Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Soldații ucraineni descriu frontul: ‘Fumez marijuana’ / ‘Iadul pe Pământ!’ / ‘La televizor se arată imagini frumoase, dar realitatea este foarte diferită’

Publicat

in

Păduri incendiate și orașe mistuite de flăcări. Colegii cu membrele tăiate. Bombardamente atât de necruțătoare încât singura opțiune este să stai în tranșee, să aștepți și să te rogi, așa este descris războiul din Estul Ucrainei într-un material Associated Press, pe care îl redăm mai jos.

Soldații ucraineni care se întorc de pe frontul din regiunea Donbas din estul Ucrainei – unde Rusia duce o ofensivă feroce – descriu viața în timpul a ceea ce s-a transformat într-un război de uzură istovitor ca fiind apocaliptică.

În interviurile cu The Associated Press, unii s-au plâns de organizarea haotică, dezertări și probleme de sănătate mintală cauzate de bombardamentele neîncetate. Alții au vorbit despre moralul ridicat, despre eroismul colegilor lor și despre angajamentul de a continua să lupte, chiar dacă rușii, mai bine echipați, controlează o mai mare parte din zona de luptă.

Locotenentul Volodymyr Nazarenko, în vârstă de 30 de ani, comandantul secund al Batalionului Svoboda al Gărzii Naționale Ucrainene, a fost alături de trupele care s-au retras din Sievierodonetsk la ordinele liderilor militari. În timpul unei bătălii care a durat o lună, tancurile rusești au distrus orice potențiale poziții de apărare și au transformat un oraș cu o populație de 101.000 de locuitori înainte de război într-un „deșert ars”, a spus el. „Ne-au bombardat în fiecare zi. Nu vreau să mint în această privință. Dar acestea au fost baraje de muniție la fiecare clădire”, a spus Nazarenko. „Orașul a fost nivelat metodic”.

La acea vreme, Sievierodonetsk era unul dintre cele două orașe majore aflate sub control ucrainean în provincia Lugansk, unde separatiștii pro-ruși au declarat o republică nerecunoscută în urmă cu opt ani. În momentul în care a venit ordinul de retragere, la 24 iunie, ucrainenii erau înconjurați din trei părți și organizau apărarea de la o uzină chimică care adăpostea, de asemenea, civili. „Dacă a existat un iad pe Pământ undeva, acela a fost în Sievierodonetsk”, a declarat Artem Ruban, un soldat din batalionul lui Nazarenko, din siguranța comparativă din Bakhmut, la 64 de kilometri la sud-vest de orașul capturat între timp. „Forța interioară a băieților noștri le-a permis să țină orașul până în ultimul moment”. „Nu au fost condiții umane în care au trebuit să lupte. Este dificil să vă explic aici, aici, cum se simt acum sau cum era acolo”, a spus Ruban, clipind în lumina soarelui. „Acolo au luptat până la sfârșit. Sarcina era să distrugă inamicul, indiferent de orice.”

Nazarenko, care a luptat, de asemenea, la Kiev și în alte părți din est după ce Rusia a invadat Ucraina, consideră că operațiunea ucraineană din Sievierodonetsk este „o victorie”, în ciuda rezultatului. El a spus că apărătorii au reușit să limiteze pierderile și în același timp să blocheze avansul rusesc mult mai mult decât se așteptau, epuizând resursele Rusiei. „Armata lor a suferit pierderi uriașe, iar potențialul lor de atac a fost anihilat”, a spus el.

Atât locotenentul, cât și soldatul aflat sub comanda sa și-au exprimat încrederea că Ucraina va recupera toate teritoriile ocupate și va învinge Rusia. Ei au insistat că moralul a rămas ridicat. Alți soldați, majoritatea fără experiență de luptă înainte de invazie, au împărtășit relatări mai pesimiste, insistând în același timp asupra anonimatului sau folosindu-și doar prenumele pentru a discuta despre experiențele lor.

Oleksiy, un membru al armatei ucrainene care a început să lupte împotriva separatiștilor susținuți de Moscova în 2016, tocmai se întorsese de pe front cu un șchiopătat puternic. El a spus că a fost rănit pe câmpul de luptă din Zolote, un oraș pe care rușii l-au ocupat și ei de atunci. „La televizor, se arată imagini frumoase cu liniile de front, solidaritatea, armata, dar realitatea este foarte diferită”, a spus el, adăugând că nu crede că livrarea mai multor arme occidentale ar schimba cursul războiului. Batalionul său a început să rămână fără muniție în câteva săptămâni, a spus Oleksiy. La un moment dat, bombardamentele neîncetate i-au împiedicat pe soldați să se ridice în tranșee, a spus el, cu epuizarea vizibilă pe fața sa căptușită.

Un consilier prezidențial de rang înalt a raportat luna trecută că între 100 și 200 de soldați ucraineni mureau în fiecare zi, dar țara nu a furnizat numărul total de morți în luptă. Oleksiy a afirmat că unitatea sa a pierdut 150 de oameni în primele trei zile de luptă, mulți din cauza pierderii de sânge.

Din cauza bombardamentelor neîncetate, soldații răniți au fost evacuați doar noaptea, iar uneori trebuiau să aștepte până la două zile, a spus el. „Comandanților nu le pasă dacă ești distrus din punct de vedere psihologic. Dacă ai o inimă funcțională, dacă ai mâini și picioare, trebuie să te întorci înăuntru”, a adăugat el.

Mariia, o comandantă de pluton în vârstă de 41 de ani care s-a alăturat armatei ucrainene în 2018 după ce a lucrat ca avocat și a dat naștere unei fiice, a explicat că nivelul de pericol și disconfort poate varia foarte mult în funcție de locația unei unități și de accesul la liniile de aprovizionare.

Liniile de front care există de când a început conflictul cu separatiștii pro-ruși, în 2014, sunt mai statice și mai previzibile, în timp ce locurile care au devenit câmpuri de luptă de când Rusia și-a trimis trupele să invadeze sunt „o lume diferită”, a spus ea. Mariia, care a refuzat să își împărtășească numele de familie din motive de securitate, a spus că soțul ei luptă în prezent într-un astfel de „punct fierbinte”. Tuturor le este dor de cei dragi și își fac griji pentru ei și, deși acest lucru provoacă suferință, subordonații ei și-au păstrat moralul ridicat, a spus ea.  „Suntem urmașii cazacilor, suntem liberi și curajoși. Este în sângele nostru”, a spus ea. „Vom lupta până la capăt”.

Alți doi soldați intervievați de AP – foști funcționari de birou în Kiev fără experiență anterioară de luptă – au declarat că au fost trimiși pe frontul din est imediat ce și-au terminat pregătirea inițială. Aceștia au spus că au observat „o organizare teribilă” și „luarea de decizii ilogice”, iar mulți oameni din batalionul lor au refuzat să lupte.

Unul dintre soldați a spus că fumează zilnic marijuana. „Altfel, mi-aș pierde mințile, aș dezerta. Este singurul mod în care pot face față”, a spus el.

Un fost profesor în vârstă de 28 de ani din Sloviansk, care „nu și-a imaginat niciodată” că va lupta pentru țara sa, a descris câmpurile de luptă din Ucraina ca fiind o viață complet diferită, cu un sistem de valori diferit și cu suișuri și coborâșuri emoționale. „Există bucurie, există tristețe. Totul este întrepătruns”, a spus el.

Prietenia cu colegii săi oferă punctele luminoase. Dar a văzut, de asemenea, colegi soldați care au cedat la oboseală extremă, atât fizică, cât și mentală, și care prezintă simptome de PTSD. „Este greu să trăiești sub un stres constant, fără somn și subnutrit. Să vezi toate aceste orori cu ochii tăi – morții, membrele smulse. Este puțin probabil ca psihicul cuiva să poată rezista la așa ceva”, a spus el. Cu toate acestea, și el a insistat că motivația de a-și apăra țara rămâne. „Suntem pregătiți să îndurăm și să luptăm cu dinții strânși. Indiferent cât de greu și dificil este”, a spus profesorul, vorbind dintr-un magazin de pescuit care a fost transformat într-un centru de distribuție militară. „Cine îmi va apăra casa și familia, dacă nu voi fi eu?”.

Centrul din orașul Sloviansk furnizează unităților militare locale echipamente și provizii și le oferă soldaților un loc unde să meargă în timpul scurtelor pauze de la chinul fizic și ororile bătăliei.

Tetiana Khimion, o coregrafă de dans în vârstă de 43 de ani, a înființat centrul când a început războiul. Pe acolo trec tot felul de soldați, spune ea, de la forțe speciale calificate și veterani înrăiți de război la civili deveniți luptători care s-au înrolat abia recent. „Se poate întâmpla așa: Pentru prima dată vine, zâmbește larg, poate fi chiar timid. A doua oară vine și în ochii lui se vede goliciune”, a spus Khimion. „A trecut prin ceva și este diferit”. În spatele ei, un grup de tineri soldați ucraineni aflați în rotație de pe front stau și împart glume și o pizza. Trosnetul artileriei se aude la câțiva kilometri distanță. „În mare parte, ei speră la mai bine. Da, uneori vin puțin triști, dar noi sperăm să le ridicăm și lor moralul aici”, a spus Khimion. „Ne îmbrățișăm, ne zâmbim unul altuia și apoi se întorc pe câmpuri”.

Duminică, forțele rusești au ocupat ultima fortăreață ucraineană din provincia Lugansk și au intensificat loviturile cu rachete asupra Donețk, provincia Donbas, unde se află centrul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ce strâng rușii pe Telegram ca să-și ajute confrații trimiși pe front: ciubote, chiloți, șosete, „să nu fie la mâna a doua” și „nici haine pentru femei”/ „Este nevoie (și) de covorașe (devine tot mai frig să doarmă pe pământ)”

Publicat

in

De

Bocanci, haine groase, dar și hârtie igienică sau covorașe (pentru dormit în tranșee) sunt doar câteva dintre produsele care se strâng în aceste zile pe mai multe canale de Telegram din Rusia pentru a fi donate rezerviștilor ce urmează să fie trimiși pe frontul ucrainean. Corespondenta HotNews.ro a urmărit aceste canale și vă prezentăm câteva exemple de campanii.

Mobilizare rezervisti in Irkutsk, RusiaFoto: Kirill Shipitsin / Sputnik / Profimedia

Pe mai multe canale de Telegram au fost create grupuri și chat-uri speciale destinate strângerii de bani sau de lucruri, precum haine groase, veste, căști sau produse de igienă, pentru militarii ruși care sunt trimiși să lupte în Ucraina.

Aceste campanii nu sunt asumate de armată sau de vreo instituție publică din Federație Rusă, ci aparțin unor conturi asociate cu persoane private sau ONG-uri. De asemenea, mesajele nu explică care sunt motivele pentru care armata rusă nu este capabilă să asigure strictul necesar pentru soldații săi.

În plus, tot pe canalele de Telegram au apărut deja mai multe anunțuri asemănătoare în care celor mobilizați li se explică ce trebuie să-și procure înainte să meargă pe câmp de luptă. Explicațiile și lista propriu-zisă de produse este lungă.

Menționăm că, de regulă, aceste grupuri sau anunțuri separate au hashtagul #ZaНаших, care în limba rusă înseamnă „pentru ai noștri”, unde prima literă este “Z”, ce se regăsește și pe tehnica militară a rușilor și pe uniformele acestora.

De exemplu, în această postare se spune că militarii au nevoie de încălțăminte nouă, pentru că actuala nici măcar nu seamănă cu echipamentul unui militar.

„Prieteni, urgent trebuie să asigurăm cinci luptători cu încălțămintea normală. Mâine dimineață mergem o fugă prin magazine. Trebuie cinci perechi. Prețul unei perechi este de aproximativ 5500 (nr.- ruble, aproximativ 470 lei). În aceste condiții acestea se rup peste o săptămână. Haideți să ajutăm băieții”. (sunt indicate datele conturile bancare unde pot fi transferați bani).

„Bună ziua, mulțumesc mult, am adunat bani pentru încălțăminte, dar băieții au nevoie de multe alte. În total sunt 65. Astfel, dacă vreți puteți să cumpărați altceva și să transmiteți mâine dimineață, până la ora 09.00, în Nijnii Novgorod, ulterior ei vor pleca. Așa înțeleg că este nevoie de covorașe (devine tot mai frig să doarmă pe pământ)” .

De asemenea, sunt multe anunțuri în care este descrisă lista de produse de igienă, medicamente, dar și butelii de gaz și alte obiecte de uz casnic de care armata rusă nu dispune și din nou este cerut ajutorul oamenilor obișnuiți. Sunt solicitate chiar și o uniformă militară nouă, căști și plase de camuflaj.

“O nouă solicitare! Haine calde (chiloți, șosete, lenjerie de corp, prosoape, cearșafuri) Igiena (șampon, periuțe de dinți și pastă de dinți, lame de ras, cremă pentru și după ras, hârtie igienică, șervețele umede)

Produse alimentare (conserve de carne și pește, tăiței, dulciuri, ciocolate, ceai și cafea)

Medicamente (soluție dezinfectantă, medicamente anti-arsuri, antivirale, etc, vitamine)

Lucruri pentru locuirea în câmpuri (sobe pe lemne/electrice, fierbător 20-25 litri, generatori, materiale pentru izolare termică, lopeți, ferăstraie, plite electrice+butelii de gaz, topoare, ciocane, șurubelnițe, cuie, șuruburi autofiletante, plăci și bare

Echipare (uniforma, căști, teplovizore, tabplete, laterne, baterii, plase de camuflaj)”

„Bună seara, spuneți, vă rog, unde poate fi procurată uniformă militară? Băieților le-a fost dată astăzi uniforma și au spus că în ea le va fi frig. Aici pot fi procurate toate hainele necesare. Ce-i drept, nu știu dacă livrează în Breansk (n.r.- un oraș situat la aproximativ 370 kilometri de Moscova)”.

Sunt și postări mai puțin obișnuite, în care se precizează că armata nu are nevoie de îmbrăcăminte și lenjerie intimă pentru femei, ci haine pentru bărbați, noi sau în starea foarte bună.

„De asemenea! Ce lipsește astăzi ori deloc nu este la punctul: Medicamente (analgezice, antibiotice în pastile, prafuri de la răceală și gripă, diaree, etc. Igiena (șampon, pastă de dinți, rame de ras, șervețele umede/prosoape, săpun, spumă de ras) Cafea! Țigări/brichete Gaz, plite.

Băieți, mare rugăminte! Să nu transmiteți haine și încălțăminte pentru femei, chiloți sau șosete de mâna a doua. La spital (militar – n.r.) este nevoie de pături, costume sportive pentru bărbați, pulovere, maiouri, scurte! Atât! Lenjerie de corp nouă sau în starea foarte bună!

“Pe noi des ne întreabă ce procurăm pentru băieți? Prieteni, noi procurăm tot, de la hârtie igienică, până în uniformă și stație de recepție, unelte, uleiuri și chiar cauciucuri pentru automobile”.

Mai mult, cei care sunt mobilizați în aceste zile după decretul semnat de Putin sunt preveniți de la început că trebuie să se gândească la propriul confort, ca să nu înghețe chiar din primele ore când se vor afla pe front.

Astfel, pe unele canale de Telegram sunt prezentate liste cu un set de lucruri minim necesare pentru cei care vor merge la război, iar în unele cazuri despre aceste lucruri vorbesc chiar militarii în video-uri special înregistrate.

„Informații pentru cei mobilizați și familiile acestora. Înțelegem că capacitățile armate nu vor oferi luptătorilor tot ce au nevoie, ci vor asigura lucruri minime pentru a nu muri de foame și frig și să se simtă mai mult sau mai puțin confortabil. Astfel, trebuie să luăm noi restul. Și așa, în ordine, din cap până în picioare (alegem producătorul în funcție de buget)”, se transmite în mai multe mesaje similare.

Oamenilor le este explicat că o să aibă nevoie de haine groase, câteva seturi de lenjerie intimă, adidași, dar și echipament de protecție, căști și chiar veste. Lista este lungă și mai include medicamente și produse de igienă.

De asemenea, sunt postate mai multe înregistrări video în care militarii ruși cu față acoperită și cu litera “Z” mulțumesc civililor pentru ajutorul adus. De exemplu, acest militar susține că datorită unui asemenea suport el și camarazii săi pot în sfârșit să se încălzească de la un generator.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un profesor din India ar fi ucis un elev din cauza unei greșeli de ortografie / Problemele comunității dalit

Publicat

in

De

Poliția din India caută un profesor acuzat că a omorât în bătaie un elev din comunitatea Dalit din cauza unei greșeli de ortografie, au anunțat ofițerii, pe fondul protestelor violente declanșate de incident, potrivit Al Jazeera.

Proteste ale comunității dalit, IndiaFoto: Vishal Bhatnagar/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nikhil Dohre a fost lovit cu o baghetă și lovit cu picioarele de către profesorul său de liceu până când a căzut inconștient, după ce a scris greșit cuvântul „social” la un examen, potrivit unei plângeri depuse la poliție de către tatăl său.

Tânărul de 15 ani a murit din cauza rănilor suferite luni la un spital din nordul statului Uttar Pradesh, iar acuzatul a fugit din zonă.

„El este fugar, dar îl vom aresta în curând”, a declarat pentru agenția de presă AFP ofițerul de poliție Mahendra Pratap Singh.

Comunitatea Dalit se află pe cea mai joasă treaptă a sistemului de caste din India -denumită și „de neatins”- și a fost supusă prejudecăților și discriminării timp de secole.

În districtul Auraiya, locul unde a avut loc atacul, au izbucnit proteste violente, cerând arestarea profesorului înainte de incinerarea corpului băiatului.

Cazuri similare în comunitatea Dalit

Marți, o adolescentă indiancă în vârstă de 16 ani din aceeași castă, care a fost violată şi arsă de vie de către doi agresori, a murit la spital din cauza rănilor, a anunţat poliţia indiană, potrivit News.ro.

Poliţia este acuzată frecvent de faptul că nu ia în serios cazurile membrilor comunităţii dalit.

În plus, în cazuri precedente similare familii din caste inferioare au fost ameninţate sau atacate cu scopul de afi împiedicate să depună mărturie.

Femeile dalit sunt victime – în mod disproporţionat – ale unor infracţiuni penale cu caracter sexual, într-o ţară în care criminalitatea împotriva femeilor este foarte mare.

Moartea acestei tinere are loc la mai puţin de o săptămână după descoperirea cadavrelor a două surori dalit, în vârstă de 15 şi 17 ani, spânzurate de un copac, în apropiere de satul în care locuiesc.

Ele ar fi fost violate şi strangiulate de către şase bărbaţi, care au fost arestaţi.

Cele două cazuri au loc în statul Uttar Pradesh, un stat sărac, cu aproape 230 de milioane de locuitori, în care crime de acest fel fac frecvent titluri de presă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend