Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sondaj INSCOP: Majoritatea romanilor crede ca Romania trebuie sa se indrepte spre Vest. SUA, tara care a influentat cel mai mult in bine Romania

Publicat

in

Un sondaj despre Romania realizat de Inscop Research la comanda cotidianului „Adevarul” arata ca majoritatea populatiei crede ca Romania trebuie sa se indrepte politic si militar inspre Vest. Cei mai multi dintre romani indica SUA drept tara care a influentat cel mai mult in bine evolutia Romania in ultimii 25 de ani.

  • Detalii si grafice, in documentul atasat

Intrebati care cred ca ar trebui sa fie directia inspre care sa se indrepte Romania din punct de vedere al aliantelor politice si militare la 25 de ani de la caderea comunismului, 86,1% indica directia Vest (UE, NATO), si doar 5,2% indica directia EST (Rusia), in timp ce 8,7% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-30 de ani sustin in proportie de 84,5% directia spre Vest, cele cu varsta intre 31-50 o sustin in proportie de 89,4%, persoanele peste 50 de ani sustin aceasta directie in proportie de 84,3%.

La intrebarea „Care este, in opinia dvs. tara care a influentat cel mai mult, in bine, evolutia Romaniei in ultimii 25 de ani?” Statele Unite ale Americii conduc detasat, 36,9% considerand ca aceasta tara a influentat pozitiv evolutia Romaniei in ultimii 25 de ani. Pe grupe de varsta, impartasesc aceasta parere 39,1% dintre persoanele care au intre 18 si 30 de ani, 38,9% dintre cele care au intre 31 si 50 de ani si 34,3% dintre cei care au peste 50 de ani.

Clasamentul este completat de Germania. Astfel, 18,4% sunt de parere ca Germania a influentat cel mai mult in bine evolutia Romaniei in ultimii 25 de ani 17,2% dintre persoanele care au intre 18 si 30 de ani, 18,6% dintre cele care au intre 31 si 50 de ani si 18,8% dintre cei care au peste 50 de ani.

Pe locul al treilea se afla Franta cu 4,4% din optiuni.

Urmeaza, in ordine, Marea Britanie cu 4%, Rusia cu 3,8%, Italia cu 2,8%, Spania cu 2,1%, China cu 0,9%, 0,8% indica alta tara, in timp ce 25,8% nu stiu sa nu raspund la aceasta intrebare.

Detalii suplimentare si prezentarea grafica a cercetarii pot fi gasite pe site-ul www.inscop.ro.

„Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1076 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de ᅡ 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Prima epidemie majoră de holeră de peste un deceniu din Siria a ucis cel puţin 39 de persoane

Publicat

in

De

Prima epidemie majoră de holeră de peste un deceniu din Siria a ucis cel puţin 39 de persoane din luna septembrie, potrivit unui nou raport al guvernului sirian, care a raportat aproape 600 de infecţii în ţara devastată de război, relatează AFP.

Anunţul survine în momentul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu înrăutăţirea „alarmantă” a situaţiei din Siria, pe fondul penuriei de apă potabilă şi a pagubelor provocate de conflictul izbucnit în 2011 la infrastructurile de tratare a apei, potrivit Agerpres.

Ministerul sirian al Sănătăţii a anunţat marţi seara că a înregistrat 39 de decese, dintre care 34 în Alep (nord), şi 594 de infecţii confirmate în 11 din cele 14 guvernorate ale ţării, cel mai mare număr de cazuri fiind înregistrate în guvernoratul Alep.

„Majoritatea deceselor s-au produs din cauza îngrijirilor medicale acordate prea târziu sau la persoane care sufereau de boli cronice”, a adăugat ministerul.

Nu este clar dacă aceste statistici includ zone aflate în afara controlului guvernului din nordul ţării.

Pentru prima dată din 2009, holera, o infecţie diareică acută, a reapărut la începutul lunii septembrie în Siria, unde circa două treimi dintre uzinele de tratare a apei, jumătate din staţiile de pompare şi o treime din turnurile de apă au fost avariate în cei 11 ani de război, potrivit datelor ONU.

Aproape jumătate din populaţia din Siria depinde de surse de apă alternative şi adesea periculoase, în timp ce cel puţin 70% din apele uzate sunt neepurate, subliniază UNICEF.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un miliardar rus a învins sancțiunile UE și va primi despăgubiri

Publicat

in

De

O instanţă din Franţa a ordonat miercuri serviciului vamal să scoată de sub sechestru iahtul unui oligarh rus supus sancţiunilor europene, transmite AFP.

Vameşii au instituit sechestrul asupra vasului de 27 de metri La Petite Ourse în 16 martie, după ce proprietarul, miliardarul Aleksei Kuzmicev, unul din principalii acţionari ai Alfa Bank din Rusia, a fost sancţionat de Uniunea Europeană pentru legături cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a constatat însă că acţiunea a fost invalidată de vicii de procedură: autorităţile vamale nu au făcut demersurile corecte când au urcat la bordul iahtului ancorat la Antibes, pe Coasta de Azur. Mai exact, agenţii au menţionat în faţa autorităţilor portuare o anchetă pentru fraudă, care conform legislaţiei franceze permite vameşilor să efectueze percheziţii pe nave.

Kuzmicev s-a adresat justiţiei pentru a obţine accesul pe cele două iahturi pe care le deţine în Franţa – La Petite Ourse şi La Petite Ourse II. El a câştigat în instanţă dreptul de a folosi prima din cele două ambarcaţiuni, însă nu are dreptul de a ieşi cu ea din apele teritoriale franceze, a explicat avocatul său. În interiorul frontierelor Franţei, miliardarul are dreptul să se deplaseze „pe jos, călare, cu maşini sau cu nave”, a susţinut Philippe Blanchetier, reprezentantul legal al reclamantului.

Curtea a condamnat de asemenea serviciul vamal la plata unei despăgubiri de 10.000 de euro către Kuzmicev.

O instanţă din Rouen urmează să decidă în privinţa celui de-al doilea iaht, ancorat la Cannes.

Decizia magistraţilor evidenţiază, potrivit Reuters, dificultăţile cu care se confruntă statele europene la blocarea activelor oligarhilor ruşi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend