Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Surpriză la alegerile parlamentare din Cehia – Controversatul premier Andrej Babis nu mai are majoritate

Publicat

in

Gruparea de opoziţie de centru-dreapta din Cehia Împreună a înfrânt partidul ANO al premierului Andrej Babis, într-un rezultat surprinzător al alegerilor parlamentare, promiţând să formeze un nou guvern cu aliaţi care vor avea o majoritate combinată de locuri în Parlament, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Gruparea Împreună şi un alt grup de opoziţie, Piraţii/Primarii, de orientare liberală, sunt pe cale să câştige 108 locuri în Parlamentul cu 200 de locuri, arată calculele televiziunii cehe de stat.

Cele două partide vor avea astfel şansa să îl înlocuiască pe Babis şi cele două partide aliate care îl susţin, care nu au intrat în Parlament în alegerile desfăşurate pe parcursul a două zile, încheiat la miezul zilei de sâmbătă.

Babis, în vârstă de 67 de ani, s-a confruntat în timpul campaniei cu acuzaţiile că a gestionat prost pandemia de coronavirus, că a acumulat datorii prin fondurile alocate şi că s-a ocupat de propriile afaceri în timpul mandatului său de premier. Babis a respins toate acuzaţiile.

“Am adus şansa să nu ne mai îndatorăm, să rămânem o parte a Europei democratice”, a declarat reporterilor liderul împreună, Petr Fiala, de 57 de ani, fost lector de ştiinţe politice şi rector de universitate.

“În termen de 24 de ore vor avea loc negocieri cu liderii Piraţilor / Primarilor. Rezultatele sunt clare, opoziţia democratică a câştigat o majoritate clară”.

Rezultatele din 99,7% din districtele cu vot au arătat Împreună la 27,72%, depăşind ANO, care a obţinut 27,20%, şi Piraţii / Primarii cu 15,54%.

“Opoziţia democratică va avea o majoritate şi asta înseamnă sfârşitul dominaţiei lui Andrej Babis”, a spus şeful partidului Piraţii Ivan Bartos.

Coaliţiile refuză să colaboreze cu Babis pentru ceea ce spun ei că sunt conflictele sale de interese inacceptabile legate de imperiul de afaceri pe care l-a creat înainte de a intra în politică.

Opoziţia s-a angajat să reducă deficitul bugetar şi să îmbunătăţească transparenţa guvernului. Poate că va trebui să reducă diferenţele dintre membrii săi în ceea ce priveşte politicile precum abordarea partenerilor din Uniunea Europeană, cu o facţiune euroceptică, în timp ce altele favorizează o mai mare integrare europeană.

Partidul Comunist, care a susţinut administraţia minoritară a lui Babis în ultimii patru ani, nu a intrat în Parlament pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial. C

Celălalt partener al său, social-democraţii de centru-stânga, nu a intrat la rândul său în Parlament.

Preşedintele Milos Zeman a spus că va da Babis prima şansă de a forma un guvern dacă ANO va câştiga cele mai multe voturi, lucru pe care l-a făcut reuşit ca partid individual. Dar, dacă Împreună – o coaliţie formată din trei partide de centru-dreapta liberale şi conservatoare – şi Piraţii / Primarii îşi vor respecta angajamentul de a nu lucra cu ANO, Babis nu are nicio şansă matematică de a forma o majoritate.

Babis era aşteptat să comenteze rezultatele mai târziu sâmbătă şi să se întâlnească duminică cu Zeman.

Fiala, adresându-se reporterilor în mijlocul uralelor membrilor partidului, a spus că orice guvern trebuie să fie susţinut de o majoritate în Parlament şi că se aşteaptă ca preşedintele să respecte acest lucru. Pofida unei redresări din pandemie, au marcat o rupere de la prudenţa fiscală tradiţională cehă.

Datoria ţării va înregistra una dintre cele mai rapide creşteri din UE, deşi de la o bază redusă.

Opoziţia a dat vina pe Babis pentru schimbări haotice de politică în timpul vârfului pandemiei. Peste 30.000 de persoane au murit din cauza virusului, una dintre cele mai mari cifre de morţi din Europa raportat la dimensiunea populaţiei.

Babis a fost, de asemenea, afectat de acuzaţii de conflicte de interese de când a intrat în guvern ca membru junior în 2013 şi după ce a câştigat alegerile din 2017.

Babis a pus conglomeratul său Agrofert. Format din companii alimentare, agricole, chimice şi media, în fonduri fiduciare, în 2017, şi a negat acţiunile greşite, spunând că şi-a îndeplinit obligaţiile legale.

Dar un audit al Comisiei Europene a stabilit că există un conflict de interese şi a oprit subvenţiile de dezvoltare acordate Agrofert.

Babis a acuzat coaliţia Piraţi / Primari că vinde ţara prin sprijinirea unei integrări europene mai mari şi a unei eventuale adoptări a monedei euro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Nemții vor avea viață grea: Olaf Scholz, viitorul cancelar, vrea vaccinarea obligatorie

Publicat

in

De

Viitorul cancelar german, Olaf Scholz, a declarat, marţi, că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru a opri focarul de infecţii în ţara sa, relatează AFP.

Olaf Scholz ”a afirmat că a înţeles că există dezbateri pe acest subiect în Bundestag la care participă toate partidele”, potrivit unor surse apropiate viitorului cancelar social-democrat, scrie agerpres.ro.

Succesorul Angelei Merkel ”şi-a semnalat simpatia pentru o astfel de reglementare” marţi, în cursul unei reuniuni între Merkel, succesorul acesteia şi liderii celor 16 landuri ale Germaniei, care ar putea duce la o înăsprire a restricţiilor anti-Covid, au precizat sursele citate.

Închiderea barurilor şi a cluburilor sunt luate în considerare, potrivit presei germane.

Germania a exclus până acum varianta radicală de impunere a vaccinării, aşa cum a procedat statul vecin Austria.

Obligaţia de vaccinare a fost decisă recent pentru personalul din căminele de bătrâni şi spitale, precum şi pentru soldaţii din Bundeswehr (armata) şi ar urma să intre în vigoare în curând.

Dar situaţia sanitară rămâne foarte tensionată marţi, cu o rată de incidenţă de 452,2 la 100.000 de locuitori.

Campania de vaccinare a dus până acum la vaccinarea completă a aproximativ 57 de milioane de persoane (68,5%).

Vaccinarea obligatorie, respinsă mult timp de majoritatea germanilor, este de acum cerută de aproape două treimi dintre ei (64%), potrivit unui sondaj recent realizat de RTL şi ntv.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Parlamentul german se va pronunţa asupra unei legi care impune vaccinarea împotriva COVID-19

Publicat

in

De

Parlamentul german se va pronunţa până la sfârşitul anului asupra unei legi care impune vaccinarea împotriva COVID-19 a întregii populaţii pentru a opri focarul de infecţii, a anunţat marţi viitorul cancelar Olaf Scholz, relatează AFP.

”Propunerea mea este ca (…) deputaţii să facă o propunere Parlamentului” privind vaccinarea obligatorie, a indicat într-un interviu pentru canalul Bild TV social-democratul care urmează să preia conducerea guvernului, precizând că acest text ar trebui să fie prezentat în acest an pentru a intra în vigoare în februarie sau martie.

Germania a exclus până acum varianta radicală de impunere a vaccinării, aşa cum a procedat vecinul austriac.

Dar dezbaterea pe această temă a luat amploare în ultimele săptămâni, în timp ce ţara este puternic lovită de un nou val de contaminări, potrivit Agerpres.ro.

Obligaţia de vaccinare a fost decisă recent pentru personalul din căminele de bătrâni şi spitale, precum şi pentru soldaţii din Bundeswehr (armata) şi ar urma să intre în vigoare în curând.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend