Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SUA: Republicanii se pregătesc să voteze intrarea în incapacitate de plată a guvernului american / Ce este plafonul de îndatorare și de ce este periculos

Publicat

in

Republicanii din Senatul de la Washington sunt pe punctul de a vota ca Statele Unite să intre în incapacitate de plată, o mutare care ar putea arunca economia americană într-o recesiune profundă, scrie Business Insider.

Mitch McConnell, liderul minorității republicane din Senat, este în fruntea eforturilor de a respinge o măsură care a trecut săptămâna trecută de Camera Reprezentanților, camera inferioară a legislativului american, care ar majora plafonul de îndatorare al SUA.

Republicanii vor ca noua administrație democrată să rezolve problema pe cont propriu, lucru respins de democrați întrucât ambele partide ale duopolului politic american au contribuit la acumularea datoriei SUA.

Dacă situația îți sună cunoscută s-ar putea să urmărești politica americană și să cunoști deja câteva lucruri cu privire la „plafonul de îndatorare”.

Dacă povestea nu îți spune nimic s-ar putea să nu fii la curent cu faptul că legislativul american trebuie să își ceară propria aprobare pentru a plăti facturile Americii și, în general, jumătate din congresmeni nu vor să facă acest lucru.

Acesta este „plafonul” care trebuie majorat și, cu alte cuvinte, fiecare dintre cele două partide așteaptă de regulă ca celălalt să clipească primul.

Experții afirmă că o intrare în incapacitate de plată ar putea provoca turbulențe majore care ar reverbera în întreaga economie americană sub forma unor tăieri subite ale asistenței sociale, creșterii șomajului și întârzierii plății salariilor angajaților federali, inclusiv a soldaților SUA.


FOTO: Ulazdimir Ishkula / Alamy / Profimedia Images

În spatele datoriei tot mai mari a Statelor Unite

Guvernul federal american se bazează pe datorii, el cheltuind în mod regulat mai mult decât adună din taxe și impozite.

Pentru a acoperi deficitul Trezoreria SUA împrumută bani prin emisii de obligațiuni, datoria americană ajungând în timp la peste 28 de trilioane de dolari.

Plafonul de îndatorare a fost introdus în 1917 pentru a motiva executivul de la Washington să se împrumute într-un ritm mai lent. Atingerea plafonului forțează una din două situații.

Congresul poate majora plafonul de îndatorare sau să îl suspende temporar, plasând problema pe seama generațiilor viitoare.

Cealaltă variantă este ca guvernul american să intre în incapacitate de plată.

În ultimii 50 de ani Congresul a majorat plafonul de îndatorare de nu mai puțin de 57 de ori.

Nu este greu de înțeles de ce: intrarea în incapacitate de plată ar arunca țara într-o recesiune economică, cheltuielile cu programe critice ar îngheța, valoarea dolarului cel mai probabil se va prăbuși și piețele financiare ar intra pe un teren complet necunoscut în contextul în care investitorii se vor pregăti pentru o catastrofă economică fără precedent.

Dar există un risc și mai mare.

Dolarul este cea mai mare monedă de rezervă a lumii ceea ce înseamnă că guvernele de pe întregul mapamond depind de stabilitatea acestuia.

O intrare în incapacitate de plată ar zgudui puternic încrederea în dolar și prăbușirea valorii acestuia ar putea duce la o criză economică profundă la nivel mondial.


FOTO: Pixabay

Lupte politice cu plafonul de îndatorare

Statele Unite au evitat intrarea în incapacitate de plată în cei peste 100 de ani de la introducerea plafonului de îndatorare și, odată cu creșterea graduală a acestuia, el a devenit mai mult o armă politică decât un prag real.

Atât democrații cât și republicanii s-au confruntat de-a lungul anilor în privința majorării plafonului, devenind brusc îngrijorați de datoria publică atunci când se aflau în opoziție iar ultima dispută pare să fie în aceeași notă.

Mitch McConnell a declarat în mod repetat că senatorii republicani nu vor vota pentru majorarea plafonului, adăugând luni că „democrații nu au nevoie de ajutorul nostru”.

Situația amintește de o confruntare din 2011 între republicanii din Camera Reprezentanților și administrația Obama care a dus la turbulențe pe piețele financiare și prima retrogradare a ratingului de credit al Statelor Unite.

David Kelly, strateg șef pentru politici globale la banca de investiții JPMorgan a notat într-un raport recent că soluția evidentă este eliminarea plafonului de îndatorare întrucât nu există nicio dovadă că el ar contribui la încetinirea ratei de îndatorare, tocmai scopul pentru care a fost creat.

Economistul afirmă că, în loc să voteze în mod repetat pentru soluții temporare, Congresul poate elimina limita și să se concentreze pe crearea unui buget mai sustenabil.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Noile linii pentru comunicare ale UE cer să nu fie făcute referiri la Crăciun

Publicat

in

De

„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, fără referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”.

Astfel – scrie Bruxelles-ul în noile sale linii directoare – apelativele „Miss, Mrs” (domnişoară sau doamnă) trebuie să dispară, fiind înlocuite cu un mult mai generic „Ms”, scrie agenția italiană ANSA.

Și nici de sărbători nu vor trebui să mai existe referiri cu conotații religioase, cum ar fi Crăciunul, ci acestea vor fi citate într-un mod generic: spunând, de exemplu „sărbătorile sunt stresante” și nu „Crăciunul este stresant”, precizează documentul pentru o „comunicare corectă” furnizat de Comisie şi intitulat „Union of Equality” – Uniunea Egalității.

DECALOGUL Uniunii Europene

Orientările conțin mai multe capitole în care, conform executivului UE, trebuie avut în vedere tratamentul egal al persoanei. În decalogul comisiei există câteva recomandări care trebuie respectate întotdeauna:

  • Nu vor fi utilizate substantive sau pronume care au legătură cu genul subiectului;
  • Trebuie menținut un echilibru între sexe în organizarea fiecărui panel;
  • Atunci când se utilizează un conținut audiovizual sau mărturii, trebuie să ne asigurăm că diversitatea este reprezentată în fiecare aspect al materialului
  • În faţa unei audienţe nu ne adresăm folosind apelativele „domni” sau „doamne” ci mult mai genericul „stimați colegi”;
  • Atunci când se vorbeşte de transsexuali, aceştia trebuie identificați în baza indicației lor;
  • Nu va mai fi folosit cuvântul „bătrâni”, ci „oameni în vârstă”;
  • Atunci când se va vorbi despre persoane cu dizabilități, nu se va mai face referire prioritară la persoană (de exemplu, în loc de „Mario Rossi este o persoană cu dizabilități”, vom spune „Mario Rossi are o dizabilitate”).

În ghidurile UE există și referiri pentru o comunicare „corectă” în ceea ce privește religiile. De exemplu, în text este indicat ca, în orice conținut comunicativ, „să nu se folosească nume proprii tipice unei anumite religii”.

Referitor la sărbători, comisia cere „să evităm să considerăm ca fiind de la sine înțeles că toată lumea este creștină”. Şi în acest sens oferă o mulțime de exemple: în loc să spunem sau să scriem „Crăciunul este stresant”, executivul european ne invită să folosim cuvintele: „Sărbătorile sunt stresante”.

Polemicile stârnite

Schimbările de exprimare ale Comisiei UE sunt stigmatizate de liderul formaţiunii Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, care scrie pe Twitter: „Comisia Europeană, printr-un document intern, consideră Crăciunul o sărbătoare neincluzivă. Numele Maria și Giovanni sunt și ele vizate. Motivul? Ar putea fi „ofensatoare” pentru necreștini. Gata, acum e deja prea mult: ne sunt şterse istoria și identitatea”. (Rador)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: Pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută, care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate

Publicat

in

De

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni seară că varianta Omicron de SARS-CoV-2 este una cu contagiozitate mare şi reuşeşte să infecteze atât persoanele care au trecut deja prin boală, cât şi persoane vaccinate, scrie News.ro. Valeriu Gheorghiţă este de părere că Omicron este „una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2”.

„Noi deja vorbim de o variantă sud-africană, de varianta beta SARS-CoV-2, de aceea cred că e bine să rămânem la definiţia şi varianta de Omicron pentru a nu fi confundată cu varianta anterioară Sud- Africană SARS-CoV-2. Ce ştim în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutaţii acumulate pe aceeaşi tulpină virală, dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanţii, anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

Gheorghiţă a arătat că noua variantă de SARS CoV-2 a apărut în Africa de sud când această ţară ieşea din valul patru.

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de scăpare se sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă, dacă luăm în calcul eficienţa vaccinurilor. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieşea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populaţie din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”, a mai declarat Gheorghiţă.

Întrebat dacă există certitudinea că noua tulpină poate duce la reinfectarea celor trecuţi prin boală sau a celor care s-au vaccinat, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că aceasta are capacitatea de a reinfecta persoane.

„Din datele preliminare, da, se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecţie SARS-CoV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecţii la persoane vaccinate cu schemă completă. Dar trebuie să ţinem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe. Este puţin probabil ca la aceste categorii de persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecţiei. (…) Ne aşteptăm ca în cazul acestei variante, Omicron, persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă, cu atât mai mult persoanele care îşi vor efectua doza de booster pentru consolidarea răspunsului imun, vor fi protejate pentru forme severe de boală, pentru risc de îmbolnăvire”, a mai declarat Gheorghiţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend