Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SUA, imagini teribile: Un fost primar din California moare într-un accident aviatic sub privirile celor prezenți pe o celebră plajă – VIDEO

Publicat

in

NATIONAL

Descinderi de amploare ale DIICOT: Zeci de mii de euro falși au fost plasați pe piață

Publicat

in

Polițiștii și procurorii DIICOT din Neamț au făcut marți 19 percheziții domiciliare într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, falsificare de monede și punerea în circulaţie de valori falsificate.

Potrivit Poliției, perchezițiile au avut loc în județele Neamț, Iași și Galați.

Citeste mai mult

NATIONAL

UE amenință Polonia cu o nouă procedură de infringement din cauza comisiei pentru anchetarea „influenței ruse”

Publicat

in

​Comisarul european însărcinat cu Justiţia, Didier Reynders, a denunțat marţi înfiinţarea unei așa-zise „comisii de anchetă a influenţei Rusiei” în Polonia care va acționa în afara sistemului judiciar și a amenințat Varșovia cu o nouă procedură de infringement, relatează AFP și News.ro.

Jaroslaw Kaczynski si Mateusz MorawieckiFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat luni înfiinţarea acestei comisii parlamentare, o entitate catalogată drept „anticonstituţională” şi „stalinistă” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, odată cu apropierea alegerilor legislative din toamnă.

Alcătuită din nouă membri aleşi de către camera inferioară a parlamentului, dominată de coaliția conservator-populistă aflată la guvernare, această comisie va putea decide dacă lideri politici din ţară au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi va putea să-i sancţioneze fără vreun proces în justiție.

Persoanei stabilite ca fiind „vinovată” i se va putea interzice să deţină posturi publice cu acces la finanţele publice şi la informaţii clasificate pe o perioadă de zece ani, cu scopul de a o „împiedica să acţioneze din nou sub influenţa rusă, în detrimentul intereselor republicii Polonia”, potrivit textului legii.Guvernul nu a prevăzut nicio posibilitate de recurs împotriva acestor decizii, cu excepția cazului în care există nereguli formale în modul de funcționare a comisiei.

Șeful acesteia va fi numit de premierul polonez Mateusz Morawiecki iar membrii săi nu vor putea fi trași la răspundere pentru deciziile lor.

Președintele Poloniei a promulgat o lege cu mari semne de întrebare privind constituționalitatea sa

Puterea susţine că o astfel de comisie este „indispensabilă” în eliminarea influenţei ruse în Polonia, o aliată loială a Ucrainei după declanșarea invaziei rusești.

„Sper ca Parlamentul să aleagă în mod responsabil membrii comisiei”, a declarat luni, într-o intervenție televizată președintele Andrzej Duda.

El a anunţat că a promulgat această lege adoptată cu trei zile mai înainte de către Parlament, controlat de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, populişti) şi aliaţii acestuia. Preşedintele polonez, care provine din rândul PiS, a anunţat că va trimite postfactum legea la Tribunalul Constituţional, o procedură care nu împiedică intrarea legii în vigoare.

La începutul lunii mai, textul a fost respins de Senatul controlat de opoziție, dar majoritatea naționalistă a reușit să îl adopte vineri într-un al doilea vot în camera inferioară, cu 234 de voturi pentru și 219 împotrivă.

În afară de Comisia Europeană, și Statele Unite şi-au exprimat „îngrijorarea” faţă de înfiinţarea acestei comisii de anchetă, care s-ar putea „amesteca în alegerile libere” din toamnă, potrivit diplomației americane.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend