Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Stelian Ion acuză ‘incompetența crasă’ a lui Cătălin Predoiu: ‘A ratat deja un jalon din PNRR’

Publicat

in

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion susţine că actualul deţinător al portofoliului, Cătălin Predoiu, „a ratat deja un jalon din PNRR” pentru că a trimis târziu în Parlament Legea privind protecţia avertizorilor de integritate care transpune o directivă europeană în legislaţia naţională.

„Relei-credinţe dovedite odată cu proiectul de transformare a SIIJ i se adaugă şi incompetenţa crasă. Anunţul triumfalist al Guvernului potrivit căruia ar fi fost îndeplinite toate jaloanele din PNRR este eronat. Până la 31 martie, trebuia să fie adoptată şi să intre în vigoare legea privind protecţia avertizorilor de integritate, care trebuie să transpună o directivă europeană. Pentru ca lucrul acesta să fie posibil ar fi trebuit ca proiectul de lege să fi fost depus în timp util în Parlament. Jalonul viza intrarea în vigoare a legii, nicidecum trimiterea proiectului de lege în Parlament. Aşa au fost stabilite multe alte jaloane, pentru că documentul PNRR este unul pragmatic şi are în vedere elemente concrete, reforme concrete, nu doar proiecte sau declaraţii de intenţii”, a declarat deputatul USR, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Acesta a precizat că legea a fost trimisă în Parlament cu doar şase zile înainte de expirarea termenului de adoptare.

„Legea nu este încă adoptată pentru că ministrul Cătălin Predoiu şi coaliţia PSD-PNL-UDMR nu au fost în stare sa se ţină de respectarea termenelor din PNRR şi au trimis legea în Parlament abia pe 25 martie, cu doar 6 zile înainte de expirarea termenului. Proiectul guvernului se afla la Senat, în prima cameră, nefiind emis nici măcar raportul de către Comisia juridică (B186/2022). Proiectul de lege privind protecţia avertizorilor de integritate era deja finalizat când am plecat de la Ministerul Justiţiei şi este de neînţeles de ce Cătălin Predoiu nu l-a transmis din timp Guvernului. O putea face în a doua zi de mandat. Dacă voia o altă formă a legii putea să opereze rapid modificările”, a mai spus Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiţiei a arătat că exista şi în Parlament o iniţiativă legislativă similară depusă de USR, împreună cu liderul de grup al PNL de la Camera Deputaţilor, care ar fi putut fi adoptată.

„Ministrul Predoiu mai avea şi o altă variantă de ieşire din impas, dar a respins-o de la bun început: parlamentarii USR, împreună cu liderul de grup al PNL de la Camera Deputaţilor, sesizând pericolul, am depus în Parlament, încă din 23 noiembrie 2021, o iniţiativă legislativă pentru transpunerea directivei europene privind protecţia avertizorilor de integritate (plx 573/2021). Putea fi adoptată până la 31.03.2022 dacă Predoiu nu s-ar fi opus. Ar fi putut interveni cu unele propuneri de amendamente, dar orgoliul său a fost mai mare chiar decât miza obţinerii banilor din PNRR”, a punctat Ion.

Potrivit deputatului USR, din cauză că legea nu a fost adoptată la timp, România riscă procedura de infringement, dar şi pierderea unor fonduri europene.

„Din cauza lui Predoiu avem acum două mari bile negre pe justiţie: avizul Comisiei de la Veneţia care i-a transmis ferm că nu a desfiinţat SIIJ, ci a creat un alt mecanism cel puţin la fel de nociv şi o primă ratare din PNRR. Din cauza lui Predoiu, riscăm nu numai infringement, ci şi pierderea unor fonduri europene. În plus, nu doar că a ratat un jalon din PNRR, dar şi pe fond proiectul propus de ministrul Predoiu are hibe majore şi se îndepărtează de directiva europeană care trebuia transpusa, scazând protecţia avertizorilor de integritate”, a declarat Stelian Ion.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Kazahstanul câștigă teren în România pe fondul sancțiunilor împotriva petrolului rusesc: companiile petroliere au găsit soluția pentru a evita criza

Publicat

in

De

Lukoil, Petrom OMV produceau benzină și motorină din petrol brut extras din Rusia. Rafinăriile celor trei companii nu mai au voie să prelucreze combustibili din Rusia, în baza sancțiunilor internaționale. UE interzice importul de țiței rusesc originar din Rusia. Este vorba de achiziția petrolul brut extras de pe teritoriul rusesc și exportat apoi spre rafinăriile din întreaga lume.

„Am avut discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În România, până la aprobarea sancțiunilor, trei rafinării importau petrol rusesc pe care îl prelucrau în special în motorină, dar și în benzină, informează într-o analiză Europa Liberă: Petromidia (deținută de KMG Internațional – fostul Rompetrol), Petrobrazi (OMV Petrom), Petrotel (Lukoil). În plus, Gazprom România importa benzină și motorină rafinată în Serbia din petrol rusesc. Și rafinăria din Novisad este lovită de sancțiuni, pentru că petrolul BRUT ajunge pe teritoriul Europei într-un terminal din Croația, stat membru UE. În 2021, cele trei rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import. Cam 2,5 milioane de tone de țiței au provenit din Rusia, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Până la startul războiului, două treimi din țițeiul rafinat în România era importat din portul rusesc Novorosisk. Printr-un terminal este exportat petrol rusesc, care ajunge inclusiv la Petrotel Ploiești (rafinărie deținută de Lukoil) și la Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV Petrom).

Prin al doilea terminal din Novorosisk se importa petrol kazah, transportat prin Rusia prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează rafinăria Petromidia.

Petromidia, rafinăria deținută de Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul KazMunaiGaz (KMG), va putea importa în continuare țiței din Rusia, cu condiția ca acesta să fie de proveniență kazahă, reiese din textul celui de-al șaselea pachet cu sancțiuni impuse Rusiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Embargo-ul european împotriva țițeiului rusesc nu va afecta activitatea de la Petromidia pentru că rafinăria nu prelucrează țiței rusesc. De altfel, Kazahstanul și-a redenumit petrolul pe care îl exportă prin porturile maritime rusești și pe care-l procesează în România, țiței care va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia și a evita riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare.

Petrobrazi, rafinăria deținută de OMV Petrom, procesa până la începerea războiului în jur de 3 milioane de țeței. 70% din petrolul brut rafinat la Petrobrazi provenea din țițeiul extras pe teritoriul României. Restul de 30% îl reprezenta țiței importat din Rusia. „Din martie, nu mai importăm petrol”, au precizat reprezentanții companiei pentru Europa Liberă. Petrolul brut din țările scandinave, Africa de Nord și cel din Kazahstan ar fi înlocuit țițeiul rusesc rafinat la Petrobrazi.

Petrotel Ploieşti, a treia rafinărie mare din România, deținută de compania rusă Lukoil, a importat anul trecut în jur de 2 milioane de tone de țiței. Petrolul brut care ajungea la Petrotel era 100% din Rusia.

Europa Liberă a contact reprezentanții Petrotel Lukoil SA, compania gigantului rus care operează rafinăria din Ploiești, pentru lămuriri legate de originea petrolului rafinat la Petrotel însă nu a primit niciun răspuns până în prezent. Din informațiile primite de la Europa Liberă de la operatorii portuari din Constanța, Lukoil România ar importa țiței din Kazahstan și din Turcia, a cărui proveniență inițială nu poate fi precizată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Karolina Pliskova este antrenată din nou de Sasha Bajin

Publicat

in

De

Jucătoarea cehă Karolina Pliskova a anunţat că l-a angajat din nou pe antrenorul german Sasha Bajin, informează L’Equipe, potrivit news.ro

Cei doi au mai colaborat până în luna iulie. De atunci, sportiva a fost pregătită de compatriotul său Leos Friedl.

Pliskova, fost lider WTA, ocupă acum locul 31 în clasamentul mondial.

Ea nu a mai câştigat un turneu din ianuarie 2020.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend