Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Surse: Impas în Guvern pe scăderea prețului carburanților cu 1 leu/litru

Publicat

in

Coaliția de guvernare se află într-un punct mort după ce toate părțile ar fi ajuns la un acord ca prețul combustibilului să scadă cu 1 leu/litru, spun surse politice.

Premierul Nicolae Ciucă a analizat miercuri dimineață cu ministerele cu atribuții în domeniul fiscal-energetic, soluțiile pentru scăderea prețului carburanților, după care a urmat o discuție în coaliția de guvernare. PSD a propus, de exemplu, reducerea prețurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial.

Inițial, partidele s-au înțeles să înceapă demersurile pentru scăderea prețului la benzină și la motorină cu 1 leu/litru. Planul era ca Guvernul să ajungă la o înțelegere cu OMV în acest sens, iar ceilalți benzinari ar fi urmat să scadă și ei prețurile pentru că altfel toată lumea s-ar fi îmbulzit să alimenteze doar de la OMV și ceilalți ar fi rămas fără clienți, spun sursele citate.

Coaliția se află acum în impas pentru că și-au dat seama că dacă la benzină se poate pune planul în aplicare, pentru că România este stat exportator, la motorină lucrurile stau diferit, 25% din cantitatea de consum fiind importată. Din acest motiv, marja de câștig pentru benzinari la motorină este mult mai mică și scăderea prețului cu 1 leu / litru la motorină i-ar pune pe comercianți în situația să scoată bani din buzunar, au explicat surse din Executiv.

Membrii Guvernului încearcă să caute o soluție pentru a depăși punctul mort în care se află.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia se apropie tot mai mult de China: din cauza sancțiunilor rușii fac tranzacții în yuani chinezești

Publicat

in

De

Rusia a urcat pe locul trei într-o listă de ţări din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţi globale, subliniind modul în care este afectată de sancţiunile occidentale, transmite Reuters.

Rusia nici măcar nu figurase pe lista lunară publicată de firma globală de mesagerie financiară SWIFT înainte de invazia sa în Ucraina, declanţată în februarie, dar ultimele cifre publicate joi arată că este depăşită doar Hong Kong şi Marea Britanie, informează News.ro.

Firmele şi băncile ruseşti au fost implicate în iulie în aproape 4% din plăţile internaţionale în yuani, în funcţie de valoare, potrivit SWIFT. Ponderea sa a crescut de la 1,42% în luna precedentă şi de la zero în februarie, când acţiunea Kremlinului în Ucraina, pe care Moscova o numeşte ”operaţiune militară specială”, a dus la impunerea de sancţiuni de către Occident.

Hong Kong rămâne, fără a fi surprinzător, principala sursă de tranzacţii în yuani în afara Chinei continentale, cu 73,8% din total, urmat de Marea Britanie, care a reprezentat 6,4%.

Intrarea bruscă a Rusiei pe listă va susţine argumentul că sancţiunile funcţionează şi o scot din sistemul bancar global bazat pe dolari americani. Dar îi va sprijini şi pe cei care spun că sancţiunile vor apropia Moscova şi Beijingul.

Pe lângă impactul asupra sectorului financiar, sute de mari firme occidentale şi-au retras sau şi-au redus puternic operaţiunile în Rusia ca reacţie la război.

Între timp, Rusia şi-a dezvoltat propriul sistem de mesagerie financiară în stil SWIFT, a creat conturi speciale la unele bănci încă nesancţionate şi continuă să comercializeze exporturi cheie, cum ar fi petrolul, cu ţări, de la China şi India şi până la Turcia.

Cele mai recente date SWIFT au confirmat, de asemenea, că rubla nu mai este printre primele 20 de monede globale utilizate pe pieţele internaţionale de plăţi. În decembrie era pe locul 16, cu o cotă de 0,3% în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, dar nu a mai fost pe listă de atunci.

Primele patru locuri pe această listă sunt ocupate de dolarul american, euro, lira sterlină şi yenul japonez, urmate de yuan pe locul cinci.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Foto| Mânz abandonat într-o pădure, salvat de polițiștii argeșeni: A fost găsit deshidratat și slăbit

Publicat

in

De

Un mânz de 3 luni a fost abandonat într-o pădure din județul Argeș. Acesta a fost găsit de polițiști deshidratat și foarte slăbit și a fost predat unei asociații care se ocupă de protecția animalelor, conform Mediafax.

Potrivit IPJ Argeș, polițiștii Biroului Protecția Animalelor au găsit în comuna Brăduleț un mânz cu vârsta de aproximativ 3 luni abandonat într-o zonă împădurită.

Acesta se afla într-o stare de pericol, fiind deshidratat și foarte slăbit. De asemenea, mânzul nu este microcipat, proprietarul nefiind identificat încă.

Polițiștii au emis un Ordin de plasare în adăpost, iar mânzul a fost preluat de o organizație non-profit, care îi va asigura adăpost, hrană, apă și asistență medicală.

Verificările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care animalul a fost abandonat și pentru luarea măsurilor legale care se impun.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend