Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ţările de Jos: Miniștrii și-au dat demisia după gestionarea haotică a evacuărilor din Afganistan

Publicat

in

Ministrul olandez al apărării, Ank Bijleveld, şi-a anunţat vineri demisia după gestionarea haotică a evacuărilor din Afganistan, un gest care îl urmează pe cel al şefei diplomaţiei Ţărilor de Jos, Sigrid Kaag, transmite AFP.

‘Mi-am informat partidul şi pe prim-ministru (Mark Rutte) că voi merge să-i solicit regelui să-mi accepte demisia’, a declarat Ank Bijleveld, la o zi după o moţiune în parlament care critica guvernul pentru eşecul de a evacua anumiţi afgani şi pentru că nu a anticipat cucerirea rapidă a puterii de către talibani.

Ministrul apărării a dat asigurări în faţa presei că nu doreşte ‘să obstrucţioneze munca importantă’ a colegilor săi care încearcă în continuare să evacueze persoane din Afganistan.

Colega sa de la Externe, Sigrid Kaag, a demisionat joi după ce fusese la rândul său criticată de parlament pentru incapacitatea guvernului de a evacua anumiţi afgani, potrivit Agerpres.ro.

Cei doi miniştri olandezi sunt primii responsabili occidentali care demisionează şi îşi asumă o responsabilitate în haosul care a domnit între cucerirea capitalei Kabul de către talibani la 15 august şi retragerea forţelor americane la sfârşitul aceleaşi luni.

Totuşi, impactul demisiilor lor asupra scenei politice din Ţările de Jos ar urma să fie unul limitat, dat fiind că ţara aşteaptă încă instalarea unui nou guvern la şase luni după alegerile legislative de la 17 martie.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Bulgaria înregistrează un nou record de cazuri Covid-19 și decese. Peste 90% dintre pacienți nu sunt vaccinați

Publicat

in

De

Bulgaria a raportat marți 5.863 de noi cazuri de Covid-19 și 243 de decese, un nou record pentru țara UE cu cea mai mică rată de vaccinare, informează Reuters.

Bilanțul total al deceselor se ridică astfel la 23.316.

Confruntată cu o creștere a numărului de cazuri în plin val patru al pandemiei de coronavirus și cu o rată scăzută de vaccinare, țara balcanică cu 7 milioane de locuitori a introdus recent obligativitatea certificatului sanitar în majoritatea spațiilor publice închise.

Noile restricții au generat și proteste, în timp ce unele partide politice au acuzat guvernul interimar de incapacitatea de a gestiona criza sanitară înaintea alegerilor parlamentare din 14 noiembrie. (Bulgaria a trecut prin mai multe serii de alegeri anticipate anul acesta, din cauza imposibilității formării unui guvern stabil – n.red).

Autoritățile sanitare au avertizat că eșecul gestionării valului patru ar putea duce la restricții și mai dure pentru că spitalele nu mai fac față numărului mare de pacienți.

Marți, peste 7.100 de pacienți Covid erau internați, dintre care 608 la terapie intensivă. Peste 90% dintre pacienți sunt nevaccinați.

Ca și în România, rata vaccinării a început să crească odată ce autoritățile au limitat accesul la restaurante, cinematografe, săli de sport și alte locații, fiind introdus certificatul verde (valabil pentru cei vaccinați, testați negativ sau care au trecut deja prin boală).

Cu toate acestea, pe fondul scepticismului ridicat, al neîncrederii în autorități și al mesajelor contradictorii venite dinspre politicieni și experți, Bulgaria a vaccinat până acum doar 24% din populație, mult sub media UE de 74%.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Mastercard va anunţa în curând că orice bancă sau comerciant din reţeaua sa va putea oferi servicii cripto

Publicat

in

De

Mastercard va anunţa în curând că orice bancă sau comerciant din reţeaua sa va putea oferi servicii cripto, care vor include portofele bitcoin, carduri de debit şi de credit cu recompense în criptomonede şi care vor permite cheltuirea de active digitale şi programe de loialitate în care punctele de loialitate ale hotelurilor şi companiilor aeriene vor putea fi convertite în bitcoin, relatează CNBC preluat de news.ro

Pentru a face acest lucru, reţeaua de plăţi se asociază cu Bakkt, o firmă de criptomonede separată recent de Intercontinental Exchange, care va oferi servicii de custode pentru cei care se vor înscrie în program, au declarat directorii a două firme.

”Vrem să oferim tuturor partenerilor noştri capacitatea de a adăuga mai uşor servicii cripto la orice fac ei. Partenerii noştri, fie ei bănci, fintech-uri sau comercianţi, pot oferi clienţilor lor posibilitatea de a cumpăra, vinde şi deţine criptomonede printr-o integrare cu platforma Baktt”, a declarat Sherri Haymond, vicepreşedinte executiv pentru parteneriate digitale la Mastercard, într-un interviu.

Anunţul ar putea duce la o extindere semnificativă a modului în care americanii obişnuiţi câştigă şi cheltuie bitcoin şi alte criptomonede.

Mastercard gestionează una dintre reţelele globale de plăţi dominante, alături de Visa, şi are relaţii cu peste 20.000 de instituţii financiare din întreaga lume.

Potrivit companiei, există 2,8 miliarde de carduri Mastercard în uz.

Interesul pentru Bitcoin a rămas ridicat, deoarece criptomoneda iniţială a crescut anul acesta, atingând în această lună un preţ record peste 60.000 de dolari pe unitate.

Autorităţile de reglementare din SUA au permis fondurilor de investiţii să ofere ETF-uri bitcoin pentru prima dată în această lună, în timp ce marii investitori instituţionali precum gigantul de obligaţiuni Pimco au spus că iau în considerare tranzacţionarea cripto.

Acest interes i-a determinat pe clienţii Mastercard să ceară ajutorul reţelei în furnizarea de servicii cripto, potrivit Haymond. În acest fel, băncile pot păstra clienţii pe propriile platforme, în loc să vadă dolarii migrând către platformele de tranzacţionare cripto, a spus ea.

Acţiunile Bakkt, care a început să fie tranzacţionată public săptămâna trecută, au crescut cu peste 70% în urma informaţiei.

Mastercard şi Bakkt urmau să-şi anunţe parteneriatul luni seara, la conferinţa anuală Money20/20 din Las Vegas.

Pe lângă furnizarea de criptomonede şi carduri de credit pentru bănci, parteneriatul înseamnă că chiar şi comercianţii şi restaurantele vor putea începe să ofere recompense în bitcoin în loc de puncte tradiţionale, potrivit CEO-ului Bakkt, Gavin Michael. Punctele existente vor putea fi convertite în cripto la ratele stabilite de companiile participante, oferind clienţilor posibilitatea de a câştiga un randament, a spus el.

Reducem barierele de intrare, permiţând oamenilor să ia ceva, cum ar fi punctele de recompensă, şi să le schimbe în cripto”, a spus Michael într-un interviu.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend