Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SUA şi europenii, pregătiţi să compenseze parţial o eventuală lipsă a gazului rusesc

Publicat

in

Statele Unite şi europenii au luat măsuri pentru a proteja aprovizionarea Europei cu gaz natural dacă Rusia va decide vreodată, în cazul unui conflict deschis, să închidă robinetul, a declarat marţi un înalt oficial de la Casa Albă, relatează AFP, citată de Agerpres.

El a avertizat de asemenea Moscova împotriva oricărei „instrumentalizări” a vânzărilor sale de hidrocarburi: Rusia „are nevoie de venituri din gaze şi petrol cel puţin atât cât are nevoie Europa de aprovizionarea cu energie”.

Statele Unite sunt pregătite, în cazul unui atac rus asupra Ucrainei, să interzică exportul de tehnologie americană către Rusia, a mai afirmat oficialul de la Casa Albă.

„Opţiunile de control al exporturilor pe care le luăm în considerare împreună cu aliaţii noştri ar fi o lovitură gravă pentru ambiţiile lui (Vladimir) Putin de a-şi industrializa economia şi aceasta ar afecta domenii care sunt importante pentru el, de exemplu inteligenţa artificială, calculatoarele cuantice, apărarea, aerospaţialul şi alte sectoare cheie”, a precizat el.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ciolacu și Grindeanu negociază afacerea care ar transforma România în ‘Poarta Europei’

Publicat

in

De

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se află la Dubai, acolo unde negociază un Parteneriat Public Privat prin intermediul căruia emiratezii să investească în Portul Constanța din România. Investiția este una strategică, mai ales că avem și anunțul comisarului european pe Transporturi, Adina Vălean, care susține că Europa va schimba rutele de transport maritim din cauza rebelilor Houthi, iar Portul Constanța va deveni ”Poarta Europei”. În aceste condiții, investițiile emirateze ar putea dezvolta Portul Constanța pentru a deveni cel mai important port al Europei.

”Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a marfurilor la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est!

Dezvoltarea capacității acestuia este absolut necesară pentru întărirea rolului cheie de platformă logistică, în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei.

De aceea, ne dorim să continuăm actualele parteneriate pe care le avem cu companiile emirateze, prin care Portul Constanța deja își consolidează capacitatea strategică și logistică.”, scrie Marcel Ciolacu.

Ministrul Transporturilor oferă detalii tehnice

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că este un proiect comun cu o valoare de peste 82 de milioane de euro.

”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța!

Acesta este mesajul pe care l-am avut astăzi în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports).

Proiectul comun, cu o valoare de peste 82 de milioane de euro, dezvoltat deja cu Administrația Portului Constanța, în baza memorandumului semnat în iunie 2022, a căpătat contur, iar pe 15 mai, vom inaugura noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off).

2023 a fost anul recordurilor absolute în ceea ce privește traficul de mărfuri.

În Portul Constanța, iar tendința de creștere se menține și în anii următori.

De aceea, suntem interesați de atragerea de finanțări pentru creșterea capacității portuare pentru reducerea timpilor de descărcare/încărcare a navelor, fluidizarea fluxului de nave în bazinele portului, extinderea capacităților de stocare și a rețelelor rutiere și feroviare din cadrul Portului.”, scrie Sorin Grindeanu.

România devine Poarta Europei

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat faptul că atacurile rebelilor Houthi forțează Uniunea Europeană să-și diversifice rutele de transport. Astfel, legătura dintre Asia Centrală și Europa se va face preponderent prin România, iar Portul Constanța va deveni o adevărată poartă de intrare în Europa.

“Atacurile Houthi conduc la creșterea costurilor de transport pe rutele către Uniunea Europeană în mod substanțial, ceea ce înseamnă un lucru care ne afectează pe toți, inclusiv pe români, chiar dacă, să spunem, nu văd ei o legătură directă. Și asta este unul din subiecte. Cum facem să ne coordonăm mai bine pentru a lupta împotriva atacurilor persistente asupra rutelor de transport.

Marea Neagră este o altă rută de transport importantă, care este acum sufocată de conflictul din Ucraina. Deci, v-am dat două exemple.

Vreau să vă dau și unul pozitiv. Discutăm despre diversificarea rutelor de transport și despre cum facem să întărim coridorul mijlociu, ceea ce înseamnă conexiunea între Asia Centrală și Europa, prin țările din Caucaz, Marea Caspică.

Și vestea bună pentru noi este că partea de intrare a acestui coridor către Uniunea Europeană este portul Constanța, este România în principal. Vom avea, cel puțin în Uniunea Europeană, planuri destul de avansate în această direcție”, a spus Adina Vălean, joi seară, în direct la Antena 3 CNN.

“Asta înseamnă investiții puternice și tot ce am investit până acum va folosi pe viitor, pentru că un astfel de coridor mijlociu va deservi vă dați seama câte regiuni și ce importanță economică va avea pentru întreaga Uniune Europeană”, a explicat ea.

Citeste mai mult

NATIONAL

Afacerea care a bubuit în România: Încasări uriașe în 2024

Publicat

in

De

Afacerile din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au majorat cu 3,5%, ca serie brută, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, relevă datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea volumului cifrei de afaceri pe acest segment a fost influenţată de activităţile din comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente întreţinerea şi repararea motocicletelor (+32,9%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+13,4%) şi comerţul cu autovehicule (+3,6%). În schimb, în activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor s-a raportat o scădere de 20,3%, conform Agerpres.ro.

De asemenea, în aceeaşi perioadă de referinţă, faţă de primele două luni din anul anterior, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,6%.

Potrivit INS, în februarie, anul curent, comparativ cu februarie 2023, afacerile din comerţul cu autovehicule au înregistrat un salt de 6%, datorită rezultatelor din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+17,9%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+17%) şi comerţul cu autovehicule (+7,4%). Scăderi au fost consemnate la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-26,5%).

Ca serie ajustată, în acelaşi interval, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a crescut cu 2,7%.

Statistica oficială arată, totodată, că în februarie 2024 vs ianuarie 2024, cifra de afaceri din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, s-a majorat atât ca serie brută (+12%), cât şi ca serie ajustată (+1,3%).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend