Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Specialistul IT care a dezvăluit torturile inumane din închisorile rusești a cerut azil în Franța / Ce se știe până acum despre “Serghei”

Publicat

in

Fostul deținut care a obținut un număr fără precedent de înregistrări video care arată torturile sistematice și brutale comise în închisorile din Rusia a cerut azil politic în Franța, relatează The Moscow Times.

ONG-ul Gulagu.net afirmă că bărbatul pe care îl numește „Serghei” este sursa care i-a oferit peste 100 de gigabytes de fișiere care arată torturarea și violarea deținuților de către gardieni, adăugând că acesta ar fi în pericol de moarte dacă ar fi forțat să se întoarcă în Rusia sau Belarus, țara sa natală.

Fondatorul Gulagu.net, Vladimir Osecikin, afirmă că fostul deținut este un specialist IT din Belarus care a reușit să acceseze înregistrări salvate în calculatoarele închisorii în care era încarcerat, acestea fiind filmate în penitenciare din Irkutsk, Vladimir și Saratov între 2018 și 2020.

Osecikin spune că bărbatul a părăsit Rusia la începutul lunii octombrie și nu a dorit să precizeze unde se află din cauza temerilor pentru siguranța sa.

Publicarea înregistrărilor video a dus la demararea unei anchete în legătură cu acuzațiile formulate de Gulagu.net și la concedierea câtorva ofițeri ai Serviciului federal al penitenciarelor din Rusia.

„Confirmăm oficial că Serghei, care a cerut azil politic pe 16 octombrie la aeroportul din Paris este sursa noastră și principalul avertizor de integritate pentru aceste torturi inumane”, a anunțat Gulagu.net pe canalul său de Telegram.

„El se confruntă cu un pericol real dacă ajunge în Rusia sau Belarus unde KGB-ul și FSB-ul (n.r. serviciile de securitate ale celor două țări) îl vor aresta și ucide, punând la cale un accident sau o presupusă sinucidere”, a adăugat postarea.

Gulagu.net spune că l-a ajutat pe Serghei să părăsească Rusia și apoi Belarusul, în pofida eforturilor celor două servicii de securitate „de a-l opri pentru a recupera arhiva video secretă”.

„Și-a riscat viața pentru a-i salva pe alții. Săptămânile de fugă, schimbare a adreselor și urmărire din partea serviciilor de securitate și spionilor au luat sfârșit”, a mai afirmat ONG-ul, adăugând că Serghei a ajuns la Paris dintr-o țară din nordul Africii.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Contraziceri în coaliție pe taxa de solidaritate! Kelemen Hunor: ‘Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea’

Publicat

in

De

Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că “taxa de solidaritate” pe care ar urma să o plătească companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro “nu este ceva permanent”, ci ar urma să fie introdusă pentru unu, doi sau trei ani. “Sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetăţeni şi cu acea societate unde faci profit şi pe seama căreia faci profit. Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea, nimeni nu vrea să alunge investitorii, nimeni nu vrea să facă rău nimănui”, susţine Kelemen Hunor.

“Astăzi (marţi – n.r.) nu am discutat, ieri a fost o discuţie scurtă şi vom continua când discutăm despre buget. E vorba despre o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile, poate să fie şi doi-trei ani de zile, dar nu asta este important, nu este ceva permanent. Şi e vorba de a creşte veniturile la buget într-o perioadă dificilă, când eşti nevoit, din cauza inflaţiei, din cauza creşterii preţurilor la energie care nu depinde de Guvernul nostru, nu depinde nici de Uniunea Europeană, vedeţi că se întâmplă peste tot, să mai aduci la buget nişte sume prin care poţi să îi ajuţi pe acei oameni care au nevoie de ajutor, dar în acelaşi timp trebuie să faci şi investiţii în sănătate, în educaţie, în domenii importante. Şi atunci eu am propus la un moment această taxă. Toată lumea vorbea de taxă de solidaritate şi am spus ok, dar haideţi să vedem cine cu cine trebuie să fie solidar într-o astfel de perioadă. Nu este ceva uzual, trebuie o discuţie şi cu mediul de afaceri. Au existat deja mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii acceptă mai greu, dar eu spun aşa: o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru o perioadă de un an de zile, şi vorbim de cifra de afaceri pentru anul 2021 ca să nu ne încurcăm în 2022, atunci acest lucru înseamnă un venit important şi trebuie să spunem şi destinaţia: să nu fie la categoria cheltuielilor permanente. Trebuie să spunem că mergem cu aceşti bani să investim în sănătate, să investim în educaţie, astea sunt domeniile prioritare”, a declarat Kelemen Hunor, marţi seară, la TVR.

El a susţinut că banii din “taxa de solidaritate” nu ar urma a fi folosiţi pentru majorările de venituri, explicând că pentru acest lucru pot fi folosite sume provenite din alte surse.

“Liberalii sunt în acest moment mai reticenţi. Nu contează, e o discuţie în coaliţie. Dacă vom ajunge la un consens, se face, dacă nu, nu. Dacă nu se ajunge la un consens atunci trebuie găsită o altă formulă, o altă sursă de venit, fiindcă nimeni nu doreşte o creştere a taxelor. Aici e vorba despre ceva foarte temporar şi foarte precis. (…) Eu am văzut discuţiile: unii vorbesc de profit, alţii vorbesc de cum se poate ocoli o astfel de suprataxare. Dar şi în acest moment, dacă ne uităm la profit, vedem multe firme – şi nu vreau să spun că toată lumea face la fel – cum facturează pentru firma mamă consultanţă, mentenanţă, drept de folosire a nu ştiu ce şi aşa mai departe, până la urmă rămân cu un profit foarte, foarte mic sau fără profit. Dar până la urmă, ei aicea fac afaceri. Plătesc taxe, e foarte bine! Asigură locuri de muncă, e foarte bine! Dar sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetăţeni şi cu acea societate unde faci profit şi pe seama căreia faci profit. Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea, nimeni nu vrea să alunge in vestitorii, nimeni nu vrea să facă rău nimănui”, a adăugat Kelemen Hunor.

El a spus că se pot găsi modalităţi prin care firmele pot fi ajutate pe termen mediu sau lung, însă în acest moment este nevoie de resurse la buget, iar această taxă este una dintre resurse.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Mirel Talos, Anca Damian, laureats of the Academy Awards for 2019

Publicat

in

De

The Romanian Academy Awards for 2019 will be awarded, on Wednesday, in an edition to be held both with physical attendance and online, among the winners being writer Mirel Talos, for the novel “Somewhere in Transylvania”, and film director Anca Damian, for the animation “Marona’s Fantastic Journey” (co-production Romania, France, Belgium).

“The event will take place at the Hall of the Romanian Academy, in hybrid format, with the participation of the members of the General Assembly and the winners,” the Communication Office of the Romanian Academy states in a press release sent to AGERPRES.
As every year, there are 14 scientific sections of the Romanian Academy considered for the awards, namely: literature and philology, history, mathematics, physics, chemistry, technical sciences, information technology, biology, medicine, agronomy, forestry, sociology, psychology, philosophy, fine arts, theatre and music.

During the event, which starts at 10.00 am, the Romanian Academy will award nine “Academic Merit” diplomas and eight “Cultural Distinction” diplomas to institutions and personalities of the cultural and academic world, including the Centre for Transylvanian Studies, television journalist and producer Lucia Hossu-Longin, actors George Mihaita, Horatiu Malaele, Maia Morgenstern.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend