Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sorin Roşca Stănescu: ‘Ludovic Orban a făcut pace cu PSD’

Publicat

in

În ciuda declarațiilor la fel de belicoase ca și în trecut, Ludovic Orban a decis că PNL nu va introduce o moțiune de cenzură, cum se angajase, odată cu debutul noii sesiuni parlamentare. Motivul invocat este că opoziția are un singur cartuș într-o sesiune, iar glonțul de aur menit să curme puterea PSD va fi tras altă dată. Când? Până atunci, Orban a încheiat un armistițiu. Și, cum se va vedea, mai mult decât atât, scrie Sorin Roşca Stănescu, fost senator PNL, într-un editorial.

„PSD scârțâie din toate încheieturile. Decizia doamnei Dăncilă de a candida la prezidențiale în loc să solidarizeze partidul, îl dezbină. Opiniile în PSD sunt contradictorii și devin contondente. Mulți membri cu influență ai acestui partid înțeleg că această candidatură și probabilitatea unui eșec de proporții va reduce mult din forța electorală la alegerile locale și parlamentare. Că PSD, după ce își va pierde din nou președintele, intră la începutul anului viitor într-o derivă fără precedent. Iar consecința va fi o reducere dramatică a pozițiilor de primă linie a oamenilor grei din PSD și a celor susținuți de către aceștia în viitoarea administrație publică locală și centrală. În deconcentrate. În alte instituții cheie, unde majoritatea are în prezent un cuvânt greu de spus. În consilile de administrație ale diferitelor societăți în care participă și statul. Dar nu mai e nimic de făcut. Decizia considerată fatală e ca și luată. În același timp, ALDE joacă tontoroiul tot pe pielea PSD. Pe care îl somează să reformeze statul. Din temelii. O pretenție care nu a existat în lunga perioadă de coabitare. Pretențiile ALDE, inclusiv cele legate de rectificarea bugetară, sunt considerate inacceptabile de către premierul Viorica Dăncilă. ALDE mai stă agățat de putere și formal mai face parte din majoritatea parlamentară și din Guvern, deși a încheiat un pact politic cu Pro România, un partid din opoziție. Iar Călin Popescu Tăriceanu este silit să-i aplice premierului lovituri sistematice și nimicitoare, în condițiile în care acesta devine adversarul său la prezidențiale. Și, într-o oarecare măsură, se va bate pe același bazin electoral.

Din urmă vine și Liviu Pleșoianu, care a ocupat locul doi în ierarhia reală stabilită de Congres, nu și în cea formală, și care va fi susținut la prezidențiale de pesediștii care mai speră în „dreptate până la capăt”. Și va fi dus în spate de baronii adversari politici interni ai Vioricăi Dăncilă.

Se conturează așadar un tablou, care ne înfățișează un PSD slăbit, grav rănit, pe cale de a pierde puterea. O moțiune de cenzură introdusă încă de la începutul sesiunii parlamentare, așa cum a promis în repetate rânduri Ludovic Orban, ar putea fi lovitura de grație pentru cel mai mare partid politic din România. E adevărat, conform Constituției, Guvernul nu se va schimba, chiar dacă teoretic cade prin moțiune, decât după finalizarea alegerilor prezidențiale. Dar moral și psihologic o moțiune de cenzură care are șansa de a reuși este de natură să depuncteze în mod fatal PSD și să-l aducă în situația de a pierde încă din primul tur prezidențialele și, apoi, de a fi umilit și în alegerile locale și parlamentare de anul viitor. Dar tocmai asta nu dorește Ludovic Orban. Și nu atât Ludovic Orban, cât Klaus Iohannis. Ludovic Orban a insistat ca, în calitate de președinte PNL, să îi conducă lui Kaus Iohannis campania electorală. Dacă Iohannis iese președinte, se agață de succesul lui și, cel puțin un timp, își păstrează poziția de președinte PNL. Dacă pierde Klaus Iohannis, va încerca să-și salveze statutul de președinte PNL, invocând faptul că Iohannis a fost slab atât ca președinte, cât și în calitate de candidat. Și din nou speră să-i călărească în continuare pe liberali. Dar în toată această ciudată ecuație, interesul lui Orban este ca Dăncilă să intre cumva în turul doi. Apreciindu-se că e mai ușor de învins decât Dan Barna. Pentru ca Dăncilă să intre în turul doi însă, ea nu trebuie debarcată moral și psihologic prea devreme. Deci moțiune de cenzură nu e indicat să fie introdusă la începutul sesiunii parlamentare. Acesta este raționamentul care transformă PNL într-un aliat al „ciumei roșii”.

Dacă ALDE pleacă de lângă PSD iar Pro România nu vine lângă PSD, Guvernul Dăncilă rămâne minoritar. Este de presupus că, din acel moment, parlamentarii ALDE vor vota contra deciziilor legislative ale Guvernului, făcând-l inoperant. În aceste condiții, singura nădejde a doamnei Dăncilă este PNL. De aceea, Ludovic Orban nu numai că nu va introduce moțiunea de cenzură, dar îi va acorda Guvernului și susținere parlamentară. Desigur, nu în mod explicit”, mai scrie SRS.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Raport BOMBĂ trimis către DNA! Nume grele din politică pot fi acuzate

Publicat

in

De

Pachetul de salvare acordat operatorului aerian Lufthansa ‘este o soluţie foarte, foarte bună’, afirmă ministrul german de Finanţe

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Pacienții asimptomatici de la Spitalul din Miercurea Ciuc vor fi transferați într-o clădire a CJ Harghita

Publicat

in

De

Pacienţii confirmaţi pozitiv cu noul tip de coronavirus care sunt asimptomatici şi sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc vor fi transferaţi într-o clădire a Consiliului Judeţean Harghita şi vor beneficia de supraveghere medicală, potrivit Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat luni seara, într-o înregistrare video postată pe o reţea de socializare, că este vorba despre Casa de Studii a instituţiei, o clădire care seamănă cu „o pensiune sau un hotel de trei stele” şi care se află în imediata vecinătate a Secţiilor de boli infecţioase şi de pneumologie, unde sunt internaţi bolnavii diagnosticaţi cu COVID-19.

La rândul său, managerul SJU, dr. Judit Konrad, a precizat că, începând de marţi, pacienţii asimptomatici vor fi transferaţi în clădirea respectivă, devenită „unitate de izolare şi tratament”, se vor afla sub supraveghere medicală şi dacă vor prezenta simptome, vor ajunge din nou la Secţia de boli infecţioase.

Citește și: Semnal grav al unui fost șef SIE: Anumiți lideri politici s-au folosit de coronavirus pentru a-și consolida puterea

„Conform legislaţiei în vigoare, începând de mâine avem o unitate de izolare şi tratament care va funcţiona în această clădire pentru pacienţii asimptomatici care sunt internaţi la Secţiile de boli infecţioase şi pneumologie, care sunt confirmaţi pozitiv, dar nu au simptome. Consiliul Judeţean ne-a pus la dispoziţie această clădire, care este autorizată de către Direcţia de Sănătate Publică. Amenajarea acestei secţii externe a fost foarte importantă pentru noi, pentru că pacienţii care sunt asimptomatici de acum încolo nu trebuie să fie internaţi în acelaşi salon cu pacienţii care pot prezenta simptome mai severe şi pe de altă parte secţiile noastre nu vor fi atât de aglomerate. În acest centru, pacienţii vor fi supravegheaţi tot de personal medical, de un medic specialist de boli infecţioase şi asistenţi şi dacă vor prezenta simptome, atunci vor fi transferaţi înapoi la Secţia de boli infecţioase”, a afirmat managerul SJU, în acceaşi înregistrare video, postată pe Facebook.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat vineri că se caută un centru corespunzător unde să fie transferaţi pacienţii cu COVID-19 asimptomatici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, pentru a reduce presiunea care există pe cadrele medicale, în urma creşterii numărului de cazuri.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend