pe care îi avem după o infecție anterioară sau după vaccinare nu mai neutralizează. Din cele trei noi cunoaștem doar una, faptul că se transmite foarte repede. Atât cunoaștem. Mai mult nu cunoaștem și o să aflăm peste două, trei săptămâni dacă anticorpii pe care îi avem după vaccinare sau după boală sunt sau nu sunt neutralizați față de această variantă și când o să fie un număr suficient de cazuri, pentru că vorbim despre vreo 200 de cazuri, o să putem să avem un răspuns. Eu înțeleg și are dreptate dintr-un punct de vedere dna doctor. În general, cu cât avansează în timp o tulpină virală de multe ori scade patogenitatea. Asta ar fi vestea bună, dar nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric, am reacționat rapid, așa cum ne-a recomandat Centrul European de Control al Bolilor. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost carantinarea pasagerilor care vin din Africa”, a spus Alexandru Rafila.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend