Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

STUDIU | 3 din 5 IMM-uri nu investesc în strategia financiară

Publicat

in

DATE oferite despre IMM prin studiului „Raportarea Financiară la Antreprenori”:

67% dintre respondenți doresc recomandări de optimizare a afacerii și sunt deficitari –

antreprenorii vor “mai mult decât contabilitate” ;

31% dintre antreprenorii participanți consideră raportarea financiară doar importantă – antreprenorii sunt deficitari la raportarea financiară pentru management și recomandări optimizare business;

antreprenorii transferă așteptările din zona financiară către contabil; în acest context contabilul nu mai poate să livreze servicii simple, de contabilitate. Antreprenorii nu știu ce înseamnă strategia financiară și forța acestui “instrument” corect și agil implementat în business, care dă structură, control și eliberează resurse de timp la antreprenor, prin delegare.

Citește și: Ludovic Orban ANUNȚĂ o nouă OUG: ‘Modificări care NU pot să afecteze drepturile și libertățile românilor’

Ioana Arsenie, consultant în strategie financiară și de management a realizat un studiu denumit „Raportarea Financiară la Antreprenori”, din dorința de a afla care este relația antreprenorului român cu departamentul financiar-contabil (intern sau extern) și care sunt așteptările sale în materie de managementul banilor.

Studiul a fost distribuit și prin Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM și a fost elaborat pe un eșantion de 573 de respondenți, companii antreprenoriale din România, care înregistrează o cifră de afaceri între 500.000 de euro și 2 – 3 milioane de euro din orașe precum București, Cluj-Napoca și Sibiu, din sectoare ca producție (automotive, uniforme, tricotaje, fashion), comerț, servicii și consultanță (fonduri europene, logistică, traduceri, asigurări, medical spa, publicitate). Studiul a fost lansat în luna septembrie 2019 iar perioada de colectare a răspunsurilor s-a încheiat în luna decembrie și este independent de perioada pandemiei, contextul de confuzie la antreprenor privind relația cu departamentul financiar-contabil este unul continuu, fără influențe externe.

„Antreprenorul român are nevoie de un partener de business. Competențele contabile sunt insuficiente daca nu sunt însoțite de competențe financiare și de strategie de business. Antreprenorii știu că demersul de optimizare a afacerii trebuie să vină și din analiză, din cifre”, spune Ioana Arsenie, consultant în strategie financiară și inițiatoarea studiului „Raportarea Financiară la Antreprenori”.

Departamentul financiar joacă un rol strategic pentru evoluția și dezvoltarea unei companii, cu implicare directă în activitățile operaționale pentru a le eficientiza, este un element important în cadrul proceselor de transformare organizațională și un punct de legătură între obiectivele strategice și obiectivele financiare ale companiei.

Principalele concluzii ale studiului „Raportarea Financiară la Antreprenori”

Câte IMM-uri au un buget definit pentru anul în curs?

Antreprenorii români se gândesc la finalitate, procesele de optimizare și de creștere, fără să înțeleagă necesitatea de a parcurge etapele intermediare, astfel doar 31% dintre cei intervievați declară că au un buget definit pentru anul în curs.

Ce ar trebui să facă un contabil pentru micul întreprinzător român?

Pentru antreprenorul român, printre principalele atribuții ale contabilului său (intern sau extern) se numără următoarele sarcini:

37% spun că acesta trebuie să țină o evidență contabilă corectă;

22% declară că vor să aibă un contabil care să facă recomandări de optimizare a afacerii;

pentru 20% e important ca un contabil să mențină o corectitudine a taxelor și a declarațiilor fiscale;

doar 13,6% consideră că un contabil ar trebui să facă raportare financiară pentru management;

4% spun că este important să aibă un contabil cu abilități de comunicare;

pentru 3,4% este importantă proactivitatea contabilului.

La întrebarea care sunt aspectele financiare unde considerați că aveți nevoie de ajutor, antreprenorii români au răspuns astfel:

67% au nevoie de recomandări de optimizare a afacerii;

31% au nevoie de raportare financiară pentru management;

66% merg către: proactivitate (36%), comunicare cu contabilul (18%), corectitudinea taxelor și a declarațiilor fiscale (5,7%) și corectitudinea evidenței contabile (5,7%).

În ceea ce privește exercițiul de a întocmi și utiliza bugetului firmei, antreprenorii care au participat la studiu, declară:

53% nu au un buget implementat;

31% au un buget implementat;

14% consideră că definirea unui buget în firmă este o prioritate;

2% nu consideră important și necesar implementarea unui buget anual în firmă.

În ceea ce privește organizarea departamentului financiar-contabil, IMM-urile se prezintă astfel:

87% dintre antreprenorii intervievați au un departament financiar-contabil extern;

8% au un departament financiar-contabil intern;

5% au un departament financiar-contabil intern dar colaborează și cu consultanți externi pentru review-uri periodice.

„Prin lansarea acestui studiu, mi-am propus să conștientizez mai bine nevoile în zona de suport pentru creșterea afacerii ale antreprenorului român și care sunt aspectele de îmbunătățit în ceea ce livrează departamentul financiar-contabil. Mă interesează, în special unde se blochează în procesul de creștere micul întreprinzător și ceea ce își dorește în strategia financiară. Mă uit la ce așteptări au antreprenorii de la un contabil sau departament financiar, care încearcă prin mijloace proprii să depășească cifra de afaceri, mai mult de 100.000 Euro sau să ajungă la primul milion de euro”, adaugă Ioana Arsenie.

Din „Raportarea Financiară la Antreprenori”, reiese foarte clar că antreprenorii înțeleg importanța deciziilor analitice, însă, din lipsa rapoartelor orientate către business și nu contabil-fiscal, aceștia merg pe intuiție.

Este important să integrăm strategia financiară între strategie și contabilitate, aceasta fiind pârghia de execuție și recalibrare a strategiei și măsurare a performanței operaționale, în mod dinamic, agil, însă imposibil de realizat doar prin contabilitate.

Despre Ioana Arsenie, strateg financiar – fondator Trusted Advisor

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Team România, după o săptămână la Jocurile Olimpice de la Tokyo: Patru medalii – una de aur şi trei de argint

Publicat

in

De

Team România încheie cu patru medalii – una de aur şi trei de argint – prima săptămână de concurs la Jocurile Olimpice de la Tokyo. De asemenea, după prima săptămână s-a remarcat evoluţia lui David Popovici – locul 4 la 200 metri liber şi 7 la 100 metri liber, dar şi al lui Vlad Dascălu – locul 7 la mountain bike, potrivit news.ro.

Rezultatele înregistrate de sportivii români în prima săptămână la JO:

Tir sportiv: Laura Ilie – nu a reuşit calificarea în finală

Tenis de masă: Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, eliminate în turul trei; Ovidiu Ionescu, eliminat în turul doi; Ovidiu Ionescu/ Bernadette Szocs, eliminaţi în sferturi la dublu mixt

Fotbal: România nu a trecut de faza grupelor, după 1-0 cu Honduras, 0-4 cu Coreea de Sud şi 0-0 cu Noua Zeelandă

Judo:cat. 52 kg feminin – Andreea Chiţu; Alexandru Raicu (73 kg); Vlăduţ Simionescu (+100 kg), eliminaţi în primele două tururi;

Nataţie: David Popovici, locul 4 la 200 metri liber şi locul 7 la 100 metri liber; Robert Glinţă, locul 8 la 100 metri spate; Bianca Andreea Costea, eliminată în serii la 100 metri liber; Daniel Martin, eliminat în serii la 100 metri fluture

Triatlon: Felix-Pierre Duchampt, locul 36

Baschet 3×3: echipa feminină nu s-a calificat în sferturi, după şase înfrângeri şi o victorie: 10-21 cu China, 8-20 cu Japonia, 14-22 cu Italia, 11-22 cu SUA, 12-21 cu Rusia, 22-14 cu Mongolia şi 12-22 cu Franţa.

Scrimă: Ana Maria Popescu, argint la spadă; Iulian Teodosiu, eliminat în optimi la sabie.

Canotaj: Aur- Ancuţa Bodnar, Simona Radiş (dublu vâsle feminin); Argint (patru rame fără cârmaci masculin) Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu şi Cosmin Pascari; Argint (dublu rame masculin) Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă; 8+1 feminin, locul 6; 8+1 masculin – nu s-a calificat în finală; dublu vâsle feminin (categorie uşoară) – Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă -locul 6; dublu rame feminin (Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi) – locul 9; dublu vâsle masculin (Ioan Prundeanu, Marian Florian Enache) – locul 9; patru rame fără cârmaci feminin (Mădălina Hegheş, Roxana Iuliana Anghel, Elena Logofătu şi Cristina Georgiana Popescu) – locul 9.

Box: Maria Claudia Nechita, eliminată în sferturi; Cosmin-Petre Gîrleanu, eliminat în primul tur.

Tir cu arcul: Mădălina Amăistroaie, eliminată în primul tur

Ciclism – Mountain bike: Vlad Dascălu – locul 7; la ciclism pe şosea, Eduard Grosu nu a terminat cursa.

Tenis: Mihaela Buzărnescu, eliminată în turul doi la simplu; Monica Niculescu/Raluca Olaru, eliminate în turul doi la dublu

Atletism: Alin Alexandru Firfirică a ratat calificare în finală la aruncarea discului.

Gimnastică: Larisa Iordache s-a calificat în finală la bârnă; Marian Drăgulescu a ratat calificarea în finală la sărituri; Maria Holbură a ratat toate finalele.

Jocurile Olimpice continuă până la 8 august, iar România mai are în competiţie sportivi la atletism, lupte, tenis de masă şi gimnastică.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

OMS mai spulberă un mit: Tulpina Delta nu-i vizează în mod specific pe copii

Publicat

in

De

Varianta Delta a COVID-19 nu vizează în mod specific copiii, contrar a ceea ce sugerează unele ipoteze, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a raportat o rată crescută de infectare la toate grupele de vârstă, informează AFP.

“Voi fi foarte clară: nu constatăm că varianta Delta vizează în mod specific copiii”, a afirmat într-o o conferinţă de presă experta americană Maria Van Kerkhove, directoarea echipei tehnice COVID-19.

Citește și: ALERTĂ Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA spune că varianta Delta infectează 8 din 10 oameni, indiferent că sunt vaccinați sau nu

S-a afirmat că “variantele vizează în mod specific copiii, dar, de fapt, nu este cazul. Ceea ce vedem este că variantele au ca ţintă pe cei care sunt amestecaţi social”, a adăugat specialista.

Varianta Delta, mult mai contagioasă decât versiunile anterioare, este în prezent detectată în 132 de ţări.

Potrivit datelor colectate în Marea Britanie când a apărut varianta Alpha şi datelor colectate după răspândirea variantei Delta, există o rată de infectare crescută “la toate grupele de vârstă”, a declarat Van Kerkhove.

Citește și: După ce au bătut toate recordurile la infectări și decese, moscoviții scapă de MĂNUȘI în spațiile publice

OMS a subliniat că se lucrează pentru o mai bună înţelegere a dinamicii variantei Delta şi pentru a înţelege de ce este atât de contagioasă.

“Constatăm că variantele care circulă contaminează oamenii dacă aceştia nu iau măsurile de precauţie adecvate”, a continuat expertul OMS, care a menţionat distanţarea fizică şi evitarea adunările în spaţii închise, slab ventilate şi supraaglomerate.

Citește și: Guvernul de la Londra A MINȚIT: O anchetă oficială contrazice scăderea cazurilor de COVID-19

“Există o mulţime de măsuri la dispoziţia noastră care ne pot menţine în siguranţă pe noi, pe cei dragi şi pe copiii noştri”, a subliniat ea.

OMS nu intenţionează să redenumească varianta Delta COVID-21 “pentru că boala este aceeaşi”.

Citește și: DOCUMENT Varianta Delta bagă SPAIMA în români: Începe să crească numărul vaccinaților .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend