Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Tanczos Barna: Comunitatea din Dăroaia şi-a construit casele în vecinătatea râului

Publicat

in

Localnicii din Dăroaia, sat recent afectat de inundaţii, au nevoie de un nou teren pe care să îşi poată reconstrui casele, în condiţiile în care actualele imobile au fost ridicate în imediata vecinătate a albiei râului şi în apropierea liniei de cale ferată, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

“Am fost în mijlocul unei comunităţi care este extrem de supărată şi frustrată, comunitatea Dăroaia. Este o comunitate care şi-a construit casele în imediata vecinătate, chiar în albia râului, o comunitate care a construit case la o jumătate de metru de linia de cale ferată, de acea linie de mocăniţă care este patrimoniu cultural şi patrimoniu protejat”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Tanczos Barna a adăugat că autoritatea locală va trebui să găsească soluţia ca, în acele locaţii unde vor sta persoanele în următoarele săptămâni, până se vor găsi soluţii pentru casele afectate, să aibă apă şi posibilitate de a-şi pregăti hrana, informează Agerpres.

El a mai spus că Primăria, împreună cu compania minieră Minvest, a identificat un teren în imediata vecinătate.

“Zilele acestea vor clarifica situaţia juridică a terenului. O să vorbesc cu domnul ministru al Economiei ca acea companie, eventual, să poată să facă un schimb, să ajungă în proprietatea primăriei o suprafaţă de teren unde să se facă casele, pentru că pe termen lung nu este o soluţie. Pe termen lung, acele persoane au nevoie de o zonă unde pot construi casele, chiar dacă localitatea acum nu are PUG, pentru că a fost anulat în instanţă, chiar dacă trebuie să facă PUZ, acolo trebuie găsită o soluţie pe termen mediu, lung. Pentru că ceea ce se întâmplă acolo e o soluţie improvizată, sunt case improvizate. Sunt construcţii care nu respectă nicio normă legală, sunt în imediata vecinătate a apei, acolo vor fi expuse tot timpul la inundaţii. Şi va trebui să găsim o soluţie la faţa locului, acolo pe plan local, o soluţie pentru ei”, a declarat ministrul.

Tanczos Barna a menţionat că sunt zeci de familii afectate.

“Este o comunitate mare, care acum este afectată, o comunitate care poate nu îşi permit acum să cumpere mâncare”, a mai spus ministrul Mediului.

El a subliniat că o parte dintre localnicii afectaţi au fost cazaţi în containere, urmând ca miercuri să le fie distribuite şi pachete alimentare.

Dăroaia, locuită cu preponderenţă de populaţie de etnie romă, se află printre localităţile din Alba afectate de inundaţiile de la mijlocul lunii iulie.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Americanii recunosc și își cer scuze pentru EROARE. Atacul cu dronă din Kabul a ucis 10 nevinovați, nu jihadiști ai ISIS-K

Publicat

in

De

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a prezentat vineri scuze pentru eroarea forţelor americane de la Kabul, produsă cu puţin timp înaintea retragerii şi în urma căreia şi-au pierdut viaţa zece civili, informează AFP preluat de agerpres.

“Ofer cele mai profunde condoleanţe rudelor supravieţuitoare ale celor care au fost ucişi”, a declarat, într-un comunicat, şeful Pentagonului, care a recunoscut că bărbatul vizat era “doar o victimă nevinovată, la fel ca celelalte persoane ucise în mod tragic”.
“Ne cerem scuze şi vom face tot posibilul să învăţăm din această greşeală oribilă”, a adăugat el.

Tot vineri, un general american a recunoscut că atacul cu dronă din 29 august de la Kabul, care a ucis zece civili, printre care până la şapte copii, a fost “o greşeală tragică”.

“Nicio armată nu lucrează la fel de mult ca a noastră pentru a evita victimele civile. Când avem motive să credem că am luat vieţi nevinovate investigăm şi, dacă acest lucru este adevărat, îl recunoaştem”, a declarat generalul Kenneth McKenzie, şeful forţelor americane în Afganistan.

“Este puţin probabil ca vehiculul şi cei care au murit să fi avut legături cu gruparea jihadistă Stat Islamic-Khorasan (ISIS-K) sau să reprezinte “o ameninţare directă pentru forţele SUA”, a declarat presei generalul Kenneth McKenzie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Alexandru Rafila critică formalitățile privind acordul părinților la testarea copiilor: ‘Nu e nimica invaziv în chestiunea asta’

Publicat

in

De

Medicul Alexandru Rafila afirmă că testele pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 nu sunt manevre medicale invazive, el susţinând ideea că statul trebuie să asigure testarea populaţiei. ”Nu e nimica invaziv în chestiunea asta. Invaziv înseamnă să-ţi facă o injecţie, să îţi introducă un cateter (…) O testare de genul ăsta (…) nu e un act medical în sine”, susţine medicul.

”În şcoală, copiii trebuie să poată fi testaţi periodic. Nu e niciun fel de problemă, nu e niciun fel de filosofie. Am început iar cerem voie, testări invazive. Nu e nicio testare invazivă. Dacă te doare gâtul, eu ţin minte când eram copil, ne lua un tampon, un exudat faringian din gât. Se poate lua din gât sau din nas. Nu e nimica invaziv în chestiunea asta. Invaziv înseamnă să-ţi facă o injecţie, să îţi introducă un cateter, să îţi facă o manevră invazivă. Nu e nimic invaziv. Ajungem la nişte discuţii datorită acestei mentalităţi de a folosi tot timpul termeni ameninţători şi atunci există contra-reacţia: nu vreau să-mi las copilul să testeze invaziv”, a afirmat Alexandru Rafila vineri seară, la Digi 14, potrivit news.ro.

Acesta a arătat că, în contextul în care în România are ”cel mult un medic la zece şcoli”, există persoane care pot fi instruite, în cadrul şcolii să realizeze testarea rapidă pentru depistarea infecţiei SARS-CoV-2, el arătând că ”nu e nicio filosofie” în acest sens.

”O testare de genul ăsta (…) nu e un act medical în sine, este pur şi simplu o manevră în care iei un produs de la un copil, iei exudat nazal sau faringian şi îl utilizezi. Deci trebuie să existe accesibilitatea testării”, a explicat Rafila.

Medicul consideră statul ”trebuie să asigure accesibilitatea testării”, el arătând că discuţia despre cine plăteşte testarea periodică a unor categorii profesionale este una ”stupidă”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend