Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Tăcerea sau pasivitatea nu înseamnă consimțământ”. Spania înăsprește legea împotriva violenței sexuale, la cinci ani după cazul „haita de lupi”

Publicat

in

Guvernul spaniol a aprobat marți o lege care definește orice act sexual non-consensual ca viol, ca parte a unei revizuiri legislative care înăsprește pedepsele pentru hărțuire sexuală și impune și finanțează mai multe sisteme de sprijin pentru victime la cinci ani după ceea ce ulterior a fost numit dosarul ”haita de lupi”, relatează Reuters.

Cinci ani au trecut de la dosarul ”haita de lupi, în care cinci bărbați au violat în grup o fată de 18 ani în timpul festivalului de la Pamplona, care a provocat indignare publică și intensificarea apelurilor la reformarea legilor care vizează violența sexuală.

Cu toate acestea, proiectul necesită aprobarea parlamentară, care este așteptată până la sfârșitul anului.

Bazată pe un model „da înseamnă da”, care califică orice act sexual fără consimțământ drept viol, legea va alinia Spania cu alte 11 țări europene, inclusiv Suedia, Portugalia și Marea Britanie, care utilizează definiții juridice similare.

„Tăcerea sau pasivitatea nu înseamnă consimțământ”, purtătorul de cuvânt al guvernului Maria Jesus Montero într-o conferință de presă.

Conform legislației existente, un agresor trebuie să fi folosit violență fizică sau intimidare pentru ca o agresiune să fie clasificată drept viol.

Hărțuirea (fie că e vorba de hărțuire stradală sau sub formă de urmărire), considerată contravenție în temeiul legislației actuale, va deveni infracțiune, la fel și mutilarea genitală feminină.

Violul în grup va fi considerat un factor agravant care presupune pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru a descuraja infracțiuni în grup similare cu altele care i-au șocat pe spanioli.

În paralel, măsurile necesită crearea unei linii de asistență pentru agresiuni sexuale și a unor case specializate pentru victimele minore.

Spania a încercat mult timp să contracareze atitudinile macho predominante. A legalizat căsătoria între persoane de același sex în 2007 și a introdus o lege împotriva violenței de gen în 2004.

Săptămâna trecută, cabinetul a adoptat un proiect de lege care să permită oricui peste 14 ani să își schimbe legal sexul fără diagnostic medical sau terapie hormonală.

Proteste au izbucnit în Spania luni seară după uciderea unui bărbat homosexual care a fost bătut până la moarte în ceea ce părea a fi un atac homofob în orașul nordic La Coruña în weekend.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Începe un război economic între UE și SUA? Ministrul francez de Finanțe: ‘Toate statele europene trebuie să înțeleagă că astăzi, în fața acestor decizii americane, trebuie să învățăm să ne protejăm și să ne apărăm mai bine interesele economice’

Publicat

in

De

Ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire a declarat că Franţa ar putea încerca să negocieze unele scutiri de la obligaţiile şi limitele impuse de legea anti-inflaţie din SUA, dar Europa trebuie să acţioneze pentru a proteja interesele economice ale blocului comunitar.

Le Maire îl va însoţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron într-o vizită de stat în Statele Unite, în această săptămână.

Europenii susţin că pachetul masiv de subvenţii pentru protejarea producătorilor americani, din Legea americană de reducere a inflaţiei, ar putea da o lovitură letală industriilor lor, care deja au probleme din cauza preţurilor ridicate ale energiei cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Franţa poate cere scutiri de la anumite taxe şi limite impuse de administraţia SUA. Dar adevărata întrebare pe care trebuie să ne-o punem este ce fel de globalizare ne aşteaptă?”, a declarat Le Maire pentru televiziunea France 3, conform news.ro.

Acesta a adăugat: ”China favorizează producţia chineză, America favorizează producţia americană, este timpul ca Europa să favorizeze producţia europeană… Toate statele europene trebuie să înţeleagă că astăzi, în faţa acestor decizii americane, trebuie să învăţăm să ne protejăm şi să ne apărăm mai bine interesele economice”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Europa și întrebarea obișnuită în prag de iarnă: vom revedea sau nu zăpezile de altădată? Ce știu acum specialiștii

Publicat

in

De

A.C. Theodor • HotNews.ro

Vremea se răcește pe măsură ce se apropie iarna calendaristică. În Statele Unite și Canada sau în Europa, mulți stau cu ochii după prognoze: când și cât va ninge?

Ninsori in GreciaFoto: Nick Paleologos / AFP / Profimedia

Trebuie să știm de la bun început că vremea pe glob este influențată de… o fetiță și un băiețel: La Niña și El Niño! Împreună cu Neutral, care după cum îl arată numele nu este încă hotărât, ei sunt membrii familiei ENSO: El Niño-Southern Oscillation, și provoacă schimbări majore în temperatura apei, presiunea la suprafață, vânturile și ploile din Pacificul tropical. ENSO influențează puternic sistemul de feedback dintre atmosferă și ocean și acesta influențează la rândul lui vremea de pe glob.

El Niño este faza caldă a lui ENSO, iar La Niña cea rece – și ea este cea care ne dictează vremea în această perioadă când împlinește trei ani, înainte să-i facă loc lui Neutral, care-i va face loc mai repede lui El Nino.

Pentru Europa, sistemul de prognoze cel mai utilizat și apreciat este cel de la ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecast), institut de cercetare și serviciu operațional 24/7 al proiectului Copernicus-EU.

Mediile sezoniere arată căderi de zăpadă sub medie peste mai toată Europa, ceea ce indică o persistență a presiunilor ridicate. Nu înseamnă că nu vor cădea zăpezi, ci doar că vor fi mai mici decât cele normale.

Prognoza pentru decembrie anunță anomalii negative extinse. Modelul pare a fi sub influența unui sistem de presiuni ridicate, prognoza fiind rezervată cu privire la scenarii de căderi și depuneri de zăpadă pe scară largă.

Nici ianuarie nu promite mult agricultorilor și practicanților de schi. Prognoza pentru majoritatea continentului indică zăpezi puține la jumătatea iernii. Deficitul cel mai mare pare a afecta Europa nordică și Alpii.

Iar în februarie, prognoza arată că zăpezile potențiale se vor reduce și mai mult. Modelul este practic același cu ceea s-a conturat încă din septembrie.

Există date și pentru martie. Știm că martie poate fi rece și să aducă zăpezi. Dar și atunci, prognoza spune că vom avea un sfârșit al sezonului rece sub cel obișnuit.

Cum niciodată nu trebuie să crezi un singur model de prognoze, ne vom îndrepta și spre UKMO, și el sistem de prognoze pe termen mai lung. Este dezvoltat de United Kingdom Met Office, după cum îl arată și inițialele.

El arată la rândul lui o prognoză de zăpezi mai sceptică pentru majoritatea continentului, cu excepția extremităților nordice. UKMO folosește alți parametri decât ECMWF, dar se corelează la fel cu privire la căderile de zăpadă.

Mai dinamic decât ECMWF, UKMO deschide mai multe posibilități în domeniu. Pentru decembrie și ianuarie indică zăpezi mai multe în nordul și vestul Europei, dar în februarie se aliniază prognozei mai rezervate.

Sursa: Severe Weather Europe

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend