Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: ‘România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică și socială’, de Michael Shafir

Publicat

in

Stelian Țurlea prezintă în Mediafax cartea zilei. Este vorba despre ‘România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică și socială’, de Michael Shafir.

Ce rost poate avea publicarea unei traduceri 35 de ani mai târziu, într-un context social care se vrea cu totul diferit de cel de care se ocupă acest tom? – se întreabă autorul acestei cărți celebre în prefața la ediția în limba română.

Tot el scrie: Încerc răspunsul acestei întrebări în epilogul care încheie ediția de față.

Michael Shafir este profesor emerit la Institutul de Studii Doctorale, Școala de Relații Internaționale şi Studii Strategice, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj. A obținut titlul de doctor în ştiinte politice la Universitatea Ebraică din Ierusalim, în 1981. A fost directorul secției de ştiri pentru străinătate la Kol Israel, Ierusalim, director adjunct al Diviziei Sondaje Opinie Publică la Radio Europa Liberă, Műnchen, şi şeful sectiei de cercetare pentru România la acelaşi post de radio.

Odată cu mutarea postului la Praga, dr. Shafir a devenit cercetător principal la Open Media Research Institute, revenind ulterior la Radio Europa Liberă, unde a fost coordonator principal pentru cercetarea Europei Centrale şi de Est şi redactor-șef al publicatiei East European Perspectives. Profesorul Shafir a publicat, in 1985, volumul Romania: Politics, Economics and Society: Political Stagnation and Simulated Change, editat la Frances Pinter, Londra şi Lynne Rienner, Boulder. In 2002, a publicat la Editura Polirom, din Iași, volumul Intre negare şi trivializare prin comparatie. Negarea Holocaustului in îările postcomuniste din Europa Centrală şi de Est, publicat in acelaşi an şi la Ierusalim, in limba engleză. In 2010, a publicat volumul Radio-grafii şi alte fobii, la Editura Institutul European din Iaşi.

În cartea de față, după ce analizează sistemul politic comunist român, economia șistructura socială și consecințele sale politice, precum și poltica externă în vremea comunismului, Michael Shafir introduce în epilog conceptul de „schimbare simulată”. Această „funcționează atât la nivel intern, cât și la nivel extern, iar direcțiile funcționării acesteia sunt atât din vârful piramidei politice și sociale înspre baza baza piramidei,cât și de la bază înspre vârfurile acesteia. Cu alte cuvinte, schimbarea simulată este, în același timp, și una de două ori simulată.” Michael Shafir explică cum a funcționat această simulare și cum continuă și în zilele noastre: simbolul pseudo-realității comuniste va deveni lăcașul pseudo-realității postcomuniste: simularea instituțională (parlamentul) în cadrul căruia domină însă norma impersonală a prea bine cunoscutei formule svyazi, blat, tolkah, în imediata vecinătate a altui colos, nici el mai prejos din punct de vedere normativ.”

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: ‘Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?’

Concluzia concluziilor: o continuitate cu perioada comunistă.

Michael Shafir – România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică și socială. Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu. Editura Meteor Press. 432 pag.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Ludovic Orban, categoric cu prefecții liberali în contextul alegerilor din PNL: ‘Neutralitate din punct de vedere politic! O să vă spun și de ce’

Publicat

in

De

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a pronunţat “categoric”, sâmbătă, împotriva implicării prefecţilor şi subprefecţilor în competiţia internă pentru şefia partidului.

El a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Botoşani, că a făcut un apel către toţi prefecţii şi subprefecţii, dar şi către şefii de agenţii şi secretarii de stat să dovedească neutralitate şi să nu se implice în lupta politică din PNL.
“Categoric nu. Asta am şi cerut, neutralitate din punct de vedere politic intern, în competiţia internă, pentru că ei au şi funcţii administrative şi nu este bine să manifeste un partizanat pentru un candidat sau altul. O să vă spun şi de ce. Prefecţii şi subprefecţii sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu. Ei, din punct de vedere administrativ, sunt subordonaţi Guvernului şi premierului. Dacă ei se poziţionează în favoarea premierului, toată lumea poate să suspecteze că se datorează subordonării administrative. Dacă se poziţionează de partea mea, lumea poate să speculeze că ei nu respectă ierarhia administrativă şi sunt practic împotriva lui Cîţu. Asta e o chestiune de principiu. De regulă, toţi cei care au funcţii de demnitate publică, secretari de stat, preşedinţi de agenţii, prefecţi, subprefecţi, din punctul meu de vedere, trebuie să manifeste o neutralitate politică. Sigur că ei vor veni la Congres, ei vor vota, dar, cel puţin asta a fost rugămintea mea către toţi – să nu se manifeste public, partizan, de partea unuia sau altuia dintre candidaţi”, a afirmat Orban.

De asemenea, liderul liberal le-a recomandat prefecţilor să nu candideze pentru funcţia de preşedinte în filialele teritoriale ale PNL din ţară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ALERTĂ Cod PORTOCALIU de ploi torențiale la mare și la munte

Publicat

in

De

Mai multe localități de pe litoral, dar și din zonele turistice de la munte sunt sub atenționare cod portocaliu, sâmbătă la amiază, fiind prognozate ploi torențiale în județele Alba și Constanța.

Mai multe localități din județul Alba sunt sub cod portocaliu până la ora 14.00. Este vorba de localitățile Alba Iulia, Aiud, Zlatna, Teiuș, Ighiu, Vințu de Jos, Baia de Arieș, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Meteș, Stremț, Sântimbru, Ciugud, Berghin, Cricău, Livezile, Sălciua, Poșaga, Mogoș, Rădești, Rimetea, Întregalde, Ocoliș, Râmeț și Ponor.

Pe litoral, este cod portocaliu de ploi torențiale în localitățile Constanța, Medgidia, Murfatlar, Eforie, Cobadin, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Negru Vodă, Topraisar, 23 August, Agigea, Poarta Albă, Limanu, Chirnogeni, Albești, Independența, Ciocârlia, Amzacea, Pecineaga, Mereni, Costinești, Comana, Bărăganu, Cerchezu și Mangalia.

Avertizarea este în vigoare până la ora 13.45.

În aceste zone se vor semnala averse ce vor cumula local 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină dimensiuni mici și medii, intensificări ale vântului, vijelie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend