Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Țările din G7 dau o lovitură puternică Rusiei: ‘Nu recunoaștem nicio schimbare de statut în Ucraina prin forță’

Publicat

in

Ţările G7 au anunţat duminică seara că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă şi că sunt gata să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după cele deja anunţate în această săptămână, dacă aceasta nu pune capăt războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, relatează AFP, informează Agerpres.

În timpul reuniunii prin videoconferinţă a şefilor diplomaţiilor din Statele Unite, Germania, Franţa, Japonia, Canada, Italia şi Marea Britanie, forumul ţărilor industrializate a cerut Moscovei să înceteze imediat atacurile asupra Ucrainei, a populaţiei civile şi a infrastructurii sale şi să îşi retragă fără întârziere trupele din ţară, potrivit unui comunicat al preşedinţiei germane a G7.

Cele şapte ţări au avertizat, de asemenea, că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă, adică noi teritorii care ar putea fi anexate.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi tocmai a recunoscut independenţa a două republici autoproclamate de separatiştii pro-ruşi din estul regiunii ucrainene Donbas.

Sâmbătă, ţările occidentale şi-au înăsprit deja drastic sancţiunile financiare împotriva Moscovei, excluzând mai multe bănci ruseşti de pe platforma interbancară internaţională Swift, un angrenaj-cheie în finanţele mondiale, ceea ce ar trebui să îngreuneze mult comerţul rusesc.

De asemenea, au luat măsuri pentru a împiedica banca centrală rusă să susţină moneda naţională, rubla, prin limitarea accesului acesteia la pieţele internaţionale de capital.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a participat la reuniunea de duminică a omologilor săi din G7, se arată în comunicat.

Cu această ocazie, cele şapte state G7 au convenit şi asupra ajutorului umanitar pentru Ucraina, pe care diferitele ţări îl anunţă una după alta.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia umanitară din ţară este programată pentru luni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eugen Tomac, noi dezvăluiri după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

Publicat

in

De

Europarlamentarul Eugen Tomac vine cu noi dezvăluiri după ce Ausdtria a blocat, în Consiliul JAI, aderarea României la Schengen.

„O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

În urmă cu trei săptămâni, într-o întâlnire cu mai mulți oficiali europeni, am aflat că șansele noastre de intrare în spațiul Schengen sunt foarte mici, în timp ce intrarea Croației era sigură.

Am transmis acest mesaj celor de la guvernare și m-am asigurat că a ajuns la decidenți. Toți mi-au spus că mă agit mai mult decât este cazul și că România va intra sigur în Schengen.

Rolul jucat de Austria

Viena a intrat târziu în acest joc, fapt confirmat chiar de cancelarul Nehammer la întâlnirea pe care am avut-o zilele trecute.

Acesta ne-a spus, foarte senin și pe alocuri chiar ridicol, că a aflat de dosarul extinderii spațiului Schengen abia în noiembrie anul acesta. Aș fi crezut această minciună dacă înainte de a fi cancelar, domnul Nehammer ar fi fost ministru al agriculturii, însă acesta a fost ministru de interne. Prin urmare, cunoaște foarte bine atât problematica migranților, cât și chestiunea extinderii Schengen.

De ce, totuși, Croația, țară prin care trec mult mai mulți imigranți care ajung în Austria și restul Europei a fost susținută, iar noi nu.

De fapt, cui îi convine cel mai mult să nu se mute frontiera Uniunii Europene la Marea Neagră?”, spune Eugen Tomac.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cod galben de vânt în localităţi din trei judeţe, în orele următoare

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, ce vizează, valabilă în orele următoare în trei judeţe, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în judeţul Caraş-Severin (localităţile Reşiţa, Bocşa, Berzovia, Lupac, Fârliug, Târnova, Ramna, Vermeş, Ezeriş, Zorlenţu Mare, Ocna de Fier), judeţul Arad (localitatea Şiria) şi judeţul Bihor (localitatea Şoimi), se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 60-70 km/h

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend