Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Succes răsunător al Argeşului pe scena Festivalului de Folclor de la Treviso, Italia

Publicat

in

Călușul românesc a fost aplaudat deopotrivă de italieni, de turiștii străini și de românii aflați în Italia. Dansatorii din Ansamblul Floricica și călușarii de la Bârla împreună cu patru tineri instrumentiști din Școala Populară de Arte și Meserii Pitești au demonstrat încă o dată că România este depozitarul unui patrimoniu cultural imaterial divers și unic. Călușul și dansurile aprige din sudul Argeșului s-au dovedit a fi punctul forte al festivalului, iar virtuozitatea instrumentiștilor a surprins pe toată lumea având în vedere vârsta lor.  

Ilinca Din a interpretat vocal și la nai o piesă emoționantă – „Dorul meu e numai dor”, acompaniată la vioară de David Stan și Rareș Geană, iar la acordeon de Sebastian Stan.
După prima piesă, cei patru au stârnit ropote de aplauze cu Sârba de la Câmpulung. Prestația lor este cu atât mai valoroasă, dacă ținem cont că este prima dată când cei patru cântă împreună, cu repetiții făcute în mersul autocarului, și mai ales este prima dată când ei s-au aflat într-un mare festival singuri, fără profesorii lor – Mihaela Chirițescu, Vasile Răducu, Cătălin Iancu și Dragoș Dinescu.  

Succesul de sâmbătă seară al acestor copii extraordinari dovedește încă o dată că, la Școala Populară de Arte de la Pitești, copiii nu învață doar să cânte, ci devin artiști în adevăratul sens al cuvântului. Și mai demonstrează ceva: că după multă muncă și dăruire, apar rezultatele.  

„Au fost o surpriză frumoasă chiar și pentru mine, care îi cunosc atât de bine pe fiecare dintre ei. Îi felicit pe toți, pe copii, pe profesori și pe părinți deopotrivă!”, a scris pe pagina de Facebook Elena Iagăr, managerul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș.  

Călușarii de la Bârla, și ei elevi ai Școlii Populare de Arte din Pitești, instruiți de Bogdan Panțiru, și colegii lor mai mari din Ansamblul Floricica de la Bârla se află, de asemenea, la prima deplasare în străinătate, dar nu s-au arătat intimidați câtuși de puțin și au jucat așa cum o fac de când se știu – cu o inegalabilă naturalețe.  

Sile Folk Festival, organizat sub patronaj CIOFF, se află la a XXIII-a ediție și se desfășoară anual în orașul Treviso și în localitățile din regiunea Veneto, în perioada 21-28 iulie. Scopul acestui festival este valorizarea tradițiilor din comunitățile de pe răul Sile, aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, de aceea, în deschiderea festivalului are loc întotdeauna o conferință despre tradițiile pierdute ale acestei regiuni, specialiștii în istoria artei și în economia artelor încercând să atragă atenția asupra pericolului în care Europa se află, anume acela de a-și pierde tradițiile și, în consecință, identitatea.  

Ultimele două zile ale Festivalului sunt dedicate vizitării orașului Veneția și dealurilor Proseco, și acestea listate în patrimoniul UNESCO. 

„Deplasarea la acest eveniment de înaltă ținută artistică a fost susținută financiar de Consiliul Județean Argeș prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, fiind absolut lăudabilă decizia președintelui Ion Mînzînă de a le oferi copiilor și tinerilor șansa de a deveni ambasadori culturali ai Argeșului. Bucuria și totodata mândria de a reprezenta Argeșul și România în lume sunt foarte frumos concentrate în imaginile și în mesajele mulțumire postate de aceștia pe rețelele de socializare”, a spus Elena Iagăr la întoarcerea în țară. 

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

VIDEO | Furt pe față la o benzinărie din Argeș. Un șofer a „alimentat” cu aer de câteva milioane – OPC a intervenit rapid

Publicat

in

De

Situație halucinantă la o benzinarie din Argeș ! Un șofer de TIR oprit să alimenteze la o benzinărie din comuna Căteasca. După ce a alimentat litri buni de carburanți, pompa s-a terminat și…în loc de combustibil, a alimentat cu aer. „Hai măi să vă arăt cum se alimentează la pompe! Pompe funebre… Ia uitați cum se alimentează un camion cu aer! Ia să vedem! Înregistrează! Ia uitați, ia ziceți măi fraților, veniți și alimentați! E bun, nu? Ia uitați-vă, furt pe față! Ia uite măi frate, după ce că e 9 lei motorina, ia uite! Hai să mai vedem ce mai înregistrează aici, furt pe față! Uitați și voi, cică am băgat 403 litri de aer, uitați-vă și voi! Ia ziceți și voi, pompa e oprită și asta tot înregistrează!”, spune șoferul care a încercat să facă plinul. El a chemat un echipaj de poliție și a depus o sesizare împotriva benzinăriei, în vreme ce vânzătorul i-a spus că nu trebuie să plătească nimic.

Totul s-a întâmplat la o pompă de combustibil de la staţia Fuel One din Căteasca, judeţul Argeş. Aceasta contoriza costul cantităţii de combustibil livrate, ca şi când ar fi fost vândută în mod real, dar în fapt containerul de combustibil era gol, este concluzia inspectorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Argeş,
Cei de la benzinărie au explicat faptul că rezervorul de tip container a fost epuizat. Inițial, la golirea rezervorului pompa s-a oprit, fapt care ar fi fost surprins pe camerele video de supraveghere. Se pare însă că ulterior pompa nu s-a blocat și a continuat să funcționeze.

OPC Argeș confirmă: REZERVORUL BENZINĂRIEI ERA GOL

Controlul făcut de Inspectorii de la Protecția Consumatorilor Argeș a fost extins. A fost sesizat faptul că în benzinăria cu pricina erau vândute diverse produse alimentare, deși în unitatea respectivă nu puteau fi prestate servicii de alimentație publică.

„În urma informațiilor apărute în spațiul public, în data de 10.08.2022, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Argeș din cadrul Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia, a desfășurat o acțiune de control la stația Fuel One din Căteasca, județul Argeș.

Situația prezentată se referea la faptul că o pompă de combustibil funcționa în continuare, deși rezervorul corespunzător era gol, și contoriza costul așa-zisei cantități de combustibil livrate, ca și când ar fi fost distribuită în mod real. 

Aceasta a fost confirmată la fața locului de reprezentanții operatorului economic și „justificată” cu faptul că rezervorul (tip container) a fost epuizat. Din relatările verbale comisarii CJPC Argeș au înțeles că, deși la golirea rezervorului, pompa s-a oprit inițial – fapt care ar fi fost surprins pe camerele video de supraveghere -, ulterior aceasta nu s-a blocat și a continuat să funcționeze.

La fața locului, reprezentanții companiei au comunicat verbal comisarilor că persoana respectivă ar fi alimentat, totuși, în mod real, cu o cantitate consistentă de combustibil pe care nu a mai plătit-o, cu titlul de gest comercial din partea operatorului economic.

Controlul a fost extins la produsele comercializate (ambalate), în unitate neprestându-se servicii de alimentație publică, constatându-sel abateri referitoare la afișarea prețurilor și la alte detalii de informare.

Acțiunea comisarilor argeșeni nu s-a încheiat încă, în ceea ce privește operatorul economic menționat, în zilele următoare fiind verificate și alte informații și documente referitoare la această situație.”, a precizat CJPC Argeș

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Tineri în cătușe după ce au furat din magazinele din Curtea de Argeș

Publicat

in

De

În ziua de 09 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și tentativă de furt calificat, și au reținut doi tineri, de 19 ani, din Poienarii de Argeș, respectiv 17 ani, din Curtea de Argeș.

Din cercetări s-a stabilit că, în noaptea de 02 spre 03 august a.c., cei doi ar fi sustras suma de 2.000 de lei, dintr-o societate comercială din Curtea de Argeș, după ce ar fi pătruns, prin efracție, iar în noaptea de 08 spre 09 august, ar fi încercat să pătrundă, în același mod, în incinta unei alte societăți din aceeași localitate.

După administrarea probatoriului, în ziua de 09 august a.c., tinerii au fost reținuți pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend