Din 5 în 5 ani unităţile sanitare aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi care susţin că oferă pacienţilor un set de servicii medicale de o anumită clasă şi respenctând condiţiile standard, indifferent că este vorba despre unităţi sanitare de stat sau private, sunt suspuse unor proceduri de acreditări effectuate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. Pentru a înţelege oricine ce presupune acreditarea unei instituţii sanitare, vă spunem că unitatea sanitară acredită ANMCS demonstreză prin tot ceea ce face că acordă îngrijiri medicale care satisfac aşteptările pacienţilor atât în ceea ce priveşte rezultatele actului medical cât şi în ceea ce priveşte condiţiile în care acesta se desfăşoară. Cu alte cuvine, pacientul pleacă de la unitatea sanitară vindecat sau ameliorat simţitor şi mulţumit de condiţiile din spital. La sfârşitul lunii iunie 2016 se termină prima etapă de acreditare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. Fiecare secţie trece printr-un proces de acreditare aşa că la nivel SJU e mare forfotă căci un spital care nu obţine acreditarea ANMCS nu mai poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănpătate iar singura şansă de supravieţuire constă în disponibilitatea pacientului de a achita contravaloarea servicilor medicale. La acreditarea SJU Piteşti participă toată lumea. De la portari, infirmiere , asistente şi medici şi până la pacienţi căci şi aceştia trebuie să suporte rigorile acreditării deşi acreditarea, teoretic, e în folosul lor şi nu pacienţii trebuie să ia masuri pentru obţinerea acreditării. De astăzi începând toţi angajaţii spitalului poartă ecuson ca să vadă pacientul numele şi funcţia celui cu care are de-a face. Până acum nimeni nu ştia ce funcţie îndeplineşte cel cu care stă de vorbă căci la noi toate regulile par a fi special făcute pentru a fi încălcate. Deşi acreditările sunt îndreptate teoretic spre binele pacientului, practic, în vederea acreditării, SJU supune pacientul la grele încercări. Pentru că pe fosta cale de acces către cabinetele medicale de psihiatrie, ORL , medicină legală şi chirurgie vasculară s-a făcut dezinfecţie, pacienţii sunt obligaţi să ocoloească zona . Acest lucru presupune ca fiecare pacient să urce pe jos sau cu liftul până la etajul 2 şi de acolo să o ia pe scări frumos, la vale, ca să ajungă unde e programat. Pentru acreditarea unităţii ce nu face bietul pacient mai ales că nici măcar nu-i spune cineva ce se întâmplă de e atâta forfotă prin spital.

Dar ce te faci când coborâtul pe scări devine imposibil iar altă cale de acces nu există? Căci oamenii care merg la cabinetul de chirurgie vasculară sunt în general în scaun cu rotile. Cum coboară aceşti pacienţi două rânduri de scări nimeni nu pare a fi interesat.

Să fie acreditare dar pentru cine căci pacientul pare a fi ultimul pe lista de priorităţi. Altfel procedura de acreditare prevede trei standarde pe care trebuie să le îndeplinească unitatea sanitară. Standardul I -spitalul promovează respectful pentru autonomia pacientului, standardul II- spitalul respectă principiul echităţii şi justiţiei sociale şi drepturile pacientului şi standardul III –spitalul promovează principiile binefacerii şi non vătămării.
You must be logged in to post a comment Login