Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SURPRIZĂ: Majoritatea firmelor mici n-au tăiat salarii și n-au dat oameni afară (studiu)

Publicat

in

Majoritatea întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor au păstrat angajaţii şi salariile, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme financiare grave ca urmare crizei declanşate de noul coronavirus, arată datele parţiale ale unui studiu la care au participat, până în prezent, aproape 1000 de IMM-uri. Cercetarea este încă în derulare şi este realizată de Ingenius Hub, în cadrul reţelei Ingenius NET, prin campania “Construim Împreună #ViataDupaCOVID”.

Concluziile studiului mai arată că, deşi au dificultăţi financiare şi nu au rezerve pentru a se susţine mai mult de una-două luni, microîntreprinderile şi întreprinderile mici au avut, în general, pe lângă tendinţa de a menţine toate locurile de muncă şi pe aceea de a trece la digitalizare şi de a se adapta pentru a menţine un grad ridicat de funcţionare. Este însă cert că majoritatea companiilor cu până în 50 de salariaţi, deşi uşor adaptabile, nu au capacitatea să reziste fără sprijin imediat.

Vezi si: Lia Olguța Vasilescu aruncă în aer scena politică: În două luni de zile, administrațiile locale vor intra în colaps financiar .

“Într-o criză de asemenea proporţii, suntem înclinaţi să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem şi prăbuşirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentaţi să nu acordăm atenţie firmelor mici, însă rezultatele parţiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple şi cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai uşor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat şi generează momentum pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari”, a subliniat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Din cele circa 550.000 de companii care funcţionează în România, peste 400.000 sunt microîntreprinderi şi întreprinderi mici. Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie şi aproximativ 2,5 milioane de salariaţi, cu o cifră de afaceri de aproape 1 miliard de euro pe zi.

Reprezentanţii Ingenius Hub susţin că la un calcul ipotetic, dacă Guvernul ar acorda subvenţii de câte 10.000 euro tuturor companiilor micro şi mici, care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB s-ar salva aproape jumătate din economie şi jumătate din locurile de muncă.

“O soluţie parţială ar fi lansarea unor apeluri simple din sumele rămase din alocarea pe programul 2014-2020, din fonduri structurale aferente POC şi POCU, care să propună măsuri de digitalizare sau dezvoltare pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi care, pentru o bună parte dintre acestea, ar însemna sprijinul necesar pentru redresare”, mai spune Rodica Lupu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Prelipceanu, afirmații șocante la Digi 24: ‘Asta ar trebui să facă școala. Să-i scăpăm pe copii de părinții lor’/ VIDEO

Publicat

in

De

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a acordat marți seara un interviu postului de televiziune Digi 24, oficialul fiind nevoit să se delimiteze de afirmațiile șocante ale prezentatorului Cosmin Prelipceanu.

Într-o discuție despre refuzul părinților de a se vaccina sau de a-și vaccina copiii elevi, Cosmin Prelipceanu s-a arătat revoltat de atitudinea a două treimi dintre români, pledând ca statul să-i „salveze” măcar pe copii.

Cosmin Prelipceanu: „Dacă suntem în țara în care o treime sunt vaccinați în condițiile în care oamenii mor în spitale, este absolut clar că avem o problemă de educație. Oamenii în țara asta nu reușesc să înțeleagă că sunt în pericol de moarte.”

Sorin Cîmpeanu: „Din păcate…”

Cosmin Prelipceanu: „N-ar fi bine ca măcar de copiii lor să avem grijă? Măcar copiii lor să înțeleagă asta. Asta ar trebui să facă școala. Să-i scăpăm pe copii de părinții lor. Asta trebuie să facă școala.”

Sorin Cîmpeanu: „Nu pot să fiu părtaș la această afirmație.”

Cosmin Prelipceanu: „Ba da, vă spun eu, asta ar trebui să se întâmple.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de marţi

Publicat

in

De

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de marţi, iar valoarea tranzacţiilor a ajuns la 74,64 milioane de lei (15 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,10%, până la 12.522,92 de puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a închis în scădere cu 0,08%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,06%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 0,94%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,22%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe minus cu 0,28%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Teraplast, cu 10,78 milioane de lei, urmate de cele ale Nuclearelectrica, care au generat schimburi în valoare de 5,89 milioane de lei, şi de titlurile Băncii Transilvania – 5,68 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Bermas, în creştere cu 9,09%, urmate de cele ale Teraplast (+5,91%) şi de titlurile Condmag (+5,88%), informează Agerpres.ro.

În schimb, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Mecanica Fină (-8,29%), Sinteza (-5,63%) şi Comelf (-4,52%).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend