Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Teatrul Apollo111 a anunţat seria de spectacole „Disco ’89” care prezintă mai multe viziuni asupra vieţii şi morţii Mihaelei Runceanu

Publicat

in

Teatrul Apollo111 a anunţat seria de spectacole „Disco ’89” care prezintă mai multe viziuni asupra vieţii şi morţii uneia dintre cele mai populare artiste din România comunistă, Mihaela Runceanu, conform news.ro

Catinca Drăgănescu şi Gabriel Sandu vor pune fiecare în scenă câte un spectacol, propunând abordări diferite, dar construite în jurul legendei care înconjoară personalitatea şi finalul tragic al cântăreţei, încă învăluit în mister şi teorii ale conspiraţiei.

Seria „Disco ’89” este bazată pe o cercetare de peste trei ani.

„Cele 7 morţi ale Mihaelei Runceanu”, de Catinca Drăgănescu, va fi prezentat pe 23 şi 24 septembrie. Rolul principal este jucat de actriţa Oana Puşcatu, iar distribuţia este completată de Cristina Drăghici, Silvana Negruţiu, Vlad Galer şi István Téglás.

Gabi Albu şi Marius Niţu semnează scenografia, iar Ana Cârlan, proiecţiile video. Muzica spectacolului este creată de Xenti Runceanu, verişorul Mihaelei Runceanu, şi va include şi cele mai cunoscute refrene ale artistei.

Biletele pentru premieră au fost puse în vânzare online.

Pornit de la interviuri şi materiale documentare, spectacolul reprezintă o imaginare din multiple perspective a ultimelor zile din viaţa Mihaelei Runceanu. Fiecare personaj deţine o parte de adevăr, nimeni nu cunoaşte ȋnsă ȋntregul. Spectatorul este invitat să-şi construiască propria versiune asupra felului ȋn care s-au desfăşurat evenimentele de-a lungul unui voyaj ȋn măruntaiele universului optzecist.

Al doilea spectacol din serie, „O istorie plină de speranţă a Mihaelei Runceanu”, semnat de Gabriel Sandu, propune o revizitare a vieţii şi morţii solistei, din perspectiva ambiţiilor şi visurilor sale, de la fata cu voce caldă din Buzău, la solista de prim calibru din ultimii ani de viaţă. O incursiune în lumea interioară a Mihaelei Runceanu, aşa cum poate fi ea înţeleasă în urma unei documentări întinse pe durata a trei ani.

Show-ul îmbină elemente de muzical şi teatru documentar, generând o structură dinamică, hibridă, poetică, unde investigaţia jurnalistică şi ficţiunea se întâlnesc pentru a acoperi golurile lăsate de istorie. Spectacolul este rezultatul congruenţei a două generaţii de artişti, a celor formaţi în era comunismului târziu şi a celor produşi de capitalismul tânăr, propunând astfel o dezbatere contemporană necesară asupra trecutului şi moştenirii insuficient chestionate a acestuia.

„O istorie plină de speranţă a Mihaelei Runceanu” va avea premiera în luna noiembrie 2021, iar biletele şi mai multe detalii despre echipa artistică vor fi disponibile la începutul lunii octombrie.

Catinca Drăgănescu, regizor de teatru şi dramaturg, spune despre „Cele 7 morţi ale Mihaelei Runceanu”: „Această poveste spune ceva foarte neliniştitor despre noi şi toate ȋntrebările pe care refuzăm să ni le punem. Cred cu tărie că am făcut o pace surdă cu trecutul, o pace falsă, ipocrită şi asurzitoare, deformatoare de istorie şi conştiinţă, care nu ne onorează. E o temă care mă macină şi la care mă ȋntorc recurent, iar pentru mine, povestea Mihaelei Runceanu vorbeşte ȋn acceaşi măsură despre ea, cât şi despre noi. Documentarea acestui caz nu are cum să nu revolte. Pare a fi o reprezentare perfectă a devizei pe care Lucian Pintilie o atribuie regimului ceauşist: “joacă jocul!”. Totalitarismul ca joc, dictatura ca şi convenţie socială, minciuna care devine mai reală ca realul şi muzica, arta ca balsam vindecător, ca spaţiu de expresie şi evadare dintr-o realitate falsificată. Nu ştim cine e vinovat, dar cumva suntem toţi. Mihaela Runceanu a murit. Trăiască Mihaela Runceanu! Pentru mine, acest spectacol este despre cât de mult ȋmi doresc să nu ne mai fie frică”.

Regizorul şi dramaturgul Gabriel Sandu, despre spectacolul său: „Dezideratul meu prin «O istorie plină de speranţă a Mihaelei Runceanu» este să redau memoriei Mihaelei Runceanu ceea ce i-a fost luat prin mass-media: decenţa, intimitatea, dreptul la o reprezentare justă şi nu în ultimul rând speranţa. Din păcate, niciun spectacol sau niciun film nu-i mai poate reda viaţa în totalite, dar atât timp cât ne-o amintim şi îi spunem povestea mai departe, ea continuă să trăiască. De Mihaela Runceanu sunt fascinat încă din adolescenţă şi mi s-a părut o idee puternică să (re)construim (sau chiar să deconstruim) povestea ei, să redăm, prin teatralitate, o altă perspectivă decât cea unilaterală, a morţii ei violente, cu care am fost intoxicaţi în media ultimilor 30 de ani. Lucrul ăsta nu se putea realiza decât printr-o documentare extinsă, care a constat în zeci de interviuri cu oameni care au cunoscut-o, prieteni, colaboratori, foşti elevi, am fost la Buzău, unde l-am cunoscut pe tatăl Mihaelei, pe domnul Runceanu, am stat vreo două zile şi într-un birou fără ferestre de la Judecătoria Bucureşti unde am studiat dosarul crimei ei, care m-a lăsat fără cuvinte”.

Seria „Disco ‘89” este co-finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Clinica SANADOR Floreasca: servicii medicale de înaltă calitate

Publicat

in

De

Clinica SANADOR Floreasca, inaugurată anul acesta, pune la dispoziția pacienților consultații medicale în peste 40 de specialități, recoltare de analize de laborator (inclusiv decontate prin CAS) și investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație.

La parterul clinicii, pacienții pot beneficia de cele mai noi echipamente de radiologie și imagistică medicală: RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida, CT Siemens Somatom Definition Edge 128 slice și sistemul de radiologie digitală Siemens Multix Impact.

Siemens Magnetom Vida 3T beneficiază nu doar cel mai puternic magnet utilizat în medicina clinică, ci și de cea mai avansată platformă imagistică de examinare prin rezonanță magnetică, fiind primul echipament RMN dotat cu senzori Biomatrix adânc încorporați în arhitectura sistemului. Senzorii BioMatrix înregistrează mișcările respiratorii și bătăile inimii și adaptează investigația la anatomia și fiziologia pacientului, realizând o scanare personalizată. Sistemul Biomatrix elimină astfel eventualele artefacte produse de mișcările respiratorii, ceea ce face ca imaginile generate să aibă o precizie de neegalat.

Pe lângă echipamentele RMN și CT de ultimă generație, Clinica SANADOR Floreasca dispune și de ecografe performante – Volvuson și Vivid. Ecograful Volvuson E10 BT21 este cel mai avansat model de ecograf la nivel mondial.

La mezaninul clădirii, sunt situate cabinetele de consultații și cele de recoltări pentru analize medicale. Departamentele de adulți, respectiv copii au recepții și săli de așteptare separate. În Clinica SANADOR Floreasca, medici competenți și cu experiență vastă îți asigură consultații pentru un număr foarte mare de specialități.

În plus, Clinica SANADOR Floreasca asigură și accesul la consultații de medicină de familie. Medicul de familie are un rol esențial, fiind responsabil pentru asigurarea de îngrijiri medicale tuturor categoriilor de vârstă. Consultațiile de medicină de familie în Clinica SANADOR Floreasca sunt asigurate de Dr. Valentina Boantă, medic de familie cu o experiență importantă în domeniu, care consultă atât adulți, cât și copii, astfel că întreaga familie poate beneficia de servicii medicale profesioniste.

Clinica SANADOR Floreasca are sediul în Calea Floreasca nr. 165, în incinta clădirii ONE Tower, într-o zonă rezidențială a Bucureștiului, în apropierea Parcului și a Lacului Floreasca.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Coronavirus – Focare de COVID la două licee din Iaşi, dar şi la Institutul de Psihiatrie Socola

Publicat

in

De

Peste 30 de elevi de la două licee din municipiul Iaşi au fost confirmaţi pozitiv cu SARS-CoV-2, a anunţat, vineri, conducerea DSP Iaşi, un al treilea focar de COVID înregistrându-se la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Potrivit DSP Iaşi, la Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Iaşi 19 elevi şi trei profesori au fost diagnosticaţi cu COVID, pacienţii fiind izolaţi la domiciliu. La Liceul Teoretic “Miron Costin” din Iaşi, 13 elevi şi şapte angajaţi ai unităţii şcolare au fost depistaţi pozitiv. În cele două licee ieşene activitatea a fost suspendată timp de 14 zile.

Întrebat despre numărul mare de cazuri de COVID apărute în cele două licee, şeful DSP Iaşi, Vasile Cepoi, a declarat pentru News.ro că majoritatea persoanelor sunt asimptomatice şi că boala a fost depistată doar în urma testării.

Potrivit DSP, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, cinci pacienţi din cadrul secţiei III Acuţi au fost depistaţi pozitiv.

Pacienţii au fost izolaţi în spital, iar spaţiile din cadrul secţiei au fost dezinfectate.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend