Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SURSE – Petre Daea, mare favorit pentru a reveni la Ministerul Agriculturii

Publicat

in

Liderii PSD se vor reuni, miercuri, iar conducerea partidului are misiunea de a desemna un nou ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, urmărit penal de către procurorii DNA.

Surse politice ne-au precizat faptul că marele favorit ar fi fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea. Acesta a mai fost ministru al Agriculturii în perioada 4 ianuarie 2017 – 4 noiembrie 2019.

În PSD există mai multe discuții în acest sens, dar se pare că Marcel Ciolacu și-a impus punctul de vedere și îl va susține pe Daea pentru o revenire la Agricultură.

De partea cealaltă, secretarul general al PSD, Paul Stănescu îl susține pe deputatul de Olt Florin-Ionuţ Barbu, președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deptuaților. De altfel, Paul Stănescu a propus și în prima discuție din ședința PSD ca organizația PSD Olt să dea noul ministru al Agriculturii având în vedere faptul că Adrian Chesnoiu era sprijinit de această filială.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Nemții iau cu asalt casele de amanet pentru plata facturilor și altor cheltuieli curente (DW)

Publicat

in

De

Tot mai mulţi germani îşi dau ultimii bănuţi pe facturile la gaz şi curent sau pe alimente, de când au tot crescut preţurile. Cine nu are de ales şi are nevoie urgentă de bani, îşi amanetează din lucruri.

Cine vrea să afle cum îi merge economic Germaniei nu trebuie decât să numere clienţii lui Nikolaus Bode. Logica e simplă: atunci când patronul unei case de amanet are clienţi puţini, Germaniei îi merge bine. Când e luat cu asalt de germani, ţara e în criză. În acest septembrie 2022, Nikolaus Bode abia poate face faţă solicitărilor. Cu alte cuvinte, situaţia e gravă. „O casă de amanet e un indicator – oamenii vin în perioade marcate de şomaj ridicat sau de probleme economice majore”, explică Bode.

În trecut jobul lui erau executările silite la imobile. În 1994 şi-a deschis, împreună cu tatăl său, o casă de amanet în centrul orăşelului Siegburg, cu 40.000 de locuitori, din landul Renania de Nord – Vestfalia. Astfel, deja de aproape trei decenii ia, implicit, pulsul economic al ţării. Evoluţia sumbră din Germania este, pentru el, o afacere bună. Dar Bode îşi face în mod serios griji.

„La mine vin, în momentul de faţă, foarte mulţi oameni în vârstă şi, mai nou, şi cei din pătura de mijloc, ceea ce în trecut nu se întâmpla”, spune îngrijorat Nikolaus Bode, adăugând că are mulţi clienţi noi: persoane cu venituri oscilante sau beneficiari de ajutor de şomaj, până le intră banii în cont.

Nikolaus Bode deţine una din cele aproximativ 250 case de amanet germane – una din cele mai vechi afaceri din Germania. Prima casă de amenet a fost deschisă în anul 1560, la Hamburg. Lucrurile funcţionează în felul următor: oamenii aduc obiecte de valoare la casa de amanet şi primesc, în schimb, o anumită sumă de bani. Clienţii au după aceea, de regulă, trei luni timp să recumpere obiectele. Un exemplu: Nikolaus Bode plăteşte clientului 400 de euro pe o bijuterie, iar acesta o poate lua înapoi după trei luni pentru suma de 448 de euro. Altfel, bijuteria este vândută la licitaţie.

Bijuteriile sunt obiectele pe care oamenii le amanetează în principal

„Cam 96 la sută dintre obiecte ajung din nou la proprietarul lor. Aşadar, aproape toţi clienţii îşi recuperează obiectele amanetate, pentru că valoarea lor este mai mare decât le oferim noi. Ideea e că oamenii primesc rapid un credit şi îşi pot păstra în final lucrurile de valoare, nefiind obligaţi să le vândă.”

Inele, lanţuri, ceasuri Rolex – câteodată chiar şi un animal

Nouă din zece obiecte care ajung temporar la casa de amanet a lui Bode sunt bijuterii. Dar s-a mai întâmplat ca oamenii să amaneteze un yacht cu motor, un carusel sau chiar un cal. Cu aparatele electronice e o problemă, fiindcă valoarea lor scade rapid. În perioade de criză oamenii pot, amanetând obiecte de valoare, intra uşor şi repede în posesia unei sume de bani. Nu trebuie făcută dovada salariului, ca la bancă; nu se cere nicio garanţie sau informaţie legată de bonitatea persoanei respective. Prezentarea cardului de identitate este suficientă. În plus, pentru unii oameni este singura cale de a face rost de bani, fiindcă banca nu le acordă credit.

„Banca oferă împrumuturi doar dacă solicitanţii dispun de o anumită bonitate financiară, care atestă că sunt capabili să returneze băncii datoria”, explică Bode. O casă de amanet nu cere astfel de garanţii, dar nici nu oferă bani pe termen lung. Doar bani lichizi, pe loc şi fără probleme.

Casele de amanet nu mai sunt astăzi atât de rău famate

„Rapid, cash, serios, discret, competent” – aceasta e deviza lui Nikolaus Bode şi asta citesc şi potenţialii clienţi pe pagina sa de Internet. Mai ales discreţia joacă un rol important. De pildă, patronul unei case de amanet nu-şi salută clienţii dacă-i întâlneşte întâmplător pe stradă pentru a nu-i pune într-o situaţie stânjenitoare. Casele de amanet nu mai au demult un image prost. În marile oraşe şi automobilele sunt nelipsite din inventarul caselor de amanet.

Nikolaus Bode îşi aminteşte cum era în trecut, când oamenilor le era pur şi simplu ruşine dacă erau nevoiţi să-şi amaneteze lucrurile.

Bode se aşteaptă să aibă tot mai mulţi clienţi

Recent, câţiva studenţi, care nu-şi puteau plăti facturile la curent, şi-au amanetat pentru scrut timp un computer – purtând chiar în faţa lui Bode o discuţie aprinsă încercând să aleagă computerul care consumă cel mai mult curent. Astfel de situaţii s-ar putea repeta în săptămânile şi lunile viitoare, atunci când oamenii îşi primesc facturile la curent, anticipează Nikolaus Bode. „Şi executările silite la imobile se vor înmulţi”, crede el, pentru că oamenii nu vor mai putea să facă faţă costurilor în continuă creştere.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce strâng rușii pe Telegram ca să-și ajute confrații trimiși pe front: ciubote, chiloți, șosete, „să nu fie la mâna a doua” și „nici haine pentru femei”/ „Este nevoie (și) de covorașe (devine tot mai frig să doarmă pe pământ)”

Publicat

in

De

Bocanci, haine groase, dar și hârtie igienică sau covorașe (pentru dormit în tranșee) sunt doar câteva dintre produsele care se strâng în aceste zile pe mai multe canale de Telegram din Rusia pentru a fi donate rezerviștilor ce urmează să fie trimiși pe frontul ucrainean. Corespondenta HotNews.ro a urmărit aceste canale și vă prezentăm câteva exemple de campanii.

Mobilizare rezervisti in Irkutsk, RusiaFoto: Kirill Shipitsin / Sputnik / Profimedia

Pe mai multe canale de Telegram au fost create grupuri și chat-uri speciale destinate strângerii de bani sau de lucruri, precum haine groase, veste, căști sau produse de igienă, pentru militarii ruși care sunt trimiși să lupte în Ucraina.

Aceste campanii nu sunt asumate de armată sau de vreo instituție publică din Federație Rusă, ci aparțin unor conturi asociate cu persoane private sau ONG-uri. De asemenea, mesajele nu explică care sunt motivele pentru care armata rusă nu este capabilă să asigure strictul necesar pentru soldații săi.

În plus, tot pe canalele de Telegram au apărut deja mai multe anunțuri asemănătoare în care celor mobilizați li se explică ce trebuie să-și procure înainte să meargă pe câmp de luptă. Explicațiile și lista propriu-zisă de produse este lungă.

Menționăm că, de regulă, aceste grupuri sau anunțuri separate au hashtagul #ZaНаших, care în limba rusă înseamnă „pentru ai noștri”, unde prima literă este “Z”, ce se regăsește și pe tehnica militară a rușilor și pe uniformele acestora.

De exemplu, în această postare se spune că militarii au nevoie de încălțăminte nouă, pentru că actuala nici măcar nu seamănă cu echipamentul unui militar.

„Prieteni, urgent trebuie să asigurăm cinci luptători cu încălțămintea normală. Mâine dimineață mergem o fugă prin magazine. Trebuie cinci perechi. Prețul unei perechi este de aproximativ 5500 (nr.- ruble, aproximativ 470 lei). În aceste condiții acestea se rup peste o săptămână. Haideți să ajutăm băieții”. (sunt indicate datele conturile bancare unde pot fi transferați bani).

„Bună ziua, mulțumesc mult, am adunat bani pentru încălțăminte, dar băieții au nevoie de multe alte. În total sunt 65. Astfel, dacă vreți puteți să cumpărați altceva și să transmiteți mâine dimineață, până la ora 09.00, în Nijnii Novgorod, ulterior ei vor pleca. Așa înțeleg că este nevoie de covorașe (devine tot mai frig să doarmă pe pământ)” .

De asemenea, sunt multe anunțuri în care este descrisă lista de produse de igienă, medicamente, dar și butelii de gaz și alte obiecte de uz casnic de care armata rusă nu dispune și din nou este cerut ajutorul oamenilor obișnuiți. Sunt solicitate chiar și o uniformă militară nouă, căști și plase de camuflaj.

“O nouă solicitare! Haine calde (chiloți, șosete, lenjerie de corp, prosoape, cearșafuri) Igiena (șampon, periuțe de dinți și pastă de dinți, lame de ras, cremă pentru și după ras, hârtie igienică, șervețele umede)

Produse alimentare (conserve de carne și pește, tăiței, dulciuri, ciocolate, ceai și cafea)

Medicamente (soluție dezinfectantă, medicamente anti-arsuri, antivirale, etc, vitamine)

Lucruri pentru locuirea în câmpuri (sobe pe lemne/electrice, fierbător 20-25 litri, generatori, materiale pentru izolare termică, lopeți, ferăstraie, plite electrice+butelii de gaz, topoare, ciocane, șurubelnițe, cuie, șuruburi autofiletante, plăci și bare

Echipare (uniforma, căști, teplovizore, tabplete, laterne, baterii, plase de camuflaj)”

„Bună seara, spuneți, vă rog, unde poate fi procurată uniformă militară? Băieților le-a fost dată astăzi uniforma și au spus că în ea le va fi frig. Aici pot fi procurate toate hainele necesare. Ce-i drept, nu știu dacă livrează în Breansk (n.r.- un oraș situat la aproximativ 370 kilometri de Moscova)”.

Sunt și postări mai puțin obișnuite, în care se precizează că armata nu are nevoie de îmbrăcăminte și lenjerie intimă pentru femei, ci haine pentru bărbați, noi sau în starea foarte bună.

„De asemenea! Ce lipsește astăzi ori deloc nu este la punctul: Medicamente (analgezice, antibiotice în pastile, prafuri de la răceală și gripă, diaree, etc. Igiena (șampon, pastă de dinți, rame de ras, șervețele umede/prosoape, săpun, spumă de ras) Cafea! Țigări/brichete Gaz, plite.

Băieți, mare rugăminte! Să nu transmiteți haine și încălțăminte pentru femei, chiloți sau șosete de mâna a doua. La spital (militar – n.r.) este nevoie de pături, costume sportive pentru bărbați, pulovere, maiouri, scurte! Atât! Lenjerie de corp nouă sau în starea foarte bună!

“Pe noi des ne întreabă ce procurăm pentru băieți? Prieteni, noi procurăm tot, de la hârtie igienică, până în uniformă și stație de recepție, unelte, uleiuri și chiar cauciucuri pentru automobile”.

Mai mult, cei care sunt mobilizați în aceste zile după decretul semnat de Putin sunt preveniți de la început că trebuie să se gândească la propriul confort, ca să nu înghețe chiar din primele ore când se vor afla pe front.

Astfel, pe unele canale de Telegram sunt prezentate liste cu un set de lucruri minim necesare pentru cei care vor merge la război, iar în unele cazuri despre aceste lucruri vorbesc chiar militarii în video-uri special înregistrate.

„Informații pentru cei mobilizați și familiile acestora. Înțelegem că capacitățile armate nu vor oferi luptătorilor tot ce au nevoie, ci vor asigura lucruri minime pentru a nu muri de foame și frig și să se simtă mai mult sau mai puțin confortabil. Astfel, trebuie să luăm noi restul. Și așa, în ordine, din cap până în picioare (alegem producătorul în funcție de buget)”, se transmite în mai multe mesaje similare.

Oamenilor le este explicat că o să aibă nevoie de haine groase, câteva seturi de lenjerie intimă, adidași, dar și echipament de protecție, căști și chiar veste. Lista este lungă și mai include medicamente și produse de igienă.

De asemenea, sunt postate mai multe înregistrări video în care militarii ruși cu față acoperită și cu litera “Z” mulțumesc civililor pentru ajutorul adus. De exemplu, acest militar susține că datorită unui asemenea suport el și camarazii săi pot în sfârșit să se încălzească de la un generator.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend