Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Strategia adoptată de Israel în fața valului de cazuri Omicron și riscurile acesteia

Publicat

in

Confruntat cu valul epidemic provocat de contagioasa tulpină Omicron, Israelul a decis să nu intre în lockdown, să ofere o a patra doză de vaccin și să facă apel la „responsabilitatea” cetățenilor săi, notează AFP.

Statul evreu își închisese granițele după descoperirea unui prim caz de Omicron pe teritoriul său la sfârșitul lunii noiembrie.

Dar le-a redeschis duminică, în timp ce autoritățile sanitare se confruntă cu un număr record de infecții într-o țară care a fost printre primele care și-au vaccinat masiv cetățenii.

Care este strategia Israelului contra valului Omicron?

În primele săptămâni, guvernul a impus restricții la frontiere „pentru a limita circulația virusului și am reușit să rezistăm timp de o lună”, notează profesorul Cyrille Cohen de la Universitatea Bar Ilan.

Această perioadă ar fi trebuit să permită autorităților să se pregătească pentru val, încurajând populația să se vaccineze sau să facă o doză de rapel.

Dar guvernul nu a reușit în aceeași perioadă „să dezvolte o mai bună capacitate de testare”, a declarat pentru AFP specialistul în sănătate publică.

Numărul de cazuri este în creștere, cu previziuni de două până la patru milioane de cazuri la o populație de nouă milioane de locuitori.

Considerând că virusul circula acum în țară și că o continuare a carantinei nu ar face altceva decât să lovească economia, guvernul a decis să redeschidă granițele pentru turiști.

Astfel, autoritățile au limitat măsurile de izolare, au ținut deschise barurile și restaurantele pentru persoanele cu permis de vaccinare și au renunțat la urmărirea cazurilor.

Strategia actuală este de a „transfera o parte din gestionarea crizei de la guvern la cetățeni”, ceea ce îi responsabilizează pe aceștia să meargă sau nu în anumite locuri, să se testeze și să se izoleze dacă este necesar, notează Cohen.

Care este riscul acestei strategii?

„Chiar dacă ar exista lockdown, am avea o mulțime de cazuri, așa cum am văzut în multe țări: izolarea nu împiedică contaminarea”, spune epidemiologul Hagai Levine, președintele Asociației israeliene a medicilor de sănătate publică.

Pentru el, principalul risc este „politic”. „Schimbând măsurile, se creează confuzie și sentimentul că guvernul nu controlează situația, ceea ce este adevărat, pentru că nu este posibil să o controleze” în fața variantei Omicron, a declarat el.

Infecțiile au depășit pragul de 37.000 de cazuri pe zi, aproape de patru ori mai mult decât în cele mai grave momente ale crizei sanitare de dinaintea Omicron.

„Ne așteptăm ca mulți angajați să fie infectați în sistemul de sănătate și în sectoarele esențiale ale economiei, motiv pentru care vom studia împreună cu experții posibilitatea de a scurta perioada de izolare” pentru cei infectați, dar fără simptome, a declarat luni Salman Zarka, șeful strategiei guvernamentale anti-covid.

Este de ajutor cea de-a patra doză?

Israelul a fost una dintre primele țări care și-a vaccinat masiv populația în decembrie 2020, apoi a oferit, din vară, și doze booster.

Aceste măsuri au permis ca peste 80% dintre adulți să fie vaccinați cu două doze și puțin peste jumătate din țară cu trei doze.

Dar, întrucât eficacitatea vaccinului scade după câteva luni, guvernul a dat undă verde unei a patra doze pentru persoanele vulnerabile.

„A treia doză protejează bine împotriva cazurilor grave și a decesului, dar este mai puțin eficientă împotriva infecției. Și nu este încă clar dacă a patra doză crește eficacitatea (vaccinului)”, notează Levine.

În ciuda datelor inițiale de la Spitalul Sheba care arată o creștere de cinci ori a numărului de anticorpi pentru persoanele care au primit recent a patra doză, va fi nevoie de ceva timp pentru a înțelege mai bine eficiența acesteia, spun experții israelieni.

„În Israel suntem obișnuiți să ne adaptăm la urgențe (…) Am administrat rapid prima și a treia doză, iar când ne uităm în urmă putem spune că a dat roade”, a concluzionat Levine.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

WTA Rabat: Monica Niculescu și rusoaica Alexandra Panova, învinse în finala probei de dublu

Publicat

in

De

Perechea formată din Monica Niculescu și Alexandra Panova a pierdut finala probei de dublu din cadrul turneului de categorie „WTA 250” de la Rabat (Maroc).

Monica NiculescuFoto: William WEST / AFP / Profimedia

Echipa româno-rusă a fost învinsă vineri de cuplul japonez Eri Hozumi/Makoto Ninomiya, scor (7)6-7, 6-3, 10-8,

Favorite numărul doi, Monica și Alexandra au cedat după mai bine de două ore de joc în faţa principalelor favorite.

Pentru parcursul de la Rabat, Niculescu Panova s-au ales cu un cec de 6.700 de dolari şi 180 de puncte în clasamentul WTA de dublu.

Monica Niculescu are 10 titluri în 30 de finale WTA la dublu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ambasada SUA în România scoate limba la generalii ruși: ‘Vom continua să furnizăm Ucrainei arme și echipamente’

Publicat

in

De

Ambasada SUA în România a transmis, vineri, un „mesaj simplu” către conducerea militară și politică a Rusiei, precum și către cei cu diferite funcții și grade militare „care comit crime de război sau alte atrocități”: aceștia vor fi trași la răspunderi și americanii vor continua să furnizeze Ucrainei armele și echipamentele de care are nevoie pentru a se apăra.

Comunicatul intregral al însărcinatului cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, David Muniz:

Toți ochii ațintiți asupra Ucrainei: Promisiunea noastră că Rusia va fi trasă la răspundere

Războiul neprovocat și nedrept pe care l-a început președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Ucraina a dezlănțuit violență teribilă și a cauzat enorm de multe decese și distrugeri. Lumea a văzut ororile acestui război în imaginile din orașele ucrainene cum sunt Bucea, Irpin și Hostomel, dar și din orașele încă ocupate sau asediate de forțele rusești, ca Mariupol. Această violență a îmbrăcat forma atacurilor care au rănit și au ucis civili și au distrus infrastructura civilă, inclusiv spitale, școli, un teatru în care se adăposteau copii și o gară aglomerată și a generat o traumă colectivă, națională, a ucrainenilor, care nu se va putea uita vreodată. Au fost semnalate, din surse credibile, și acte de o violență brutală, interpersonală: oameni executați, cadavre care prezentau semne de tortură și violență sexuală împotriva femeilor și copiilor.

Aceste evenimente îngrozitoare din Ucraina nu par să fie incidente izolate sau cazuri individuale de soldați insubordonați care ignoră ordinele sau „acționează la întâmplare, pe cont propriu”. Evenimentele acestea implică ceea ce pare a fi o campanie intenționată, deconcertantă și un șablon foarte tulburător de tortură, viol, crimă și alte atrocități. Cei răspunzători pentru astfel de atrocități – inclusiv cei care le-au ordonat – trebuie să fie trași la răspundere.

Atacuri precum cel cu rachete din 28 aprilie, asupra Kievului, demonstrează o desconsiderare flagrantă a vieții civililor. Conform datelor din 19 mai, Organizația Națiunilor Unite a confirmat oficial că 8.089 de civili ucraineni au fost răniți sau uciși, și a subliniat că numărul real este foarte posibil să fie mult mai mare. Aceste cifre nu includ Mariupol, un oraș în care oficialii spun că au fost uciși mai mult de 10.000 de civili. Printre victimele din Mariupol a fost și o supraviețuitoare a Holocaustului, în vârstă de 91 de ani, care a murit într-un adăpost subteran, în timpul asediului efectuat de Kremlin. A supraviețuit naziștilor, dar și-a pierdut viața din cauza agresiunii Rusiei.

Președintele Biden și Secretarul Blinken au condamnat evidentele crime de război pe care soldații ruși le-au comis în Ucraina. Statele Unite și aliații și partenerii noștri monitorizează și adună dovezi despre atrocitățile comise în Ucraina, pentru a putea transmite informațiile instituțiilor care lucrează pentru a trage la răspundere vinovații. Statele Unite sprijină o serie de investigații internaționale ale atrocităților comise în Ucraina. Printre acestea, se numără cele conduse de Curtea Penală Internațională, Organizația Națiunilor Unite și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Sprijinim și societatea civilă și ONG-urile care adună dovezi despre abuzurile care țin de nerespectarea drepturilor omului.

În data de 17 mai, Departamentul de Stat al SUA a lansat un nou „Observator al Conflictului” (Conflict Obervatory) pentru a aduna, analiza și publica pe scară largă dovezi ale crimelor de război și altor atrocități săvârșite de Rusia în Ucraina. Programul este menit să sprijine potențialele condamnări în instanțele naționale din Ucraina, instanțele din țări terțe, instanțele din SUA, și în alte tribunale relevante. La solicitarea Procurorului General al Ucrainei, sprijinim și o echipă de procurori și experți în crime de război internaționali, care oferă consultanță și sprijin autorităților din Ucraina pentru a strânge, păstra și analiza dovezi ale atrocităților, în vederea condamnării. Am contribuit la eforturile de evaluare în teren (fact finding), prin Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și prin Mecanismul „Moscova” al OSCE. În data de 13 aprilie, misiunea de experți în evaluarea în teren a OSCE a dat publicității un raport meticulos și convingător despre modul în care Rusia a încălcat drepturile omului și dreptul internațional umanitar și a comis abuzuri legate de nerespectarea drepturilor omului. Raportul menționa dovezi ale faptului că civilii au fost luați în vizor ca ținte directe, ale atacurilor asupra instituțiilor medicale, ale violurilor, execuțiilor, jafurilor și ale deportării forțate a civililor în Rusia. Avocatul Poporului pentru drepturile omului din Ucraina a semnalat faptul că forțele armate ruse au reținut și au violat în repetate rânduri numeroase fete și femei, iar unele au rămas însărcinate, ulterior; s-a spus că intenția ar fi fost ca victimelor să le fie frică de sex, pe viitor, și să nu mai nască niciodată următoarea generație de copii ucraineni.

Există un consens puternic la nivel internațional că modul în care se comportă statul rus este intolerabil, iar cei care se fac răspunzători nu trebuie să rămână nepedepsiți, pentru că au dezlănțuit o asemenea violență și pentru că au încălcat flagrant principiile care stau la baza păcii și securității internaționale. Împreună cu aliații și partenerii noștri, vom continua să lucrăm pentru a trage la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime de război și alte atrocități în Ucraina, folosindu-ne de toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, inclusiv de urmărire penală, după caz. Este esențial ca cei din comunitatea internațională să continue să își coordoneze eforturile de adunare de dovezi despre aceste abuzuri, de analizare a probelor și de asigurare că sunt păstrate și catalogate. Mesajul nostru simplu către conducerea militară și politică a Rusiei, precum și către cei cu diferite funcții și grade militare, care comit crime de război sau alte atrocități este: lumea întreagă vă vede și veți fi trași la răspundere. Vom continua să furnizăm Ucrainei armele și echipamentele de care are nevoie pentru a se apăra și vom continua să oferim asistență umanitară pentru cei afectați de războiul brutal, lipsit de sens al Kremlinului”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend