Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SUA au trimis scrisoare de garanții către Rusia: acum așteptăm răspuns de la Moscova

Publicat

in

Statele Unite aşteaptă peste câteva zile răspunsul Rusiei privind propunerile Washingtonului şi ale NATO referitoare la garanţiile de securitate şi solicită reducerea presiunilor militare ruse asupra Ucrainei, astfel încât să fie facilitate acţiunile dipomatice.

„Secretarul de Stat Antony Blinken a vorbit astăzi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Secretarul de Stat american a reafirmat angajamentul SUA de a continua acţiunile în scopul găsirii unei soluţii diplomatice la criza generată de Moscova”, anunţă Departamentul de Stat, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu, informează Mediafax.

„Secretarul de Stat a transmis că Statele Unite aşteaptă primirea răspunsului scris al Rusiei la documentele furnizate Moscovei de SUA şi de NATO luna trecută prin care sunt propuse domenii concrete de discuţii, în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, privind securitatea europeană. Secretarul de Stat a notat afirmaţia ministrului rus de Externe că răspunsurile vor fi transmise în următoarele zile”, precizează Departamentul de Stat de la Washington.

„Secretarul de Stat Blinken a reafirmat preocupările actuale privind faptul că Rusia are capacitatea de a lansa o invazie în Ucraina în orice moment şi a evidenţiat necesitatea de a observa acţiuni verificabile, credibile şi semnificative în sensul detensionării situaţiei. A subliniat că, deşi o nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei va atrage o reacţie rapidă, severă şi unitară la nivel transatlantic, noi menţinem angajamentul pentru o direcţie diplomatică şi credem că există o posibilitate de a rezolva această criză pe cale paşnică”, subliniază Departamentul de Stat.

Ministerul rus de Externe a anunţat anterior că Serghei Lavrov i-a tranmsmis secretarului de Stat american Antony Blinken că este necesară continuarea „dialogului pragmatic” pe tema garanţiilor de securitate, criticând însă „retorica agresivă” a Washingtonului şi a aliaţilor SUA. Rusia vrea să continue negocierile cu SUA şi Alianţa Nord-Atlantică pe tema măsurilor în sensul controlului armamentului şi creşterii transparenţei privind activităţile militare, a declarat marţi după-amiază preşedintele rus, Vladimir Putin, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au anunţat, marţi după-amiază, că aşteaptă confirmări în teren privind începerea retragerii efectivelor militare ruse de la frontierele Ucrainei, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, reacţionând cu „optimism prudent” la anunţurile Rusiei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eugen Tomac, noi dezvăluiri după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

Publicat

in

De

Europarlamentarul Eugen Tomac vine cu noi dezvăluiri după ce Ausdtria a blocat, în Consiliul JAI, aderarea României la Schengen.

„O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

În urmă cu trei săptămâni, într-o întâlnire cu mai mulți oficiali europeni, am aflat că șansele noastre de intrare în spațiul Schengen sunt foarte mici, în timp ce intrarea Croației era sigură.

Am transmis acest mesaj celor de la guvernare și m-am asigurat că a ajuns la decidenți. Toți mi-au spus că mă agit mai mult decât este cazul și că România va intra sigur în Schengen.

Rolul jucat de Austria

Viena a intrat târziu în acest joc, fapt confirmat chiar de cancelarul Nehammer la întâlnirea pe care am avut-o zilele trecute.

Acesta ne-a spus, foarte senin și pe alocuri chiar ridicol, că a aflat de dosarul extinderii spațiului Schengen abia în noiembrie anul acesta. Aș fi crezut această minciună dacă înainte de a fi cancelar, domnul Nehammer ar fi fost ministru al agriculturii, însă acesta a fost ministru de interne. Prin urmare, cunoaște foarte bine atât problematica migranților, cât și chestiunea extinderii Schengen.

De ce, totuși, Croația, țară prin care trec mult mai mulți imigranți care ajung în Austria și restul Europei a fost susținută, iar noi nu.

De fapt, cui îi convine cel mai mult să nu se mute frontiera Uniunii Europene la Marea Neagră?”, spune Eugen Tomac.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cod galben de vânt în localităţi din trei judeţe, în orele următoare

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, ce vizează, valabilă în orele următoare în trei judeţe, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în judeţul Caraş-Severin (localităţile Reşiţa, Bocşa, Berzovia, Lupac, Fârliug, Târnova, Ramna, Vermeş, Ezeriş, Zorlenţu Mare, Ocna de Fier), judeţul Arad (localitatea Şiria) şi judeţul Bihor (localitatea Şoimi), se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 60-70 km/h

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend