Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

SUNTETI CIVILIZATI ? Dacă nu cureţi mizeria în urma animalului tău de companie, rişti să fii amendat

Avatar

Publicat

in

Posesorii de animale de companie sunt obligaţi, potrivit reglementărilor în vigoare, să strângă mizeria de pe domeniul public lăsată de patrupede, cu scopul păstrării unui mediu curat şi civilizat. De altfel, amenzile prevăzute de autorităţile locale pentru cei ce nu respectă o astfel de prevedere ajung la 500 de lei, în cazul municipiului Bucureşti, sau chiar 600 de lei, în oraşe precum Cluj-Napoca ori Călăraşi.

Stăpânii animalelor de companie trebuie să respecte anumite reguli când le scot pe acestea la plimbare, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru păstrarea unui mediu curat şi civilizat, dar şi pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor care se joacă în parcuri sau alte spaţii amenjate pe domeniul public, posesorii de câini (şi nu numai) sunt obligaţi să cureţe mizeria lăsată de patrupede.

Publicitate

Mai exact, proprietarii trebuie să aibă asupra lor materialele necesare (făraş, mătură, pungă etc.) pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice, astfel încât să nu se creeze un disconfort la deplasarea pe trotuare pentru cetăţeni, iar cei mici, în special, să nu fie expuşi riscurilor de îmbolnăvire.

De altfel, măsurile pentru păstrarea igienei publice se regăsesc în documente adoptate la nivel local de autorităţi, aşa cum este şi Hotărârea Consiliului Local General al Municipiului Bucureşti nr. 120/2010, care prevede sancţionarea cu amenzi cuprinse între 200 şi 500 de lei pentru cei ce nu respectă prevederile de mai sus.

Chiar în această perioadă, Primăria Sectorului 4 derulează o campanie de informare și conștientizare în rândul posesorilor de animale de companie, prin care vrea să reamintească acestora obligaţiile ce le revin. Potrivit unui comunicat de presă recent al instituţiei, la nivelul sectorului 4 există deja 50 de dispensere care eliberează gratuit materialele necesare curățării domeniului public, respectiv mănuși și pungi de plastic, menite să vină în sprijinul proprietarilor.

Tot ce mai rămâne este ca posesorii de animale de companie să dovedească simț civic și să le utilizeze (materialele pentru curăţare, n. red.), iar pliantele care sunt deja distribuite pe raza Sectorului 4 au rolul de a-i informa, într-o primă fază, față de măsurile coercitive ce pot fi îndreptate împotriva lor, dacă nu respectă curățenia și ignoră normele de conviețuire socială și pe cele ale bunului simț“, scrie în anunţul publicat săptămâna precedentă pe site-ul instituţiei.

În plus, pe timpul plimbării animalelor pe domeniul public, proprietarii au şi alte obligaţii prevăzute de legislaţia în vigoare, după cum urmează:

  • nu permită accesul animalelor de companie pe spațiile verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine și pieţe de desfacere a produselor agroalimentare;
  • să menţină câinii în lesă, iar celor din categoria câinilor agresivi să le pună obligatoriu şi botniţă.

Ca şi în cazul în care nu strâng excrementele animalelor de companie pe care le deţin, stăpânii riscă, la nivelul municipiului Bucureşti, amenzi cuprinse între 200 şi 500 de lei dacă permit accesul patrupedelor în locurile enumerate anterior sau dacă acestea nu poartă botniţă şi nu nu sunt ţinute în lesă.

Notă: Conform OUG nr. 55/2002, proprietarii de câini periculoşi din categoria I (Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor) sunt nevoiţi să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru aceştia.

Amenzi maxime mai mari în alte oraşe

Aşa cum am precizat deja, cadrul legal pentru menţinerea curăţeniei de către posesorii de animale de companie este dat, la nivelul Capitalei României, de Hotărârea nr. 120 din 30 iunie 2010. În acelaşi timp, există decizii asemănătoare adoptate de autorităţile locale din celelalte oraşe ale ţării.

Spre exemplu, la Cluj-Napoca, reglementările amintite sunt cuprinse în Hotărârea Consiliului Local nr. 354/2015, document care stabileşe că “însoţitorii de câini au obligaţia de a păstra curăţenia spaţiului public prin colectarea de îndată a dejecţiilor câinelui însoţit”. În plus, “pe toată durata plimbării câinilor în spaţiul public, însoţitorii vor avea asupra lor pungi în vederea menţinerii curăţeniei în urma câinelui“.

De altfel, nerespectarea dispoziţiilor de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 400 la 600 de lei.

Şi la nivelul municipiului Călăraşi, autorităţile au aprobat un Regulament de gestionare a populaţiei canine din oraş, prin care îi obligă pe deţinătorii de câini sau însoţitorii acestora ca, în locurile expuse publicului, să:

  • poarte asupra lor materialele necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea excrementelor animalului (pungă şi mănuşi de unică folosinţă sau pungă şi mătură cu făraş);
  • să cureţe în urma animalului şi să arunce resturile rezultate la gunoi.

Amenzile stabilite de Primăria din Călăraşi pentru cei ce nu respectă prevederile menţionate pleacă de la 100 de lei şi ajung până la 600 de lei.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Cristian Gentea este noul primar al Piteștiului!

Avatar

Publicat

in

De

La ora 21:00, secțiile de votare s-au închis și în Argeș iar reprezentantii partidelor di sectiile de votare au inceput imediat numaratoarea voturilor. Conform primelor date ale numaratorii paralele, in mai mult de jumatate din sectiile de vot , Cristian Gentea, candidatul PSD, conduce în clasamentul provizoriu, fiind urmat cu un scor destul de strâns de următorii doi plasați, respectiv Sorin Apostoliceanu (PNL) și Ionuț Moșteanu (USR PLUS).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM! Mașină în flăcări, în Argeș

Avatar

Publicat

in

De

În urmă cu puțin timp, un incendiu a izbucnit la o autoutilitară in Mioveni, strada Petre Zugravu, parcarea bl. L3. Potrivit primelor informații, flăcările au fost generate de un scurtcircuit la instalația electrică a autovehiculului.
La fața locului intervin pompierii cu o autospecială de intervenție și un echipaj SMURD

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 12 ore

ALEGERI LOCALE ARGEȘ – Prezența la vot ora 11:00 – Curtea de Argeș sub media pe județ, Câmpulungul – mult peste medie !

Argeşenii sunt își aleg, astăzi, 27 septembrie, reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consiliile locale și președintele Consiliului Județean.  La...

ACTUALacum 3 zile

Dumitru Grecu: “ E timpul ca argesenii să scape de sub jugul politicienilor de meserie”

Candidatul Pro România la președinția Consiliului Județean Argeș ne-a explicat în câteva cuvinte despre strategia de dezvoltare a județului, evidențiind...

ACTUALacum 4 zile

“S-A REPEZIT LA MINE, PROBABIL SĂ MĂ LOVEASCĂ” – PANȚURESCU, portret de primar făcut de o angajată a sa, într-o scrisoare care spune tot

În ciuda faptului că la finalul mandatului legal de 4 ani Constantin Panțurescu nu a avut ce realizari sa prezinte...

ACTUALacum 4 zile

BOMBĂ! DOCUMENT – Popa Minune, candidat la primăria Corbeni, renegat de foști colegi de preoție – UITE DIVORȚUL, NU E DIVORȚUL

Locuitorii din Corbeni nu mai voteaza cu ochii închiși, bazându-se doar pe promisiunile candidaților. Pățiți cu ultimii edili, oamenii se...

ACTUALacum 4 zile

VIDEO – La Corbeni, cetățenii reclamă tupeul candidatului USR – “Speriat de COVID, a venit de la București să se refacă-n primărie !”

Cetățenii din Corbeni s-au saturat de șmecheriile elcetorale ale unor candidați. Printre aceștia l-au remarcat mai “cu moț” pe Bogdan...

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend