Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiu: Afacerile industriei de software din România vor atinge un nivel record de 11 miliarde de euro în 2022

Publicat

in

NATIONAL

Situație complicată pe Autostrada „Moldovei” A7: O licitație lansată din 2021, nefinalizată nici acum / Ultima decizie a instanței dă lucrurile peste cap

Publicat

in

Un tronson din Autostrada „Moldovei” A7 pare a fi blestemat de nu mai ajunge să fie contractat: deși licitația a fost lansată încă din vara lui 2021, tronsonul de lângă Buzău nu a fost contractat nici până acum. După ce rezultatul licitației a fost întors de două ori în trecut, acum o nouă decizie în instanță retrimite ofertele la o a treia reevaluare și pune pe foc unul din tronsoanele de autostradă incluse pe PNRR ce are termen sfârșitul anului pentru contractare și anul 2026 pentru finalizarea tuturor lucrărilor.

A7 Ploiesti – Buzau pe loturiFoto: Hotnews

„Situația se complică pe AutostradaA7 Ploiești-Buzău lot 3. În 26.01.2023 Curtea de Apel București (CAB) a decis menținerea hotărârii CNSC și a admis contestația celor de la Danlin pe cei 13,9 kilometri ai A7 dintre Spătaru (Buzău Sud-Vest) și nodul cu DN2B spre Brăila (Buzău Sud-Est)”, atrage atenția Asociația Pro Infrastructura (API).

„Povestea începe ușor-ușor să semene nepermis de mult cu alte epopei din istoria CNAIR”, scrie API care face o trecere în revistă a istoricului zbuciumat al acestui lot de autostradă.

  • În cazul de față, licitația a fost lansată în 01.06.2021, ofertele au fost depuse în 16.09.2021 și primul câștigător, Trameco, a fost desemnat în 07.03.2022. Acesta a fost contestat de 3 (trei) competitori, iar doi dintre ei au avut câștig de cauză.
  • După prima reevaluare, în 27.10.2022 a fost dat un nou câștigător: Nurol. Dar turcii au fost contestați de Danlin și de Tefken, iar CNSC a admis acțiunea celor de la Danlin. Așa că s-a mers la CAB, iar judecătorii au dat pe 26 ianuarie decizia definitivă: CNAIR trebuie să reevalueze ofertele Danlin și Nurol.

„Vă scutim de explicațiile complicate și vă spunem doar concluzia. Între altele, există două variante probabile: ori vedem al treilea câștigător, Danlin, și apoi contestația Nurol (aproape o certitudine în acest caz) ori se anulează licitația dacă CNAIR descalifică ambele oferte rămase în cursă. Clar este un lucru: deznodământul se amână cu luni bune, indiferent de scenariu!”, spune API.

Autostrada A7: Progres timid pe loturile contractate dintre Ploiești și Buzău

În ceea ce privește soarta celorlalte două loturi de pe Autostrada A7 de la Ploiești (Dumbrava/A3) la Buzău, API atrage atenția că progresul din teren este unul încă timid, deși lucrările au debutat încă din vara trecută.

„Pe Ploiești (Dumbrava)-Mizil cei de la Pizzarotti au un ritm complet nesatisfăcător, ajungând la un progres fizic de aproximativ 5% după 5 luni de la emiterea ordinului de începere lucrări (22.08.2022). Mult mai bine stau vecinii de la Coni-Trace pe Mizil-Spătaru (Buzău Sud-Vest): în jur de 10% cu ordin emis în 11.08.2022. Ambele sectoare au termen contractual de finalizare aprilie 2024”, scrie API.

„Autostrada UMB” – Constructorul român care are șanse să facă toți kilometrii din A7 din Moldova

Din cele 10 tronsoane prinse în PNRR pe A7 de la Buzău la Pașcani, 7 sunt contractate deja cu românii de la UMB.

Pe cele trei tronsoane rămase necontractate de la Bacău la Pașcani – aproape 77 de km – UMB a fost dat câștigător la licitație și ar putea semna contractele dacă se rezolvă contestațiile în favoarea sa.

Pentru aceste ultime 3 loturi este așteptată o decizie a CNSC „care va veni probabil spre sfârșitul lunii februarie, după ce Danlin a depus contestații pe fiecare lot ca urmare a desemnării câștigătorului inițial (tot UMB) în 22, 23 respectiv 29 decembrie 2022. Dacă CNSC respinge acțiunea Danlin, atunci CNAIR trebuie să semneze contractele. Dacă se admite, chiar și parțial, urmează o reevaluare sau un recurs la CAB și deznodământul se prelungește (cel puțin până) spre jumătatea anului”, notează Pro Infrastructura.

Practic, în momentul de față, UMB lucrează deja pe circa 179 km din A7, iar dacă ar reuși să câștige restul de tronsoane licitate acum pe A7, UMB – companie din Bacău la origini, ar ajunge practic să lucreze pe un front neîntrerupt de peste 250 de kilometri de autostradă, toți în Moldova.

Compania a fost în ultimii ani cea mai performantă din rândul constructorilor de autostrăzi, reușind mobilizări exemplare pe șantiere și chiar și inaugurări înaintea termenelor contractuale.

Aici mai putem aminti că tot UMB a construit și finalizat înainte de termen singura bucată din A7 deschisă traficului în prezent: 16 km drept centură a Bacăului.

VEZI ȘI:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Armata ucraineană mulțumește „țării care a învins marea” fiindcă o ajută să înfrângă Rusia

Publicat

in

Armata ucraineană a mulțumit luni țării despre care afirmă că „a învins în mod faimos marea” pentru că o ajută să înfrângă Rusia prin pachetele de asistență militară pe care i le-a acordat Kievului.

Barajul Haringvliet din OlandaFoto: Mischa Keijser / ImageSource / Profimedia

„Tărâmul care a învins în mod faimos marea ne va ajuta să înfrângem inamicul nostru. Mulțumim, Olanda!”, afirmă ministerul ucrainean al Apărării într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter și în care a distribuit o înregistrare video în care prezintă diversele echipamente și arme furnizate sau promise de guvernul olandez armatei ucrainene.

„P.S. Și știți că am aprecia cu adevărat [avioane] F-16!”, adaugă ministerul Apărării de la Kiev cu referire la posibilitatea trimiterii unor aeronave de luptă forțelor armate ucrainene.

Site-ul american Politico a scris săptămâna trecută, citând mai mulți oficiali diplomatici și din domeniul militar, că unii dintre partenerii Ucrainei din NATO au început să discute activ despre trimiterea unor avioane militare Kievului, o inițiativă care ar fi sprijinită puternic de statele baltice.

Olanda ar fi dispusă să trimită avioane F-16 Ucrainei

Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a declarat deja în fața parlamentului țării sale că guvernul lui Mark Rutte va analiza posibilitatea trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita. „Suntem deschiși la minte, nu există tabuuri”, a spus el.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat într-un interviu acordat duminică televiziunii canadiene CBC că, după aprovizionarea cu tancuri moderne din Occident, Kievul speră acum să primească avioane militare care ar putea înclina balanța războiului.

„Pentru mine, tot ceea ce este imposibil astăzi (va fi) posibil mâine”, a spus Reznikov, referindu-se la aprovizionarea cu avioane de luptă. Pe 20 ianuarie, președintele Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat vineri că piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16.

Însă administrația președintelui american Joe Biden se opune deocamdată trimiterii unor avioane de luptă forțelor ucrainene, măsură care se confruntă cu opoziție puternică și din partea Berlinului.

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat în mod repetat în ultimele zile că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, după ce miercurea trecută a confirmat oficial că guvernul său va trimite tancuri Leopard 2 Kievului și că va autoriza toate transferurile pentru țările aliate care doresc la rândul lor să furnizeze aceste tancuri principale de luptă armatei ucrainene.

Olanda este una dintre țările care și-au exprimat deja disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard Kievului în condițiile în care guvernul lui Mark Rutte a promis în luna decembrie că sprijinul său pentru Ucraina se va ridica la 2,5 miliarde de euro anul acesta.

Însă nu toată suma este alocată pentru livrări de echipamente militare, Rutte precizând că sprijinul va depinde de evoluția războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 341-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend