Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Sociologul Gelu Duminică, despre Guvernul Ciucă: ‘Să fie bine, ca să nu fie rău! O șansă istorică pe care România o are, dacă nu își bate joc de ea’

Publicat

in

Sociologul Gelu Duminică a precizat că învestirea Guvernului Ciucă cu o largă majoritate reprezintă o „șansă istorică” pe care România o are, dacă nu își bate joc de ea.

Să fie bine, ca să nu fie rău! O șansă istorică pe care România o are, dacă nu îşi bate joc de ea. Teoretic, acest guvern poate să facă totul pentru ca România să beneficieze la maxim de toate resursele de dezvoltare pe care le are la dispoziţie: politici, programe, voinţă, tot. În momentul în care ai aproape 70% din Parlament nu mai ai nicio scuză, dacă nu faci„, a spus sociologul, într-un interviu pentru Agerpres.ro.

Duminică a atras însă atenţia că şansele teoretice sunt umbrite de „experienţa unor guvernări cu 60% – 70% care nu numai că nu au făcut mare lucru, ci, din contră, au adâncit clivajele care existau între noi şi restul”.

Aşa că aici este mai degrabă ca în povestea lui Niţă Mincinosul, chiar şi în momentul în care poate spune adevărul nimeni nu-i mai crede, pentru simplul motiv că au minţit prea mult până acum. E o problemă de credibilitate pe care politicianul român o are în faţa electorului, iar asta nu se îndreaptă printr-un guvern de 70%, ci prin acţiune. În momentul de faţă trebuie doar să stăm, să avem răbdare, să vedem ce-o să se întâmple exact, ca în chestia aia pe care o auzim acasă ‘Să ne rugăm pentru ce-i mai bine şi să ne pregătim pentru ce-i mai rău’„, a arătat Duminică.

Gelu Duminică şi-a exprimat îndoiala că partidele aflate în coaliţia de guvernare „se vor înţelege”.

Personal am îndoieli date de experienţă şi de ceea ce ‘scuipau’ unul împotriva altuia acum câteva luni. Nu văd ce s-a schimbat în ultimele luni în percepţiile pe care le aveau unii faţă de ceilalţi. În 2019, PNL ne spunea că PSD este duşmanul poporului, în 2020 ne spunea acelaşi lucru. Nu văd ce s-a schimbat în decembrie 2021, faţă de iulie 2020. Chiar în septembrie 2021, PNL ne spunea că PSD e rău.(…). Şi mi-e teamă că asta o să explodeze la un moment dat şi de plătit o să plătim tot noi, pentru că guvernarea se resimte în buzunarul fiecăruia dintre noi. Foarte probabil o să vedem mai mulţi milionari în următoarea perioadă din rândul politicienilor ‘săraci şi cinstiţi’ şi foarte multe companii de casă care înfloresc destul de mult. Ştiţi ce am învăţat din povestea asta? Să nu ne facem idoli din politicieni niciodată„, a spus sociologul.

El consideră că USR rămâne principalul partid de opoziţie, care poate fi „câştigător pe termen mediu şi lung, dacă ştie să facă opoziţie, dacă ştie să facă politică pentru cetăţeni mult mai credibilă”.

Pentru că, nu uitaţi, USR la guvernare a fost o dezamăgire totală în multe cazuri. Aici ei trebuie să înţeleagă că politica se face un pic altfel şi că e nevoie de un mod coerent de a face politică, e nevoie de cadre, e nevoie să-şi pregătească oameni. Eu nu pot să râd de guvernul PNL-PSD, cu toate că am de râs mult, când îmi aduc aminte ce guvern a făcut şi USR. N-a propus nici USR un guvern de absolvenţi de Harvard, Cambridge, de oameni care au arătat prin tot ceea ce au făcut că sunt nişte performeri în domeniile pe care voiau să le guverneze„, a susţinut Duminică.

Gelu Duminică a spus că, în următorii doi ani, AUR va face opoziţie „de gherilă”, în timp ce opoziţia „politică, diplomatică” va fi reprezentată de USR.

Cele două partide pot creşte, dar aceasta depinde foarte mult de performanţa coaliţiei actuale. Paradoxal, însă, cred că pentru bunăstarea României toţi trebuie să ne rugăm ca această coaliţie să funcţioneze. Altfel, principalul câştigător va fi un partid extremist, care va putea să capitalizeze într-un mod în care USR nu este în stare şi nici nu e de dorit să o facă în acest fel. Însă noi avem experienţa perioadei interbelice, în care partidele cu un discurs similar cu al AUR au ajuns la guvernare într-o conjunctură, doar pentru că partidele tradiţionale au dezamăgit. Ferească Dumnezeu, reţeta e aceeaşi„, a explicat sociologul.

Gelu Duminică a mai arătat că „e de urmărit cum o să se mişte şi Europa”.

De urmărit care va fi politica noului cancelar al Germaniei, ce se întâmplă în Franţa la următoarele alegeri. Sunt multe elemente pe care trebuie să le urmărim, însă cert este că România nu se simte bine, dar are are şanse să se însănătoşească, dacă politicienii vor înţelege misiunea pe care o au. Aici avem experienţe care ne fac să ne îndoim şi, repet pentru a nu ştiu câta oară, să ne pregătim pentru ceea ce e mai rău, făcând tot ceea ce ţine de noi ca să ne fie bine„, a încheiat sociologul Gelu Duminică.

Vezi și:

Klaus Iohannis felicită noul Guvern Ciucă: Criza politică s-a terminat! Multe alte lucruri se cer rezolvate urgent

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Florin Cîțu va fi un ‘ghimpe’ pentru Generalul Nicoale Ciucă? Ion Cristoiu: ‘El nu se va împăca niciodată cu faptul că a pierdut, că nu e el premier și nu e el la Finanțe’

Publicat

in

De

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că liderul PNL, Florin Cîţu îl va boicota pe premierul Nicolae Ciucă, nemulţumit că nu a fost pus tot el la şefia Guvernului, susţinând că liberalii au greşit păstrându-l şeful partidului şi oferindu-i şi funcţia de preşedinte al Senatului.

„Această coaliţie este supusă la foarte multe conflicte, care nu sunt numai PSD-PNL. Un conflict foarte grav, adică principalul responsabil, dacă se va destrăma coaliţia asta, va fi Florin Cîţu. Aici, PNL a greşit, trebuia să-l debarce din scurt. S-a văzut şi azi. În primul rând el nu-l suportă pe Ciucă, foarte important, puţină lume ştie. Între ei e o duşmănie. 2. A acceptat obligat de Klaus Iohannis. I s-a mai dat şi funcţia la Senat, atenţie! Trebuie să fii iresponsabil. I-a dat şi funcţie la Senat, şi preşedinte la PNL. El va boicota nu coaliţia, Guvernul, pe Ciucă, şi atunci va boicota toată coaliţia. Şi astăzi, se întrunea coaliţia, se amâna rectificarea bugetară. Păi el are tot interesul să arate că Ciucă e prost.Pentru că Ciucă a promis, azi are loc rectificarea, nu sunt bani. Se întrunea coaliţia, începea tărăboi, venea presa… Clar, scopul lui a fost să-l blocheze pe Ciucă. Ori pe mine mă miră că cei de la PNL nu-şi dau seama. El e şi la Senat, şi preşedintele partidului”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu mai spune că Florin Cîţu se va folosi de presă şi de funcţia de preşedinte al Senatului pentru a boicota Cabinetul Ciucă, alimentând-o cu ştiri din interiorul Guvernului.

„Discutăm despre forţele care lucrează împotriva acestui guvern. Am zis. Pe primul loc este Florin Cîţu care lucrează împotriva lui Ciucă, nu împotriva alianţei. Nu va fi taxat în interiorul PNL pentru că el va încerca, folosindu-se de poziţia lui de la Senat. E mult mai şmecher decât credem noi, pentru că o formulă de a submina o guvernare este să livrezi presei tot felul de ştiri din interiorul Guvernului. Şi sigur el va livra. Îi simt mâna în diferite locuri. El nu se va împăca niciodată cu faptul că a pierdut, că nu e el premier şi nu e el la Finanţe. El nu o face făţiş, în afară de azi când el nu a arătat că e supărat pe Ciucă, adică nu a zis că am de gând să-l boicotez pe Ciucă. A zis domne, trebuie să discutăm. V-am zis care era efectul. Trebuia să se amâne rectificarea bugetară şi lumea spunea, păi cum e cu livratul? Pentru că rectificarea e absolut necesară ca să dea banii de pensii, de salarii”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu subliniază că punctul slab al acestei coaliţii este PNL, nu PSD, şi aceasta din cauza electoratului său dependent de ceea ce scrie presa şi/sau cei de pe reţelele sociale.

„O altă forţă care lucrează este sindromul facebookist al PNL. Din 1990 până acum, PNL a depins de presă, de site-uri, de ce zice tanti Leana pe Facebook şi ce zice nea Gigel pe Instagram, în ultima vreme. Ei sunt foarte sensibili la astea, faţă de PSD care e ciuca bătăii, cărora nu le pasă ce scrie presa. Şi atunci ei sunt foarte sensibili şi probabil că vor fi în continuare declaraţii, Hava, ăla, că nu-i convine, cutare, cutare. Pântecele moale al acestei coaliţii este PNL, nu PSD. Plus că noul Guvern a stârnit nemulţumiri, Raluca Turcan e nemulţumită şi ele toate vor fi împotriva acestei coaliţii.”, a punctat publicistul.

În opinia sa, există însă trei personaje care vor putea să blocheze orice boicot şi să facă ân aşa fel încât actuala coaliţie să funcţioneze: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.

„Coaliţia nu poate să se destrame înainte de februarie decât printr-o rupere a coaliţiei, o plecare. În guvernarea PDL-PSD, din 2008, s-a făcut pe 18 decembrie şi a izbucnit criza în ianuarie. Cu Oprea, a fost mai complicat. Cam pe la jumătatea lui ianuarie. Criză, criză, mă rog, până la urmă s-a rezolvat. Sunt trei personaje care pot lucra pentru această coaliţie. Primul e Klaus iohannis. Dacă se destramă coaliţia, el e terminat.Şi el poate să-i ţină şi pe Cîţu, şi pe PNL. Al doilea e Ciucă. Depinde, deocamdată el lucrează cu ai lui mai milităreşte şi, foarte important, Marcel Ciolacu. El e genul de om, aţi văzut şi acum, nu e conflictual, nu are vanităţi. Şi atunci şi el poate fi. Adică dacă zice ceva unul de la PNL despre unul de la PSD, intervine el şi mediază”, informează stiripesurse.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Liviu Dragnea, ieșire în forță: ‘Este foarte rău că sistemul UPU de la spitale a fost dezvoltat de domnul Raed Arafat în detrimentul Ambulanței’

Publicat

in

De

Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel, că nu a avut intenția să-l schimbe pe șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

”Este foarte rau ca sistemul UPU de la spitale a fost dezvoltat de domnul Raed Arafat in detrimentul Ambulantei. Serviciul Roman de Ambulanta este la ora asta serviciul care asigura cea mai mare parte a interventiilor medicale. Ar trebui sa se completeze, insa la domnul Arafat problema pe care am constatat-o este cea legata de dorinta de a avea monopol SMURD-ul. Nu am avut intentia sa il schimb pe Arafat, daca voiam sa il schimb, il schimbam.

Dar asta a fost punctul meu de vedere si e in continuare, poate si Iohannis a avut la fel, dar in continuare dorinta care nu se stinge a domnului Arafat de a gestiona singur tot ceea ce inseamna sistemul de urgenta din Romania nu face bine.

Sunt foarte buni cei de la SMURD, salveaza vieti, isi risca viata, dar oamenii aia sunt fortati neavand pregatire medicala, sa ia un pacient care e intr-o situatie critica si sa il duca pana la spital, neavand o pregatire medicala, ceea ce nu e in regula, plus ca din ceea ce am aflat se pare ca s-a blocat scoaterea de posturi de medici pentru Serviciul Roman de Ambulanta”, a declarat Liviu Dragnea, la Realitatea Plus.

Citește și:

Liviu Dragnea lansează acuze dure. SRI-ul nu l-ar fi lăsat să fie ministru: ‘George Maior mi-a spus să înțeleg că nu se poate, că o să intru și eu la un moment dat, dar nu se poate acum’

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend