Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiu: Fără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, este posibilă o extincție în masă în oceane

Publicat

in

În lipsa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, speciile care trăiesc în oceane ar putea dispărea până în anul 2300, similar cu o extincție în masă care a avut loc în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, avertizează un studiu publicat joi în prestigioasa revistă Science.

Gheata arctica, foarte sensibila la schimbari mici ale temperaturilor oceanelorFoto: Wikimedia Commons

Dar limitarea încălzirii globale la 2°C peste nivelul din era preindustrială ar putea evita acest scenariu catastrofal, au declarat cercetătorii, citați de AFP.

Cercetătorii au folosit modele pentru a analiza legătura dintre încălzirea globală, scăderea rezultată a cantității de oxigen din apă și cantitatea de O2 necesară pentru supraviețuirea speciilor.

Astfel de proiecții ale riscurilor de extincție în oceane sunt deosebit de complicate de studiat și au fost foarte rar formulate până acum.

Dar rezultatele sunt alarmante: dacă emisiile de gaze cu efect de seră din cauza încălzirii globale continuă să se accelereze, oceanele ar putea suferi o extincție în masă până în anul 2300 asemănătoare celei din Permian.

În cadrul acelui eveniment catastrofal, biodiversitatea marină a fost redusă la un minim absolut, din cauza unei combinații de temperaturi în creștere și a scăderii oxigenului din oceane, o traiectorie care este în curs de desfășurare și în prezent.

În acest scenariu, oceanele tropicale ar pierde cele mai multe specii, dar multe specii din aceste zone ar migra în alte regiuni pentru a supraviețui.

Speciile polare, pe de altă parte, ar dispărea în masă, fără a avea unde să se ducă.

Potrivit studiului, un scenariu care limitează încălzirea la 2°C ar „reduce gravitatea extincțiilor cu 70%, evitând extincțiile în masă”.

Acordul de la Paris, textul internațional de referință, stabilește obiectivul de a limita încălzirea globală „cu mult sub 2°C față de nivelurile preindustriale” și, dacă este posibil, la +1,5°C.

Potrivit experților ONU în domeniul climei (IPCC), acest obiectiv este „inaccesibil” în contextul actualelor angajamente internaționale.

„Deoarece extincțiile marine nu au progresat la fel de mult ca cele de pe uscat, societatea noastră are timp să întoarcă soarta în favoarea vieții din oceane”, au scris oamenii de știință într-un articol de comentarii care însoțește studiul.

„Unde anume se situează viitorul nostru între cel mai bun și cel mai rău scenariu va fi determinat de alegerile societale făcute”, au adăugat ei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mireasa lui SIEmion

Publicat

in

De

Ia ti Ilinco ziua buna, de la tata de la muma! Ilinca Munteanu este fericita aleasa a “viitorului presedinte” al Romaniei si al partidului care va avea nu i asa “70% din voturi in 2024”!

Domnisoara Munteanu are doar 22 de ani si lucreaza deja in Parlamentul Romaniei, fireste la grupul AUR!

Asa cum ne a promis domnu SIEMION, si a dat examenele, in speta la facultatea de drept si a si absolvit!

Printre picaturi si postarile de pe social media pentru viitorul sot, se ocupa si cu organizarea nuntii la intalnirile cu Adina Patru Wedding Planner, in timp ce mirele salveaza Romania!

S a dat inel, s a nins, s a tot, vorba lui Dem Radulescu!

content-image

content-image

content-image

content-image

de Dana Budeanu pentru Verdict App

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Olaf Scholz, mesaj de forță către europeni: ‘Toți împreună suntem foarte, foarte bine pregătiți pentru provocarea dificilă legată de importurile de combustibili din Rusia’

Publicat

in

De

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Europa trebuie să-şi accelereze eforturile de a-şi reduce dependenţa de importurile de combustibili din Rusia, în contextul celei mai recente crize.

Toţi împreună suntem foarte, foarte bine pregătiţi pentru provocarea dificilă legată de importurile de combustibili din Rusia„, le-a spus jurnaliştilor oficialul în a doua zi a reuniunii liderilor UE de la Bruxelles, transmite Reuters.

Acesta este motivul pentru care la început blocul comunitar nu a impus doar sancţiuni contra cărbunelui şi petrolului rusesc, ci a lucrat la ajustarea infrastructurii, astfel încât statele europene să poată importa gaze şi din alte ţări, a adăugat Scholz.

El a declarat: „Acesta este un efort pe care trebuie să-l accelerăm şi să-l extindem acum – şi, desigur, este legat de dificultăţi majore, dar ne sprijin unii pe alţii„.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a şocat Germania şi pe aliaţii săi din Uniunea Europeană care au decis să adopte o transformare radicală a politicii energetice, astfel încât blocul comunitar să îşi reducă dependenţa de importurile de combustibili fosili din Rusia.

Vezi și:

Olaf Scholz s-a ‘supărat’ pe Vladimir Putin! Discuții cu Țările de Jos și alți parteneri europeni pentru a întări forțele de artilerie ale Ucrainei

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend