Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Social-democraţii, Verzii şi liberalii germani îşi doresc ca Olaf Scholz să devină cancelar la începutul lui decembrie

Publicat

in

Cele trei partide – social-democraţii (SPD), Verzii şi liberalii germani (FDP) – care negociează în prezent formarea unei coaliţii au anunţat joi că vor să ajungă până la sfârşitul lui noiembrie la un acord privind alcătuirea unui nou guvern al cărui cancelar ar urma să devină Olaf Scholz “în săptămâna 6 decembrie”, relatează AFP.

“Suntem foarte ambiţioşi şi vrem să avem un contract (de coaliţie) pentru sfârşitul lui noiembrie care ne va permite să alegem un cancelar pentru Republica Federală Germania în săptămâna 6 decembrie (…)”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă secretarul general al partidului liberal FDP, Volker Wissing.

Cele trei formaţiuni, cu programe foarte diferite, poartă de la începutul lui octombrie discuţii pentru a încerca să formeze o coaliţie inedită, fără conservatorii Angelei Merkel, care au înregistrat cel mai slab scor din istorie la legislativele din 26 septembrie.

Vinerea trecută, ei au pus bazele viitoarei alianţe prezentând un preacord de guvernare de 12 pagini care menţionează punctele asupra cărora au convenit şi reformele pe care intenţionează să le efectueze în viitorii patru ani.

Printre compromisurile la care au ajuns se află respectarea limitelor îndatorării, un obiectiv de renunţare la utilizarea cărbunelui înainte de 2030, creşterea salariului minim orar la 12 euro şi angajamentul de a nu creşte impozitele.

Numeroase subiecte rămân totuşi de soluţionat pentru a defini foaia de parcurs a unui viitor guvern, în special privind modul de a finanţa investiţiile masive cerute de Verzi şi SPD, în timp ce liberalii se arată intransigenţi asupra respectării constrângerilor bugetare.

Ecologiştii şi FDP au început de altfel o dispută în media, fiecare revendicând portofoliul ministerial cheie al finanţelor.

Volker Wissing a detaliat vineri, împreună cu omologii săi din SPD, Lars Klingbeil, şi de la Verzi, Michael Kellner, calendarul viitoarelor reuniuni.

Experţii politici din cele trei partide vor fi repartizaţi în 22 de grupuri de lucru pentru a aprofunda acest program guvernamental, apoi se vor reuni aproape cotidian pentru a ajunge la o sinteză până pe 10 noiembrie.

“Vom cere multe grupuri de lucru, o muncă concentrată, mult angajament şi prezenţă, pentru că suntem foarte ambiţioşi”, a explicat Wissing, potrivit Agerpres.ro.

Principalii responsabili ai celor trei partide vor prelua apoi prim-planul pentru a finaliza documentul, în scopul de a ajunge la un acord final la sfârşitul lui noiembrie.

Fiecare partid va trebui apoi să valideze acordul, în cadrul unui congres special pentru FDP şi al unui vot online în rândul membrilor pentru Verzi.

Apoi social-democratul Olaf Scholz urmează să fie validat oficial de parlament pentru a-i succeda Angelei Merkel la cancelarie.

Această dată de la începutul lui decembrie pentru formarea primului guvern post-Merkel este ambiţioasă, au recunoscut cele trei partide, care până acum au promis să formeze viitorul executiv până la Crăciun.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Grupul DIGI a virat taxe şi impozite în valoare de 99 de milioane de lei în contul bugetului de stat

Publicat

in

De

Grupul DIGI a virat în luna noiembrie 2021, în contul bugetului de stat, taxe şi impozite în valoare de 99 de milioane de lei, informează vineri compania.

“Datorită dezvoltării şi creşterii constante a business-ului din România, compania reprezintă astăzi unul dintre cei mai importanţi contribuabili ai bugetului de stat, după ce doar în trimestrul al treilea al anului 2021, a achitat 275 milioane lei, o contribuţie record în cei peste 28 de ani de activitate ai companiei pe piaţa locală. În luna octombrie 2021, compania a contribuit cu suma record de 111 milioane de lei, reprezentând taxe şi impozite”, se spune într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, compania a pus în practică o viziune de business solidă, bazată pe investiţii durabile şi pe extinderea continuă a serviciilor, cu scopul de a satisface nevoile tot mai diverse ale clienţilor.

Astfel, DIGI ocupă astăzi poziţia de lider de piaţă pe segmentul serviciilor de televiziune şi internet fix în România şi, totodată, este unul dintre cei mai mari angajatori din ţară, cu peste 14.700 de angajaţi dedicaţi operaţiunilor derulate de societăţile grupului pe piaţa locală, potrivit Agerpres.ro.

DIGI, prin operaţiunile companiei de telecomunicaţii RCS & RDS şi a tuturor entităţilor sale care îşi desfăşoară activitatea în România, aduce pe piaţă servicii de telecomunicaţii fixe şi mobile de cea mai bună calitate, la preţuri avantajoase, de care se bucură milioane de abonaţi.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

E CHESTIUNE de priorități: Bugetul pentru creșterea pensiilor e APROAPE cât cel pentru vouchere

Publicat

in

De

Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale are nevoie în 2022 de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru plata pensiilor, a declarat, vineri, ministrul de resort, Marius Budăi, la finalul unei dezbateri despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi. “Cu siguranţă bugetul (Ministerului Muncii, n.r.) va trebui suplimentat (anul viitor, n.r.), impactul bugetar va fi discutat în coaliţie şi în Guvern şi cu siguranţă le veţi regăsi în construcţia bugetului pe anul 2022. Este vorba de 11 miliarde pentru pensii, 1,8 – 1,9 miliarde pentru alocaţii, avem vreo 212 milioane pentru a institui cea de-a treisprezecea indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi”, a afirmat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a apreciat că statul român este obligat să acopere aceste creşteri de cheltuieli, deoarece Constituţia obligă Guvernul să aibă grijă de cetăţeni. “Statul român e obligat să le suporte (majorările de fonduri solicitate la bugetul Ministerului Muncii, n.r.). Toţi cetăţenii din România, indiferent că vorbim de copii, angajaţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari, sunt cetăţenii acestei ţări. Statul, prin Constituţie, este obligat să aibă grijă de cetăţenii săi”, a menţionat Marius Budăi.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend