Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Socialiștii moldoveni denunță Statutul de candidat la aderarea in UE: Moldova a devenit ostatică

Publicat

in

„Începând din 23 iunie 2022 am devenit ostaticii unor jocuri geopolitice de bătaie lungă, în care am fost implicați fără voia noastră și fără să fim întrebați printr-un referendum, dacă acceptăm să fim piese în acest joc”.

PSRM, despre decizia Consiliului European: Moldova a devenit ostatică

Astfel a reacționat Partidul Socialiștilor din Moldova la decizia Consiliului European de a acorda Moldovei statut de țară candidată la UE. Socialiștii califică decizia drept una politică, luată într-un context geopolitic tensionat, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„Guvernarea trebuie acum să-și focuseze atenția și să își canalizeze eforturile pentru depășirea crizelor interne, care au căpătat deja un caracter sistemic și afectează fiecare cetățean în parte. Tot ce a făcut până astăzi actuala garnitură guvernamentală și întregul vârf al puterii a fost mimarea reformelor și au imitat soluționarea crizei social-economice.

Aprecierile date din afara țării, pentru a arăta bine la televizor, nu sunt în corelație cu traiul cotidian al moldovenilor, care abia de supraviețuiesc de la o zi la alta.

Statutul de candidat pentru aderare nu este rezultatul unor reforme și eforturi sistematice de dezvoltare a țării. Este o decizie politică, luată într-un context geopolitic tensionat. Suntem siguri că liderii UE cunosc cât de mult a degradat democrația și viața în Republica Moldova, însă interesul geopolitic i-a împins spre această decizie de context.

Pornind de la faptul că s-a luat o decizie mai mult din calcule politice de moment, este condamnabilă euforia generală alimentată de liderii actualei guvernări, care redau acestui eveniment o conotație istorică, o mare reușită a guvernării și un mare merit al cetățenilor.

Întâi de toate invităm cetățenii să fie vigilenți în fața acestei iluzii de aderare, măsluită în laboratoarele de propagandă ale actualei guvernări. Este știut de toată lumea, iar joi liderii europeni au evidențiat în mod special că statutul de candidat nu înseamnă imediat aderarea la UE. Procesul poate dura ani de zile și poate nici să nu aibă finalitate”, se arată într-un comunicat emis de PSRM.

În acest context, PSRM „precizează un lucru foarte important, pe care guvernarea intenționat îl omite din discursul public”.

„Integrarea în UE presupune cedarea unei părți a suveranității naționale. Potrivit Constituției R. Moldova, suveranitatea aparține poporului. Iată de ce decizia de a ceda o parte a suveranității, prin asumarea drumului european, urma să fie consultată cu întregul popor, printr-un referendum național. Voința exprimată de popor ar fi avut legitimitate istorică pentru generațiile viitoare. În schimb ne-am ales cu o decizie politică și simbolică, pentru un ciclu electoral de 4 ani.

Nimeni nu este în drept să ia decizii strategice, cu efecte istorice asupra întregii națiuni. Nicio organizație internațională, niciun partid politic, niciun politician, niciun consilier sau consultant străin nu are dreptul să decidă soarta țării, în numele poporului.

Totodată, considerăm că este antidemocratic să impui întregii societăți o cale de dezvoltare care nu se bucură de sprijinul unanim al poporului. Sondajele de opinie arată clar că la acest capitol societatea este divizată exact în două. Este un risc major să ignori punctul de vedere a jumătate din cetățenii țării.

Este firesc ca PSRM să aibă viziuni diferite de cele ale actualei guvernări, dar considerăm că doar voința poporului poate constitui bază legitimă pentru determinarea unui vector, care ne va influența viața și soarta tuturor și a fiecărui în parte”, adaugă socialiștii.

Consiliul European a votat ieri pentru acordarea statutului de state candidate pentru aderare Republicii Moldova și Ucrainei.

Președinta Maia Sandu a spus că avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort.

Mai mulţi lideri europeni au felicitat joi Ucraina şi Republica Moldova pentru desemnarea lor oficială drept ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, nu vede riscuri pentru Moscova în statutul de candidat al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Dezvoltarea țărilor UE cu alte țări nu creează riscuri pentru Rusia, nu este un bloc politico-militar”, a spus acesta.

„Moldova vrea să devină mai europeană chiar și decât europenii înșiși. Acest lucru se asociază cu țările ce au poziții antiruse”, declară Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, după decizia Consiliului European de a acorda Moldovei statut de țară candidată la UE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Metrorex anunţă că va mai introduce şase trenuri în circulaţie, începând de marţi, iar intervalul de succedare între trenuri va scădea la 9 – 10 minute

Publicat

in

De

Metrorex a anunţat că, în urma discuţiilor purtate cu Alstom, compania care asigură mentenanţa la metroul bucureştean, şi a plăţii unor facturi pentru prestaţii de mentenanţă aferente anului 2022, s-a dispus introducerea în circulaţie a şase trenuri suplimentare, începând de marţi. Intervalul de succedare între trenuri va scădea astfel la 9 – 10 minute, pe toată reţeaua de metrou fiind introdus un număr de 40 trenuri, potrivit news.ro.

”Metrorex continuă demersurile pentru deblocarea situaţiei create în circulaţia trenurilor de metrou, determinată de diminuarea serviciilor de mentenanţă şi salubritate prestate de Alstom Transport S.A., cu care Metrorex are un contract în vigoare. Astfel, în urma discuţiilor purtate cu Alstom şi a plăţii unor facturi pentru prestaţii de mentenanţă aferente anului 2022, s-a dispus introducerea în circulaţie a 6 trenuri suplimentare, începând cu data de astăzi, 16.08.2022”, anunţă Metrorex.

În acest context, intervalul de succedare între trenuri va scădea la 9 – 10 minute, pe toată reţeaua de metrou fiind introdus un număr de 40 trenuri.

”Reiterăm că utilizatorii metroului sunt în permanenţă informaţi cu privire la modificările din programul de circulaţie a trenurilor atât în staţii, cât şi prin intermediul website-ul: www.metrorex.ro. Continuăm demersurile pentru remedierea situaţiei într-un termen cât mai scurt şi prezentăm scuze călătorilor pentru disconfortul creat!”, precizează Metrorex.

Până acum,  intervalul mediu de succedare a trenurilor de metrou pe toate magistralele era de 10 – 14 minute.

Circulaţia la metrou s-a desfăşurat în ultimele săptămâni cu mult mai puţine trenuri în loc de 57, cât este prevăzut în graficul aprobat. Creşterea timpilor de aşteptare în staţii a fost determinată de diminuarea serviciilor de mentenanţă şi salubritate prestate de Alstom  Transport SA, cu care Metrorex are un contract în vigoare.

Compania franceză Alstom, care asigură mentenanţa metroului bucureştean, anunţa încă din luna iunie că ia în considerare suspendarea progresivă a serviciilor de mentenanţă a flotei de metrou în luna iulie, dacă Metrorex nu achită facturile restante, a căror valoare totală este echivalentă unui an de servicii prestate. Într-un interviu acordat News.ro, preşedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci, a declarat că Metrorex datorează Alstom peste 33 de milioane euro, adică peste 160 de milioane lei, sumă ce corespunde unui an de plăţi restante.

Metrorex a răspuns acuzaţiilor Alstom privind datoriile pentru serviciile de mentenanţă, afirmând că o parte din sumă a fost achitată, iar pPentru plata integrală, vor fi solicitaţi banii la următoarea rectificare bugetară, aşteptată în luna august.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Marcel Ciolacu explică de ce a lipsit de la ceremoniile de Ziua Marinei. Liderul PSD neagă existența unor tensiuni în coaliție

Publicat

in

De

Analistul politic Bogdan Teodorescu: ‘Trăim niște timpuri complicate. Avem în față, un orizont negru, în care niște generații tinere spun următorul lucru: Opriți-vă, fiindcă voi o să muriți, mai devreme sau mai târziu, dar noi avem mult de trăit în locul ăsta și ne lăsați ceva în care nu se poate trăi’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend