Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SONDAJ – Yuanul chinezesc este pe cale să dobândească o influenţă tot mai mare în sistemul global mondial

Publicat

in

Yuanul chinezesc este pe cale să dobândească o influenţă tot mai mare în sistemul financiar mondial, în condţiile în care o treime din băncile centrale intenţionează să adauge moneda în rezervele lor, potrivit unui sondaj de opinie urmărit atent de investitori, publicat miercuri, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Sondajul Global Public Investor, publicat anual de institutul de cercetări OMFIF din Londra, arată că 30% dintre băncile centrale intenţionează să îşi mărească deţinerile de yuani în următoarele 12-24 de luni, comparativ cu doar 10% anul trecut.

Aceste intenţii există în pofida neînţelegerilor dintre guvernele occidentale şi China.

Influenţa mai mare a yuanului va fi aproape sigur o tendinţă globală, dar ar putea fi puternică mai ales în Africa, unde aproape jumătate dintre băncile centrale intenţionează să îşi mărească rezervele de yuani.

Totodată, 75% dintre băncile centrale consideră că politicile monetare au o influenţă excesivă pe pieţele financiare, cu toate că doar 40% cred că aceste politici trebuie să fie regândite în mod activ.

În contrast cu intenţiile faţă de yuan, 20% dintre băncile centrale intenţionează să îşi reducă deţinerile de dolari în următoarele 12-24 de luni, iar 18% vor să îşi reducă deţinerile de euro.

Circa 14% vor să îşi reducă deţinerile de datorii suverane din zona euro, ceea ce poate fi considerată o reacţie la dobânzile negative ale Băncii Centrale Europene.

Potrivit raportului, numai 59% dintre băncile centrale ar folosi mai mult de 30% din rezervele lor în eventualitatea unui şoc valutar grav, în timp ce 45% dintre fondurile de pensii investesc în aur, cu mult peste proporţia de 30% din sondajul de anul trecut.

Băncile centrale, fondurile suverane şi fondurile publice de pensii controlează active record de 42.700 de miliarde de dolari. Rezervele băncilor centrale au crescut anul trecut cu 1.300 de miliarde de dolari, la un nou maxim de 15.300 de miliarde de dolari.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgență. Va exista riscul de întrerupere sau limitare a aprovizionării cu gaze naturale

Publicat

in

De

Întrunit în ședință plenară, Parlamentul a aprobat, astăzi, Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Pentru instituirea stării de urgență au votat 55 de deputați.

Propunerea a venit din partea Guvernului în contextul existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Prin urmare, Hotărârea are drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării, conform deschide.md

Potrivit Prim-ministrului, Natalia Gavrilița, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

Conform documentului, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;

2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Totodată, Hotărârea nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar din 21 noiembrie.

Potrivit Vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, prin declararea stării de urgență Legislativul oferă Executivului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt și profesionist în fața situației actuale.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Copii români obligaţi de părinţi să fure în Spania

Publicat

in

De

Zeci de copii au fost obligaţi de părinţi să fure în Spania în beneficiul unei grupări criminale din România. Ţintele lor erau persoane în vârstă de la care luau bani şi obiecte de valoare. După ce au dat numeroase lovituri în mai multe oraşe, membrii grupării au fost prinşi de poliţia spaniolă, în cooperare cu cea română, se arată intr-un material TVR.

Valencia e doar unul din oraşele spaniole în care acţiona gruparea infracţională. Copiii nu mergeau la şcoală, în schimb erau învăţaţi să fure. Urmăreau persoane în vârstă şi le jefuiau în momentul în care retrăgeau banii din bancomate.

37 de minori erau transportaţi în zonele vizate de membrii grupării care se stabiliseră în două oraşe spaniole, Getafe şi Fuenlabrada. De acolo copiii au fost duşi în 6 oraşe, printre care şi Sevilla, Barcelona şi Toledo pentru a fura. Minorii erau chiar copiii membrilor a cinci clanuri de romi. Fără să-şi dea seama, unii dintre tineri i-au ajutat pe poliţişti.

Un expert în combaterea traficului de persoane spune că reţelele româneşti acţionează după un anumit tipar – folosesc copii de până în 14 ani pentru că aceştia nu pot răspunde penal. În momentul în care la nivelul autorităţilor unui oraş se identifică un număr de copii care comit astfel de fapte, reţeaua se mută în alt oraş.

26 de persoane au fost arestate de poliţia spaniolă şi 37 de minori au fost preluaţi de autorităţile de asistenţă socială. Liderii grupării provin din oraşul Slobozia.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend