Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Stelian Tănase, analiză de COȘMAR pentru PNL și Klaus Iohannis: greșelile se plătesc

Publicat

in

Analistul politic Stelian Tănase susține că PNL și Klaus Iohannis au comis mai multe greșeli, după succesul istoric din 2014, iar asta a făcut ca în 2016 PSD-ALDE să câștige alegerile. Tănase avertizează că istoria se poate repeta, iar dacă PSD este acum la pământ, în viitor situația se poate schimba.

Citește și: VIDEO Dăncilă, anunț BOMBĂ în timpul discuțiilor cu protestatarii din Iași – Parteneriat public – privat pentru autostrada Marii Uniri

”PSD a cistigat categoric alegerile parlamentare din 2016. Cauza nu a fost atit efectul prestatiei deosebite a PSD, cit efectul atitudinii de noncombat a electoratului de dreapta, nemultumit de prestatia liderilor PNL. Normal ar fi fost dupa victoria lui Klaus Iohannis să urmeze o victorie a liberalilor în alegerile locale si parlamentare. Nu s-a intimplat astfel, contrar tuturor previziunilor. In perioada 2014/2016 Iohannis&Co au comis o sumă de greșeli mari. Ele au fost generate in esență de amestecul lui Iohnanis in activitatea PNL – 1/ prin numirea oamenilor lui de încredere la conducerea PNL (Gorghiu, Busoi, Voicu, etc). Din nefericire acestia s-au dovedit incapabili să conduca PNL in campaniile electorale. 2/ Multe decizii ale PNL au fost impuse/cerute de Iohannis a cărui inabilitate politica e dincolo de orice dubiu. Stingăciile și absentele sale au costat scump PNL și nu numai. Acești factori au dus la eșecul de proporții la alegerile din 2016. Din păcate PNL-ul nu a făcut nici măcar la congres analiza acelui esec, sub pretextul că nu se dorește o vinătoare de vrăjitoare. (nici PSD in vara asta la congres nu a analizat cauzele eșecului său ). Nu dorea nimeni asa ceva, dar trebuia sa fie identificați responsabilii și – eventual – sanctionati, unui chiar alungați din partid. Era mai ales necesara o analiza aprofundată a cauzelor eșecului. Nu s-a făcut asta pentru că implica persoana lui Klaus Iohannis.

În 2016 in loc sa se formeze un guvern condus de liberali și să avem o guvernare de dreapta, s-a format un guvern dominat de PSD, ceea ce a avut consecinte grave pentru țară. PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, a trecut la un atac puternic impotriva statului de drept. Justiția a fost principala sa țintă. Nu atit pentru a o reforma, cit pentru a-i rezolva dosarele de la DNA din contul lui Dragnea. Atacul a fost posibil numai pentru că în Parlament a existat o majoritate covirsitoare PSD&ALDE. Lipsa unei opoziții capabile să țină piept a dus la abuzuri repetate din partea PSD. Amețeala succesului, ideea că pot face orice slujindu-se de majoritatea parlamentară, a dus la declinul rapid al PSD. De pe culmile puterii se vede azi contestat in toate straturile societătii. Amețeala succesului a produs și efecte secundare – liderii PSD au pierdut contactul cu realitatea. Programul electoral de guvernare s-a dovedit o ficțiune. PSD a lăsat măștile jos, a renunțat la social- democrația pe care o afișa și și-a arătat adevărata față. E un partid anti-democratic (vezi 10 august 2018), populist, nationalist și autoritar, de inspiratie Putin&Erdogan.

Presiunea pusă pe lumea româneasca s-a manifestat zilnic prin manevrele murdare din Parlament initiate de PSD&ALDE, dar si prin aparițiile publice ale liderului său suprem Liviu Dragnea care a confiscat agende publică. In acest an PSD a pierdut – previzibil – o parte insemnată a electoratul său captiv, destui dintre alegătorii săi cu vechime s-au reorientat spre partide, sau nu mai voteaza. Ceva asemănător s-a intimplat cu PNL, care in 2016, la alegerile parlamentare a primit 1,2 milioane de voturi mai puțin decit la alegerile locale. Lecția este clară. Electoratul nu-și mai urmează orbeste liderii politici. Fidelitățile se pot nărui peste noapte. Electoratul de azi este mai sofisticat decît cel din anii 90 ai secolului trecut. Greșelile liderilor PSD au dus situația lor dramatica de acum și mai ales la răsturnarea raportului de forțe cu PNL. Greselile au produs haos, debandadă, un declin grav care nu poate fi stopat pe termen scurt și mediu. Inainte de a fi infrint de Opoziție pesediștii s-au bătut singuri. Se adeverește (ca si in cazul PNL in 2016) că fiecare pasăre pe limba ei piere. Firește, PNL profită de această imprejurare. Dacă nu ar fost greșelile liberalilor despre care am amintit mai sus (și care a dus la apariția USRplus), azi PNL ar fi fost primul partid ca mărime și influență, după trei ani de guvernare, nu de opozitie. Greșelile se plătesc chiar dacă nu neapărat de către cei care le-au făcut.”, scrie Stelian Tănase, pe blogul personal.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dragoş Frumosu: ‘Producătorii agricoli au nevoie de asociere, pentru că astfel pot obţine o cantitate şi o calitate a producţiei’

Publicat

in

De

Producătorii agricoli au nevoie de asociere, pentru că astfel pot obţine o cantitate şi o calitate a producţiei ce poate asigura intrarea la retaileri, a declarat marţi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, într-o videoconferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.

„Nu suntem în stare să de asociem. Este lucrul cel mai important de care avem nevoie, pentru că asocierea conduce la o cantitate şi la o calitate a producţiei care ne poate ajuta să intrăm la retaileri, astfel încât ei să nu se mai plângă de faptul că au nevoie de cantitate şi nu o putem asigura. Sigur, dacă avem câteva asociaţii, nişte cooperative puternice sigur lucrul asta poate fi bine realizat, dar din nefericire, o spun că nu suntem în stare să ne adunam într-o singură voce. Avem multe probleme, în zootehnie, avem probleme în industria cărnii, avem probleme în ce înseamnă sistem de irigaţii. Avem probleme pentru că este nevoie de o bancă pentru agricultori, şi mă bucur şi eu că CEC Bank este alături de noi şi poate acorda şi poate se transformă într-un anumit procent într-o bancă de sprijin pentru agricultori. Avem nevoie de legi, legea pentru a crea Camerele Agricole, avem nevoie de sprijin pentru dezvoltarea fermelor de reproducţie pentru porc şi pasăre”, a afirmat Frumosu.

El a subliniat că sunt multe probleme şi, cu toate eforturile făcute, sunt asociaţii care nu vor să vină într-o voce.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

„Toţi fermierii indiferent de asociaţia la care sunt afiliaţi se plâng de aceleaşi probleme şi atunci de ce nu reuşim să fim o singură voce pentru a realiza un program, un memorandum, pentru agricultura românească, pe termen scurt, având în vedere problemele secetei, pandemiei, etc, pe termen mediu şi lung, astfel încât să fie agreat de toată clasa politică?”, a spus Dragoş Frumosu.

În cea ce priveşte intrarea producătorilor români pe piaţa produselor agroalimentare şi desfacerea produselor autohtone prin intermediul lanţurilor de magazine de tip super şi hipermarket, Dragoş Frumosu a semnalat că „producătorii români nu sunt în condiţii de egalitate pe piaţa produselor alimentare pentru că subvenţiile noastre sunt diferite faţă de subvenţiile altor state, în primul rând, şi, în al doilea rând, după cum ştiţi a apărut acea lege, 28/2020 care a modificat 321 din 2009, mi se pare, care a adus lucruri bune, dar nu foarte sigure’.

Liderul sindical a punctat că „ne ferim să reglementăm nişte lucruri, şi nu înţeleg de ce?”

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Dragoş Frumosu a explicat că în anumite momente, deşi există nişte reglementări europene ce trebuie respectate, trebuie să facem „un pic de slalom”.

„Faptul că am definit într-un anume mod, chiar dacă există nişte reglementări europene pe care sigur trebuie să le respectăm, dar trebuie să avem puterea şi capacitatea ca, în anumite momente, să jucăm, să facem un pic de slalom, să mergem pe limita legii, dacă pot spune aşa, pentru că produsul românesc, nu că este interzis la raft, el, teoretic, în mare parte nu mai poate exista. Pentru că produs românesc, aşa cum este definit, înseamnă să îl fac din materie primă românească. Păi când import 85% din carnea de porc, când import carne de vită, când import pui şi îi cresc pentru carnea de pasăre, când import un procent de lapte, când import atâtea lucruri, cum … să mai definesc produsul românesc la raft. Puteam să îi spunem Produs în România şi era cu totul şi cu totul altceva’.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară a participat, marţi, la dezbaterea cu tema „Agricultura României, potenţial imens, cum îl valorificăm? Soluţii la problemele momentului”, organizată de DC Media Group.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ALERTĂ Glasgow Rangers l-a CUMPĂRAT DEFINITIV pe Ianis Hagi: Contract semnat pe 5 ani

Publicat

in

De

Ianis Hagi a fost transferat definitiv de Glasgow Rangers, a anunţat, marţi, clubul Genk, care îl împrumutase pe internaţionalul român în Scoţia, cu opţiune de cumpărare.

Fiul lui Gheorghe Hagi a semnat un contract pe cinci ani cu gruparea scoţiană.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

Genk i-a urat lui Hagi mai mult noroc la noua lui echipă.

Ianis Hagi a fost împrumutat în iarnă de Glasgow Rangers de la clubul belgian Genk, cu posibilitatea de a-l achiziţiona definitiv la finalul acestui sezon, pentru suma de cinci milioane de euro.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Hagi jr. a jucat 12 meciuri în toate competiţiile şi a avut evoluţii apreciate cu Rangers mai ales în Liga Europa.

Fotbalistul de 21 de ani a mai evoluat în carieră la FC Viitorul, echipa tatălui său, şi la Fiorentina. El a ajuns la Genk în vara anului 2019.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend