Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă, prevede proiectul legii pensiilor adoptat de Senat

Publicat

in

Pe viitor, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, conform unui proiect de act normativ adoptat luni de Senat. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat. Propunerea nu este nouă, în condițiile în care în Parlament, în ultimii ani, au tot fost înregistrate proiecte cu același scop, dar care n-au ajuns să se aplice.

Studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public. Condiția de bază va fi ca în urma acestor studii să se obțină o diplomă.

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: (…) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență, ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diplomă de doctor, după caz”, scrie în proiectul de act normativ.

În momentul de față, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare. Mai exact, studiile de licență sunt recunoscute potrivit Legii actuale a pensiilor, iar studiile doctorale sunt recunoscute potrivit Legii educației.

Astfel, studiile vor fi luate în calcul numai dacă în perioadele respective românii n-au fost în situația de a fi asigurațiîn sistemul de pensii (adică, de exemplu, dacă au lucrat ca salariați în timpul studiilor). Totodată, în cazul celor care au terminat cursuri la mai multe facultăți, fiecare va putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel (licență, masterat, doctorat), care să fie considerată vechime în muncă.

În ultimii ani, două proiecte de lege cu aproximativ același scop au ajuns în Parlament (unul în 2017 și unul chiar anul acesta), însă niciunul n-a ajuns să se aplice.

Stagiul de cotizare (cunoscut mai bine în trecut ca vechimea în muncă) este reprezentat de perioadele în care se datorează contribuții la sistemul public de pensii. De exemplu, anii de lucru ca salariat reprezintă stagiu de cotizare pentru obținerea unei pensii în sistemul public. Informații mai multe despre includerea studiilor de licență și doctorat în vechimea pentru pensie pot fi găsite aici, iar despre drepturile acordate celor asigurați în sistemul public de pensii – aici.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Alegeri cu scandal și îmbrânceli la PNL Timișoara. Sunt implicate cele două tabere care îi susțin pe cei doi candidați

Publicat

in

De

Scandal cu îmbrânceli și acuzații în fața clădirii în care se desfășoară sâmbătă alegerile pentru conducerea filialei PNL Timișoara, potrivit Mediafax.

Scandalul ar fi izbucnit după ce mai mulți liberali nu au fost lăsați să intre în sală. Asta după ce vineri seara candidatura lui Raul Ambruș la șefia filialei a fost respinsă.

Scandalul de la Timișoara este mai vechi. Acesta a început în 3 iulie, când au fost organizate alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri la PNL Timișoara. În scandal sunt implicate cele două tabere care îi susțin pe cei doi candidați la funcția de președinte al PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Alegerile de la începutul lunii au fost câștigate de Raul Ambruș, susținător al lui Ludovic Orban, dar au fost declarate nestatutare și au fost anulate.

Noile alegeri au fost programate sâmbătă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

DEZASTRU pentru Donald Trump: Departamentul de Justiţie a decis că declaraţiile fiscale ale fostului preşedinte trebuie să fie predate Congresului

Publicat

in

De

Declaraţiile fiscale ale fostului preşedinte Donald Trump trebuie să fie predate Congresului de către serviciul fiscal (IRS), a anunţat, vineri, Departamentul pentru Justiţie, transmite CNBC.

Biroul pentru Consiliere Juridică al Departamentului pentru Justiţie a afirmat într-o opinie scrisă că Comisia pentru legislaţie financiară (Ways and Means Committee) din Congres a făcut o solicitare, în scop legislativ, pentru a vedea declaraţiile fiscale ale lui Trump. Obiectivul este de a analiza modul în care IRS auditează declaraţiile fiscale ale preşedinţilor, scrie news.ro.

Citește și: ALERTĂ Donald Trump e acuzat că a exercitat presiuni asupra unor oficiali pentru a constata fraude electorale, conform unor documente parlamentare

Conform legislaţiei federale, comisiile din Congres care se ocupă de impozite au un ”drept larg” de a obţine informaţii despre contribuabili de la Departamentul Trezoreriei, de care aparţine IRS, a menţionat anunţul.

Statutul în cauză nu este ambiguu: ”La cererea scrisă a preşedintelui uneia dintre cele trei comisii fiscale ale Congresului, secretarul ”va furniza informaţiile fiscale solicitate de comisie”, se spune în opinie.

Potrivit acesteia, informaţiile fiscale ale oficialilor din Executiv, care includ şi preşedinţii, ar trebui să fie refuzate unei comisii fiscale din Congresului ”numai în circumstanţe excepţionale”, atunci când această solicitare ”nu are un scop legislativ legitim”.

Decizia vine la mai mult de un an după ce Curtea Supremă a SUA a declarat că declaraţiile fiscale ale lui Trump şi alte dosare financiare trebuiau predate de către contabilii săi de multă vreme către procurorul districtului Manhattan Cyrus Vance Jr., în urma unei citaţii emise ca parte a unei anchete penale. Organizaţia Trump şi directorul său financiar Allen Weisselberg au fost acuzaţi de Vance, pe 1 iulie, de infracţiuni legate de folosirea unui presupus sistem, începând din 2005, pentru a evita plata impozitelor pentru beneficii acordate directorului financiar şi altor directori de top.

Trump a întrerupt un precedent vechi de mai multe decenii, atât în calitate de candidat la preşedinţie, cât şi ca ocupant al Casei Albe, refuzând să-şi publice în mod voluntar declaraţiile privind impozitele pe venit. El a susţinut că declaraţiile sale au fost auditate de IRS, dar nu există nicio interdicţie ca contribuabilii să elibereze declaraţiile lor către public chiar şi atunci când aceste declaraţii sunt auditate.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, democrată din California, a declarat în legătură cu anunţul Departamentului de Justiţie: ”Astăzi, administraţia Biden a obţinut o victorie pentru statul de drept, întrucât răspunde interesului public respectând cererea preşedintelui [Richard] Neal pentru declaraţiile fiscale ale lui Donald Trump. În calitate de preşedintă, în numele Camerei Reprezentanţilor, îl apreciez pe preşedintele Neal pentru căutarea sa demnă a adevărului şi Departamentul de Justiţie al Administraţiei Biden pentru respectarea legii”, a spus Pelosi.

Aceasta a adăugat că ”accesul la declaraţiile fiscale ale fostului preşedinte Trump este o chestiune de securitate naţională. Poporul american merită să cunoască conflictele sale de interese tulburătoare şi subminarea securităţii şi democraţiei noastre, ca preşedinte”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend