Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Suedia negociază o cooperare militară mai strânsă cu SUA cu trupe și echipamente

Publicat

in

Suedia poartă discuții cu Statele Unite privind o cooperare mai strânsă în domeniul apărării atât la nivel bilateral, cât și în cadrul NATO, în timp ce Turcia continuă să blocheze aderarea la Alianța Atlantică, scrie AFP.

Ulf KristerssonFoto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noul acord de cooperare în domeniul apărării (DCA) „va facilita operarea trupelor americane în Suedia”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, într-o declarație scrisă pentru AFP.

„Acest lucru ar putea include depozitarea echipamentelor de apărare și investiții în infrastructură pentru a face posibilă susținerea, precum și statutul juridic al soldaților americani în Suedia”, a adăugat ministrul.

„Aceste negocieri sunt în curs de desfășurare deoarece Suedia devine un aliat al SUA prin aderarea la NATO”, a spus el.

Suedia și Finlanda au decis, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, să părăsească statutul de neutralitate și să se alăture NATO.

Însă Turcia, membră a Alianței Atlantice, le blochează intrarea încă din luna mai și a semnat un memorandum de înțelegere cu ei în iunie, care leagă aderarea lor de lupta împotriva mișcărilor kurde și a susținătorilor acestora de pe teritoriul lor.

Turcia are pretenții pe care Suedia nu le poate și nu le va îndeplini, a declarat duminică premierul suedez Ulf Kristersson, când a discutat despre procesul de aderare cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ankara a declarat la sfârșitul lunii decembrie că Stockholm a făcut „pași pozitivi”, dar a cerut „alți pași importanți” pentru a elimina obiecțiile sale față de intrarea Suediei în NATO, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Suedia va restabili serviciul civil obligatoriu, eliminat în anul 2008, având în vedere degradarea situaţiei de securitate în zonă ca urmare a războiului din Ucraina, a anunţat luni premierul suedez Ulf Kristersson, citat de EFE și Agerpres.

„Serviciul civil” înseamnă că cetăţenii suedezi pot fi chemaţi în sprijinul autorităţilor în activităţi medicale sau ale serviciilor de urgenţă, pentru funcţionarea adecvată a acestora în caz de alertă sau de război.

Suedia a luat în ultimul deceniu mai multe măsuri de consolidare a apărării, invocând tensiunile cu Rusia în regiune, şi a restabilit în anul 2017 serviciul militar obligatoriu ce fusese suspendat şapte ani mai devreme.

Noul guvern de dreapta instalat în urmă cu trei luni la Stockholm şi-a manifestat de asemenea intenţia ca înainte de anul 2026 să crească bugetul apărării la 2% din PIB, conform ţintei NATO, organizaţie la care Suedia şi Finlanda au decis să adere, demers îngreunat de condiţiile puse de Turcia şi asupra cărora continuă negocierile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Papa Francisc a decis să îi pedepească și pe homosexualii și pedofilii catolici laici

Publicat

in

Vaticanul a publicat sâmbătă un amendament la dreptul canonic în ceea ce priveşte lupta împotriva agresiunilor sexuale în Biserica Catolică, extinzând răspunderea penală şi asupra liderilor catolici laici care conduc asociaţii recunoscute de Sfântul Scaun, şi subliniind că atât minorii, cât şi adulţii pot fi victime ale abuzurilor, relatează AFP şi Reuters.

Papa Francisc a emis în 2019 un „motu proprio” – o scrisoare emisă direct de papă care modifică legislaţia internă a Bisericii universale (drept canonic) – făcând obligatoriu pentru toţi preoţii şi membrii ordinelor religioase să raporteze orice suspiciune de agresiune sexuală şi făcându-i direct răspunzători pe episcopi pentru orice abuz comis de ei sau muşamalizat, scrie agerpres.ro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Hochei – Erste Liga: FTC-Telekom a câştigat cu 3-2 meciul împotriva echipei ACSH Gheorgheni

Publicat

in

ACSH Gheorgheni a fost învinsă de FTC-Telekom cu scorul de 3-2 (3-1, 0-0, 0-1), sâmbătă, la Budapesta, în al patrulea meci al finalei Erste Liga la hochei pe gheaţă, informează Agerpres.

Ferencvaros are 3-1 în la general şi mai are nevoie de o victorie pentru a câştiga trofeul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend