Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SURPRIZĂ: Majoritatea firmelor mici n-au tăiat salarii și n-au dat oameni afară (studiu)

Publicat

in

Majoritatea întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor au păstrat angajaţii şi salariile, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme financiare grave ca urmare crizei declanşate de noul coronavirus, arată datele parţiale ale unui studiu la care au participat, până în prezent, aproape 1000 de IMM-uri. Cercetarea este încă în derulare şi este realizată de Ingenius Hub, în cadrul reţelei Ingenius NET, prin campania „Construim Împreună #ViataDupaCOVID”.

Concluziile studiului mai arată că, deşi au dificultăţi financiare şi nu au rezerve pentru a se susţine mai mult de una-două luni, microîntreprinderile şi întreprinderile mici au avut, în general, pe lângă tendinţa de a menţine toate locurile de muncă şi pe aceea de a trece la digitalizare şi de a se adapta pentru a menţine un grad ridicat de funcţionare. Este însă cert că majoritatea companiilor cu până în 50 de salariaţi, deşi uşor adaptabile, nu au capacitatea să reziste fără sprijin imediat.

Vezi si: Lia Olguța Vasilescu aruncă în aer scena politică: În două luni de zile, administrațiile locale vor intra în colaps financiar .

„Într-o criză de asemenea proporţii, suntem înclinaţi să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem şi prăbuşirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentaţi să nu acordăm atenţie firmelor mici, însă rezultatele parţiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple şi cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai uşor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat şi generează momentum pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari”, a subliniat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Din cele circa 550.000 de companii care funcţionează în România, peste 400.000 sunt microîntreprinderi şi întreprinderi mici. Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie şi aproximativ 2,5 milioane de salariaţi, cu o cifră de afaceri de aproape 1 miliard de euro pe zi.

Reprezentanţii Ingenius Hub susţin că la un calcul ipotetic, dacă Guvernul ar acorda subvenţii de câte 10.000 euro tuturor companiilor micro şi mici, care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB s-ar salva aproape jumătate din economie şi jumătate din locurile de muncă.

„O soluţie parţială ar fi lansarea unor apeluri simple din sumele rămase din alocarea pe programul 2014-2020, din fonduri structurale aferente POC şi POCU, care să propună măsuri de digitalizare sau dezvoltare pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi care, pentru o bună parte dintre acestea, ar însemna sprijinul necesar pentru redresare”, mai spune Rodica Lupu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Călin Popescu Tăriceanu SE REVOLTĂ după ce CNA a SOMAT presa privind informațiile despre coronavirus: Pumn în gura presei

Publicat

in

De

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se revoltă după ce CNA a atenționat presa să nu mai furnizeze informații care contrazic pozițiile oficiale în criza coronavirus. Informațiile difuzate de presă erau însă din surse autorizate, precum medici care condamnă practicite actualei puteri.

„Noua politică guvernamentală: Crede și nu cerceta!

Așa poate fi sintetizată solicitarea Grupului de Comunicare Strategică către CNA de a cere tuturor televiziunilor să prezinte informații despre criza coronavirus doar din surse oficiale (adică de la guvernanți).

În traducere liberă, un fel de pumn pus în gura presei libere. Înțeleg că cei 200 de milioane de lei pe care i-au băgat în media nu funcționează grozav și atunci tot mai eficientă e cenzura.

Dar gândindu-mă la acest îndemn al Grupului am realizat că, de fapt, întreaga campanie de luptă împotriva coronavirus s-a bazat pe sintagma „crede și nu cerceta”. La început probabil din neștiință, apoi cu siguranță din pur interes electoral. Sau mai corect ar fi următorul ciclu: electoral-neștiință-electoral.

A farda permanent adevărul sperând că îi păcălești pe oameni nu poate să funcționeze prea mult. O fi adevărat că poți păcăli un om tot timpul sau mai mulți oameni o perioadă scurtă, dar nu poți să-i păcălești pe toți tot timpul! Nici chiar dacă ceri mass mediei să creadă și să nu cerceteze!”, scrie Tăriceanu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Gură de oxigen pentru Dinamo – Prima victorie din play-out

Publicat

in

De

FC Dinamo a obţinut, duminică, prima victorie în play-out, după ce a învins, în deplasare, cu scorul de 3-1 (1-0), pe Academica Clinceni, în etapa a VIII-a. Straton (Dinamo) a apărat două penaltiuri la scorul de 1-0, iar Andrei Bani a marcat, la vârsta de 17 ani, primul său gol în Liga I, la al cincilea meci disputat în tricoul dinamoviştilor.

Au marcat: Sorescu ’19 (p), Bani ’65, Fabbrini ’71 / Buziuc ’72.

Min. 19, 0-1, Fabbrini a fost faultat de Matei în careu, iar Sorescu a transformat lovitura de la 11 metri;

Min. 65, 0-2, Bani a marcat cu un şut din unghi, de la 10 metri, lateral dreapta, după o pasă a lui Fabbrini;

Min. 71, 0-3, Fabbrini a înscris cu un şut din centrul careului, după o centrare a lui Sorescu;

Min. 72, 1-3, Buziuc a marcat cu un şut la colţul scurt, din marginea careului de şase metri.

În minutul 45+3, Skovajsa a comis henţ în careu, dar Straton a apărat penaltiul executat de Vojtus.

În minutul 54, Sorescu l-a faultat în careu pe Buziuc. Tot Buziuc a executat şi Straton a apărat din nou.

Au evoluat următoarele echipe:

Academica: Vâlceanu – G. Matei, Kontoes, Albu, Dobrescu – Şut, Cebotaru (Markovici ’61), R. Ion – F. Achim (Merloi ’46, B. Ilie ’83), Vojtus (Vanghele ’84), Buziuc. Antrenor Ilie Poenaru;

Dinamo: Straton – Sorescu, Puljici, M. Popescu, Skovajsa (Sin ’59) – I. Borcea (V. Lazăr ‘2), Mrzljak, Răuţă (R. Grigore ’76), Fabbrini – Moldoveanu (Bani ’46), D. Popa (Monitini 59). Antrenor: Adrian Mihalcea.

Cartonaşe galbene: Şut ’22, Merloi ’79 / Moldoveanu ’29, Sorescu ’54, Fabbrini ’61, Bani ’73

Arbitri:  Istvan Kovacs – Vasile Marinescu, Mircea Orbuleţ – Andrei Antonie;

Observator de arbitri: Cristian Nica.

Clasamentul play-out-ului este următorul: FC Viitorul – 34 de puncte, FC Voluntari – 27 de puncte, Academica Clinceni – 26 de puncte, Sepsi – 24 de puncte, Poli Iaşi – 21 de puncte, Hermannstadt – 21 de puncte, Dinamo – 20 de puncte, Chindia Târgovişte – 17 puncte.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend