Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Steaua Frankenstein ar putea fi la un pas de o transformare uimitoare / Are dimensiunea Lunii noastre, dar e mai masivă decât Soarele

Publicat

in

​Descoperirea unei stele zombie de dimensiunea Lunii care se transformă într-un alt tip de corp stelar ar putea spori înțelegerea astronomilor cu privire la evoluția stelelor, potrivit Live Science.

Zombie cosmic – un miez de stea moartă sau o pitică albă – are dimensiunea Lunii Pământului, fiind cea mai mică stea pitică albă găsită vreodată.

În ciuda faptului că este mică, cu o rază de 4.300 kilometri în comparație cu raza soarelui nostru de 696.000 km, coprul stelar are o masă de aproximativ 1,35 ori mai mare decât cea a soarelui.

Supranumită ZTF J190132.9 + 145808.7, pitica albă este situată la aproximativ 130 de ani lumină de Pământ; și se rotește foarte repede, completând o revoluție completă la fiecare 6,9 minute.

Poate și mai ciudat, câmpul magnetic al stelei este de până la 1 miliard de ori mai puternic decât cel al Pământului la suprafața sa sau de 900 de ori mai puternic decât câmpul magnetic al Soarelui.

Oamenii de știință cred că pitica albă densă se micșorează. Acest lucru ar putea însemna că este pe cale să explodeze sau, mai surprinzător, să se transforme într-un tip foarte diferit de stele care sunt de obicei create doar de o supernovă: o stea neutronică.

“Am descoperit acest corp ceresc foarte interesant, care nu a fost suficient de masiv pentru a exploda”, a declarat Ilaria Caiazzo, cercetător asociat în astrofizică teoretică la Caltech și autor principal al unui nou studiu care descrie steaua. „Probăm cu adevărat cât de masivă poate fi o pitică albă”.

Piticele albe se formează atunci când stelele între o zecime și opt ori masa soarelui rămân fără combustibil pentru fuziunea nucleară.

Înainte de a deveni pitice albe, stelele din această categorie trec prin faza de gigantă roșie, perioadă în care straturile exterioare se desprind și formează nebuloase planetare; nucleul inactiv rămas conține în principal carbon și oxigen. Prin absența fuziunii nucleare, materia stelară colapsează așa încât densitatea sa devine foarte mare; de exemplu, o pitică albă având masa Soarelui are aproximativ volumul Pământului. Întrucât în această fază steaua nu mai are nici o sursă de energie, ea va continua să radieze termic până la răcirea totală.

Potrivit cercetătorilor, 97% dintre stelele din Calea Lactee sunt destinate să devină pitice albe, potrivit unui studiu din 2001 publicat în revista Publications of the Astronomical Society of the Pacific.

O stea neutronică este un tip de rămășiță fie a colapsului gravitațional al unei stele masive într-o supernovă de tip II, de tip Ib sau de tip Ic. Asemenea stele sunt formate aproape în întregime din neutroni, particule subatomice fără sarcină electrică și cu mase similare cu cele ale protonilor. Stelele neutronice sunt foarte fierbinți și prăbușirea lor este frânată doar de principiul de excluziune al lui Pauli. Acest principiu afirmă că doi neutroni (sau, în general, doi fermioni) nu pot ocupa același loc și avea aceeași stare cuantică simultan.

O stea neutronică tipică are o masă între 1,35 și 2,1 mase solare, cu o rază de aproximativ 12 km dacă se utilizează ecuația de stare Akmal-Pandharipande-Ravenhall (APR).

Stelele neutronice sunt mult mai dense decât piticele albe.

O cale total nouă spre formarea stelelor neutronice

De obicei, procesele care creează aceste două rămășițe stelare sunt foarte distincte, dar această pitică albă este diferită. Cercetătorii cred că s-ar putea micșora atât de mult, încât ar putea fi pe punctul de a se transforma într-o stea de neutroni. Observarea unei astfel de metamorfoze ar putea dezvălui o cale total nouă spre formarea stelelor de neutroni.

“Acest lucru este extrem de speculativ, dar este posibil ca pitica albă să fie suficient de masivă pentru a se prăbuși în continuare într-o stea de neutroni”, a spus Caiazzo.

„Este atât de masivă și densă încât, în nucleul său, electronii sunt capturați de protoni în nuclee pentru a forma neutroni”. Dar odată ce acei electroni și protoni formează neutroni, presiunea cedează și la un moment dat nucleul stelei se prăbușește, a adăugat Caiazzo, potrivit Live Science.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lidera mondială, calificare după două seturi în sferturile de finală ale WTA Stuttgart

Publicat

in

De

Iga Swiatek și-a respectat statutul de favorită și a debutat cu o victorie în fața Elisei Mertens în optimile de finală ale turneului „WTA 500” de la Stuttgart, scor 6-3, 6-4.

Iga SwiatekFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> WTA Rouen: Gabriela Ruse s-a calificat în sferturi – Set câștigat la zero în fața unei jucătoare din Top 50

Elise Mertens, eliminată de Iga Swiatek la WTA Stuttgart

Principala favorită de la Stuttgart a avut nevoie de o oră și 34 de minute pentru a trece de belgianca Elise Mertens (30 WTA).

Prezentă pe tabloul principal direct în turul al doilea, Swiatek a dominat primul set, pe care l-a condus cu 3-0 și 5-1.

Dublă câștigătoare a turneului din Germania (2022 și 2023), poloneza a continuat prestația solidă și în setul al doilea și în ciuda celor trei mingi de meci ratate, Mertens nu a dus ritmul până la final.

În sferturile de finală, Iga Swiatek va întâlni câștigătoarea dintre Emma Răducanu (303 WTA) și Linda Noskova (31 WTA).

Tot joi, Ons Jabeur (9 WTA, favorită numărul 7) a fost învinsă în două seturi de italianca Jasmine Paolini (14 WTA), scor 7-6(8), 6-4.

Porsche Tennis Grand Prix are loc în perioada 15-21 aprilie, pe zgură (indoor), face parte din categoria WTA 500, are premii totale în valoare de $922,573, iar campioana en-titre este Iga Swiatek (2023).

>> WTA Stuttgart: Trei dintre marile favorite, calificate în sferturi

Citeste mai mult

NATIONAL

Germania face anunțul care sperie inclusiv România: ‘Rusia ar putea fi pregătită să atace NATO!’ / Când ar putea avea loc marea lovitură?

Publicat

in

De

Germania face anunțul care sperie inclusiv România: ‘Rusia ar putea fi pregătită să atace NATO!’ / Când ar putea avea loc marele atac?

Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace țări din NATO peste cinci până la opt ani, dacă ar alege să facă acest lucru, după ce îşi va fi reconstruit forțele afectate de impactul războiului din Ucraina, a declarat un înalt oficial militar german, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

“Până atunci, pe baza analizei noastre, Rusia își va fi reconstituit propriile forțe într-o măsură în care ar putea fi posibil un atac împotriva teritoriului NATO”, le-a spus jurnaliştilor generalul-locotenent Carsten Breuer în timpul unei vizite în Polonia.

“Nu spun că asta va avea loc, dar că ar putea fi posibil”, a spus el miercuri seara.

Rusia respinge un astfel de plan

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a declanșat cea mai profundă criză în relațiile celei din urmă cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Însă administraţia de la Moscova a respins în mod regulat sugestiile occidentale că ar putea lua în considerare un atac asupra NATO, descriindu-le ca pe un nonsens total.

Președintele Vladimir Putin a reiterat luna trecută că Rusia nu intenţionează să atace nicio țară NATO, deși a spus că forţele ruseşti vor doborî orice avioane de luptă F-16 furnizate de Occident Ucrainei. Dintre cei 32 de membri ai NATO, șase națiuni europene au graniță comună cu Rusia: Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

Rusia pare să repurteze acum tot mai multe succese în Ucraina, unde conflictul este caracterizat atât de lupte de uzură în tranşee care amintesc de Primul Război Mondial, cât și de acţiuni cu drone de înaltă tehnologie.

Când ar putea avea loc atacul?

Rusia controlează acum aproape o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. “Vedem că Rusia produce o mulțime de materiale de război și nu plasează tot acest material în prima linie în Ucraina… deci în 2029 trebuie să fim pregătiți”, a declarat generalul Breuer.

“Estimăm o amenințare peste cinci până la opt ani”.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele lor armaten umără în jur de 800.000 de oameni, în timp ce în decembrie Vladimir Putin a ordonat ca forțele Rusiei să fie majorate cu 170.000 de soldați, până la 1,3 milioane. Dincolo de personal, cheltuielile pentru apărare ale Rusiei le depășesc pe cele ale Ucrainei. În 2024, a alocat 109 miliarde de dolari pentru acest sector, de peste două ori echivalentul ucrainean de 43,8 miliarde de dolari.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend