Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: ‘Splendidul mistreț’, de Péter Demény

Publicat

in

Un poem în proză cu o atmosferă de basm. Cea mai bună carte în proză a autorului, își începe Stelian Țurlea prezentarea în Mediafax.

Péter Demény, născut în 1972, este scriitor, poet, traducător, publicist, profesor la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și redactor la revista literară Látó din Târgu-Mureș. A publicat de-a lungul timpului poezie, proză, eseuri, studii critice și publicistică literară.

„Splendidul mistreţ”, cartea pe care o semnalăm astăzi, considerată deja cea mai bună scriere în proză a autorului, este un basm la frontiera dintre timp și netimp. Asemănat cu un poem în proză cu o atmosferă de basm, combină misticul cu luciditatea.

Scriu editorii: „Katerina este domniță și, uneori, pasăre. În decorul crenelat al castelului părintesc – doar o sugestie a unei vechi orânduiri feudale – părinții săi nobili și curtenii arată cruzimea și lipsa de deschidere a oamenilor. Dar Katerina caută o stare de grație, iar setea ei de împlinire pare să se astâmpere numai când gustă din exuberanța guvernantei Odile și din îmbrățișările unor iubiri profunde, însă răvășitoare. Între Cerdacul Soarelui, tărâmul celei mai intense fericiri, și Casa del Pasado, unde numai dâra de regret a mai rămas din voluptatea trăită cândva, se îngână țipătul și șoapta unei femei debordând de pasiune, lumină și sfâșiere. Va reuși oare să-și găsească ea libertatea? În narațiunea fluidă, cu atmosferă de vis, și de amintire, se întrepătrund stări și întâmplări de pretutindeni și de nicăieri, ale oricui sau poate ale nimănui.”

Iată un exemplu de stil:

„Asta înseamnă pentru voi fericirea? Să miros duhorile unui bătrân? am strigat și mi-am luat zborul prin fereastră. Asta era unica posibilitate înainte de a mă constrânge la ceva cu care nu aveam nicio legătură, la fel cum m au obligat cândva la viaţa asta, când m-am născut; era unica posibilitate, miraculoasă însă, m-au și admirat destul pentru ea și, de ce aș nega, chiar că trebuie să fi fost uluitor, trebuie să fi fost uimitor cum, deși om, dar pe jumătate pasăre deja, binecuvântată cu darul zborului, am ieșit pe fereastră și acolo, cu ajutorul curenţilor de aer, mi s-a despletit treptat părul minunat, ţinut mereu în strânsoarea cozilor în castel, deși în realitate își dorea necontenit să scape din frâu, și m-am despletit și eu, eul meu adevărat, pentru că întotdeauna am considerat că eul meu adevărat e această minunată pasăre aurie, cea care se poate bucura, deși nu are niciun motiv de bucurie, poate fi liberă, deși viaţa nu-i altceva decât robie legată de glie, care îngăduie doar infima fericire a fâlfâitului de aripi; pluteam, pluteam spre cer, de parcă nici ca pasăre nu eram una, stol întreg, așa cum nici ca om nu eram unul, iar astăzi am ajuns să cred că și din pricina asta nu puteam fi fericită și poate de aceea am avut parte de o fericire de alt fel, una cum nu pot resimţi cei în care nu locuiește o pasăre. În mine, de multă vreme deja, e o sfâșietoare, o imensă liniște.

Bietul meu Diego! De când nu te am văzut, nu mai zbor.

La început doar mă zbăteam, loveam aerul, deși aș fi vrut să lovesc cerul, dacă tot nu puteam s-ajung până la Dumnezeu, căci distanţa până la el e de nestrăbătut, nu există atâtea bătăi de aripi câte te ar putea duce până la el, deși câteodată, ca și acum, chiar că m-aș fi așezat măcar pe pervazul lui, dacă nu mi ar fi îngăduit să intru în cameră; dacă până la el nu-i chip s ajung, măcar până la cer, imploram și strigam, în sinea mea, desigur, și puteam fi cu adevărat fericită dacă, precum regele de odinioară, care a pus să fie biciuită marea, puteam face același lucru cu cerul, deși cu certitudine marea a tălăzuit în continuare de parcă nici nu i-ar fi plesnit suprafaţa; mă zbăteam ca o muscă într un pahar, și cu adevărat eram prinsă înăuntru, n-aveam nici aer, mă simţeam de parcă aș fi fost într adevăr într un pahar imens, oricât de mare ar fi spaţiul interior, omul simte totuși că se sufocă, îl apasă ceea ce nu există, care există prin faptul că lipsește, care există cumva prin contururile sale, prin faptul că-i zărești limitele; mă zbăteam și mă zbăteam, șuieram ca pădurea în furtună, și n-a rămas copac neatins în mine, totul era mâzgos, fulgere îmi brăzdau noaptea, trosneau și pocneau crengile, apa de pe frunze cădea cu stropi mari, animalele fugeau îngrozite; a venit apoi vremea liniștirii, furtuna se domolea treptat, poate am înţeles că nu se poate face nimic, pentru că cine vine pe lume, acela trebuie să trăiască în această lume, în acest pahar mizerabil, cu pereţi de sticlă, din care poţi privi în afară, dar n-ai cum să știi spre ce și mai ales de ce, de ce, de ce, dacă tot nu poţi zbura afară din el.”

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: ‘Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?’

Péter Demény – Splendidul mistreț. Traducere din maghiară de Kocsis Francisko. Editura Curtea Veche, colecția Byblos. 206 pag.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

DEZASTRU pentru Marian Drăgulescu, la Jocurile Olimpice: A ratat calificarea în finală la sărituri

Publicat

in

De

Gimnastul Marian Drăgulescu a ratat, sâmbătă, calificarea în finală la sărituri, singura probă în care a luat startul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anunță news.ro.

Drăgulescu, care va împlini 41 de ani în 18 decembrie, a fost notat cu 13.466 la prima săritură şi cu 14.533 la cea de-a doua, pentru o medie de 13.999, cu care se află la ora transmiterii acestei ştiri pe locul 9, astfel că ratează ultimul act la JO.

În finală se califică gimnaştii clasaţi pe primele opt locuri ale clasamentului, iar concursul este încă în derulare, cu subdiviziunea a doua din trei.

”Am fost foarte aproape să reuşesc prima săritură în picioare! Nu îmi pare rău că am mai încercat încă o dată, sunt doar recunoscător. De aici de la Tokyo, vă îmbrăţişăm eu şi antrenorul meu Ştefan Gal şi mulţumim tuturor pentru suport şi pentru gândurile frumoase. Îi vom urmări mai departe pe colegii noştri şi le vom ţine pumnii strânşi”, a transmis Marian Drăgulescu după calificările la sărituri.

La JO de la Tokyo, gimnastica românească mai este reprezentată de Larisa Iordache, participantă în calificări la bârnă, respectiv de Maria Holbură, care va lua startul la toate cele patru aparate.

România participă la JO de la Tokyo (23 iulie-8 august) cu 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive, adică înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat au fost publicate; 89.983 de elevi – admişi

Publicat

in

De

Un număr de 89.983 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admişi în învăţământul liceal de stat, în prima etapă de repartizare computerizată, a anunţat Ministerul Educaţiei, scrie Agerpres. Ministerul a publicat sâmbătă, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a (pentru anul şcolar 2021 – 2022). Au fost repartizaţi 89.983 de elevi (98,54%) în învăţământul liceal de stat din totalul elevilor cu opţiuni completate (91.315): 57.574 de candidaţi au fost repartizaţi la filiera teoretică, iar 32.409 – la filiera tehnologică.

348 de candidaţi au fost admişi cu media 10.

În total, au fost completate 1.760.684 de opţiuni, rezultând o medie de 19 opţiuni/elev. 54.060 (60,05%) dintre elevii cu opţiuni completate (91.315) au intrat la prima opţiune.

În etape anterioare au fost admişi: 10.710 elevi la specializări vocaţionale; 600 de elevi în învăţământul militar; 1.449 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă; 706 în învăţământul special.

Alţi 10.086 de elevi s-au înscris pe locurile alocate rutelor de şcolarizare în învăţământul profesional.

Conform calendarului admiterii în învăţământul liceal de stat, în perioada 25 – 28 iulie, candidaţii vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admişi.

Potrivit Ministerului Educaţiei, 1.332 de elevi nu au fost repartizaţi în această etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni, însă acest număr este în scădere substanţială comparativ cu anul trecut (8.570 de elevi).

Cei 1.332 de elevi vor intra în a doua etapă de repartizare computerizată şi vor completa, în perioada 29 iulie – 5 august, opţiuni în fişele de înscriere alături de candidaţii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă de admitere, dar nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen (25 – 28 iulie) şi de candidaţii care nu au participat în prima etapă de admitere. Completarea opţiunilor în fişe se realizează la unitatea de învăţământ sau prin formular transmis electronic.

Pentru această etapă sunt disponibile 9.216 locuri.

Repartizarea computerizată a acestor elevi va avea loc în data de 6 august, iar comunicarea rezultatelor candidaţilor repartizaţi computerizat în a doua etapă a admiterii în învăţământul liceal de stat se va face conform procedurii stabilite de Comisia naţională de admitere.

În intervalul 9 – 11 august, comisia judeţeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după cele două faze de repartizare computerizată.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend