Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SUA și Mexic, acord ISTORIC, după amenințările lui Trump: lovitură grea pentru marile carteluri de droguri

Avatar

Publicat

in

Statele Unite şi Mexic au convenit un plan de a combate traficul ilicit de arme, droguri şi bani, a anunţat joi guvernul mexican, după întrevederi între procurorul general american William Barr şi oficiali din Ciudad de Mexico, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Citește și: VIDEO Viorica Dăncilă, întrebată de ce are imaginea că ar fi PROASTĂ: ‘S-a speculat! Se întâmplă. Ai o zi mai proastă. Ceilalți lideri politici mai fac greșeli’

STIRI FIERBINȚI

Cele două ţări vecine au căzut de asemenea de acord să coopereze pentru găsirea de măsuri în vederea reducerii consumului de droguri şi a combaterii dependenţei, a precizat Ministerul de Externe mexican într-un comunicat. 

“Au fost discutate o serie de evoluţii în chestiunea traficului de droguri cu scopul de a analiza cum pot fi implementate operaţiuni cu tehnologii non-intruzive în puncte-cheie de la frontieră pentru a opri mişcarea de arme şi de muniţie spre ţara noastră”, se arată în comunicat. 

În noiembrie, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va desemna cartelurile drogurilor din Mexic drept grupări teroriste, după o serie de erori de securitate, între care şi uciderea a nouă femei şi copii de origine americano-mexicană în nordul Mexicului. 

Ameninţarea liderului de la Casa Albă a atras o invitaţie rapidă la discuţii din partea Mexicului, iar Barr a efectuat o primă vizită la Ciudad de Mexico luna trecută. 

Între timp, Mexicul a pregătit un pachet de reforme judiciare care ar putea permite folosirea de interceptări telefonice ca dovezi în instanţă, precum şi măsuri de a limita contestaţiile în instanţă pentru a evita întârzierea extrădărilor pentru presupuşi infractori. 

Astfel de reforme ar putea facilita cooperarea în domeniul securităţii între Mexic şi Statele Unite, care în timpul preşedinţiei lui Trump l-au presat pe preşedintele mexican Andrés Manuel López Obrador să consolideze securitatea la frontieră pentru a opri fluxul de migranţi spre Nord din America Centrală.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bogdan Aurescu a participat la o videoconferinţă cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri o întrevedere, în sistem videoconferinţă, cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti, context în care a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte respingerea şi sancţionarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului, informează MAE, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, întrevederea ministrului Afacerilor Externe cu organizaţiile evreieşti internaţionale este un exerciţiu tradiţional de consultare, care are loc, de regulă, în marja participării delegaţiei României la lucrările Adunării Generale a ONU. Segmentul la nivel înalt al celei de a 75-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite se desfăşoară pentru prima dată în format online în acest an.

STIRI FIERBINȚI

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat angajamentul continuu al României în privinţa combaterii antisemitismului, xenofobiei şi intoleranţei, ţara noastră împărtăşind aceste priorităţi fundamentale atât cu SUA, cât şi cu Israelul. Totodată, a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte respingerea şi sancţionarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului, arată MAE.

Citește și: Şoc la PSD! După Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, alt lider intră la izolare

Oficialul român a exprimat apreciere faţă de activitatea organizaţiilor evreieşti americane în sprijinul valorilor democratice fundamentale şi a salutat dezvoltarea continuă, pe baze de încredere şi deschidere, a relaţiei cu România.

Conform sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la măsurile legislative recente luate de România care vizează accelerarea procesului de restituire a proprietăţilor evreieşti confiscate abuziv de regimul comunist şi, respectiv, creşterea cuantumului indemnizaţiilor acordate supravieţuitorilor Holocaustului şi a reconfirmat angajamentul Guvernului român pentru implementarea acestora. Totodată, ministrul Aurescu a subliniat îngrijorarea României faţă de creşterea discursului de ură şi antisemit în contextul crizei sanitare, mai ales în mediul online, şi a reiterat condamnarea fermă de către România a acestor evoluţii, precum şi necesitatea unor măsuri concrete de combatere a acestui fenomen.

Reprezentanţii organizaţiilor evreieşti au salutat demersurile României în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului şi asumarea trecutului, cu referire la activitatea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” şi activitatea României în cadrul IHRA (International Holocaust and Remembrance Alliance), inclusiv pe durata deţinerii preşedinţiei-în-exerciţiu a organizaţiei, în perioada martie 2016 – martie 2017.

Bogdan Aurescu a mai prezentat evaluarea şi poziţionarea României cu privire la principalele teme de pe agenda internaţională şi regională, cu accent pe Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, dosarul nuclear iranian, situaţia de securitate de la Marea Neagră. De asemenea, ministrul Aurescu a prezentat, cu acest prilej, principalele concluzii ale vizitei sale oficiale efectuate, în perioada 2 – 3 septembrie, în Israel şi Palestina, se mai arată în comunicatul MAE.

El a reiterat că România încurajează procesul de normalizare a relaţiilor din regiune, cu referire la recentele acorduri dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite şi, respectiv, Bahrain şi a punctat faptul că astfel de iniţiative de normalizare a relaţiilor contribuie la îmbunătăţirea climatului de securitate şi încredere din regiune, fiind de natură să faciliteze progrese şi în dosarul Procesului de Pace, menţionează sursa citată.

La reuniunea din acest an cu ministrul Bogdan Aurescu au participat reprezentanţii conducerilor următoarelor organizaţii: B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations, National Coalition Supporting Eurasian Jews şi World Jewish Restitution Organisation.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult

NATIONAL

Comisia Europeană critică Polonia şi Ungaria: ‘Încălcări ale standardelor democratice fundamentale’

Avatar

Publicat

in

De

Comisia Europeană a criticat miercuri Polonia şi Ungaria pentru încălcări ale standardelor democratice fundamentale, oferindu-le astfel muniţie celor care presează pentru suspendarea celor două state de la finanţări până când vor consolida libertatea presei şi a justiţiei, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Primul raport al Comisiei Europene referitor la deficienţe la nivelul UE în ce priveşte statul de drept a fost publicat în contextul în care Uniunea a decis să condiţioneze accesul la finanţare europeană, inclusiv la cele 750 miliarde de euro din fondul de relansare după pandemie, de respectarea standardelor democratice.

STIRI FIERBINȚI

Raportul constată de asemenea provocări în ce priveşte independenţa mass-media şi lupta împotriva corupţiei, notând că pandemia a servit ca un ‘test de stres’ pentru rezilienţa democratică a Celor 27.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj dur: ‘Interzicem tuturor organizaţiilor locale să facă vreo înţelegere sau vreo alianţă cu PSD’

‘Reformele justiţiei din Polonia începând din 2015 au fost o sursă majoră de controversă’, afirmă raportul, notând despre Ungaria că ‘direcţia schimbării a ridicat preocupări serioase’ în ce priveşte independenţa justiţiei.

‘Uniunea Europeană a fost creată şi ca un antidot la (…) tendinţe autoritare’, a subliniat comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

În raportul Comisiei, Bulgaria, România, Croaţia şi Slovacia sunt la rândul lor criticate pentru deficienţe în asigurarea independenţei tribunalelor. Documentul denunţă totodată scandalurile de corupţie din Bulgaria, Slovacia, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Malta.

Pe de altă parte, raportul apreciază că unele din măsurile de urgenţă ale guvernelor împotriva epidemiei au mers prea departe în ce priveşte restricţiile impuse presei şi societăţii civile.

Tot miercuri, o majoritate de state membre a aprobat propunerea preşedinţiei germane în exerciţiu a Consiliului UE despre mecanismul de condiţionare a fondurilor europene de statul de drept.

Citește și: Şoc la PSD! După Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, alt lider intră la izolare

Acesta va sta la baza negocierilor care vor începe luna viitoare cu Parlamentul European cu privire la măsurile ce vor guverna acordarea celor 1,8 trilioane de euro din fondul de relansare şi din viitorul buget comunitar din 2021-2027.

Potrivit unor surse, Polonia şi Ungaria s-au opus propunerii, spunând că aceasta se îndepărtează de ceea ce au convenit liderii statelor UE în luna iulie. Suedia, Finlanda, Danemarca, Belgia şi Olanda au cerut, între timp, condiţii mai aspre în privinţa respectării statului de drept.

Această poziţie este împărtăşită de majoritatea eurodeputaţilor, de al căror acord este nevoie pentru acordarea finanţărilor.

‘Va fi o negociere foarte, foarte dificilă şi dură’, a spus pentru Reuters eurodeputatul finlandez Petri Sarvamaa, membru al PPE.

Încercările Uniunii de a forţa Varşovia şi Budapesta să-şi schimbe abordarea faţă de statul de drept au eşuat în mare parte până acum. Cele două se protejează reciproc de sancţiuni majore datorită faptului că UE are nevoie în prezent de unanimitate pentru a suspenda dreptul de vot al unui stat.

Citește și: E-mail-uri secrete între Victor Ponta și Sebastian Ghiță! Fostul premier cerea execuțiile lui Rareș Bogdan și a Elenei Udrea! ‘Vreau să tăvăliți această javră!’

Un număr de circa 40 de experţi în drept comunitar au scris în această săptămână Comisiei pentru a-i cere să acţioneze în ce priveşte situaţia justiţiei poloneze. ‘Statul de drept în Polonia nu este doar atacat. El este distrus în văzul lumii’, au scris ei.

Ungaria a ameninţat cu veto dacă finanţarea sa europeană va fi în pericol. ‘Aceasta nu este domnia legii; aceasta este domnia şantajului’, a afirmat o purtătoare de cuvânt a guvernului de la Budapesta.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend