Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Spectacole stradale, concerte, ateliere pentru copii, laboratoare de știință distractivă de 1 iunie, în Argeș – VEZI PROGRAMUL COMPLET

Publicat

in

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural – artistice organizate de către instituțiile subordonate și parteneri, în perioada 28 mai – 03 iunie 2022, majoritatea dedicate copiilor, dar și părinților și bunicilor care îi însoțesc. 

# Sâmbătă – 28 mai 

Ora: 11:30 – DETECTIV PE PORTATIV – Într-o lume a internetului spectacolul nostru este o comedie muzicală ce propune o revenire la jocul de teatru clasic în care personaje pentru copii precum iepuraș, vulpe, lup, urs sau coțofană, aduc pe scenă o poveste delicioasă. 

(TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio”Liviu Ciulei”). 

Ora: 19:00 – INIMĂ, NU FI DE PIATRĂ! – Prin „Inimă, nu fi de piatră!”, un inspirat George Diaconescu în calitate de regizor, secondat de zece degete magice ale dirijorului Vicențiu Perniu și de vizionarele Ramona Titov și Miruna Varodi, coregraf și scenograf, pun în scenă un spectacol clasic de estradă, cu un repertoriu exclusiv românesc.  

„Inimă, nu fi de piatră!”, care dă și titlul spectacolului, „Dragostea mea” a holografilor și „Iubirea schimbă tot” a Andrei, alături de alte piese celebre, vă vor purta prin lumea dragostei, ca muzică a cărei frumusețe nu se estompează.(TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare). 

# Duminică – 29 mai 

Ora: 11:30 – LĂDIȚA FERMECATĂ Lădița fermecată este un alt spectacol longeviv al Teatrului Așchiuță, copiii întâlnind personaje captivante precum: Cocoșelul jucăuș, Vulpița cea șireată, Iepurașul cel naiv și altele. Jocul actorilor este completat de mânuirea cu ingeniozitate a tuturor păpușilor, fascinându-i pe copii. Lădița fermecată este un spectacol care îi va anima pe copii pe toată durata spectacolului.(TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio”Liviu Ciulei”). 

Ora: 18.00 – Spectacol de muzică ușoară și dans. Esplanada Bibliotecii Județene (Școala Populară de Arte și Meserii Pitești și DGASPC). 

Ora: 19:00 –LACRIMI ALBASTRE sau Moș Crăciun pleacă întotdeauna  când se crapă de ziuă – Spectacolul este o tragicomedie scrisă și regizată de actorul Secției Dramă a Teatrului „Alexandru Davila” Pitești, Gabriel Gheorghe în cadrul Proiectului „Studii la Studio”. (TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio”Liviu Ciulei”). 

# Luni – 30 mai 

Ora: 10.00 – REGII ȘI REGINELE ROMÂNIEI Activitate educativă, menită să fixeze cunoștințele de istorie dobândite la școală, desfășurată în cadrul parteneriatului cu Școala Gimnazială „Marin Preda” – clasa a IV-a.(Biblioteca Județeană Argeș -Sala Tinerilor).

# Marți – 31 mai

Ora: 11.00 – Recitalul și Gala Laureaților celei de-a VIII-a ediții a festivalului-concurs național Premiile Muzicale Dinu Lipatti. (Casa Memorială Dinu Lipatti – Leordeni, Argeș).

Ora: 10.00 – SCIENCE LAB – Laborator de știință distractivă. (Biblioteca Județeană Argeș –  Școala Gimnazială „Al. Davila).

Ora: 12.00 – Ursul păcălit de vulpe – Teatrul pentru copii și tineret Așchiuță – Centrul Cultural Hârsești.

Ora: 16.30 – ȘTIAI CĂ? … LUCRURI NEȘTIUTE DE NOI CUNOSCUTE – Atelier de cultură generală, derulat în cadrul Proiectului „Clubul Copiilor Isteți”, destinat copiilor cu vârstele cuprinse între 9 – 11 ani. (Biblioteca Județeană Argeș -Sala Tinerilor).

Tot marți, 3 1mai, se va deschide și Tabăra de Vară pentru copii instituționalizați aflați în grija centrelor de plasament din Argeș (Comuna Arefu).

# Miercuri – 01 iunie

 1. Summer Street Festival, Piteşti 

Ora 10.30 – 11.30 – Paradă stradală pe traseul teatrul „Al. DAVILA”  – Consiliul Județean Argeș – Grădina de vară 

 • Atelier face painting 
 • Atelier mânuire păpuși 
 • Atelier construcție de păpuși 
 • Jocuri și concursuri 

Spectacole la Grădina de Vară 

 • Ora 11.30 – 12.30 – Grădina de Vară 
 • Ora 19.00 – 20.00 – Grădina de Vară 
 1. De 1 iunie, Muzeul Golești recreează magia copilăriei. De Ziua Copilului, Muzeul Golești sărbătorește copilul și copilăria prin cântec, jocuri tradiționale, ateliere de creație, activități de divertisment și spectacole.

– Spectacol de dans oferit de dansatorii de la Starfix Dans.

– De la copii pentru copii se desfășoară recitaluri de pian, vioară și voce.

– Trei ateliere de creație sunt deschise pentru copii – ateliere de pictură, de țesături și desen, iar animatorii sunt gata pentru jocuri tradiționale de ieri și de azi.

– Copacul Dorințelor din parcul Goleștilor este pregătit să primească visele și dorințele copiilor             – Orice copil poate deveni un personaj de poveste la atelierul de face-painting, iar poneii și caii abia așteaptă să-i plimbe pe sărbătoriții zilei de 1 Iunie, prin parcul Goleștilor .-  Veselia și buna dispoziție sunt completate de lansări pe tiroliană și picnic în aer liber pentru cei care doresc să petreacă o zi de neuitat la Muzeul Golești. – Expoziția inedită „Universul copilăriei de altădată” este deschisă special pentru cei mici și cei mari. În parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor, Muzeul Golești a pregătit pentru publicul de toate vârstele o interesantă expoziție de jucării. Peste 300 de obiecte atent selectate de prietenii noştri vor aduce un zâmbet copiilor din prezent, dar și celor din trecut. Jucăriile sunt din perioada 1930-1990. Fiecare jucărie are o poveste a ei, a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit, pe care le vor afla fiecare vizitator. ASOCIAȚIA MUZEUL JUCĂRIILOR a fost creată încă din anii ’60 la iniţiativa unui grup de entuziaşti care, pe parcursul a patru decenii, au strâns și au colecționat nenumărate obiecte dragi ale copilăriei, aparținând diferitelor generaţii. Vernisajul acestei expoziții va avea loc pe 1 iunie, ora 12.00.  

 1. Orele 10.00-17.00: Spitalul de Pediatrie va avea două corturi în centrul Piteștiului, unde copiii vor avea o mulțime de activități: colorat, întâlniri cu personaje din desene animate, dansuri, jocuri, face painting și vor putea primi și o mulțime de cadouri.
 2. Salvamont Argeș organizează la:
 • Curtea de Argeș între orele 10.00-13.00 la baza de antrenament a SPJ Salvamont Argeș situată în curtea Spitalului Municipal Curtea de Argeș, cățărare pe peretele artificial din interior, prezentarea echipajului și a activității.
 • Baza Montană Voina situată lângă cabana Voina, între orele 10.00-13.00, tiroliană, prezentarea echipamentului și  a activității
 • Colegiul IC Brătianu Pitești între orele 10.00-12.00, prezentarea echipamentului și a activității, vizionare imagini și demonstrație de lucru cu câini.
 1. Orele: 13.00-15.00 – 35 de copii din Stolnici, Corbi și Stâlpeni, elevi ai Școlii Populare de Arte și Mieserii Pitești, vor susține spectacole la Auchan Bradu și Găvana.
 2. De ziua lor, copiii vor beneficia de gratuitate la secțiile Muzeul Județean Argeș, excepție făcând Planetariul.

# Joi – 02 iunie 

Ora: 10.00 – Vernisajul Expoziției absolvenților Liceului de Arte „Dinu Lipatti”. (Muzeul Județean Argeș)

Ora: 10.00 – BUNELE MANIERE ONLINE. CYBERBULLING – Activitate ONLINE educațională, desfășurată în cadrul parteneriatului cu Școala Gimnazială „Titu Maiorescu”. (Biblioteca Județeană Argeș).

# Vineri – 03 iunie 

Ora: 09.00 – DINOZAURII – O LUME DISPĂRUTĂ – Atelier de cultură generală. (Biblioteca Județeană Argeș – Liceul Tehnologic din Topoloveni).

Ora: 10.00 – ABC – darul SĂNĂTĂȚII – Activitate educativă, menită să ajute la descoperirea secretelor care stau în spatele unui organism sănătos. (Biblioteca Județeană Argeș – Liceul Tehnologic din Topoloveni).

Ora: 10.00 – BUCATE EUROPENE – Sesiune de informare și exerciții interactive ce au ca temă patrimoniul culinar european, rețetele cu produse europene tradiționale. (Biblioteca Județeană Argeș – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”).

Alte activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:

În perioada 28 mai – 03 iunie – PITEȘTI. PAGINI DE ISTORIE CULTURALĂ (634 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ)  – Expoziție de documente de bibliotecă, documente de arhivă, cărți poștale ilustrate. (Holul Bibliotecii Județene Argeș).

În perioada 28 mai – 03 iunie – REGELE FERDINAND I ÎNTREGITORUL ȘI REGINA MARIA, ÎN COLECȚIILE SPECIALE ALE BIBLIOTECII JUDEȚENE ARGEȘ – Expoziție de cărți, facsimile după cărți poștale, ilustrații din albume, de asemenea a albumelor „Memorial des Allies” și „Marea Frescă a Ateneului Român”. (Holul BJA Etajul al II-lea).

02 iunie – ESENȚE, PERSPECTIVE, PERSONAJE –  Cronică de întâmpinare la romanul „Șoferul scriitoarei”, autoare – Mara Onel, elevă la Colegiul Național „I. C. Brătianu” (Biblioteca Județeană Argeș – Rubrică Online).

În perioada 28 mai – 03 iunie – ATELIER 3 – Expoziție de pictură – grafică – perspectivă – volum – crochiu, realizată de elevii claselor de Arhitectură de la Liceul de Arte Dinu Lipatti; recital susținut de elevii clasei de Actorie de la Liceul de Arte Dinu Lipatti și de studenți de la Secția Actorie a Universității din Pitești.  (Holul Bibliotecii Județene Argeș).

Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:Ateliere creative și recreative de week-end pentru copii și părinți, în fiecare sâmbătă și duminică, între orele 11.00-15.00. Ateliere de:

 • pictură (carton, lemn, piatră); 
 • confecționat podoabe din mărgele; 
 • cusături pe pânză; 
 • decorațiuni din materiale ecologice. 
 • Expoziția temporară – Din zestrea Maramureșului, organizată în colaborare cu Muzeul de Etnografie din Baia Mare.
 • Expoziție temporară – La fotograf…doamnele și domnișoarele Golescu – în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung și Muzeul Municipal Curtea de Argeș.
 • Expoziție de costume populare și piese textile de interior din Argeș și Mușcel.
 •  Călătorie în trecutul Goleștilor… – Expoziție cu obiecte care au aparținut neamului Golescu.
 • Înveşnicirea sufletului – sacrul în viaţa ţăranului român, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ”.
 • Povești colorate din Ucraina. Portul, tradițiile și arhitectură tradițională prin ochii copiilor ucraineni – retrospectivă a participării Ucrainei la Concursul Internațional de pictură a Muzeului Golești.
 • Expoziție temporară de artă contemporană a artistului Ion Pantilie – Mare, Munte, Stare;
 • Expoziții permanente în casele din Cerbu Argeș și Câmpulung Muscel.
 • Expoziție Din comorile Transilvaniei-cămașa femeiască, în colaborare cu Muzeul Municipal Câmpulung și Muzeul de Etnografie al Transilvaniei (secția de etnografie a Muzeului Municipal Câmpulung).

 MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00. 

MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ: 

Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor).  

Spectacolele Planetariului sunt între orele 09.00 – 17.00, de marți până duminică, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.    

Expoziţia Flori de mină – Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44) 

Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00 

Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor) 

Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00 

Muzeul Sportului Argeşean ,,Campionii” (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44, Intrarea din Bulevardul Eroilor) 

Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00 

Castrul roman Câmpulung-Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș) 

Program de vizitare:luni-duminică: 09.00-17.00 

Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44) 

Program: luni-duminică: 09.00-19.00 

Casa Memorială „Dinu Lipatti”  (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș)

Program de vizitare:luni-duminică: 09.00-17.00

Cetatea Poienari (Căpățâneni, comuna Arefu, județul Argeș)

Închisă pentru lucrări de conservare și reabilitare

Expoziții temporare organizate de MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ: 

 • Expoziție temporară – SPECII DE PLANTE RARE DIN HERBARUL MUZEULUI JUDEȚEAN ARGEȘ (Galeria Națională de Artă Naivă).
 • Holul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor, „Exponatul lunii”, lucrarea de pictură ,,Cap de evreu”, semnată Nicolae Grigorescu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Nu este exclus ca populația occidentală să fie drogată, pe ideea lasă, mă, gata, rușii sunt pe ducă, sigur că au făcut acolo, dar uite Zelenski ce succese are’

Publicat

in

De

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că mobilizarea rezerviștilor ruși anunțată de Vladimir Putin în discursul său către națiune este de fapt o diversiune menită să distragă atenția de la referendumul în teritoriile ucrainene ocupate.

Este al doilea mesaj către națiune de la începutul războiului. Este foarte important de precizat asta pentru că s-a vrut o comunicare către poporul rus. Esența discursului este anunțul privind referendumul, de fapt anunțul privind decizia de alipire a teritoriilor ucrainene cucerite la Rusia și nu mobilizarea parțială. După părerea mea, mobilizarea nu are cum să aibă efect acum, este în perspectiva deciziei de alipire și a fost gândită și ca o diversiune pentru a abate atenția de la referendum”, a declarant publicistul la Smart Tv.

Un alt moment considerat suspect de Ion Cristoiu este fuga rușilor de teama mobilizării, moment despre care publicistul spune că Putin nu ar fi străin, având în vedere ușurința cu care se trece granița, într-o țară cu regim dictatorial.

Toate acestea mi se par suspecte, inclusiv un lucru de care face caz presa românească, fără să se întrebe de ce, rușii care pleacă de teama mobilizării. Le-a dat drumul Putin. Niște tipi vor să fugă cu mașina, în Finlanda. Păi la granițele astea nu sunt ruși, care controlează? Ei nu au primit o dispoziție să-i oprească? Rușii joacă și au jucat foarte mult în această perioadă comedia slăbiciunii. 1. Ajută deplasarea, e ceva inimaginabil ce vrea el să facă. 2. Trimite în Occident toți spionii, pentru că în momentul în care s-a decis ca rușii să nu mai umble așa de capul lor prin Europa, unul din mijloace era verificarea lor, trebuia să ceri viză, cutare, cutare . Și acum, el trece cu ce? Și de unde știu eu ce e el?”, s-a întrebat publicistul.

În opinia sa, ca și în cazul ucrainenilor, exodul rușilor în Occident are ca scop și crearea unei diaspore puternice, care să influențeze deciziile la nivel international.

Cred că un alt scop interesant este crearea unei diaspore foarte puternice în Occident. De exemplu diaspora turcească este foarte puternică pentru că este toată de partea lui Erdogan. Polonezii, la fel. Ei influențează politica externă a Americii, iranienii, chinezii. Și atunci se adaugă la diaspora rusească și ăștia”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca mobilizarea rezerviștilor să fi fost gândită și ca un instrument de șantaj.

Mobilizarea rezerviștilor cred că a avut și o altă misiune. Or fi gândit, acolo avem instituții serioase, KGB… cred că a gândit și ca un factor de șantaj pentru referendum bă, gata, fii atent, acum nu ne mai jucăm, nu mai e operațiune specială, facem mobilizare, adică am făcut un pas”, a mai spus publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenția că, în discursul său, Vladimir Putin a susținut ceva de neconceput pentru secolul în care trăim și din perspectiva dreptului internațional: o țară să ia 20% din teritoriu altei țări și să o alipească.

În discursul lui Putin avem două mari salturi. A zis că sprijină militaricește referendumul, deja a fost asumat de către ruși. A doua chestiune a fost alipirea, refendumurile nu contează, sunt un pretext pentru alipire și apariția alături de cele două republici, Donețk și Lugansk, a unor regiuni care nu sunt rusofone. Dacă Donețk și Lugansk sunt practic independente după Crimeea, ucrainenii nu au putut pătrunde, dar Hersonul și Zaporojie sunt teritoriu ucrainean. Rămâne întrebarea cu Odesa, dacă va intra și ea. Ce înseamnă? Este un salt în primul rând din punct de vedere al dreptului internațional. Nu există ca o țară, în 2022, să ia 20% din teritoriu altei țări și să o alipească”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu susține că, din această perspectivă, reiese clar că, încă de la început, rușii au atacat Ucraina nu pentru a bloca aderarea țării la NATO, ci ca să-i ia teritoriile.

Tot ce s-a știut până acum, cel puțin oficial, și Putin a zis, a fost faptul că ei au intrat de teamă că Ucraina intră în NATO. Nu-i adevărat. Au intrat ca să ia aceste teritorii. Deci încă din februarie, poate chiar din 2014. În momentul în care ai făcut acest lucru, înseamnă că din punct de vedere juridic rusesc ele devin teritorii rusești. Referendumul trece. Nici nu contează că are loc referendumul, trebuie să faci o comedie.

Poporul de acolo a decis că vrea cu Rusia, dar oricum Duma de Stat decide că acel teritoriu e rusesc, ca și Crimeea. (…) Aici vine posibilul moment al începutului celui de-al treilea Război Mondial. Pentru că în momentul în care ăla devine teritoriu rusesc, fășia aia de 1000 de km va fi granița de stat a Rusiei. În momentul în care ea este teritoriu rusesc, orice atac împotriva lui este declarație de război care dă posibilitate inclusiv a folosirii armelor nucleare limitate”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu este încă circumspect în ceea ce privește reacția Occidentului și nu exclude ca Putin să amâne alipirea juridică a teritoriilor ucrainene ocupate și să folosească rezultatul referendumului ca pe o armă. 

Problema în cazul Occidentului este care e următorul pas. Deocamdată am imaginea, nu cred că e așa, de bâlbâială. Singurul lucru care cred că se discută acum este că după ce se alipește va fi un moment de criza rachetelor, adică un moment foarte dur (…) Adică, rușii au zis cine se atinge de teritoriul nostru este atac la Rusia. Nu cred că Zelenski are forțe să facă el.

Probabil că acolo se va încerca ceva, în care cele două părți își vor testa clipitul. (…) Din momentul în care alipește juridic, deocamdată avem referendumul, Putin poate să joace ca la șah și să păstreze asta ca o armă. Dacă rezultul este pozitiv, nu înseamnă că alipește mâine. Poate să zică mă mai gândesc. Deci, dacă se alipește, poți să dai ucrainenilor armă lângă armă, nu mai ai ce să faci pentru că rușii te copleșesc numeric și atunci singurul moment care ar putea să aducă ceva nou în acest război (…) ar fi venirea Occidentului”, a susținut publicistul.

În opinia sa, dacă Putin va alipi teritoriile ocupate și din punct de vedere juridic, Occidentul și americanii sunt obligați să provoace Rusia.

Dacă se hotărăște alipirea, clar că Occidentul sau americanii, depinde, dacă vor și ei să meargă până la capăt, trebuie să provoace Rusia. (…) Americanii și Occidentul sunt obligați să provoace. Pentru că, la rândul lor rușii, pentru că au alipit, au anunțat că trag. Riscul este ca Occidentul să zică ia să vedem, mă, tragi? (…) Documentele scoase la iveală arată că niciun moment cele două părți nu au fost în orb. Sunt aproape sigur că nu negociază Orban. Nu, e clar că sunt în contact tot timpul. Și pe canale neoficiale, Biden îi va spune lui Putin bă, ăla, puțin îi pasă, vom folosi rachete nucleare. Sau invers”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude nici scenariul afganizării conflictului și nimeni să nu știe dacă războiul s-a încheiat, cine a pierdut sau cine a câștigat.

Dacă va fi, va fi scenariul afganizării, adică niciun moment nu se va spune că s-a terminat războiul și se va ajunge la această imensă manipulare și anume o să mai cucerească un sat. Nu este exclus ca populația occidentală să fie drogată, pe ideea lasă, mă, gata, rușii sunt pe ducă, sigur că au făcut acolo, dar uite Zelenski ce succese are. Și asta poate fi. Să nu se spună că cineva a câștigat sau a pierdut”, a mai spus publicistul, conform alephnews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Economistul Mircea Coșea: ‘Puterea dolarului a ajuns să fie o expresie a rolului pe care Statele Unite îl joacă acum în lume. Dolarul este cel care va influența tot ceea ce mișcă în România’

Publicat

in

De

Profesorul de economie Mircea Coșea afirmă că dolarul va continua să crească în următoarea perioadă, şi lansează un avertisment cu privire la situaţia economiei româneşti. 

”După părerea mea, va mai continua această creștere (a dolarului – n.r.), nu într-un ritm atât de abrupt, însă, tot ceea ce se întâmplă acum în lume arată că actorul principal al lumii din punct de vedere economic, politic, poate și militar, sunt Statele Unite ale Americii. Puterea dolarului a ajuns să fie o expresie a rolului pe care Statele Unite îl joacă acum în lume. Ceea ce se întâmplă acum cu războiul din Ucraina este foarte clar, este posibilă o victorie a Ucrainei, Rusia își va alipi teritoriile. În partea cealaltă, China a renunțat la presiunea asupra Taiwanului, pentru că a realizat că nu are forța necesară. Deci dolarul este o expresie pe plan general a ceea ce înseamnă astăzi SUA.

Pentru cât timp? Asta nu știm. Dar, deocamdată, asta este situația, iar principalul perdant este Europa. Uniunea Europeană își pierde din ce în ce mai mult importanța și puterea economică și ajunge într-un prag de recesiune care este aproape foarte greu de evitat. Nu a rezolvat problema energiei, iar din punct de vedere politic există o instabilitate extremă, mai ales după ce s-a întâmplat în Italia”, a spus profesorul de economie Mircea Coșea.

”Eurizarea” economiei românești ne leagă de economia instabilă a Europei

„Economia românească nu este o economie mare și nici foarte puternică, însă este contagiată de tot ceea ce se întâmplă în plan monetar. Efectele creșterii dolarului ne vor afecta. Tot ceea ce, până la urmă, consumăm, importăm va fi mai scump. Sunt anumite lucruri care în mod tradițional se importă în dolari: energia, în principal, petrolul, tot ceea ce înseamnă tehnică modernă de calcul, materii prime importante și toate tranzacțiile importante pe plan imobiliar la nivel global, se plătesc toate în dolari.

Dolarul este cel care va influența tot ceea ce mișcă în România pentru că, deși este o economie cu o monedă națională proprie, leul, economia românească este eurizată, noi calculăm și plătim în euro multe lucruri, inclusiv la telefonie, cablu, fel de fel de servicii sunt evaluate în euro. Pierderea raportului pe care euro îl are față de dolar pe noi ne va afecta”, a mai afirmat Coșea.

Importul de armament este important, însă achizițiile se fac în dolari

”Mai există un element care a început să fie important pentru noi, acum că dolarul crește, și anume importul masiv pe care îl facem în domeniul armamentului. Suntem obligați să facem chestia asta și bine facem, pentru că suntem la granița unui război despre care nu știm cum se va termina. Expansiunea rusească este greu de preconizat în termeni reali, deci e bine să avem o armată puternică.

Asta înseamnă import de armament pe care îl facem în cea mai mare parte din SUA, deci plătim în dolari. Sigur că aici ar trebui să existe din partea noastră o preocupare mai intensă pentru punerea în aplicare a unei legislații offset, ceea ce presupune reducerea unor costuri prin contracte care să permită României să aibă părți componente produse în țară sau măcar mentenanță”, a concluzionat Mircea Coșea, conform dcnews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend