Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: ‘Inspecție’, de Josh Malerman

Publicat

in

„Un basm pe dos, a cărui acţiune se petrece într-o lume cu adevărat unică, ale cărei secrete nu ar trebui nicicând dezvăluite, cel mai recent roman al lui Josh Malerman aduce în discuţie momentele-cheie ale copilăriei într-o poveste ingenioasă, inteligentă, obsedantă despre maturizare și rebeliune”, arată Stelian Țurlea în Mediafax.

„I-am crescut fără să cunoască faptul că există femei. Am pretins că femeile nu există. Totul în numele geniului.” Fraza asta uluitoare e rostită la un moment de dat de unul dintre organizatorii unei școli cu totul special, căruia copiii îi spunea T.A.T.A. Copii care n-aveau nume, ci erau numiți după literele alfabetului, de unde li se și spunea Băieții Alfabet, „care exprimau la fel de multă analiză a sinelui precum bărbații care locuiau îăn mijlocul unui oraș mare, înconjurați de mii de ameni la fel ca ei, de miliarde de moduri de viață, de stiluri și de dispoziții diferite.” Locuiau într-un turn, nu cunoșteau lumea, erau zilnic inspectați și permanent supravegheați. Totul spre bine lor viitor. Spraveghetorii lor se așteptau să ajungă academicieni.

La numai câțiva kilometri distanță, M.A.M.A. își educă după aceleași principii fetele, să fie ascutătoare și supuse, să nu aibă curiozități

Scriu editorii: „Bieții sunt educați la o școală pentru genii, fetele, la alta. Și niciunii nu au aflat de existența celorlalți… până acum. Inventivul autor al romanului <> te invită într-o lume înșelătoare, plină de secrete și minciuni. J este elev la o școală ascunsă în adâncul pădurii, departe de restul lumii. Asemenea colegilor săi, băiatul crede că enigmaticul fondator al instituției îi este tată, iar colegii îi sunt frați. Elevii de aici sunt educați să devină adevărați copii-minune în domeniul artelor, al științelor și al sportului, iar viața lor la școală este tot ce știu… și li se îngăduie să știe. Însă J bănuiește faptul că undeva, afară, dincolo de pini, se afl ă altceva, așa că începe să-și pună întrebări. Care este adevăratul scop al acestui loc? De ce elevii nu-l pot părăsi niciodată? Și ce enigme ascunde tatăl lor? Între timp, în cealaltă parte a pădurii, într-o instituție asemănătoare celei în care învață J, o fată pe nume K își pune exact aceleași întrebări. J nu a văzut niciodată o fată, iar K nu a văzut niciodată un băiat. Pe măsură ce J și K încep să cerceteze secretele ciudatelor lor școli, soarta îi face să se descopere unul pe altul. În Inspecție, talentatul autor Josh Malerman creează un sinistru și, deopotrivă, poetic imn al egalității între genuri, care-i va face pe cititori să-și pună întrebări până la ultima pagină.”

„Un basm pe dos, a cărui acţiune se petrece într-o lume cu adevărat unică, ale cărei secrete nu ar trebui nicicând dezvăluite, cel mai recent roman al lui Josh Malerman aduce în discuţie momentele-cheie ale copilăriei într-o poveste ingenioasă, inteligentă, obsedantă despre maturizare și rebeliune.” – Scott Hawkins.

Josh Malerman – Inspecție. Traducere din limba engleză de Liviu Szöke. Leda Edge, Corint Books. 462 pag.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Adrian Papahagi, critici dure la adresa lui Cioloș pentru propunerea la Ministerul Culturii: ‘O glumă proastă’

Publicat

in

De

Profesorul Adrian Papahagi îl critică dur pe premierul desemnat Dacian Cioloș pentru propunerea făcută la Ministerul Culturii, și anume Iulia Popovici. „Sigur, guvernul Cioloș va rămâne o listă pe hârtie. Dar tovarășa Popovici la Ministerul Culturii, chiar și pe hârtie, e o glumă proastă”, scrie Papahagi.

„Dacian Cioloș, marele premier-desemnat, lider al partidului de stânga-dreapta post-modern, ne-o propune ca ministră a Culturii pe tovarășa Iulia Popovici de la CriticAtac (un soi de Scânteia Tineretului rediviva).

Cine are răbdare să citească articolele tovarășei, va găsi acolo toate pozițiile stângii neomarxiste:

– critică Israelul și plânge de mila palestinienilor;

– deplânge faptul că feminismul românesc e prea liberal și burghez;

– vrea artă socială angajată, și dă ca model avangarda din URSS;

– afirmă că lupta de clasă e necesară și se teme ca nu cumva condamnarea comunismului să scoată în afara legii și stângismul ei sau al CriticAtac.

Sigur, guvernul Cioloș va rămâne o listă pe hârtie. Dar tovarășa Popovici la Ministerul Culturii, chiar și pe hârtie, e o glumă proastă (înțeleg că jurnalista stângistă e sau a fost deja secretar de stat la Min. Culturii din partea Uniunii Stângii Revoluționare)”, scrie Papahagi pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Grupul rusesc Wagner se substituie autorităţii statului în Republica Centrafricană, acuză Parisul

Publicat

in

De

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, i-a acuzat duminică seară pe mercenarii grupului privat rus Wagner că “se substituie” autorităţii statului în Republica Centrafricană şi că “au confiscat capacitatea fiscală”, notează AFP preluat de agerpres.

“Când intră într-o ţară, ei comit numeroase violări, exacţiuni, jafuri pentru a se substitui uneori chiar autorităţii ţării”, a afirmat Jean-Yves Le Drian în cursul emisiunii “C dans l’air” de pe canalul France 5.

“Cel mai spectaculos exemplu este Republica Centrafricană unde, în cele din urmă, pentru a putea fi plătiţi, confiscă capacitatea fiscală a statului”, a spus el.

Franţa, foarte implicată militar în lupta împotriva terorismului în Mali, este împotriva unei posibile sosiri a grupului Wagner în această ţară pentru a instrui forţele armate locale şi pentru a asigura protecţia conducătorilor.

Parisul a avertizat deja autorităţile de tranziţie maliene că prezenţa grupului Wagner ar pune sub semnul întrebării angajamentul său militar în Mali.

“Nu este posibil pentru noi. Este complet incompatibil cu modul în care concepem lupta împotriva terorismului în Mali”, a reiterat Jean-Yves Le Drian.

Grupul Wagner este suspectat, în special de Paris, că acţionează în numele Kremlinului, unde acesta nu doreşte să apară prea oficial.

“Wagner este în primul rând o companie de mercenari ruşi care fac război prin procură în numele Rusiei, chiar dacă Rusia neagă (…) Nu păcăleşte pe nimeni”, a insistat ministrul.

În septembrie, ministrul francez de externe i s-a plâns de acest lucru omologului său rus, Serghei Lavrov, cu prilejul Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York.

“I-am spus asta. El a spus +nu sunt eu+. I-am spus +ba da, tu eşti+. Ei se refugiază în spatele faptului că un stat sau altul are dreptul să încheie un contract cu o firmă sau alta. Or, nu aceasta este realitatea”, a spus el.

“Realitatea este că sunt combatanţi, indivizi care încalcă dreptul internaţional şi pun sub semnul întrebării chiar suveranitatea statelor”, a spus el.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend