Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Spitale mobile din Italia şi Germania, la accidentul chimic simulat prin exerciţiul EU-MODEX

Publicat

in

Astfel, pe lângă numeroasele structuri specializate în gestionarea situaţiilor de urgenţă din ţară, la Târgu Mureş au sosit echipe din Austria, Turcia, Israel, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Spania, Anglia, Irlanda, Luxemburg şi Republica Ceha, care au desfăşurat activităţi de observare, evaluare, schimb de experţi, logistică şi farmacie, precum şi machiajul victimelor.
„Mecanismul de Protecţie Civilă se activează în momentul unui eveniment major, iar acesta se întruneşte la solicitarea ţării afectate”, a precizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit ISU Mureş, în prima zi a exerciţiului, au intervenit pompierii din cadrul SPSU al operatorului economic, pentru decontaminarea zonei şi a pacienţilor surprinşi de eveniment, după care forţele participante au crescut gradual.

„Având în vedere amploarea, imediat după producerea evenimentului, prefectul judeţului Mureş a aprobat activarea Planului Roşu de Intervenţie de la nivel judeţean. La nivel medical, s-a aprobat punerea în aplicare a Planului Alb de Intervenţie al Spitalului Clinic Judeţean Mureş. În acest sens, la faţa locului s-au deplasat toate echipajele de intervenţie, după cum urmează: autospeciale de stingere cu apă şi spumă, autospeciale pentru descarcerare, ambulanţele SMURD, ambulanţe SAJ, autoscara mecanică şi autospeciale de transport victime multiple. De menţionat este faptul că au fost transmise mesaje RO-ALERT pentru înştiinţarea populaţiei şi au fost activate sirenele de alarmă de pe raza municipiului Târgu Mureş. De asemenea, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş”, a arătat ISU Mureş.

Potrivit scenariului, forţele profesioniste au intervenit de îndată la extragerea victimelor din zona afectată şi contaminată.

„Victimele au fost decontaminate în zona special amenajată şi, în funcţie de simptomatologia fiecăruia, s-a procedat la acordarea primului ajutor medical la faţa locului. Rând pe rând, victimele au fost preluate şi transportate la spital în vederea continuării investigaţiilor şi tratamentului de specialitate. Exerciţiul este în dinamică, iar pentru gestionarea eficientă a situaţiilor simulate s-a solicitat sprijin naţional”, se arată în comunicatul ISU Mureş.

În paralel, populaţiei i s-a recomandat să închidă ferestrele şi uşile, încercând ermetizarea acestora cu materiale din casă (bandă adezivă, bandă izolare, cârpe etc.), să închidă gurile de aerisire, instalaţiile de ventilaţie sau de climatizare, să protejeze, pe cât este posibil, hrana şi apa din exteriorul locuinţelor prin acoperirea cu o prelată, folie de plastic şi să asculte la posturile de radio/TV informaţiile şi instrucţiunile autorităţilor.

În ziua a doua a exerciţiului s-a trecut la prelevarea probelor de către echipajele C.B.R.N. din diferite locaţii situate în proximitatea municipiului Târgu Mureş, însă au fost create şi diverse scenarii de intervenţie care au implicat forţele participante în gestionarea cazurilor nou apărute.

Prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă s-a constituit un „orăşel medical” în care ţările participante sprijină ţara gazde cu suportul medical.

„Până în acest moment, exerciţiul şi-a arătat buna colaborare între instituţii în vederea acordării sprijinului persoanelor aflate în situaţii critice. În partea a doua a zile, a avut loc o şedinţă comună, organizată şi coordonată de către prefectul judeţului Mureş, doamna Cristina-Mara Togănel şi preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Peter Ferenc. În cadrul şedinţei a fost prezentată situaţia simulată şi au fost dezbătute modalităţile de gestionare a efectelor”, a precizat ISU Mureş.

Exerciţiul este organizat de DSU-IGSU, se desfăşoară în perioada 30 mai – 3 iunie pe raza municipiului Târgu Mureş şi are ca scop testarea procedurilor comune de intervenţie, precum şi utilitatea acestor exerciţii pentru autorităţi, cât şi pentru populaţie.

La gestionarea situaţiilor simulate de la Târgu Mureş participă Prefectura judeţului Mureş, Primăria municipiului Târgu Mureş, Primăria oraşului Ungheni, Comuna Cristeşti, Comuna Sâncraiu de Mureş, Comuna Pănet, DSU, IGSU, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene: Mureş, BIF, Timiş, Cluj, Sibiu, Dolj, Hunedoara, Călăraşi, Caraş-Severin, Iaşi, Satu Mare, Neamţ, Bacău, Alba, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Prahova, Arad, Argeş, Vâlcea şi Constanţa, UPU SMURD Judeţene: Mureş, Bucureşti, Cluj, Timiş, Bihor, SAJ Mureş, MApN, IGaV, IPJ Mureş, IJJ Mureş, Gruparea Mobilă de Jandarmi Mureş, Garda de Mediu, DSP, SALVAMONT Mureş, APM Mureş, ICN, USISU, operatorii economici locali, voluntarii ISU Mureş, Crucea Roşie, Şcoala de Subofiţeri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti şi alte servicii specializate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Criza de la Zaporojie – Erdogan cere Rusiei ‘să facă ceea ce trebuie’

Publicat

in

De

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri că va discuta despre centrala nucleară Zaporojie cu preşedintele rus Vladimir Putin, după o întrevedere cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Zelenski a declarat că Rusia trebuie să elimine toate minele din zonă, a spus Erdogan joi, într-un interviu acordat în timpul zborului său de întoarcere din oraşul ucrainean Lvov, potrivit declaraţiilor sale raportate de mass-media turce.

„Vom discuta problema (centralei nucleare Zaporojie) cu (Vladimir) Putin şi îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ceea ce trebuie, ca un pas important pentru pacea în lume”, a subliniat Erdogan.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Autoritățile britanice au declarat stare de secetă pentru o parte din Ţara Galilor

Publicat

in

De

Starea de secetă a fost declarată vineri de autorităţile britanice pentru o parte din Ţara Galilor, la o săptămâna după o măsură identică care vizează majoritatea teritoriului Angliei, relatează AFP.

Această decizie, care vizează sud-vestul Ţării Galilor, mai ales în jurul oraşelor Swansea şi Llanelli, deschide calea pentru restricţii locale privind utilizarea apei, deja în vigoare în unele locuri.

Ea intervine după cea mai secetoasă primavară şi început de vară de peste 40 de ani din acest teritoriu.

În iulie, Ţara Galilor a primit doar 65,5% din precipitaţiile medii obişnuite, iar unele cursuri de apă sunt „extrem de scăzute”, a declarat Departamentul de Resurse Naturale din Ţara Galilor (NRW), conform Agerpres.

O stare de secetă a fost declarată pe 12 august pentru o mare parte din Anglia, în special pentru partea sudică.

Drept urmare, restricţii privind utilizarea apei vor fi instituite la Londra, începând din 24 august.

Circa 15 milioane de locuitori din capitala Marii Britanii şi regiunea Oxford, la vest, nu vor mai putea, printre altele, să-şi ude grădinile, să-şi umple piscinele, să-şi spele maşinile, geamurile sau terasele folosind un furtun de grădină.

Deşi Marea Britanie s-a bucurat de o vreme umedă în ultimele zile, va fi nevoie de ploi abundente în toamnă şi iarnă pentru a permite refacerea pânzelor freatice, afirmă autorităţile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend