Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Suedia a descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa

Publicat

in

LKAB, compania de stat a Suediei în domeniul mineritului, a anunțat joi că a identificat zăcăminte de peste un milion de tone de pământuri rare în zona Kiruna din nordul țării, acesta fiind cel mai mare astfel de zăcământ cunoscut în Europa, relatează Reuters.

Exploatarea unor pamanturi rare in ChinaFoto: STR / AFP / Profimedia

Pământurile rare sunt un grup de metale esențiale pentru procesele industriale moderne, fiind necesare pentru producerea unor componente ale mașinilor electrice, turbinelor eoliene și dispozitivelor electronice de ultimă generație.

„Aceasta este o veste bună, nu doar pentru KLAB, regiune și poporul suedez, dar și pentru Europa și schimbările climatice”, a declarat directorul companiei de stat a Suediei, Jan Mostrom.

„[Zăcământul] ar putea deveni o cărămidă semnificativă în procesul de producere a materialelor critice absolut cruciale pentru tranziția către energia verde”, a declarat acesta.

Vestea este cu atât mai importantă întrucât în prezent în Europa nu sunt exploatate pământuri rare, ceea ce înseamnă că regiunea este dependentă de importurile din alte părți ale lumii, cu precădere China, care deține vasta majoritate a rezervelor mondiale.

Europa este dependentă de importurile de pământuri rare

Groenlanda, o regiune autonomă a Danemarcei, a închis una dintre cele mai mari mine de pământuri rare din lume în noiembrie 2021 după ce indigenii inuiți au militat pentru acest lucru.

Măsura a provocat noi îngrijorări după ce Afganistanul, un alt furnizor important de pământuri rare pentru industria din Occident, a căzut din nou în mâinile talibanilor cu doar câteva luni înainte.

„Electrificarea, independența UE față de Rusia și China vor începe din [această] mină”, a declarat joi ministrul suedez pentru energie, Ebba Busch, într-un comunicat remis presei.

Însă drumul către exploatarea zăcământului din Suedia ar putea fi unul lung, LKAB afirmând că intenționează să depună o cerere în acest sens în 2023 dar că ar putea trece până la 10-15 ani înainte să înceapă propriu-zis activitățile de minerit și livrările către piețe.

Comisia Europeană consideră pământurile rare printre cele mai importante resurse din regiune.

Pe același subiect:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Super rezultate obținute de elevii români la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor din Asia

Publicat

in

Elevii români au obţinut rezultate remarcabile la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor din Asia (APhO 2023), desfăşurată în perioada 21 – 28 mai, la Ulan Bator (Mongolia).

Citeste mai mult

NATIONAL

Cinci poliţişti de frontieră din Grecia au fost arestaţi pentru presupusă participare la o reţea de trafic de migranţi

Publicat

in

Poliţia greacă a arestat luni cinci membri ai echipelor sale de pază a frontierelor, pentru presupusă participare la o mare reţea de trafic de migranţi, transmite DPA.

Ei sunt suspectaţi că, în cooperare cu alţi membri ai bandei care trăiesc în Turcia, nu au oprit, în cel puţin 12 cazuri, trecerea migranţilor peste fluviul Evros, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend