Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă, prevede proiectul legii pensiilor adoptat de Senat

Avatar

Publicat

in

Pe viitor, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, conform unui proiect de act normativ adoptat luni de Senat. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat. Propunerea nu este nouă, în condițiile în care în Parlament, în ultimii ani, au tot fost înregistrate proiecte cu același scop, dar care n-au ajuns să se aplice.

Studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public. Condiția de bază va fi ca în urma acestor studii să se obțină o diplomă.

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: (…) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență, ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diplomă de doctor, după caz”, scrie în proiectul de act normativ.

În momentul de față, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare. Mai exact, studiile de licență sunt recunoscute potrivit Legii actuale a pensiilor, iar studiile doctorale sunt recunoscute potrivit Legii educației.

Astfel, studiile vor fi luate în calcul numai dacă în perioadele respective românii n-au fost în situația de a fi asigurațiîn sistemul de pensii (adică, de exemplu, dacă au lucrat ca salariați în timpul studiilor). Totodată, în cazul celor care au terminat cursuri la mai multe facultăți, fiecare va putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel (licență, masterat, doctorat), care să fie considerată vechime în muncă.

În ultimii ani, două proiecte de lege cu aproximativ același scop au ajuns în Parlament (unul în 2017 și unul chiar anul acesta), însă niciunul n-a ajuns să se aplice.

Stagiul de cotizare (cunoscut mai bine în trecut ca vechimea în muncă) este reprezentat de perioadele în care se datorează contribuții la sistemul public de pensii. De exemplu, anii de lucru ca salariat reprezintă stagiu de cotizare pentru obținerea unei pensii în sistemul public. Informații mai multe despre includerea studiilor de licență și doctorat în vechimea pentru pensie pot fi găsite aici, iar despre drepturile acordate celor asigurați în sistemul public de pensii – aici.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

AVERTISMENTUL unui senator republican: Procesul lui Trump ar putea declanşa şi alte proceduri de demitere

Avatar

Publicat

in

De

Un important republican din Senatul SUA a avertizat sâmbătă că cel de-al doilea proces de impeachment împotriva fostului preşedinte republican Donald Trump ar putea duce la punerea sub acuzare a unor foşti preşedinţi democraţi dacă republicanii vor prelua controlul asupra Senatului peste doi ani, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

“Dacă este o idee bună să punem sub acuzare şi să judecăm foşti preşedinţi, ce spuneţi (de judecarea unor) foşti preşedinţi democraţi atunci când republicanii vor obţine majoritatea în 2022? Gândiţi-vă la asta şi haideţi să facem ce este mai bine pentru ţară”, a transmis senatorul John Cornyn, de 19 ani în Senatul SUA, într-o postare pe Twitter adresată liderului majorităţii democrate din camera superioară a Congresului american, Chuck Schumer.

Citește și: 30 de zile de la nașterea Guvernului Cîțu – Ciolanul încă nu s-a împărțit, România nu are proiect de buget

Trump a devenit luna aceasta primul preşedinte american supus de două ori procedurii de impeachment, după ce Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, cu sprijinul a 10 republicani, a votat pentru punerea lui sub acuzare pentru incitare la insurecţie, ca urmare a discursului său înflăcărat din 6 ianuarie adresat susţinătorilor săi, cu puţin timp înainte ca aceştia să lanseze un asalt asupra Capitoliului din Washington.

Schumer, care a devenit lider al majorităţii democrate din Senat în această săptămână, a declarat vineri că procesul de destituire a lui Donald Trump va începe în a doua săptămână din februarie în Senat, după transmiterea actului de punere sub acuzare a fostului preşedinte la începutul săptămânii viitoare. Acest program va permite camerei superioare a Congresului SUA să confirme până atunci nominalizările preşedintelui Joe Biden pentru administraţia sa şi să se ocupe de un plan uriaş de ajutoare economice pentru a remedia criza provocată de coronavirus, a explicat Schumer.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul Sănătății avertizează: Masca de protecţie trebuie purtată şi după administrarea celei de-a doua doze de vaccin

Avatar

Publicat

in

De

Ministerul Sănătăţii a transmis, duminică, o informare cu privire la faptul că, şi după administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID, este recomandată purtarea măştii de protecţie şi respectarea regulilor de distanţare socială.

“Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măştii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinaţi. Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită şi infecţia asimptomatică. Din acest motiv, cercetătorii încă nu ştiu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic şi poate transmite mai departe virusul”, precizează ministerul într-o postare pe Facebook.

Sindicaliștii de la ‘Meridian’ CONDAMNĂ măsurile de austeritate adoptate de Guvern: ‘Este neconstituţional şi inacceptabil’

Astfel, potrivit sursei citate, nu se cunoaşte încă gradul de eficacitate a celor două vaccinuri împotriva infecţiilor asimptomatice şi nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului şi care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul şi, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.

Vaccinarea, arată MS, oferă un nivel crescut al imunităţii în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel).

“Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, vă puteţi infecta şi dezvolta formele severe de COVID-19”, menţionează MS.

Totodată, se arată în informare, vaccinul nu garantează imunitate 100% iar eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer şi de 94,1% pentru vaccinul Moderna.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend