Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Statele Unite au depăşit pragul de trei milioane de cazuri de coronavirus: Numărul morților trece de pronosticul inițial

Publicat

in

Statele Unite au depăşit miercuri pragul de trei milioane de cazuri de coronavirus, la o zi după ce Washingtonul a notificat oficial ONU cu privire la retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care o acuză că a reacţionat cu întârziere la pandemie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Prima putere economică a lumii este de departe ţara cel mai puternic afectată de pandemie, atât în privinţa numărului de cazuri, cât şi în privinţa numărului de morţi, într-un context mondial în care numărul infecţiilor creşte din nou şi în care sunt reintroduse măsuri de izolare.

“Până în acest moment, am testat peste 39 de milioane de americani. Dintre ei, peste trei milioane de americani au fost testaţi pozitiv şi peste 1,3 milioane de americani s-au recuperat”, a declarat vicepreşedintele american Mike Pence la Casa Albă, în timp ce bilanţul Universităţii Johns Hopkins a fost actualizat la 3.009.611 de cazuri, dintre care 131.521 de morţi.

După o stabilizare a epidemiei în primele sale focare, în special la New York, SUA se confruntă de câteva săptămâni cu o înmulţire a infecţiilor în Sud şi în Vest.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

Americanii nu au ieşit niciodată din primul val de epidemie, care s-a deplasat geografic, iar indicatorii sunt pe roşu în mai multe dintre cele mai populate state, cum ar fi Texas şi Florida.

Preşedintele Donald Trump neagă realitatea acestei resurgenţe şi a scris miercuri pe Twitter că “rata mortalităţii legate de coronavirus a scăzut de zece ori”.

“Am urcat. Nu am scăzut niciodată la nivelul de bază, iar acum urcăm din nou”, şi-a exprimat îngrijorarea Anthony Fauci, cel mai înalt expert în boli infecţioase al administraţiei americane, care trage tot mai puternic semnale de alarmă.

În dezacord cu Fauci, Trump a persistat: “Suntem într-o poziţie bună (…) Am făcut treabă bună. Cred că în două, trei, patru săptămâni, vom fi într-o poziţie excelentă”.

În plină criză sanitară, el a notificat ONU despre retragerea SUA din OMS, acuzată că a întârziat să reacţioneze după apariţia virusului în China în decembrie, cu scopul de a menaja Beijingul.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Găgăuzia a cerut ca limba rusă să aibă statut special în R. Moldova în aceeași zi în care Lavrov a făcut o amenințare voalată

Publicat

in

De

Factorii pro-ruși din Republica Moldova continuă să creeze condiții pentru a justifica o posibilă viitoare agresiune rusă în această țară, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat R. Moldova cu Ucraina și Armenia, făcând astfel o amenințare voalată, afirmă think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Comrat, GăgăuziaFoto: Sergei Grits / AP / Profimedia

Adunarea Populară a Găgăuziei, regiunea autonomă pro-rusă din R. Moldova, a făcut apel vineri la parlamentul moldovean pentru a acorda limbii ruse statutul juridic special de limbă de comunicare interetnică în R. Moldova, potrivit TASS.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a susținut într-o declarație pentru această agenție de presă a Kremlinului că guvernul moldovean este „rusofob” și se va opune acestei inițiative.

În documentul adoptat de adunarea găgăuză se vorbeşte şi despre rolul „limbii de stat”, în condițiile în care parlamentul R. Moldovei a adoptat o lege prin care a înlocuit în Constituţie, în toate actele legislative şi documentele oficiale denumirile „limba moldovenească” şi „limba de stat” cu „limba română”, notează stiri.md.

Apelul Găgăuziei face probabil parte din eforturile Kremlinului de a crea condiții de informare pentru a acuza Moldova de discriminare împotriva vorbitorilor de limbă rusă și de a justifica viitoarea agresiune rusă în Moldova ca fiind necesară pentru a proteja „compatrioții Rusiei din străinătate”, apreciază ISW.

Sergei Lavrov a amenințat R. Moldova

Lavrov a afirmat în timpul unui interviu radio de vineri că Occidentul a făcut-o pe președinta moldoveană Maia Sandu „să atragă în mod deschis R. Moldova în NATO, fie direct, fie prin unificarea cu România” și că Occidentul a făcut același lucru cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Serghei Lavrov a criticat atât apropierea Moldovei, cât și a Armeniei de Occident și le-a îndemnat să își regândească deciziile, susținând că Occidentul îi va forța pe cetățenii săi să lupte într-un posibil viitor război împotriva Rusiei.

Oficialii ruși au afirmat recent că Occidentul „antrenează” regiunea Caucazului de Sud într-o “confruntare geopolitică” între Rusia și Occident și au amenințat în mod explicit Armenia cu privire la apropierea Armeniei de Occident, amintește sursa citată.

Comparația făcută de Lavrov între guvernul moldovean și guvernele armean și ucrainean este probabil o amenințare voalată, spune ISW, care continuă să evalueze că Rusia încearcă probabil să destabilizeze societatea moldovenească, să atace guvernul democratic de la Chișinău și să împiedice aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Bașcana Găgăuziei a făcut mai multe vizite în Rusia și s-a întâlnit cu Putin

Găgăuzia, o mică regiune autonomă din Republica Moldova, care numără puțin peste 100.000 de locuitori, a ajuns în atenția publică internațională după ce guvernatoarea acesteia, numită și „bașcană”, a făcut mai multe vizite la Moscova, unde s-a întâlnit și s-a pozat chiar cu Putin.

Cu ocazia vizitelor în Rusia, Evghenia Guțul a făcut și mai multe declarații care au produs rumoare, în contextul amenințărilor de securitate prin care trece Moldova și a războiului din țara vecină, Ucraina.

La prima întâlnire cu Putin, în 6 martie, guvernatoarea Găgăuziei a cerut ajutorul Rusiei împotriva autorităților de la Chișinău pe care le-a acuzat că „îi limitează bugetul, îi restrâng atribuțiile și provoacă instabilitate”.

Ulterior, la începutul lui aprilie, Guțul a fost din nou la Moscova, iar cu această ocazie a făcut și declarații pentru presa rusă. Ea a spus că în cazul unirii Republicii Moldova cu România, Găgăuzia își va autoproclama independența și nu a exclus varianta ca regiunea autonomă să ceară ajutorul trupelor ruse pentru a-și atinge obiectivul.

Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernul olandez ar putea renunța să mai utilizeze Facebook. Îngrijorări legate de securitatea datelor personale

Publicat

in

De

Guvernul olandez a anunțat, vineri, că ar putea fi forţat să nu mai folosească Facebook, după un avertisment din partea autorităţii de reglementare a confidenţialităţii din Ţările de Jos cu privire la riscurile de confidenţialitate ale platformei de socializare deţinute de Meta Platforms, transmite CNBC, preluată de News.ro.

FacebookFoto: Monthira Yodtiwong / Dreamstime.com

Autoritatea Olandeză pentru Protecţia Datelor (DPA) a emis o declaraţie prin care recomandă Ministerului de Interne olandez să nu se bazeze pe paginile de Facebook pentru a comunica cu cetăţenii dacă nu are o idee clară despre modul în care Facebook utilizează datele personale ale persoanelor care vizitează paginile guvernamentale.

Anterior, Ministerul de Interne ceruse DPA să se pronunțat dacă guvernul ar putea folosi paginile de Facebook într-un mod conform. Ministrul olandez pentru Digitalizare, Alexandra van Huffelen, a cerut companiei Meta să ofere vină cu clarificări legate de temerile autorităților cel mai târziu înainte de vacanţa de vară. „În caz contrar, în conformitate cu sfatul DPA, vom fi obligaţi să ne oprim activităţile pe paginile de Facebook”, a spus van Huffelen.

Preşedintele DPA, Aleid Wolfsen, a declarat într-un comunicat că „oamenii care vizitează o pagină guvernamentală au încredere că informaţiile lor personale şi sensibile sunt în mâini sigure”. ”Faptul că aceasta poate implica şi informaţii despre copii şi tineri face acest lucru şi mai important. Sunt vulnerabili online şi au nevoie de protecţie suplimentară”, a spus Wolfsen în comunicat, care a fost tradus în engleză prin Google Translate.

„Nu suntem în mod fundamental de acord cu evaluarea care stă la baza acestui sfat, care este greşit în ceea ce priveşte faptele şi demonstrează o neînţelegere fundamentală cu privire la modul în care funcţionează produsele noastre. Examinăm toate produsele Meta pentru a ne asigura că respectă legile din regiunile în care oferim serviciile noastre şi vom continua să colaborăm cu guvernul pentru a ne asigura că poate folosi reţelele sociale pentru a comunica cu oamenii”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru CNBC.

Recomandarea DPA este o dovadă suplimentară „a neîncrederii crescânde între autorităţile de reglementare europene şi Meta”, a declarat Matthew Holman, partener în tehnologie, confidenţialitate şi inteligenţă artificială la firma de avocatură Cripps, pentru CNBC.

Holman a spus că îngrijorarea autorităţii olandeze de reglementare va fi probabil că datele utilizatorilor „sunt partajate cu departamentele guvernamentale de pe platforma Meta şi ar putea încă face obiectul unor probleme de securitate, monitorizare sau acces de către agenţiile federale americane”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend