Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sorana Cîrstea, în turul doi la Roland Garros: A eliminat o favorită

Publicat

in

Sorana Cîrstea continuă perioada bună pe care o traversează și la Roland Garros. Finalistă la Strasbourg, sportiva noastră s-a calificat în turul doi al Grand Slam-ului de la Paris după ce a eliminat-o pe favorita numărul 19 a competiției.

Sorana (54 WTA) s-a impus în două seturi, scor 7-6(5), 6-2, contra britanicei Johanna Konta.

Primul set a fost unul echilibrat, diferența făcându-se la micile detalii în tiebreak (Cîrstea a revenit în manșă de la 1-3 la game-uri). Sorana s-a impus, 7-6(5), după un set de aproape o oră.

Lucrurile s-au schimbat în al doilea set, unul în care Sorana și-a impus planul tactic și a câștigat fără mari emoții (6-2).

Partida de pe Terenul 6 a durat o oră și 30 de minute.

De știut:

  • În turul doi de la Paris, Sorana o va întâlni pe învingătoarea partidei dintre Alison Van Uytvanck şi Martina Trevisan.
  • Pentru parcursul de până acum, Cîrstea va primi 84.000 de euro şi 70 de puncte WTA.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO Dezastru pentru chinezi: un pod vechi de 900 de ani, din timpul dinastiei Song, a ars în întregime și s-a prăbușit

Publicat

in

De

Un pod vechi de 900 de ani din China, cunoscut sub numele de podul Wan’an, construit în timpul dinastiei Song (960-1127) în comitatul Pingnan, provincia Fujian din estul Chinei, a fost afectat de un incendiu sâmbătă seara, ceea ce a dus la prăbușirea celui mai lung pod cu arc de lemn din China, informează Global Times. Nu au fost raportate victime în urma incendiului.

Cauza incendiului este încă în curs de investigare. Departamentul de Investigații Penale al Biroului de Securitate Publică al comitatului Pingnan a intervenit pentru continuarea anchetei în acest caz.

„Speculez că este probabil să fi fost cauzat de conduite umane și nu de un dezastru natural, combustia spontană a podului pe apă este rară”, a declarat Xu Yitao, un expert în arhitectură antică de la Universitatea din Peking, pentru Global Times.

Deși focul deschis al podului a fost stins în aproximativ 10 ore, corpul podului din lemn vechi de 900 de ani a ars până la prăbușire în primele 20 de minute de incendiu, după cum a remarcat Xu, structura sa unică din lemn l-a făcut și mai susceptibil la daunele provocate de foc.

Cunoscut și sub numele de Podul Păcii Universale, podul Wan’an a fost cel mai lung pod de lemn cu arc din China, cu o lungime de 98,2 metri.

Acesta deține o valoare culturală semnificativă, deoarece demonstrează înțelepciunea și ingeniozitatea stăpânită de chinezii antici în ceea ce privește proiectele de arhitectură din lemn, mai ales în condițiile în care prototipul podului din lemn în arc de lemn într-o asemenea lungime era extrem de dificil de construit.

„Podurile sunt adesea făcute din pietre, podul în arc de lemn condensează o mulțime de înțelepciuni antice chinezești, tehnici și, de asemenea, gândirea economică a alegerii materialului lemnos. A fost un exemplu pierdut pentru a demonstra înțelepciunile chinezești privind arhitectura din lemn, precum cel pe care îl vedeți din opera de artă de-a lungul râului în timpul festivalului Qingming”, a remarcat Xu.

Incidentul de sâmbătă nu a fost prima dată când podul Wan’an a fost amenințat de incendii. În timpul dinastiei Qing (1644-1911), în timpul domniei împăratului Kangxi, podul fusese, de asemenea, incendiat și ulterior restaurat.

Prevenirea incendiilor este una dintre lucrările importante necesare pentru protejarea arhitecturilor antice din lemn, a declarat duminică pentru Global Times Shan Jixiang, șeful Academiei de Relicve Culturale din China și fost curator al Muzeului Palatului.

În 2005, podul a devenit una dintre cele șase unități de protecție a relicvelor culturale cheie la nivel național, făcând parte din cel de-al șaselea lot.

Pagubele au determinat experții să solicite o soluție îmbunătățită de „patru prevenții” pentru a proteja arhitecturile antice din lemn.

Xu a explicat pentru Global Times că protecția împotriva incendiilor, utilizarea sistemului de monitorizare pentru a asigura securitatea arhitecturilor antice, prevenirea daunelor cauzate de tunete, îmbunătățirea măsurilor de conservare umană, cum ar fi patrularea, și stabilirea unor legături strânse cu brigăzile locale de pompieri sunt patru aspecte majore ale sistemului de protecție unificat care pot reduce potențialele daune aduse clădirilor antice.

Înainte de podul Wan’an, în 2021, satul Wengding, ultimul trib primitiv al Chinei din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, a fost cuprins de un incendiu după ce un copil de 8 ani s-a jucat cu focul în sat.

În 2019 cel mai faimos reper cultural al Franței, Cathédrale Notre Dame de Paris, a fost, de asemenea, înghițit de incendii care a alarmat conservarea mondială pentru arhitecturi antice.

„Se poate spune că, în zilele noastre, astfel de dezastre asupra arhitecturilor antice sunt inevitabile, mai ales atunci când acestea încă se implică în activitățile oamenilor”, a remarcat Xu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Radu Cristescu, mesaj de solidaritate: ‘Sunt alături de familiile victimelor din Cuba, iar celor răniți le doresc însănătoșire cât mai grabnică!’

Publicat

in

De

Sunt alături de familiile victimelor din Cuba, iar celor răniți le doresc însănătoșire cât mai grabnică, transmite deputatul PSD Radu Cristescu, după exploziile extrem de puternice de la două depozite de combustibil din Matanzas.

„În calitate de președinte al Grupului de Prietenie România-Cuba din Parlamentul României, îmi exprim întreaga solidaritate cu poporul cubanez, în urma teribilelor explozii care au avut loc la două depozite de combustibil din localitatea Matanzas, soldate cu 17 pompieri dispăruți și zeci de răniți.

Ca prieten al Cubei, sunt alături de familiile victimelor, iar celor răniți le doresc însănătoșire cât mai grabnică”, a fost mesajul lui Radu Cristescu, pe pagina sa de socializare Facebook.

Un incendiu declanșat de un trăsnet la o instalație de depozitare a petrolului a făcut ravagii necontrolate sâmbătă în orașul Matanzas, unde patru explozii și flăcările au rănit aproape 80 de persoane și au lăsat 17 pompieri dispăruți, au anunțat sâmbătă autoritățile cubaneze.

Pompierii și alți specialiști încercau în continuare să stingă incendiul de la Baza Supertanker din Matanzas, care a izbucnit în timpul unei furtuni vineri seara, a anunțat pe Twitter Ministerul Energiei și Minelor. Guvernul a precizat ulterior că a cerut ajutorul unor experți internaționali din „țări prietene” cu experiență în sectorul petrolier.

Ministrul adjunct de externe Carlos Fernandez de Cossio a declarat că guvernul american a oferit ajutor tehnic pentru a stinge incendiul. Pe contul său de Twitter, el a spus că „propunerea este în mâinile specialiștilor pentru coordonarea corespunzătoare”.

Câteva minute mai târziu, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a mulțumit Mexicului, Venezuelei, Rusiei, Nicaraguei, Argentinei și Chile pentru ofertele de ajutor.

Agenția oficială de știri cubaneză a declarat că un fulger a lovit un rezervor, declanșând un incendiu, iar focul s-a extins ulterior la un al doilea rezervor. În timp ce elicoptere militare zburau deasupra noastră, aruncând apă asupra incendiului, o coloană densă de fum negru a ieșit din instalație și s-a răspândit spre vest, la peste 100 de kilometri spre Havana.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend