Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Start în Programul Noua Casă 2022: Persoanele care vor să-și ia locuință pot aplica deja în program. Principalele informații de știut

Publicat

in

Persoanele care doresc să achiziționeze o locuință prin contractarea de credite garantate de stat în cadrul programului Noua Casă trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate, dar și să parcurgă o serie de pași după ce au găsit locuința pe care o doresc, conform unui ghid al programului publicat recent de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Toți cei interesați se pot înscrie deja în program, iar printre altele, pentru a fi eligibili, aceștia trebuie să nu fi beneficiat în trecut de finanțare prin programul Prima Casă.

FNGCIMM a publicat recent și un ghid al programului ce cuprinde atât detalii referitoare la valoarea și dobânda creditelor, la garanții și asigurări, cât și la pașii de urmat după ce a fost găsită o locuința sau care sunt motivele pentru care dosarul poate să devină invalid.

Cine poate aplica

Specific, cei care doresc să aplice pentru un credit trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții:

 • fie să nu dețină în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită; 
 • fie să dețină în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp și care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă (în acest caz fiind nevoie de o declarație pe propria răspundere).

În programul Noua Casă se poate înscrie orice persoană, singură sau împreună cu partenerul și doar în condițiile în care ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale programului.

În situația în care unul dintre parteneri a beneficiat în trecut de creditele garantate de stat cuprinse în program și a obținut consultanță din partea băncii, creditul poate fi accesat doar de partenerul care îndeplineşte condiția legată de accesare a unei singure locuințe, celălalt având doar calitatea de garant sau coplătitor.

De asemenea, pe lângă condițiile enumerate, beneficiarii vor trebui să îndeplinească și o serie de criterii de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

La ce preț se poate achiziționa o locuință

Cei interesați pot cumpăra în cadrul programului locuințe noi sau consolidate la o valoare maximă de 70.000 de euro, avansul minim obligatoriu fiind de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%.

Dacă locuința ajunge până la 140.000 de euro, atunci valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.  

Important de știut este că cei care vor să își cumpere o locuință care depășește prețul maxim din program o pot face, însă cu condiția achitării diferenței din veniturile proprii.

Cât te costă

Conform ghidului, pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să soliciți informații băncii și să fii pregătit de plata avansului minim obligatoriu. 

De asemenea, alte costuri vor consta în:

 • depozitul colateral, ce reprezintă contravaloarea a trei rate de dobândă;
 • dobânda, formată din Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor la care se adaugă o marjă de maximum 2%;
 • comisionul anual de garantare, ce reprezintă 0,3%;
 • costuri privind prima de asigurare a imobilului și în taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Documentele necesare pe care persoanele interesate trebuie să le depună

 • solicitare de garantare/solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare dacă este cazul;
 • documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată;
 • declarația pe propria răspundere a beneficiarului;
 • antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu data certă;
 • extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare;
 • certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică;
 • în cazul acordarii unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă;
 • în cazul achiziționării unui imobil care a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de Ministerul Finanțelor pentru înstrăinarea locuinței achiziționate din cadrul programului și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.

Ce să faci după ce ai găsit locuința pe care vrei să o cumperi

1. Asigură-te că dispui de avansul minim obligatoriu şi depozitul colateral solicitat, precum și de bani pentru alte cheltuieli generate de cumpărarea casei.
2. Alege banca cu care vei lucra şi pregăteşte actele solicitate de bancă pentru dosarul de credit.

Principalele motive pentru invalidarea unui dosar

Printre cele mai întâlnite motive pentru care dosarele de creditare sunt invalidate se numără: lipsa documentelor obligatorii, documente expirate sau ilizibile, informații completate greşit în aplicație. 

De ținut cont este că invalidarea unui dosar nu reprezintă în fapt o respingere a dosarului, ci o solicitare de completare sau remediere a unor greșeli. 

Ce trebuie să știi după ce ai achiziționat locuința

După achiziționarea unei locuințe prin programul Noua Casă, proprietarii nu vor putea să o vândă în primii cinci ani de la cumpărare, iar atunci când vine vorba de închiriere acest lucru se va putea face doar cu acordul băncii și al Finanțelor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Profesorul Mircea Miclea: ‘Autoritățile au mers pe ideea asta: îi speriem pe oameni, că, după aceea, dacă îi speriem, ei vor asculta mai mult de ceea ce noi le spunem. Oamenii fug de libertate’

Publicat

in

De

Prof. univ. dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a vorbit despre cultura fricii și despre cât de dominantă a fost ea în pandemie: ”bineînțeles că dacă îi speriem pe oameni, atunci oamenii devin mai ascultători. Oamenii fug de libertate”

Ei (autoritățile n.r) au mers pe ideea asta: îi speriem pe oameni, că, după aceea, dacă îi speriem, ei vor asculta mai mult de ceea ce noi le spunem. Au mers pe ideea că, dacă creștem anxietatea, atunci vom crește complianța, adică respectarea regulilor. Din 1962 sunt studii care arată, din nou, că, până la un loc, speriindu-i pe oameni, oamenii ascultă mai mult. De la un loc, dimpotrivă, au reacții de apărare față de ceea ce le induce frică și vor face invers și vor construi tot felul de teorii și sunt studii inclusiv despre vaccinare.

Pe de altă parte, bineînțeles că dacă îi speriem pe oameni, atunci oamenii devin mai ascultători. Oamenii fug de libertate. Când începe să le fie frică, vor să-și reducă frica, renunță la libertăți. Efectul este că susțin regimuri discreționare, care fac ce vor mușchii lor și asta este un mare pericol”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că, de la debutul pandemiei, rata de anxietate la adolescenți a crescut cu 30-40%, în timp ce incidența cea mai mare a anxietății și a depresiei a coborât de la 27 de ani, la 17,5 ani.

„(Autoritățile n.r) își dau seama câtă fugă de libertate este în sufletele oamenilor din cauză că le-a cultivat sistematic frica și le-o cultivă în continuare mereu, punând accentul pe ce amenințări sunt. Vă aduceți aminte cum erau prezentate în pandemie valurile și, într-o perioadă în care era bine, ni se spunea mereu că acum e bine, dar vedeți că vine o nouă catastrofă. Și mereu oamenii trăiau în catastrofă. Efectul? Păi a crescut rata de anxietate la adolescenți cu 30-40%, a coborât incidența cea mai mare a anxietății și a depresiei de la 27 de ani la 17,5 ani.

Nu-și dau seama ce fac cu mințile oamenilor. Nu-și dau seama cât de mult, cât de detrimentală este cultivarea aceasta a fricii pentru democrație și pentru sănătatea mintală a oamenilor. Oamenii aceștia o să mai aibă disponibilitatea de a face start-up-uri, de a-și asuma riscuri? Păi trăiesc cu frica în sân”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea, conform Gândul.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Emmanuel Macron lansează acuze dure la adresa celor care fac profit de pe urma războiului din Ucraina: ‘Avem azi anumiți producători și mulți speculanți, care fac mulţi bani din contextul geopolitic. Poate, oare, să dureze acest lucru? Nu!’

Publicat

in

De

Preşedintele francez Emmanuel Macron denunţă ”profitori de război care fac mulţi bani dn petrol şi gaze naturale”, ”producători”, ”superprofituri” şi ”speculanţi”, nemulţumit de scumprea energiei care, în opinia sa, nu se explică doar prin contextul Războiului rus în Ucraina.

Producători fac superprofituri din petrol şi gaze naturale”, a denunţat Macron.

El s-a întrebat despre ”justificarea producţiei reale pentru ca preţurile să se scumpească atât de mult”.

”Avem azi anumiţi producători şi mulţi speculanţi, care fac mulţi bani din contextul geopolitic. Poate, oare, să dureze acest lucru? Nu!”, a denunţat şeful statului francez.

Macron a denunţat deja un ”impozit din afară” şi faptul că ”banii contribuabilului nu are vocaţia să-l plătească”.

Avem sisteme şi pieţe dereglementate din cauza Războiului (rus din Ucraina), avem oameni care au speculat de pe urma războiului, iar azi există care fac mulţi bani din război”, a denunţat el.

Îi numim profitori de război”, a tunat Macron.

În pofida unor măsuri de protecţie impuse de către statul francez începând din 2021 în privinţa preţului energiei, Macron vrea ”reguli de funcţionare a pieţei electricităţii”.

Nu pot să înţeleg cum putem accepta atât de mult timp ca banii contribuabilului din ţara noastră să fe folosiţi la ajutarea gospodăriilor să poată trăi pe timp de război şi că, în afara de asta, există oameni care se îmbogăţesc mult pe timp de război”, a denunţat Macron.

Şeful statului francez consderă că dacă organizaţiile însărcinate cu aceste probleme nu reuşesc să oprească această ”explozie” a preţurilor, ”vom avea o problemă, o problemă politică” şi că ”există o parte a ecuaţiei pe care nu o poate explica”.

El a rezumat absurditatea situaţiei energetice citând un serial francez de animaţie ”Les Shadocks”, care are drept deviză butada ”dacă nu există soluţie e pentru că nu există problemă”, informează news.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend